Jocul de bază (prima ediție)
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Citește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel. Jocul de bază |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Lineart |
Informații generale și comentarii
Lansat original în 2000 de Hans im Glück. Jocul de bază C1 și Ediția limitată: Jocul de bază, Cercuri în lan au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.
Un joc isteț de plasare a cartonașelor pentru 2 până la 5 jucători cu vârsta de 8 ani și mai mare de Klaus-Jürgen Wrede.
Orașul Carcassonne din sudul Franței este faimos pentru unicele sale fortificațiile romane și medievale. Jucătorii își riscă șansele cu supușii lor pe drumurile, fermele și în mănăstirile și orașele din jurul Carcassonne. Dezvoltarea ținutului este în mâinile lor, iar plasarea iscusită a supușilor ca tâlhari, cavaleri, călugări și țărani este calea spre succes.
Conținut
- 72 cartonașe de teren (incluzând unul cu verso închis) care prezintă segmente de drum, oraș și câmp, precum și mănăstiri și răscruci.
- 40 de supuși în cinci culoriː[2]
Supuși în cinci culori
Întrebare: Prea puțini supuși—jucăm noi greșit sau chiar sunt prea puțini?
Fiecare supus poate fi plasat ca cavaler, călugăr, tâlhar sau țăran. Un supus din fiecare culoare utilizată este utilizat ca marcator de scor.
- O tablă de scor. Aceasta este utilizată pentru a se putea urmări scorurile jucătorilor
- O cărticică de reguli și un supliment
Reguli
Prezentare generală
Jucătorii plasează cartonașele de teren tură cu tură. Acest lucru duce la creșterea drumurilor, orașelor, mănăstirilor și fermelor, pe care jucătorii își pot plasa supușii lor pentru a obține puncte. Din moment ce punctele pot fi obținute atât în timpul jocului, cât și la sfârșit, câștigătorul va fi aflat mereu doar în timpul evaluării finale.
Pregătire
Cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Cartonașele rămase sunt amestecate și plasate cu fața în jos pe masă în câteva teancuri, în așa fel încât fiecare jucător să ajungă cu ușurință la ele. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare. Tabla de scor trebuie plasată la marginea mesei dacă este posibil.
Fiecare jucător alege o culoare și primește opt supuși, plasând unul pe câmpul „0” al tablei de scor drept marcator de scor. Cei șapte supuși rămași rămân cu jucător momentan, ca rezervă a sa.
Cel mai tânăr jucător decide cine începe jocul.[3]
Desfășurarea jocului
Jocul progresează în sensul acelor de ceasornic. Jucătorul al cărui rând este efectuează următoarele acțiuni în ordinea dată:
- Jucătorul trebuie să tragă cu un nou cartonaș de teren și să îl plaseze.
- Jucătorul are posibilitatea de a lua un supus din rezerva sa și să îl plaseze pe cartonașul tocmai plasat.
- Dacă orice drumuri, orașe și mănăstiri sunt finalizate prin plasarea cartonașului, acestea trebuie acum să fie evaluate.
Apoi este tura jucătorului următor.
1. Atașează un cartonaș
Ca prima sa acțiune, jucătorul trebuie să tragă un cartonaș dintre unul dintre teancuri. Cartonașul este apoi arătat celorlalți jucători (așa că pot „sfătui” jucătorul în legătură cu unde să îl plaseze) și plasat pe masă. Jucătorul trebuie să aibă grijă să observe următoarele puncte:
- Cel puțin o latură a noului cartonaș (cu un contur roșu în exemplele de mai jos) trebuie să atingă unul sau mai multe cartonașe deja în jos. Plasarea colț-la-colț nu este permisă.
- Orice segmente de oraș, drum și câmp trebuie să continue segmentele deja în joc. Un cartonaș nou plasat trebuie să se potrivească cu terenul adiacent la toate laturile. În timpul plasării nu este destul să te uiți doar la o singură latură care se potrivește.
În cazul rar în care acel cartonaș nu poate fi plasat niciunde și toți jucătorii sunt de acord, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.
2. Plasează un supus
Atunci când jucătorul a plasat cartonașul, el sau ea are posibilitatea de a plasa un supus. Când face asta trebuie respectate următoarele puncte:
- Doar un singur supus poate fi plasat în fiecare tură.
- Supusul trebuie să vină din rezerva jucătorului.
- Supusul poate fi plasat doar pe cartonașul tocmai plasat.
- Jucătorul trebuie să decidă pe care pe care parte a cartonașului este plasat supusul, în unul dintre următoarele moduri:
- Trebuie să nu fie niciun alt supus (nici măcar unul care aparține aceluaiași jucător) pe segmentele de drum, oraș sau câmp conectate de cartonașul tocmai plasat. Nu contează cât de departe este supusul. Următoarele două exemple ar putea ajuta la explicare:
Dacă un jucător rămâne fără supuși în timpul cursului jocului, el sau ea poate doar plasa cartonașe. Dar nu te panica: întotdeauna îți poți primi supușii înapoi.
Dacă oricare teritoriu a fost finalizat prin plasarea cartonașului, trebuie acum să fie evaluat. Dacă nu este cazul, tura jucătorului este gata, și este tura următorului jucător din stânga.
Întrebare: Avem dificultăți în a decide când un cartonaș plasat reprezintă un oraș nou sau continuă unul care a fost deja construit.
Întrebare: Pe cartonașele cu mănăstire, avem voie să plasăm un supus pe segmentul de câmp înconjurător?
3. Evaluează drumuri, orașe și mănăstiri finalizate
Un drum finalizat
Un drum este finalizat atunci când segmentele de drum de pe ambele părți se sfârșește într-o răscruce,[5] un segment de oraș sau o mănăstire, sau când drumul formează un cerc închis. Nu există o limită la numărul de segmente de drum care se poate afla între aceste capete.
Un jucător care are un tâlhar pe acest drum finalizat încasează atâtea puncte cât de lung este drumul, lucru decis prin socotirea numărului de cartonașe.
De fiecare când sunt primite puncte, acestea sunt înregistrate imediat pe tabla de scor (mai multe despre asta în secțiunea despre tabla de scor).
Întrebare: Poate un drum să se sfârșească în nimic?
Întrebare: Cum sunt evaluate segmentele de drum între joncțiunile de tip „T”? Segmentele orizontale (în vârful de tip „T”) sunt de asemenea capete sau acestea valorează ca drumuri drepte care trebuie să fie finalizate altundeva?
Un oraș finalizat
Un oraș este finalizat atunci când segmentele sale sunt cuprinse total de un zid de oraș și nu se găsește nicio gaură înăuntrul orașului.[6] Nu există o limită pentru numărul de segmente pe care îl poate conține un oraș.
Un jucător care are un cavaler într-un oraș finalizat încasează câte 2 puncte pentru fiecare segment de oraș.[7] Fiecare blazon (stemă / simbol scut) aduce câte 2 puncte extra. Ia în vedere că un blazon afectează doar segmentul de oraș în care este, nu întregul cartonaș (dacă există mai mult de un singur segment pe un singur cartonaș).
Ce se întâmplă dacă sunt mai mulți supuși pe un drum finalizat sau într-un un oraș finalizat?
Prin plasarea vicleană de cartonașe de teren este destul de posibil pentru câțiva tâlhari să fie pe același drum, sau pentru câțiva cavaleri să ocupe același oraș.
Punctele sunt apoi încasate de jucătorul cu cei mai mulți tâlhari sau cavaleri. În cazul unei remize, toți jucătorii implicați primesc numărul integral de puncte.
O mănăstire finalizată
O mănăstire este finalizată atunci când este înconjurată de opt cartonașe de teren. Jucătorul care are un călugăr în mănăstire încasează imediat 9 puncte — 1 punct pentru fiecare cartonaș de teren.
Întoarcerea supușilor la proprietarii lor
După ce un drum, un oraș sau o mănăstire a fost finalizat(ă) și evaluat(ă) – și doar atunci – oricare tâlhar, cavaler și călugăr implicat este înapoiat proprietarului său. Începând cu tura următoare, jucătorul îi poate utiliza în oricare rol îl alege.
Este posibil să plasezi un supus, să evaluezi imediat și să ai supusul întors, toate acestea în aceeași tură. În acest caz, trebuie să utilizezi ordinea următoareː[8]
- Finalizează un drum, oraș sau mănăstire cu noul cartonaș.
- Plasează un tâlhar, cavaler sau călugăr.
- Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea finalizată.
- Întoarce tâlharul, cavalerul sau călugărul în rezerva ta.
Întrebare: Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, câștigând 4 puncte, poate apoi să plaseze un supus pe un segment nou de oraș în aceeași tură?
Fermele
Mai multe segmente conectate de câmp formează o fermă. Fermele și segmentele de câmp nu sunt evaluate în timpul jocului. Servesc doar ca locuri pentru a plasa țărani; proprietarul țăranului primește puncte doar la sfârșitul jocului. În consecință, țăranii rămân pe fermă pe tot parcursul jocului și nu sunt niciodată înapoiați proprietarului lor![9] Pentru a face asta clar, țăranii trebuie culcați pe spatele lor.
Fermele sunt separate una de alta de drumuri, orașe și marginea câmpului de joc – acest lucru este important în timpul evaluării finale.[10][11]
Tabla de scor
Orice punct primit trebuie înregistrat pe tabla de scor imediat. Tabla este un traseu de cincizeci de câmpuri de care se poate trece de mai multe ori. Atunci când câmpul „0” este ajuns sau trecut, jucătorul ia un cartonaș de puncte (din Hanuri și catedrale) și îl plasează în văzul tuturor celorlalți jucători, cu numărul „50” cu fața în sus. În acest mod este clar tuturor că jucătorul a câștigat deja 50 de puncte sau mai multe.[12] Dacă jucătorul ajunge sau trece din nou de câmpul „0”, trebuie să întoarcă pe cealaltă parte cartonașul de puncte în așa fel încât „100” să fie cu fața în sus. Este destul de posibil ca jucătorul să treacă prin circuit a treia oară: apoi el sau ea trebuie să ia alt cartonaș de puncte și să îl afișeze lângă primul, cu partea „50” cu fața în sus.[13]
Sfârșitul jocului
Jocul se termină la sfârșitul turei în care este plasat ultimul cartonaș de teren.[14] Orice drumuri, orașe și mănăstiri finalizate sunt evaluate ca de obicei în această rundă. Acest lucru este urmat de evaluarea finală.
Evaluarea finală
Evaluarea drumurilor, orașelor și mănăstirilor nefinalizate
Primele lucruri care sunt evaluate în timpul evaluării finale sunt drumurile, orașele și mănăstirile nefinalizate. Pentru fiecare drum, oraș și mănăstire nefinalizat(ă) proprietarul încasează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș. Blazoanele aduc acum de asemenea doar 1 punct. De îndată ce teritoriul în cauză a fost evaluat, supușii implicați sunt eliminați.
Întrebare: Evaluarea finală: segmentele drumurilor nefinalizate. 1 punct pentru fiecare supus sau 1 punct pentru fiecare segment? Mănăstire: 1 punct pentru fiecare cartonaș învecinat (de ex. 5), sau o mănăstire nefinalizată valorează doar 1 punct?
Evaluarea fermelor
Doar țăranii și fermele lor au mai rămas, iar acestea vor fi evaluate acum. Proprietarul fiecărei ferme trebuie stabilit. Dacă mai mulți jucători au țărani pe o fermă dată, atunci jucătorul cu cei mai mulți țărani este proprietarul. În cazul unei egalități, toți jucătorii cu cei mai mulți țărani sunt considerați a fi proprietari. Proprietarul (sau proprietarii) fermei încasează câte 3 puncte pentru fiecare oraș finalizat care se învecinează cu ferma sau se află pe ea. Un oraș limitrof este un oraș care are un zid care se învecinează cu ferma; un singur punct de contact la colțul unui cartonaș nu este suficient. Dacă un oraș se învecinează cu mai mult de o singură fermă, proprietarul (sau proprietarii) fiecărei ferme încasează 3 puncte pentru acel oraș.[15][16]
Căsuțele numerotate indică ordinea în care au fost plasate cartonașele.
Fiecare fermă primește puncte pentru orașele limitrofe în același fel. Când acest lucru a fost făcut, jocul s-a terminat.
Jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă.[17]
Întrebare: Este neclar dacă fermele nefinalizate valorează puncte la evaluarea finală.
Întrebare: La sfârșitul jocului, evaluăm ferme care sunt complet închise de drumuri, dar nu au niciun oraș adiacent? Dacă da, cum?
Exemplu de evaluare a țăranilor
Aici este un exemplu mai detaliat despre cum sunt evaluați țăranii și fermele lor.
Variante
Există câteva variante pentru jocul de bază, care modifică sau redefinesc regulile jocului pentru a atinge diferite efecte. În primii ani ai jocului, extensiile nu erau așa de comune și mulți fani au început să exploreze reguli alternative pentru a exploata potențialul jocului. HiG a remarcat și publicat multe dintre aceste variante pe website-ul lor pentru mai mulți ani.
Puteți găsi mai multe informații despre aceste variante aici.
Reguli ale casei
- Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumiri lui Joff.)
- Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumiri lui michael.)
- Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.
- Jucați cu o mână de trei cartonașe. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumiri lui DavidP și youtch.)
- Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fie puse deoparte. (Mulțumiri lui dwhitworth.)
- Copacii (tufișurile) de pe drumuri nu finalizează drumul—doar casele o fac (când drumul se divide). Acest lucru face construirea drumurilor mai dinamică. (Mulțumiri lui Tobias.)
- Când un cartonaș este singurul care poate completa momentan un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumiri lui Deatheux.)
- Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură din câmpul de joc atingând ceva diferit pe toate cele patru laturi adiacente, obții o tură nouă. Asta ajută la motivarea oamenilor să finalizeze tabla chiar dacă nu obțin un avantaj de pe urma plasării. (Nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumiri lui viberunner.)
- Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumiri lui metoth.)
- Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumiri lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători.)
- Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumiri lui PreGy.)
- Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegerea scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumiri lui Carcking.)
Folosirea unei mese
A fost pus un număr de întrebări despre reguli legate de suprafața de joc însăși, incluzând ce se întâmplă când este atinsă marginea suprafeței sau dacă trebuie folosită o masă pentru joc. Următoarele clarificări sunt de la Georg Wild de la HiG (5/2013):
- Marginea mesei este limita jocului dacă, așa cum este stabilit în reguli, este folosită o masă.
- Regulile spun că cartonașul de pornire este așezat în mijlocul mesei. Dacă toate cartonașele sunt mutate pentru a permite mai mult spațiu, cartonașul de pornire nu va mai fi în mijloc. Așa că în principiu, mutarea totală a cartonașelor nu este permisă. În plus, cu o deplasare manuală a tuturor cartonașelor, cartonașele și pionii de pe câmp pot aluneca, ceea ce ar putea duce la o poziționare incorectă a cartonașelor sau a pionilor.
- Adăugarea altei mese este posibilă dacă este adăugată una de înălțime apropiată. Dacă o masă este extinsă (precum în cazul unui panou adițional), asigură-te că cartonașele și pionii de pe câmpul de joc nu alunecă.
- Jucatul pe podea: Tehnic, regulile nu permit asta, deoarece regulile spun că cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Totuși, jucatul pe podea nu este interzis, dacă utilizarea unei mese nu este realizabilă. Dacă este folosită podeaua, cartonașele trebuie să fie plasate în așa fel încât să fie vizibile tuturor jucătorilor. Cartonașele nu pot fi plasate sub canapea, dulap/raft etc.
- În general, este important ca toți jucătorii să fie de acord cu modul de joc:
- Masă - standard
- Masă - cu „deplasare totală”" a cartonașelor
- Masă - cu extensie
- Podea
- Continuă să joci cinstit și nu intenționat necinstit față de ceilalți jucători.
Ansamblul cartonașelor
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ În traducerile de Lineart, nu prea există distincție între „fermă” și „câmp”.
- ↑ Acest lucru nu este menționat în regulile Big Box 1, Big Box 2, Big Box 3 și Big Box 4. Al șaselea jucător (gri) este listat aici direct la jocul de bază și nu la Hanuri și catedrale. Acest lucru face lucrurile mai clare. Adițional, Big Box 5 adaugă pioni mov și roz pentru până la 8 jucători. Supuși în culori adiționale pot fi achiziționați online.
- ↑ Acest paragraf reprezintă regulile curente HiG. Regulile RGG stabilesc că jucătorii stabilesc între ei cine va fi jucătorul care începe, iar regulile ZMG menționează ambele opțiuni.
- ↑ Dacă finalizezi un teritoriu neocupat, nu este obligatoriu pentru tine să plasezi un supus pe acesta. Dacă plasezi un supus și ocupi teritoriul tocmai finalizat, vei primi puncte pentru acesta (și îți vei elimina supusul imediat după aceea). În caz contrar, nu vrei primi puncte pentru teritoriu.
- ↑ În joc există răscruci și joncțiuni. Dar din moment ce toate răscrucile au de fapt același efect, de a aduce un drum la un capăt—s-a decis să se sacrifice distincția dintre răscruci și joncțiuni (sau răscruci de tip „T”, sau drumuri de tip „T”...?) pentru a evita complicare inutilă.
- ↑ Ediția RGG stabilește mai degrabă confuz că „un oraș este finalizat când orașul este complet înconjurat de un zid de oraș și nu se găsește nicio gaură în zid” („a city is complete when the city is completely surrounded by a city wall and there are no gaps in the wall”). Evident, un oraș nu poate fi complet înconjurat de un zid, iar zidul are găuri în același timp. Orașul în sine este cel care nu poate avea găuri, după cum regulile HiG fac mai clar.
- ↑ Ia în vedere că așa numita regulă a „orașului mic” nu mai este utilizată în nicio ediție. Această regulă a stabilit că un oraș de două segmente —cel mai mic oraș finalizat posibil— valora doar 2 puncte, sau 1 punct pentru fiecare cartonaș. Blazoanele dintr-un oraș mic valorau de asemenea fiecare câte 1 punct. Totuși, orașele mici sunt acum evaluate în același mod ca oricare alt oraș: adică 2 puncte pentru fiecare segment de oraș și 2 puncte pentru fiecare cartonaș.
- ↑ Ia în vedere în cutie că teritoriile sunt considerate finalizate imediat ce cartonașul este plasat, cu toate că plasarea unui supus și evaluarea au loc doar după aceea. Acest lucru este important când se joacă cu Mini #1 - Aparatele de zbor.
- ↑ Bine, „niciodată” este un timp lung. De fapt, unele tipuri speciale de mecanică din unele extensii (cartonașele din Festivalul, Prințesa și dragonul etc.) permit înapoierea țăranilor proprietarilor lor în timpul jocului. (12/2014)
- ↑ La determinarea mărimii fermei, fermele pot fi limitate de tot felul de bariere, de exemplu drumuri, orașe sau râuri care nu pot fi ocolite, sau marginea câmpului de joc. Se poate întâmpla cu siguranță ca o fermă să acopere aproape întregul câmp de joc, și posibil vor fi ferme care vor rămâne deschise pentru întregul joc.
- ↑ Segmentele de rău separă de asemenea fermele. (08/2014)
- ↑ Grafica sugerează aici că o idee bună ar putea fi de asemenea să culci la pământ pe tabla de scor supusul care este utilizat ca marcator de scor întrucât „50” a fost trecut.
- ↑ Aceasta este prima diferență reală față de edițiile publicate anterior, acum având propria sa secțiune și o descriere a cartonașelor de puncte, care erau anterior considerate a fi parte a extensiei Hanuri și catedrale.
- ↑ Ia în vedere că, în conformitate cu regulile Big Box 3 RGG, ultimul cartonaș de teren plasat poate fi un cartonaș cu abație. În conformitate cu cele mai recente reguli, „Dacă unul sau mai mulți jucători nu și-au plasat abația până când ultimul cartonaș a fost tras și plasat, încă au posibilitatea de a o face, în ordinea acelor de ceasornic începând cu persoana care a plasat ultimul cartonaș de teren, atât timp cât este în conformitate cu regulile. Apoi jocul este gata” („If one or more players have not yet placed their Abbey tiles when the last landscape tile is drawn and placed, they may now do so, if possible, in clockwise order starting from the left of the person who placed the last tile. Then, the game ends”). Aceasta este o inversare a unui FAQ anterior, care a folosit afirmația „Jocul este gata când a fost jucat ultimul cartonaș de teren cu fața în jos” („The game is over when the last face-down land tile has been played)”. Această afirmație mai veche a avut scopul de a împiedica în mod specific jucătorii să plaseze vreun cartonaș cu abație pe care poate îl mai au în mâna lor după ce a fost jucat ultimul cartonaș de teren „normal” (din teanc, săculeț sau distribuitor).
- ↑ Asta descrie ceea ce este cunoscut ca „a treia ediție” a metodei de evaluarea a fermelor, metoda care este acceptată actual de toate editurile.
- ↑ Întrebare: Care sunt diferențele cu regulile primei ediții, când Carcassonne a câștigat Jocul Anului? Răspuns: Evaluarea fermelor nu era din perspectiva fermelor în sine, așa cum este acum, ci în schimb din perspectiva orașelor. Trebuia să verifică pentru fiecare oraș câți țărani de aceeași culoare erau adiacenți cu acesta, indiferent din ce parte. Jucătorul cu majoritatea fermierilor adiacenți care aprovizionează un oraș ar câștiga patru puncte pentru acesta. În acest mod, pentru fiecare oraș s-ar primi puncte doar o singură dată, și, prin urmare, a câștigat mai multe puncte. Potrivit regulilor vechi, jucătorul ALBASTRU ar fi singurul care încasează puncte, din moment ce doi dintre țăranii săi aprovizionează orașele, chiar dacă se află pe ferme diferite. Jucătorul GALBEN are doar un țăran adiacent cu orașul și se duce acasă cu nimic. Potrivit regulilor noi, ambii țărani câștigă puncte; și potrivit celor mai recente reguli, Jucătorul ALBASTRU câștigă puncte chiar de două ori.
- ↑ Regulile HiG nu au nicio instrucțiune privitoare la ce e de făcut în cazul unei remize. Regulile RGG stabilesc că jucătorii aflați la egalitate „se bucură de victoria lor împărțită” („rejoice in their shared victory”). Regulile ZMG stabilesc că „În cazul unei remize, joacă alt joc pentru a determina câștigătorulǃ” („In case of a tie, play another game to determine the winner!”).
- ↑ Big Box 5 include de fapt aceste 72 de cartonașe cu versouri standard, precum și un cartonaș de pornire separat. Prin urmare, există efectiv un cartonaș extra cu un segment de oraș și un drum orizontal (ODCD; vezi Referință pentru cartonașe) în setul de bază Big Box 5.