Jocul de bază (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Base game (1st edition) and the translation is 100% complete.
Base Game C1 Tile 10.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Base Game C3 Tile O.pngDeschide următoarele reguli dacă cartonașele tale arată precum acest cartonaș.
Jocul de bază Jocul de bază
Base Game C2 Tile O.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege jocul din Spin-off-uri .Rule selection by design Spin-offs.png

Pagina principală  > Carcassonne  > Jocul de bază (prima ediție)


Box BaseGame C1 RO.png
Lineart

Informații generale și comentarii

Logoul „C” al jocului

Lansat original în anul 2000 de Hans im Glück. Jocul de bază C1 și Ediție limitată: Jocul de bază, Cercuri în lan au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Un joc inteligent de plasare a cartonașelor pentru 2 până la 5 jucători cu vârsta de 8 ani și mai mare de Klaus-Jürgen Wrede.


Orașul Carcassonne din sudul Franței este faimos pentru unicele sale fortificațiile romane și medievale. Jucătorii își riscă șansele cu supușii lor în pe drumurile, câmpurile și în mănăstirile și orașele din jurul Carcassonne. Dezvoltarea ținutului este în mâinile lor, iar plasarea iscusită a supușilor ca tâlhari, cavaleri, călugări și țărani este calea spre succes.


Conținut

 • 72 cartonașe de teren (incluzând unul cu verso închis) care prezintă segmente de drum, oraș și câmp, precum și mănăstiri și intersecții.
Descrierea cartonașelor și teritorii:
A. Versoul cartonașului de început
B. O mănăstire
C. Segmente de oraș
D. Segmente de câmp
E. Segmente de drum
F. Intersecții
 • 40 de supuși în cinci culoriː[1]
Figure Meeples Base.png
Supuși în cinci culori

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Prea puțini supuși—jucăm noi greșit sau chiar sunt prea puțini?

Răspuns:
Base Game C1 Meeples Footer Note 2.jpg
Acesta este numărul intenționat de către designeri. O anumită lipsă de supuși este cu totul intenționată. Un element important al jocului este cel de a învăța să fi economic cu supușii proprii.Fiecare supus poate fi plasat ca cavaler, călugăr, tâlhar sau țăran. Un supus din fiecare culoare utilizată este utilizat ca marcator de scor.

 • O tablă de scor. Aceasta este utilizată pentru a se putea urmări scorurile jucătorilor
 • O cărticică de reguli și un supliment

Reguli

Prezentare generală

jucătorii plasează cartonașele de teren tură cu tură. Acest lcuru duce la creșterea drumurilo, orașelor, mănăstirilor și câmpurilor, pe care jucătorii își pot plasa supușii lor pentru a obține puncte. Din moment ce punctele pot fi obținute atât în timpul jocului, cât și la sfârșit, câștigătorul va fi aflat mereu doar în timpul evaluării finale.

Pregătire

Cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Cartonașele rămase sunt amestecate și plasate cu fața în jos pe masă în câteva teancuri, în așa fel încât fiecare jucător să ajungă cu ușurință la ele. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare. Tabla de scor trebuie plasată la marginea mesei dacă este posibil.

Tabla de scor

Fiecare jucător alege o culoare și primește opt supuși, plasând unul pe câmpul „0” al tablei de scor drept marcator de scor. Cei șapte supuși rămași rămân cu jucător momentan, ca rezervă a sa.

Cel mai tânăr jucător decide cine începe jocul.[2]

Desfășurarea jocului

Jocul progresează în sensul acelor de ceasornic. Jucătorul al cărui rând este efectuează următoarele acțiuni în ordinea dată:

 1. Jucătorul trebuie să tragă cu un nou cartonaș de teren și să îl plaseze.
 2. Jucătorul are posibilitatea de a lua un supus din rezerva sa și să îl plaseze pe cartonașul tocmai atașat.
 3. Dacă orice drumuri, orașe și mănăstiri sunt finalizate prin plasarea cartonașului, acestea trebuie să fie evaluate acum.

Apoi este tura jucătorului următor.

1. Atașează un cartonaș

Ca prima sa acțiune, jucătorul trebuie să tragă un cartonaș dintre unul dintre teancuri. Cartonașul este apoi arătat celorlalți jucători (așa că pot „sfătui” jucătorul în legătură cu unde să îl plaseze) și plasat pe masă. Jucătorul trebuie să aibă grijă să observe următoarele puncte:

 • Cel puțin o latură a noului cartonaș (cu o margine roșie în exemplele de mai jos) trebuie să atingă unul sau mai multe cartonașe deja în jos. Plasarea colț-la-colț nu este permisă.
 • Orice segmente de oraș, drum și câmp trebuie să continue segmentele deja în joc. Un cartonaș nou plasat trebuie să se potrivească cu terenul adiacent la toate laturile. În timpul plasării nu este destul să te uiți doar la o latură care se potrivește.
  Plasare de cartonaș ilegală

În cazul rar în care acel cartonaș nu poate fi plasat niciunde și toți jucătorii sunt de acord, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.

2. Plasează un supus

Când jucătorul a plasat cartonașul, el sau ea are posibilitatea de a plasa un supus. Pentru a face asta următoarele puncte trebuie observate:

 • Doar un singur supus poate fi plasat în fiecare tură.
 • Supusul trebuie să vină din rezerva jucătorului.
 • Supusul poate fi plasat doar pe cartonașul tocmai plasat.
 • Jucătorul trebuie să decidă pe care pe care parte a cartonașului este plasat supusul, în unul dintre următoarele moduri:
Un tâlhar pe un segment de drum
Un cavaler într-un segment de oraș
Un călugăr pe o mănăstire
Un țăran pe unul dintre acele două segmente de câmp. Plasează țăranul culcat la pământ!
 • Trebuie să nu fie niciun alt supus (nici măcar unul care aparține aceluiași jucător) pe segmentele de drum, oraș și câmp conectate de cartonașul tocmai plasat. Nu contează cât de departe este supusul. Următoarele două exemple pot ajuta la explicare:
ALBASTRU poate plasa doar un țăran: există deja un cavaler în orașul cu care se conectează cartonașul.
ALBASTRU poate plasa supusul drept cavaler sau tâlhar, sau drept țăran pe segmentul de câmp mic: câmpul mare este deja ocupat.

Dacă un jucător rămâne fără supuși în timpul cursului jocului, el sau ea poate doar plasa cartonașe. Dar nu te panica: întotdeauna îți poți primi supușii înapoi.

Dacă finalizezi un teritoriu anterior neocupat când plasezi un cartonaș, nu ești obligat să îl ocupi și să primești puncte.[3] Poți închide orașul sau drumul fără a fi ocupate și (de exemplu) să plasezi un țăran atât timp cât câmpul este neocupat. Orașul nu necesită neapărat un cavaler care să se îngrijească de el.

Obținere de puncte de la un oraș închis

Dacă oricare teritoriu a fost finalizat prin plasarea cartonașului, trebuie acum să fie evaluat. Dacă nu este cazul, tura jucătorului este gata, și este tura următorului jucător din stânga.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Avem dificultăți în a decide când un cartonaș plasat reprezintă un oraș nou sau continuă unul deja construit.

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 7.jpg
Colț cu colț nu este o conexiune. Segmentele pot fi conectate numai la margini. În exemplul prezentat sunt momentat două orașe.


 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Pe cartonașele cu mănăstire, avem voie să plasăm un supus pe segmentul de câmp înconjurător?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 13.jpg
Da! Aceleași reguli sunt valide pentru un câmp care înconjoară o mănăstire precum și pentru oricare alt câmp. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa un țăran lângă o mănăstire. În acest caz mănăstirea rămâne neocupată pentru tot restul jocului. [Atât timp cât mănăstire nu este ocupată prin intermediul unui coridor fermecat, de un supus din Orașul Carcassonne ș.a.m.d.—ed.]

3. Evaluarea drumurilor, orașelor și mănăstirilor finalizate

Un drum finalizat

Un drum este finalizat când segmentele de drum de pe ambele părți se termină într-o intersecție,[4] un segment de oraș sau o mănăstire, sau când drumul formează un cerc închis. Nu există o limită la numărul de segmente de drum care se poate afla între aceste capete.

Un jucător care are un tâlhar pe acest drum finalizat primește atât de multe cât de lung este drumul, decis prin numărarea cartonașelor.

ROȘU primește 4 puncte
ROȘU primește 3 puncte


De fiecare când sunt primite puncte, acestea sunt înregistrate imediat pe tabla de scor (mai multe despre asta în secțiunea despre tabla de scor).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Este posibil ca un drum să se termine în nimic?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 16.jpg
Nu, la fel ca celelalte cartonașe de teren obișnuite, un segment de drum trebuie să continue cu un alt segment de drum pe toate marginile.


 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cum sunt evaluate segmentele de drum între joncțiunile de tip „T”? Segmentele orizontale (în vârful de tip „T”) sunt de asemenea capete sau acestea valorează ca drumuri drepte care trebuie să fie finalizate altundeva?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 17.jpg
Orice intersecție (sau joncțiune) termină un drum, indiferent din ce direcție ajung joncțiune. Nici tâlharii nu pot intra în satele mici de la joncțiuni. În exemplul afișat, fiecare tâlhar este pe drumul său.
Un oraș finalizat

Un oraș este finalizat când segmentele sale sunt cuprinse total de un zid de oraș și nu se găsește nicio gaură înăuntrul orașului.[5] Nu există o limită pentru numărul de segmente pe care îl poate conține un oraș.

Un jucător care are un cavaler într-un oraș finalizat primește 2 puncte pentru fiecare segment de oraș.[6] Fiecare blazon aduce 2 puncte extra. Ia în vedere că un blazon afectează doar segmentul de oraș în care este, nu întregul cartonaș (dacă se află mai mult de un segment pe un singur cartonaș).

ROȘU primește 8 puncte (trei segmente de oraș și un blazon)
ROȘU primește 8 puncte (patru segmente de oraș și niciun blazon)

Când ambele segmente de oraș de pe un cartonaș se află într-un singur oraș (marcate cu A), valorează doar ca un singur segment

Ce se întâmplă dacă sunt mai mulți supuși pe un drum finalizat sau într-un un oraș finalizat?

Prin plasarea vicleană de cartonașe de teren este destul de posibil pentru câțiva tâlhari să fie pe același drum, sau pentru câțiva cavaleri să ocupe același oraș.

Punctele sunt apoi primite de jucătorul cu cei mai mulți tâlhari sau cavaleri. În cazul unei egalități, toți jucătorii implicați primesc numărul complet de puncte.

Noul cartonaș se alătură segmentelor de oraș anterior neconectate, formând un singur oraș finalizat

ALBASTRU și ROȘU primesc amândoi întregile 10 puncte, din moment ce amândoi au un cavaler într-un oraș—o egalitate!
O mănăstire finalizată

O mănăstire este finalizată când este înconjurată de opt cartonașe de teren. Jucătorul care are un călugăr în mănăstire primește imediat 9 puncte — 1 punct pentru fiecare cartonaș de teren.

ROȘU primește 9 puncte
Întoarcerea supușilor la proprietarii lor

După ce un drum, oraș sau mănăstire a fost finalizată și evaluată – și doar atunci – oricare tâlhar, cavaler și călugăr implicat este retras în rezerva proprietarului său. Începând cu tură următoare, jucătorul îi poate utiliza în oricare rol îl alege.Este posibil să plasezi un supus, să evaluezi imediat și să ai supusul întors, toate acestea în aceeași tură. În acest caz, trebuie să utilizezi ordinea următoareː[7]

 1. Finalizează un drum, oraș sau mănăstire cu noul cartonaș.
 2. Plasează un tâlhar, cavaler sau călugăr.
 3. Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea finalizată.
 4. Întoarce tâlharul, cavalerul sau călugărul în rezerva ta.
ROȘU primește 4 puncte
ROȘU primește 3 puncte


 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, primind 4 puncte, poate apoi să plaseze un supus pe un segment nou de oraș în aceeași tură?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 14.jpg
Un jucător poate plasa doar un singur supus pe tură, iar acel supus poate fi plasat doar o dată și înainte de evaluare. Dacă jucătorul ocupa deja orașul mic, tocmai finalizat, poate plasa al doilea supus pe alt segment de oraș imediat după plasarea cartonașului. După aceea, orașul va fi evaluat și supusul retras înapoi în rezervă. Dacă orașul nu era deja ocupat, jucătorul poate decide pe care segment de oraș să își plaseze un supus. Dacă supusul este plasat în orașul mic (1), va fi imediat retras (2) iar jucătorul va primi 4 puncte, dar supusul nu poate fi plasat din nou în aceeași tură (3).
Câmpurile

Câteva segmente de câmp formează o fermă. Fermele și segmentele de câmp nu sunt evaluate în timpul jocului. Servesc doar ca locuri pentru a plasa țărani; proprietarul țăranului primește puncte doar la sfârșitul jocului. Prin urmare, țăranii rămân pe fermă tot restul jocului și nu sunt niciodată înapoiați proprietarului său![8] Pentru a face asta clar, țăranii trebuie culcați pe spatele lor.

Fermele sunt separate una de alta de drumuri, orașe la marginea suprafeței de joc – asta este important în timpul evaluării finale.[9][10]

Toți cei trei țărani se află pe ferma lor. Segmentul de drum și orașul separă fermele una de alta.
După plasarea noului cartonaș, fermele celor trei țărani s-au alăturat pentru a forma una.

Ai grijă: Jucătorul care a plasat noul cartonaș nu are posibilitatea de a plasa un țăran, din moment ce ferma (acum conectată) este deja ocupată de țărani.
Tabla de scor

Orice punct primit trebuie înregistrat pe tabla de scor imediat. Tabla este un traseu de cincizeci de câmpuri de care se poate trece de mai multe ori. Când câmpul „0” este ajuns sau trecut (din Hanuri și catedrale Hanuri și catedrale ) și îl plasează limpede la vederea tuturor celorlalți jucători, cu numărul „50” cu fața în sus. În acest mod este clar tuturor că jucătorul a primit deja 50 puncte sau mai multe.[11] Dacă jucătorul ajunge sau trece din nou de câmpul „0”, trebuie să întoarcă pe cealaltă parte cartonașul de puncte în așa fel încât „100” să fie cu fața în sus. Este destul de posibil ca jucătorul să treacă prin circuit a treia oară: apoi el sau ea trebuie să ia alt cartonaș de puncte și să îl afișeze lângă primul, cu partea „50” cu fața în sus.[12]

Cartonașe „50”/„100” și un marcator de scor după 50 de puncte.

Notă: Când doi supuși de o culoare ocupă un drum, un oraș sau o fermă, NU primești punctaj dublu în acest caz. Numărul de supuși (sau în Ext. 1 - Hanuri și catedrale măimea supușilor) nu ae niciun efect asupra punctelor pe care le obține un jucător de la un drum, un oraș, o mănăstire sau o fermă. Doi cavaleri nu dublează punctele. Numărul de supuși este important numai în a decide cine deține majoritatea.

Evaluarea când doi supuși se află în același oraș

Sfârșitul jocului

Jocul se termină la sfârșitul turei în care este plasat ultimul cartonaș de teren.[13] Oricare drum finalizat, oraș finalizat și mănăstire finalizată este evaluată ca în mod normal în această rundă. Acest lucru este urmat de evaluarea finală.

Evaluarea finală

Evaluarea drumurilor, orașelor și mănăstirilor nefinalizate

Primele lucruri care sunt evaluate în timpul evaluării finale sunt drumurile, orașele și mănăstirile nefinalizate. Pentru fiecare drum nefinalizat, oraș și mănăstire, proprietarul primește câte 1 punct pentru fiecare cartonaș. Blazoanele valorează acum de asemenea doar 1 punct. De îndată ce teritoriul în cauză a fost evaluat, supușii implicați sunt eliminați.

ROȘU primește 3 puncte pentru drumul nefinalizat. GALBEN primește 5 puncte pentru mănăstirea nefinalizată. ALBASTRU primește 3 puncte pentru orașul nefinalizat din dreapta jos. VERDE primește 8 puncte pentru orașul mare nefinalizat. NEGRU nu primește niciun punct, din moment ce VERDE are mai mulți cavaleri în oraș.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Evaluarea finală: segmentele drumurilor nefinalizate. 1 punct pentru fiecare supus sau 1 punct pentru fiecare segment? Mănăstire: 1 punct pentru fiecare cartonaș învecinat (de ex. 5), sau o mănăstire nefinalizată valorează doar 1 punct?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 29.jpg
În timpul evaluării finale, drumurile primesc la fel de mult ca în timpul jocului, adică 1 punct pentru fiecare cartonaș pe care îl ocupă cartonașul. În exemplul arătat, ALBASTRU obține patru puncte la sfârșitul jocului. Singura excepție în timpul evaluării finale este un drum cu han din Ext. 1 - Hanuri și catedrale, care la sfârșitul jocului nu obține niciun punct orice ar fi. Mănăstirea primește 1 punct pentru mănăstirea însăși și 1 punct pentru fiecare cartonaș învecinat. Când sunt cinci cartonașe care înconjoară mănăstirea, aceasta obține 6 în total.
Evaluarea câmpurilor

Doar țăranii și fermele lor au mai rămas, iar acestea vor fi evaluate acum. Proprietarul fiecărei ferme trebuie stabilit. Dacă mai mulți jucători au țărani pe o fermă dată, atunci jucătorul cu cei mai mulți țărani este proprietarul. În cazul unei egalități, toți jucătorii cu cei mai mulți țărani sunt considerați a fi proprietari. Proprietarul (sau proprietarii) fermei primește 3 puncte pentru fiecare oraș finalizat care se învecinează cu ferma sau se află pe ea. Un oraș învecinat este un oraș care are un zid care se învecinează cu ferma; un singur punct de contact la colțul unui cartonaș nu este suficient. Dacă un oraș se învecinează cu mai mult de o fermă, proprietarul (sau proprietarii) fiecărei ferme primește 3 puncte pentru acel oraș.[14][15]

ALBASTRU primește 9 puncte.
ALBASTRU primește 6 puncte. ROȘU primește 3 puncte. Orașul nefinalizat nu generează niciun punct.


Căsuțele numerotate indică ordinea în care au fost plasate cartonașele.

Având majoritatea țăranilor, ROȘU deține ferma mare și primește 6 puncte: câte 3 pentru orașele A și B. ALBASTRU deține ferma mică, primind 3 puncte pentru orașul A.
Pe ferma mare ROȘU și GALBEN au amândoi doi țărani, așa că amândoi primesc 6 puncte: câte 3 pentru orașele A și B. ALBASTRU deține ferma mică, primind 3 puncte pentru orașul A.

Fiecare fermă primește puncte pentru orașele cu care se învecinează în același fel. Când asta s-a efectuat, jocul este gata.

Jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă.[16]

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Este neclar dacă câmpurile nefinalizate valorează puncte la evaluarea finală.

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 30.jpg
Este „aproape imposibil” să închizi sau să finalizezi majoritatea câmpurilor. Cel mai important lucru când se evaluaează câmpuri sunt orașele, care trebuie să fie finalizate. Așa că: orașele valorează puncte și pentru câmpurile nefinalizate. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: La sfârșitul jocului, evaluăm câmpuri care sunt complet închise de drumuri, dar nu au niciun oraș adiacent? Dacă da, cum?

Răspuns:
Base Game C1 Example Note 31.jpg
Vorbind strict, trebuie evaluate exact ca oricare alt câmp, cu 3 puncte pentru fiecare oraș. În acest caz, totalul este de 0 puncte. Iar țăranul nu poate părăsi câmpul. Toate acestea sunt foarte frustrante și urlă după răzbunareǃ

Exemplu pentru evaluarea țăranilor

Aici este un exemplu mai detaliat despre cum sunt evaluați țăranii și fermele lor.

Fii atent cu marginile fermei: fermele sunt separate una de alta de drumuri, orașe (dacă nu se află înăuntrul fermei) și marginea câmpului de joc.

* Ferma 1: ALBASTRU deține ferma 1. Două orașe nefinalizate (A și B) se învecinează cu ferma. Pentru fiecare oraș finalizat, ALBASTRU primește 3 puncte (iniferent de mărimea lor), sau un total de 6 puncte.

* Ferma 2: ROȘU și ALBASTRU dețin ferma 2. Există trei orașe finalizate (A, B și C) care se învecinează cu ferma sau care se află înăuntrul acestei ferme. ROȘU și ALBASTRU primesc fiecare prin urmare 9 puncte.

Observă că orașele A și B aduc puncte lui ALBASTRU pe ferma 1 precum și lui ROȘU și ALBASTRU pe ferma 2, din moment ce aceste orașe se învecinează cu ambele ferme. Orașul din stânga jos este nefinalizat, așa că nu generează niciun punct.

* Ferma 3: GALBEN deține ferma 3, din moment ce GALBEN are mai mulță țărani pe ea decât NEGRU. Există 4 orașe finalizate care se învecinează cu ferma 3 sau care se află înăuntrul fermei 3, așa că GALBEN primește 12 puncte.

Reguli ale casei

 • Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumită lui Joff.)
 • Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumită lui michael).
 • Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.
 • Jucați cu trei cartonașe în rezervă. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumită lui DavidP și youtch).
 • Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fiepuse deoparte. (Mulțumită lui dwhitworth).
 • Copacii (tufișurile) de pe drumuri nu finalizează drumul—doar casele o fac (când drumul se divide). Acest lucru face construirea drumurilor mai dinamică. (Mulțumită lui Tobias).
 • Când un cartonaș este singurul care poate completa momentan un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumită lui Deatheux).
 • Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură iar toate cele patru laturi ale cartonașului sunt ocupate, primești o tură nouă. Acest lucru motivează jucătorii să finalizeze tabla chiar dacă nu primesc un avantaj pentru finalizarea acesteia. (Acest lucru nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumită lui viberunner).
 • Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumită lui metoth).
 • Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumită lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători).
 • Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumită lui PreGy).
 • Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegera scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumită lui Carcking).


Folosirea unei mese

Un număr de întrebări despre suprafața de joc însăși au fost adresate, incluzând ce se întâmplă când marginea suprafeței de joc este depășită sau dacă trebuie folosită o masă. Următoarele clarificări provin de la Georg Wild de la HiG (5/2013):

 • Marginea mesei este limita jocului dacă, așa cum este stabilit în reguli, este folosită o masă.
 • Regulile spun că cartonașul de pornire este așezat în mijlocul mesei. Dacă toate cartonașele sunt mutate pentru a permite mai mult spațiu, cartonașul de pornire nu va mai fi în mijloc. Așa că în principiu, mutarea totală a cartonașelor nu este permisă. În plus, cu o mutare manuală a tuturor cartonașelor, cartonașele și pionii se pot deplasa, lucru care poate duce la o poziție incorectă a cartonașelor sau a pionilor.
 • Adăugarea altei mese este posibilă dacă este adăugată una de înălțime apropiată. Dacă o masă este extinsă (precum în cazul unui panou adițional), asigură-te că cartonașele și pionii din zona de joc nu se deplasează.
 • Jucatul pe podea: Tehnic, regulile nu permit asta, deoarece regulile spun că cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Totuși, jucatul pe podea nu este interzis, dacă utilizarea unei mese nu este realizibilă. Dacă este folosită podeaua, cartonașele trebuie să fie plasate în așa fel încât să fie vizibile tuturor jucătorilor. Cartonașele nu pot fi plasate sub canapea, dulap/raft etc.
 • În general, este important ca toți jucătorii să fie de acord cu modul de joc:
  • Masă - standard
  • Masă - cu „mutare totală”" a cartonașelor
  • Masă - cu extensie
  • Podea
 • Continuă să joci cinstit și nu intenționat necinstit cu ceilalți jucători.

Ansamblul cartonașelor

Numărul total de cartonașe: 72[17]

Base Game C1 Tile 01.jpg ×1
Base Game C1 Tile 02.jpg ×3
Base Game C1 Tile 03.jpg ×1
Base Game C1 Tile 04.jpg ×2
Base Game C1 Tile 05.jpg ×1
Base Game C1 Tile 06.jpg ×3
Base Game C1 Tile 07.jpg ×2
Base Game C1 Tile 08.jpg ×2
Base Game C1 Tile 09.jpg ×3
Base Game C1 Tile 10.jpg ×2
Base Game C1 Tile 11.jpg ×3
Base Game C1 Tile 12.jpg ×2
Base Game C1 Tile 13.jpg ×1
Base Game C1 Tile 14.jpg ×5
Base Game C1 Tile 15.jpg ×3
Base Game C1 Tile 16.jpg ×4
(P)
Base Game C1 Tile 17.jpg ×3
Base Game C1 Tile 18.jpg ×3
Base Game C1 Tile 21.jpg ×9
Base Game C1 Tile 22.jpg ×8
Base Game C1 Tile 23.jpg ×4
Base Game C1 Tile 24.jpg ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității Acest lucru nu este menționat în regulile Big Box 1 Big Box 1 , Big Box 2 Big Box 2 , Big Box 3 Big Box 3 și Big Box 4 Big Box 4 . Al șaselea jucător (gri) este listat aici direct la jocul de bază și nu la Hanuri și catedrale Hanuri și catedrale . Acest lucru face lucrurile mai clare. Adițional, Big Box 5 Big Box 5 adaugă pioni mov și roz pentru până la 8 jucători. Supuși în culori adiționale pot fi achiziționați online.
 2. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Acest paragraf reprezintă regulile curente HiG. Regulile RGG stabilesc că jucătorii stabilesc între ei cine va fi jucătorul care începe, iar regulile ZMG menționează ambele opțiuni.
 3. Interpretare din partea comunității Dacă finalizezi un teritoriu neocupat, nu este obligatoriu pentru tine să plasezi un supus pe acesta. Dacă plasezi un supus și ocupi teritoriul tocmai finalizat, vei primi puncte pentru acesta (și îți vei elimina supusul imediat după aceea). În caz contrar, nu vrei primi puncte pentru teritoriu.
 4. Clarificare oficială din partea publicatorului În joc există intersecții și juncțiuni. Dar din moment ce toate intersecțiile au de fapt același efect, de a aduce un drum la un capăt—s-a decis să se sacrifice distincția dintre intersecții și joncțiuni (sau intersecții de tip „T”, sau drumuri de tip „T”...?) pentru a evita complicare inutilă.
  Intersecții și joncțiuni
 5. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG stabilește mai degrabă confuz că „un oraș este finalizat când orașul este complet înconjurat de un zid de oraș și nu se găsește nicio gaură în zid” („a city is complete when the city is completely surrounded by a city wall and there are no gaps in the wall”). Evident, un oraș nu poate fi complet înconjurat de un zid, iar zidul are găuri în același timp. Orașul în sine este cel care nu poate avea găuri, după cum regulile HiG fac mai clar.
 6. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Ia în vedere că așa numita regulă a „orașului mic” nu mai este utilizată în nicio ediție. Această regulă a stabilit că un oraș de două segmente —cel mai mic oraș finalizat posibil— valora doar 2 puncte, sau 1 punct pentru fiecare cartonaș. Blazoanele dintr-un oraș mic valorau de asemenea fiecare câte 1 punct. Totuși, orașele mici sunt acum evaluate în același mod ca oricare alt oraș: adică 2 puncte pentru fiecare segment de oraș și 2 puncte pentru fiecare cartonaș.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Ia în vedere în cutie că teritoriile sunt considerate finalizate imediat ce cartonașul este plasat, deși plasarea supusului are loc doar după aceea. Acest lucru este important când se joacă cu Mini #1 - Aparate de zbor.
 8. Clarificare oficială din partea publicatorului Bine, „niciodată” este un timp lung. De fapt, unele mecanici speciale din unele extensii (cartonașele din Festivalul Festivalul , Prințesa și dragonul Prințesa și dragonul etc.) permit înapoierea țăranilor proprietarilor lor în timpul jocului. (12/2014)
 9. Clarificare oficială din partea publicatorului La determinarea mărimii fermei, fermele pot fi limitate de toate tipurile de bariere, de exemplu drumuri, orașe sau râuri care nu pot fi ocolite, sau marginea câmpului de joc. Se poate întâmpla cu siguranță ca o fermă să acopere aproape întregul câmp de joc, și posibil vor fi ferme care vor rămâne deschise pentru întregul joc.
  Limite de ferme
 10. Clarificare oficială din partea publicatorului Segmentele de rău separă de asemenea fermele. (08/2014)
 11. Interpretare din partea comunității Grafica sugerează aici că o idee bună ar fi de asemenea să culci la pământ pe tabla de scor supusul care este utilizat ca un marcator de scor întrucât „50” a fost trecut.
 12. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Aceasta este prima diferență reală față de edițiile publicate anterior, acum având propria sa secțiune și o descriere a cartonașelor de puncte, care erau anterior considerate a fi parte a extensiei Hanuri și catedrale.
 13. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Ia în vedere că, în conformitate cu regulile Big Box 3 Big Box 3 RGG, ultimul cartonaș de teren plasat poate fi un cartonaș cu abație. În conformitate cu cele mai recente reguli, „Dacă unul sau mai mulți jucători nu și-au plasat abația până când ultimul cartonaș a fost tras și atașat, încă au posibilitatea de a o face, în ordinea acelor de ceasornic începând cu persoana care a atașat ultimul cartonaș de teren, atât timp cât este în conformitate cu regulile. Apoi jocul este gata” („If one or more players have not yet placed their Abbey tiles when the last landscape tile is drawn and placed, they may now do so, if possible, in clockwise order starting from the left of the person who placed the last tile. Then, the game ends”). Aceasta este o inversare a unui FAQ anterior, care a folosit afirmația „Jocul este gata când a fost jucat ultimul cartonaș de teren cu fața în jos” („The game is over when the last face-down land tile has been played)”. Această afirmație mai veche a avut scopul de a împiedica în mod specific jucătorii să plaseze vreun cartonaș cu abație pe care poate îl mai au în mâna lor după ce a fost jucat ultimul cartonaș de teren „normal” (din teanc, săculeț sau distribuitor).
 14. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Asta descrie ceea ce este cunoscut ca „a treia ediție” a metodei de evaluarea a fermelor, metoda care este acceptată actual de toți publicatorii.
 15. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Care sunt diferențele cu regulile primei ediții, când Carcassonne a câștigat Game of the Year? Răspuns: Evaluarea fermelor nu era din perspectiva fermelor în sine, așa cum este acum, ci în schimb din perspectiva orașelor. Trebuia să verifică pentru fiecare oraș câți țărani de aceeași culoare erau adiacenți cu acesta, indiferent din ce parte. Jucătorul cu majoritatea fermierilor adiacenți care aprovizionează un oraș ar câștiga patru puncte pentru acesta. În acest mod, pentru fiecare oraș s-ar primi puncte doar o singură dată, și, prin urmare, a obținut mai multe puncte. Potrivit regulilor vechi, ALBASTRU ar fi singurul care primește puncte, din moment ce doi dintre țăranii săi aprovizionează orașele, chiar dacă se află pe ferme diferite. GALBEN are doar un țăran adiacent cu orașul și se duce acasă cu nimic. Potrivit regulilor noi, ambii țărani obțin puncte; și potrivit celor mai recente reguli, ALBASTRU probține puncte chiar de două ori.
  Evaluarea fermelor - diferențe între ediții
 16. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Regulile HiG nu au nicio instrucțiune privitoare la ce e de făcut în cazul unei remize. Regulile RGG stabilesc că jucătorii aflați la egalitate „se bucură de victoria lor împărțită” („rejoice in their shared victory”). Regulile ZMG stabilesc că „În cazul unei remize, joacă alt joc pentru a determina câștigătorulǃ” („In case of a tie, play another game to determine the winner!”).
 17. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Big Box 5 Big Box 5 include de fapt aceste 72 de cartonașe cu versouri standard, precum și un cartonaș de pornire separat. Prin urmare, există efectiv un cartonaș extra cu un segment de oraș și un drum orizontal (ODCD; vezi Referință pentru cartonașe) în setul de bază Big Box 5 Big Box 5 .