Jocul de bază

From Wikicarpedia
(Redirected from Jocul de bază)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Base game and the translation is 100% complete.
Base Game C3 Tile O.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Base Game C2 Tile O.jpg
Base Game C1 Tile 10.jpgCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Jocul de bază Jocul de bază
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Carcassonne C3 (a treia ediție)
Carcassonne Ediția pentru a 20-a aniversare
Carcassonne C2 (a doua ediție)

Informații generale și comentarii

Jocul de bază a fost lansat inițial în 2014 de Hans im Glück, această a două ediție a jocului fiind cunoscută pe scurt ca C2. O Ediție pentru a 20-a aniversare a fost lansată în 2021 incluzând unele elemente comemorative care nu afectează regulile. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată și unele schimbări minore asupra formulării.

Exemplare din C2 printate în perioada 2014-2016 au fundalul orașelor mai închis. Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3 au orașe cu clădiri tăiate.

Jocul de bază C2, Big Box 6, Ediția pentru a 20-a aniversare, Jocul de bază C3 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Jocul a fost lansat în prima sa ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2000. Această ediție include câteva variații în formulare, dacă este comparată cu ediții ulterioare, și un stil grafic diferit. Cu toate acestea, toate edițiile sunt compatibile.

Carcassonne, faimosul oraș francez, este cunoscut pentru fortificațiile impunătoare ridicate în timpul Antichității și Evului Mediu. Această fortăreață înconjurată de ziduri magnifice, rămâne și astăzi una dintre cele mai unice orașe franceze. În acest joc, jucătorii trebuie să dezvolte zona din jurul ținutului Carcassonne. Își plasează meepleșii pe drumuri și în orașe, pe mănăstiri și pe câmpuri. Doar cei care fac cele mai judicioase plasări vor obține punctele necesare pentru a câștiga jocul.

Informații despre regulile pentru țărani

Țăranii sunt considerați ca făcând parte din jocul de bază de către majoritatea jucătorilor de Carcassonne. De asemenea, sunt folosiți în fiecare turneu oficial deoarece de obicei nu sunt considerați o extensie. În C2 și edițiile ulterioare, țăranii au fost separați ca supliment pentru a facilita accesul la joc pentru jucătorii noi și pentru a simplifica procesul de învățare. WikiCarpedia urmează această abordare simplificată. În cadrul celorlalte extensii și în restul WikiCarpediei, țăranii sunt considerați ca făcând parte din jocul de bază. Poți găsi regulile pentru țărani aici.

Componente și configurare

Următoarea parte va explica configurarea inițială și introduce piesele jocului.

Cele 72 de CARTONAȘE DE TEREN prezintă drumuri, orașe și mănăstiri, pe un câmp.

Cartonaș prezentând un oraș
Cartonaș prezentând un drum
Cartonaș prezentând o mănăstire

Versoul tuturor cartonașelor este la fel, numai CARTONAȘUL DE PORNIRE are verso de culoare mai închisă, astfel încât să îl poți identifica cu ușurință. Alte elemente grafice precum case, oameni sau animale nu influențează jocul.[1]

Verso obișnuit
Verso de culoare închisă

Plasează cartonașul de pornire (cel cu verso de culoare închisă) în mijlocul mesei. Amestecă restul cartonașelor și depune-le pe masă în mai multe teancuri diferite cu fața în jos în așa fel încât să fie la îndemâna tuturor jucătorilor. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare.

Cartonașul de pornire

Apoi vine tabla de joc, pe care o pui la marginea suprafeței voastre de joc (masă, podea ș.a.m.d.).

Parte din tabla de punctaj cu meepleși pe poziții inițiale

În cele din urmă, avem MEEPLEȘII. În cutie vei găsi 40 de meepleși obișnuiți, incluzând câte 8 meepleși fiecare dintre aceste culori: galben, roșu, verde, albastru și negru.[2] În afară de aceștia vei mai găsi 5 abați. Utilizarea abatelui este descrisă la pagina miniextensiei Abatele Abatele, care include unul în culorile menționate. Abații nu sunt importanți din punctul de vedere al jocului de bază.

Meepleși

Mai întâi distribuie-i fiecărui jucător câte 7 meepleși în culoarea pe care și-a ales-o. Acești meepleși alcătuiesc rezerva personală a fiecărui jucător. Fiecare jucător ia șapte meepleși de culoarea pe care și-a ales-o pentru ca aceștia să-i constituie rezerva. Plasează cel de-al optulea meeple al fiecărui jucător pe căsuța 0 de pe tabla de punctaj. Aceștia vor fi utilizați pentru a marca pe parcursul jocului punctajul fiecărui jucător. Dacă nu joci cu Abatele Abatele, pune acești meepleși unici înapoi în cutie.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Prea puțini meepleși—jucăm noi greșit sau chiar sunt prea puțini?

Răspuns:
Base Game C1 Meeples Footer Note 2.png
Acesta este numărul intenționat de către designeri. O anumită lipsă de meepleși este cu totul intenționată. Un element important al jocului este cel de a învăța să fi economic cu meepleșii proprii.

Prezentare generală și scopul jocului

În Carcassonne, jucătorii execută ture plasând cartonașe și extinzând peisajul drumurilor, orașelor, mănăstirilor și câmpurilor, cu câte un singur cartonaș deodată. Jucătorii își pot de asemenea plasa meepleșii pe teritoriile individuale ale cartonașelor (drumuri, orașe, mănăstiri și câmpuri), unde vor deveni tâlhari, cavaleri, călugări și țărani. Punctele sunt obținute pe parcursul jocului, iar jucătorul cu cel mai mare punctaj la sfârșit este câștigătorul!

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3

Regulile pentru Ediția pentru 20-a aniversare și Carcassonne C3 rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

 • Tâlharii devin călători și/sau călătoare
 • Cavalerii nu se schimbă
 • Călugării sunt numiți și călugărițe
 • Țăranii devin țărane

Publicatorii au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și retipăriri.

20th Anniversary Edition Box.png

Bg-822 3-carcassonne-jocul-de-baza-2021-550x550h.png

Desfășurarea jocului

O partidă de Carcassonne este jucată în sensul acelor de ceasornic. Începând cu cel mai tânăr jucător,[3][4] jucătorul care este la rând execută următoarele acțiuni în ordinea enumerată mai jos, după care este tura jucător următor, și așa mai departe. Mai întâi îți vom da o scurtă descriere a acțiunilor pe care trebuie să le efectuezi în una dintre turele tale. Aceste acțiuni vor fi detaliate pe măsură ce prezentăm drumurile, orașele și în cele din urmă mănăstirile. Deci care sunt aceste acțiuni?

1. Atașarea unui cartonaș

Jucătorul trebuie să tragă exact 1 cartonaș de teren dintr-un teanc și să îl plaseze cu fața în sus adiacent cu oricare cartonaș deja situat pe tablă pentru a continua peisajul.[5]
Base Game C2 Gameplay Place Land Tile.png

2. Plasarea unui meeple

Jucătorul are posibilitatea de a plasa pe cartonașul tocmai plasat un meeple din rezerva sa.

Figure Meeple red.png

3. Declanșarea unei evaluări de puncte[6]

Jucătorul trebuie să evalueze toate teritoriile finalizate prin plasarea cartonașului. Base Game C2 Gameplay Score Points.png

Drumurile

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Pe cartonașul pe care tocmai l-ai Tragi cartonașul ilustrat cu trei segmente de drum ce pornesc dintr-un sat. Trebuie să îl plasezi astfel încât să continue peisajul existent (cartonașele deja în joc). În cazul rar în care un cartonaș nu poate fi plasat legal niciunde, iar toții jucătorii sunt de acord, acesta este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.[7][8]

Exemplul 1a: Plasezi cartonașul aici. Drumul și câmpurile continuă peisajul existent.
2. Plasarea unui meeple drept tâlhar

După ce ai plasat cartonașul, ai posibilitatea de a plasa un meeple drept tâlhar pe unul dintre segmentele de drum ale acelui cartonaș, însă numai dacă drumul nu este ocupat de alt tâlhar.

În exemplul nostru, din moment ce drumul nu este încă finalizat, nu are loc nicio evaluare (vezi acțiunea 3) și vine rândul următorului jucător.

Exemplul 1b: Îți folosești meepleul drept tâlhar pe acest drum. Acest lucru este posibil deoarece nu există niciun alt meeple pe el.

Următorul jucător trage un cartonaș pe care îl plasează pentru a continua peisajul. Nu are posibilitatea de a plasa un meeple pe drumul din dreapta, căci tâlharul tău este deja prezent pe drum. În schimb, alege să își plaseze meepleul drept cavaler în segmentul de oraș al cartonașului.

Exemplul 1c: Din moment ce drumul din dreapta este ocupat, jucătorul albastru decide să-și plaseze meepleul în oraș.
3. Evaluarea unui drum

Atunci când ambele capete ale unui drum sunt închise, acel drum este finalizat și evaluat. Capătul unui drum este închis atunci când întâlnește un sat,[9] un oraș, o mănăstire sau formează o buclă întâlnindu-și celălalt capăt.[10]

Exemplul 1d: Drumul finalizat are 3 cartonașe.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate un drum să se sfârșească în nimic?

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 02.png
Nu, la fel ca celelalte cartonașe de teren obișnuite, un segment de drum trebuie să continue cu un alt segment de drum pe toate laturile.

Chiar dacă adversarul tău este cel care a plasat cartonașul, asta tot îți finalizează drumul. Câte puncte încasezi? Când evaluezi un drum, fiecare cartonaș al acelui drum îți aduce câte 1 punct. Aici, din moment ce ai evaluat un drum ce este alcătuit din 3 cartonașe, încasezi 3 puncte.

Acum este timpul să îți marcăm punctajul. Îți marchezi punctajul cu meepleul pe care l-ai plasat pe tabla de scor înainte de a începe jocul. Continuând exemplul nostru, îl muți în față 3 spații pentru a arăta că ai încasat 3 puncte. Notă: dacă punctajul tău trece de 50 de puncte, culcă-ți meepleul tău de scor pentru a îți arăta cele 50+ de puncte.

Exemplul 1e: Ții pe tabla de punctaj socoteala celor 3 puncte pe care le-ai câștigat.

După evaluare, înapoiază toți meepleșii care ocupă drumul care tocmai ce a fost evaluat în rezerva proprietarilor lor.

Exemplul 1f: Înapoiezi în rezerva ta tâlharul care ți-a adus 3 puncte. Meepleul albastru rămâne pe loc, din moment ce nu a luat parte la un teritoriu evaluat.

Deja am văzut cele mai importante părți ale jocului. Acum vom detalia mai departe aceste acțiuni arătându-ți cum se aplică celorlalte teritorii, adică orașelor și mănăstirilor:

Orașele

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Ca de obicei, tragi un cartonaș pe care îl folosești pentru a continua peisajul. Desigur, ilustrația trebuie de asemenea să continue. De exemplu, un segment de oraș trebuie conectat la un oraș deschis.

Exemplu: Cartonaș prezentând un oraș.
2. Plasarea unui meeple drept cavaler

Apoi te uiți dacă se află deja în oraș un meeple drept cavaler. Aici nu este, așa că poți plasa unul dintre meepleși tăi drept cavaler în acest oraș.

Exemplul 2a: Ai plasat acest cartonaș ce extinde orașul cu 1 cartonaș. Din moment ce orașul este neocupat, plasezi aici un meeple.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Avem dificultăți în a decide când un cartonaș plasat reprezintă un oraș nou sau continuă unul care a fost deja construit.

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 01.png
„Colț la colț” nu este o conexiune. Segmentele pot fi conectate numai la margini. În exemplul prezentat sunt momentan două orașe.
3. Evaluarea unui oraș

Hai să ne continuăm exemplul și să presupunem că au trecut câteva ture. Acum tragi acest cartonaș pe care îl plasezi astfel încât să îți continue orașul. Din moment ce cartonașul pe care l-ai plasat finalizează un teritoriu (aici, orașul), acesta trebuie acum să fie evaluat. Un oraș este finalizat când este înconjurat de ziduri și nu există niciun spațiu gol înăuntrul orașului. Din moment ce ai un meeple în orașul finalizat, tu ești jucătorul care îl evaluează.

Fiecare cartonaș dintr-un oraș finalizat valorează 2 puncte. În plus, fiecare blazon valorează încă alte 2 puncte.[11] Pentru acest oraș obții 8 puncte! Ca de obicei, meepleul care se afla în teritoriul evaluat se întoarce în rezerva ta.

Exemplul 2b: Evaluarea unui oraș finalizat.

Mănăstirile

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Încă o dată, tragi un cartonaș pentru a continua peisajul. Mănăstirile sunt întotdeauna ilustrate în centrul unui cartonaș.[12] Când plasezi un astfel de cartonaș, trebuie, ca de obicei, să te asiguri că acesta continuă ilustrația.[13]

Exemplu: Cartonaș prezentând o mănăstire
2. Plasarea unui meeple drept călugăr

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe o mănăstire ca călugăr. Desigur, acel meeple trebuie să vină din rezerva ta.

Exemplul 3a: O mănăstire este mereu în mijlocul unui cartonaș. Ai posibilitatea de a plasa acest cartonaș aici pentru că mănăstirea de pe el este înconjurat de câmpuri.
3. Evaluarea unei mănăstiri

O mănăstire este finalizată când este înconjurată de cartonașe. În timpul evaluării, mănăstirea valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș care o finalizează (inclusiv cartonașul cu mănăstirea însăși).

Plasând acest cartonaș, îți finalizezi mănăstirea. Îți aduce 9 puncte și îți permite să îți iei meepleul înapoi.

Exemplul 3b: Evaluarea unei mănăstiri finalizate.

Am văzut deja majoritatea regulilor jocului Carcassonne. Au mai rămas numai câteva chestiuni de văzut, însă mai întâi, aici este un rezumat a ceea ce am văzut până acum:

Rezumat

1. Atașarea unui cartonaș de teren
 • Trebuie să-ți plasezi cartonașul tras în așa fel încât continuă terenul și ilustrația.
 • În unele cazuri foarte rare, se poate întâmpla sa fie imposibil să plasezi cartonașul. În aceste cazuri, pur și simplu pune cartonașul înapoi în cutie și trage unul nou.[7]
2. Plasarea unui meeple
 • Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonașul pe care tocmai l-ai plasat.
 • Nu poți plasa un meeple pe un teritoriu unde se află deja cel puțin un alt meeple, incluzând unul de-al tău.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
 • Un drum este finalizat ambele capete duc la un sat, un oraș, o mănăstire sau drumul formează o buclă. Fiecare cartonaș dintr-un drum finalizat valorează câte 1 punct.
 • Un oraș este finalizat atunci când este înconjurat de ziduri și nu există niciun spațiu gol înăuntrul orașului. Fiecare cartonaș din orașul finalizat valorează câte 2 puncte. Fiecare blazon din orașul finalizat valorează câte 2 puncte extra.
 • O mănăstire este finalizată când este înconjurată de 8 cartonașe. Fiecare dintre cartonașele mănăstirii (cele 8 cartonașe înconjurătoare și cel cu mănăstirea însăși) valorează câte 1 punct.
 • Evaluarea are întotdeauna loc la sfârșitul turei unui jucător. În acel moment, fiecare jucător cu un meeple într-un teritoriu evaluat încasează puncte.[14]
 • După fiecare evaluare, înapoiază meepleșii evaluați în rezerva proprietarilor lor.
 • Dacă sunt mai mulți meepleși într-un singur teritoriu evaluat, jucătorului cu cei mai mulți meepleși îi se acordă numărul integral de puncte și toți ceilalți jucători nu primesc nimic. Când mai mult de un singur jucător are cei mai mulți meepleși într-un teritoriu, jucătorii aflați la egalitate încasează numărul integral de puncte.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Jocul se termină imediat ce un jucător nu mai poate trage și plasa un cartonaș de teren.[15] Apoi, jucătorii continuă cu evaluarea finală, după care va fi cunoscut jucătorul.

Odată ce jocul s-a sfârșit, toți meepleși ce încă se află în joc sunt evaluați:

 • Fiecare drum nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș, exact ca și în timpul jocului.
 • Fiecare oraș nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș și câte 1 punct pentru fiecare blazon, ceea ce este doar jumătate din puncte.
 • Fiecare mănăstire nefinalizată valorează 1 punct plus câte 1 punct pentru fiecare cartonaș adiacent, exact ca și în timpul jocului.
Exemplu de evaluare finală::
 • Orașul din stânga: Jucătorul verde este singurul care încasează 8 puncte pentru orașul (5 cartonașe și 3 blazoane). Jucătorul negru nu încasează niciun punct fiindcă jucătorul verde are cei mai mulți meepleși în acest oraș.
 • Mănăstirea: Jucătorul galben încasează 4 puncte pentru această mănăstire nefinalizată (3 puncte pentru cartonașele adiacente și 1 punct pentru mănăstirea însăși).
 • Orașul din dreapta: Jucătorul albastru încasează 3 puncte pentru acest oraș nefinalizat (2 cartonașe și 1 blazon).
 • Drumul: Jucătorul roșu încasează 3 puncte pentru acest drum nefinalizat (3 cartonașe).

Odată ce punctajul final este cunoscut, câștigătorul este jucătorul cu cele mai multe puncte.[16]

Cazuri speciale

Mai mulți meepleși pe același drum

Exemplul 4a: Cartonașul pe care tocmai ce l-ai tras ar putea continua drumul. Totuși, există deja un tâlhar pe acel drum, ceea ce înseamnă că nu poți plasa aici unul de-al tău. Decizi să îți plasezi cartonașul, și un tâlhar, astfel încât nu este conectat.
Exemplul 4b: În timpul unei ture ulterioare, tragi acest cartonaș și decizi să continui drumul cu el. Ambele capete, fiecare cu un tâlhar, sunt acum conectate. Din moment ce asta finalizează drumul, este acum evaluat și atât tu, cât și celălalt jucător încasați 4 puncte. După aceea, amândoi vă luați înapoi meepleul vostru.

Mai mulți meepleși în același oraș

Exemplul 5a: Dorești să preiei controlul orașului de la jucătorul galben și îți plasezi cartonașul după cum este reprezentat cu un cavaler pe el. Ai voie să plasezi un cavaler aici, fiindcă segmentul de oraș nu este conectat de alt segment de oraș cu un cavaler pe el. Dacă vei reuși să îți legi cele două segmente de oraș, cei doi cavaleri îți vor permite să preiei orașul de ja jucătorul galben.
Exemplul 5b: Acesta este exact cartonașul de care aveai nevoie pentru a conecta segmentele de oraș. Din moment ce acum tu ai cei mai mulți cavaleri în oraș, numai tu ajungi să încasezi cele 10 puncte acordate pentru finalizarea acestui oraș. După aceea, tu și celălalt jucător vă luați meepleși înapoi.

Utilizează un meeple, evaluează un teritoriu și primește-ți meepleul înapoi

Poți plasa un meeple într-un teritoriu pe care numai ce l-ai finalizat, să îl evaluezi imediat și apoi să iei meepleul înapoi în rezerva ta.

Pentru a face asta, urmează acești pași:[17]

__ 1. Plasează un cartonaș, finalizând un teritoriu (precum un drum, oraș sau mănăstire).

__ 2. Plasează un meeple drept tâlhar, cavaler sau călugăr pe teritoriul pe care numai ce l-ai finalizat.

__ 3. Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea finalizat(ă) și înapoiază meepleul în rezerva ta.

Exemplu - Secvența în desfășurare:
1. Plasezi un cartonaș.
2. Îți plasezi meepleul pe drum.
3. Încasezi 3 puncte pentru drum. Înapoiază meepleul tău în rezerva ta.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Există o situație care ne nedumirește. Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, câștigând 4 puncte, poate apoi să plaseze un meeple pe un segment nou de oraș în aceeași tură?

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 03.png
Un jucător are posibilitatea de a plasa doar un singur meeple pe tură, iar acel meeple poate fi plasat doar o dată și înainte de evaluare. Dacă jucătorul ocupa deja orașul mic, tocmai finalizat, poate plasa al doilea meeple pe alt segment de oraș imediat după plasarea cartonașului. După aceea, orașul va fi evaluat și meepleul retras înapoi în rezervă. Dacă orașul nu era deja ocupat, jucătorul poate decide pe care segment de oraș să își plaseze un meeple. Dacă meepleul este plasat în orașul mic (1), va fi imediat retras (2) iar jucătorul va câștiga 4 puncte, dar meepleul nu poate fi plasat din nou în aceeași tură (3).

Reguli ale casei

Regulă sau variantă comună a casei Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumiri lui Joff.)

Regulă sau variantă comună a casei Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumiri lui michael.)

Regulă sau variantă comună a casei Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.

Regulă sau variantă comună a casei Jucați cu o mână de trei cartonașe. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumiri lui DavidP și youtch.)

Regulă sau variantă comună a casei Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fie puse deoparte. (Mulțumiri lui dwhitworth.)

Regulă sau variantă comună a casei Copacii (tufișurile) de pe drumuri nu finalizează drumul—doar casele o fac (când drumul se divide). Acest lucru face construirea drumurilor mai dinamică. (Mulțumiri lui Tobias.)

Regulă sau variantă comună a casei Când un cartonaș este singurul care poate finaliza actualmente un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumiri lui Deatheux.)

Regulă sau variantă comună a casei Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură din câmpul de joc atingând ceva diferit pe toate cele patru laturi adiacente, obții o tură nouă. Asta ajută la motivarea oamenilor să finalizeze tabla chiar dacă nu obțin un avantaj de pe urma plasării. (Nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumiri lui viberunner.)

Regulă sau variantă comună a casei Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumiri lui metoth.)

Regulă sau variantă comună a casei Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumiri lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători.)

Regulă sau variantă comună a casei Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumiri lui PreGy.)

Regulă sau variantă comună a casei Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegerea scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumiri lui Carcking.)

Folosirea unei mese

A fost pus un număr de întrebări despre reguli legate de suprafața de joc însăși, incluzând ce se întâmplă când este atinsă marginea suprafeței sau dacă trebuie folosită o masă pentru joc. Următoarele clarificări sunt de la Georg Wild de la HiG (5/2013):

 • Marginea mesei este limita jocului dacă, așa cum este stabilit în reguli, este folosită o masă.
 • Regulile spun că cartonașul de pornire este așezat în mijlocul mesei. Dacă toate cartonașele sunt mutate pentru a permite mai mult spațiu, cartonașul de pornire nu va mai fi în mijloc. Așa că în principiu, mutarea totală a cartonașelor nu este permisă. În plus, cu o deplasare manuală a tuturor cartonașelor, cartonașele și pionii de pe câmp pot aluneca, ceea ce ar putea duce la o poziționare incorectă a cartonașelor sau a pionilor.
 • Adăugarea altei mese este posibilă dacă este adăugată una de înălțime apropiată. Dacă o masă este extinsă (precum în cazul unui panou adițional), asigură-te că cartonașele și pionii de pe câmpul de joc nu alunecă.
 • Jucatul pe podea: Tehnic, regulile nu permit asta, deoarece regulile spun că cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Totuși, jucatul pe podea nu este interzis, dacă utilizarea unei mese nu este realizabilă. Dacă este folosită podeaua, cartonașele trebuie să fie plasate în așa fel încât să fie vizibile tuturor jucătorilor. Cartonașele nu pot fi plasate sub canapea, dulap/raft etc.
 • În general, este important ca toți jucătorii să fie de acord cu modul de joc:
  • Masă - standard
  • Masă - cu „deplasare totală”" a cartonașelor
  • Masă - cu extensie
  • Podea
 • Continuă să joci cinstit și nu intenționat necinstit față de ceilalți jucători.

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 72
Base Game C3 Tile A.png ×2
Mănăstire + (W;–)
Base Game C3 Tile B.png ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
Base Game C3 Tile C.png ×1
(T)
Base Game C3 Tile D.png ×4
(B;S;2×–) + (P)
Base Game C3 Tile E.png ×5
(G;B;T;2×–)
Base Game C3 Tile F.png ×2
(T;–)
Base Game C3 Tile G.png ×1
Base Game C3 Tile H.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile I.png ×2
(G;–)
Base Game C3 Tile J.png ×3
(W;B;K)
Base Game C3 Tile K.png ×3
(W;B;E)
Base Game C3 Tile L.png ×3
Base Game C3 Tile M.png ×2
(G;–)
Base Game C3 Tile N.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile O.png ×2
(B;K)
Base Game C3 Tile P.png ×3
(W;T;–)
Base Game C3 Tile Q.png ×1
Base Game C3 Tile R.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile S.png ×2
(T;–)
Base Game C3 Tile T.png ×1
Base Game C3 Tile U.png ×8
(G;2×W;B;S;3×–)
Base Game C3 Tile V.png ×9
(G;2×W;B;S;K;3×–)*
Base Game C3 Tile W.png ×4
Base Game C3 Tile X.png ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Această ediție înlocuiește un grajd pentru porci cu un grajd pentru vaci la cartonașele marcate cu *.

Ediția pentru 20-a aniversare

Cartonașe totale: 72
20AE Base Game C2 Tile A.png ×2
Mănăstire + (W;–)
20AE Base Game C2 Tile B.png ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
20AE Base Game C2 Tile C.png ×1
(T)
20AE Base Game C2 Tile D.png ×4
(B;S;2×–) + (P)
20AE Base Game C2 Tile E.png ×5
(G;B;T;2×–)
20AE Base Game C2 Tile F.png ×2
(T;–)
20AE Base Game C2 Tile G.png ×1
20AE Base Game C2 Tile H.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile I.png ×2
(G;–)
20AE Base Game C2 Tile J.png ×3
(W;B;K)
20AE Base Game C2 Tile K.png ×3
(W;B;E)
20AE Base Game C2 Tile L.png ×3
20AE Base Game C2 Tile M.png ×2
(G;–)
20AE Base Game C2 Tile N.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile O.png ×2
(B;K)
20AE Base Game C2 Tile P.png ×3
(W;T;–)
20AE Base Game C2 Tile Q.png ×1
20AE Base Game C2 Tile R.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile S.png ×2
(T;–)
20AE Base Game C2 Tile T.png ×1
20AE Base Game C2 Tile U.png ×8
(G;2xW;B;S;3×–)
20AE Base Game C2 Tile V.png ×9
(G;2xW;B;2xS;3×–)
20AE Base Game C2 Tile W.png ×4
20AE Base Game C2 Tile X.png ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Ediția pentru a 20-a aniversare include unele detalii comemorative pe lângă tipărirea UV lucioasă:

 • Tâlharii de pe lângă drumuri arată în general un pic diferit, dar se pot alătura de asemenea petrecerii (poate vor fi un pic mai pașnici în viitor...). În cazul în care jucați cu o miniextensie care îi utilizează, vor valora ca tâlhari normali, ca de obicei.
 • Există de asemenea detalii adiționale pe cartonașe, precum oamenii care sărbătoresc peste tot, precum și multe așa numite „ouă de Paște” („Easter eggs”). Acestea fac referință la alte jocuri Carcassonne sau HiG. Toate aceste detalii nu au niciun efect pe restul jocului.

Ediția C2

Cartonașe totale: 72
Base Game C2 Tile A.jpg ×2
Mănăstire + (W;–)
Base Game C2 Tile B.jpg ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
Base Game C2 Tile C.jpg ×1
(T)
Base Game C2 Tile D.jpg ×4
(B;S;2×–) + (P)
Base Game C2 Tile E.jpg ×5
(G;B;T;2×–)
Base Game C2 Tile F.jpg ×2
(T;–)
Base Game C2 Tile G.jpg ×1
Base Game C2 Tile H.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile I.jpg ×2
(G;–)
Base Game C2 Tile J.jpg ×3
(W;B;K)
Base Game C2 Tile K.jpg ×3
(W;B;E)
Base Game C2 Tile L.jpg ×3
Base Game C2 Tile M.jpg ×2
(G;–)
Base Game C2 Tile N.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile O.jpg ×2
(B;K)
Base Game C2 Tile P.jpg ×3
(W;T;–)
Base Game C2 Tile Q.jpg ×1
Base Game C2 Tile R.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile S.jpg ×2
(T;–)
Base Game C2 Tile T.jpg ×1
Base Game C2 Tile U.jpg ×8
(G;2xW;B;S;3×–)
Base Game C2 Tile V.jpg ×9
(G;2xW;B;2xS;3×–)
Base Game C2 Tile W.jpg ×4
Base Game C2 Tile X.jpg ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Nu influențează jocul luând în considerare regulile jocului de bază. Unele dintre ele sunt folosite în unele extensii, precum Piețele din Leipzig Piețele din Leipzig sau Vameșii Vameșii.
 2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Big Box 6 Big Box 6 include piesele roz ale celui de-al șaselea jucător ca parte a jocului de bază și nu a Ext. 1 - Hanuri și catedrale Ext. 1 - Hanuri și catedrale. Acest lucru face regulile mai clare.
 3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG ale jocului de bază menționează „primul jucător” fără a explica cum este decis. Totuși, regulile Big Box 6 Big Box 6 sunt realiniate cu regulile HiG și indică că primul jucător este acela care este cel mai tânăr.
 4. Regulă sau variantă comună a casei Este o practică comună să se aleagă la nimereală jucătorul care începe. Mai multe despre asta la secțiunea de reguli ale casei.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Un cartonaș tocmai plasat trebuie să se potrivească cu terenul adiacent la toate laturile! În timpul plasării nu este destul să te uiți la o singură latură care se potrivește.
 6. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „Declanșarea unei evaluări” în regulile mai vechi și ca „Declanșarea unei evaluări de puncte” în regulile mai noi.
 7. 7.0 7.1 Clarificare oficială din partea publicatorului Alternativ, dacă este legal, jucătorul ar putea plasa cartonașul cu abație (Ext. 5 - Abația și primarul Ext. 5 - Abația și primarul) în loc de a trage alt cartonaș. (1/2013)
  Interpretare din partea comunității În funcție de extensie, ar putea fi alese alte cartonașe din rezerva jucătorului: un cartonaș cu castel german (Castele din Germania Castele din Germania) sau un cartonaș triunghiular (Jumi-juma Jumi-juma).
 8. Regulă sau variantă comună a casei Dacă cartonașele se trag dintr-un sac, un cartonaș care nu poate fi plasat poate fi pus înapoi în sac, pentru a fi folosit mai târziu.
 9. Interpretare din partea comunității Satul este o adunătură mică de clădiri cu acoperiș roșu care înconjoară răscrucea.
 10. Interpretare din partea comunității Această listă este validă în termeni generali și ar trebui considerată cu final deschis. Unele extensii incorporează teritorii adiționale care pot sfârși un drum, precum grupuri de copaci și tufișuri, căsuțe, lacuri, diverse tipuri de construcții bisericești, castele etc.
 11. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că un blazon afectează doar segmentul de oraș în care se află, nu întregul cartonaș (dacă sunt mai multe segmente pe un singur cartonaș).
 12. Interpretare din partea comunității Mănăstirile sunt mereu situate în centrul unui cartonaș, așa că atunci când plasezi o mănăstire trebuie să continui celelalte teritorii de peisaj existente. Mănăstirile tind să fie înconjurate de câmpuri, deci cartonașele cu mănăstire au în mod normal laturi de câmp și de drum. La unele extensii, se pot găsi de asemenea cartonașe cu mănăstire cu margini de oraș și chiar mănăstiri înăuntrul orașelor.
 13. Clarificare oficială din partea publicatorului Mănăstirile pot fi plasate direct una lângă cealaltă sau colț la colț. Nu este necesar ca aici să fie opt alte cartonașe (fără mănăstire) care să se învecineze cu mănăstirea. O mănăstire se află în mijlocul unui segment de câmp iar alte segmente pot fi plasate lângă ea. Spre deosebire de cum este la drumuri, orașe și câmpuri, nu este posibil să te conectezi cu o mănăstire.
 14. Clarificare oficială din partea publicatorului Atunci când doi meepleși se află pe același drum, oraș sau câmp, nu încasezi punctaj dublu în aceste cazuri. Numărul meepleșilor (sau în Ext. 1 - Hanuri și catedrale Ext. 1 - Hanuri și catedrale mărimea meepleșilor) nu are efect asupra numărului de puncte pe care îl obține un jucător pentru un drum, un oraș, o mănăstire sau un câmp. Doi cavaleri nu dublează punctele. Numărul de meepleși este important doar pentru a stabili cine deține majoritatea.
 15. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG afirmă următoarele care pot duce la câteva probleme de interpretare când se are de a face cu unele extensii: „The game ends immediately after the turn of the player who placed the last tile” („Jocul se termină imediat după tura jucătorului care a plasat ultimul cartonaș”).
 16. Interpretare din partea comunității Regulile nu includ întreruperea remizelor. Adică ca regulile să explice situația când câțiva jucători împart același punctaj.
 17. Clarificare oficială din partea publicatorului Observă că teritoriile sunt considerate finalizate atunci când este plasat cartonașul, cu toate că plasarea unui meeple și evaluarea au loc doar după aceea. Acest lucru este important când joci cu coridoare fermecate (Ext. 3 - Prințesa și dragonul Ext. 3 - Prințesa și dragonul) sau aparate de zbor (Mini #1 - Aparate de zbor Mini #1 - Aparate de zbor).