Mănăstiri speciale

From Wikicarpedia
(Redirected from Mănăstiri speciale)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Monasteries and the translation is 100% complete.

Miniextensiile Mănăstiri din Germania și Construcții japoneze conțin 6 cartonașe care să înlocuiască mănăstirile din jocul de bază și să ofere un nou mod de a le evalua pe acestea.

German Monasteries C3 Tile 05.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Japanese Buildings C2 Tile C.jpg
Monasteries C1 Tile GE05.jpgCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Mănăstiri din Germania Mănăstiri din Germania
Monasteries C1 Tile NB05.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Monasteries C1C2.png

Miniextensiile Mănăstiri din Germania și Construcții japoneze conțin 6 cartonașe care să înlocuiască mănăstirile din jocul de bază și să ofere un nou mod de a le evalua pe acestea.

Cu această miniextensie, care conține șase mănăstiri germane binecunoscute, îți dă posibilitatea de a îți evalua mănăstirile într-un mod reînnoit. Totuși, vei știi doar la sfârșitul jocului dacă ai făcut o decizie profitabilă.

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată a extensiei Clădiri Japoneze C2
Planșa pretăiată a extensiei Mănăstiri din Germania C2
Planșa pretăiată a extensiei Mănăstiri din Germania C3
Simbolul extensiei Mănăstiri din Germania

Extensia Mănăstiri din Germania a fost lansată pentru a doua ediție (C2 pe scurt) de Hans im Glück în 2018 în timpul Essen Spiel. O versiune în a treia ediție (C3 pe scurt) a fost lansată în 2023.

Această extensie a fost lansată original pentru prima ediție (C1 pe scurt) în 2012.


Înainte de lansarea C2, extensia Construcții japoneze, cu aceleași reguli, a fost lansată în 2016 de Hans im Glück. Are grafici făcute de Toshihiko Ishibashi, care nu se potrivesc stilul de grafici din prima ediție, deși manualul s-a bazat pe acea ediție. Cu toate acestea, este considerată o miniextensie de ediție nouă. Aceste cartonașe nu au niciun simbol.

Conținut

 • Mănăstiri din Germania: 6 cartonașe de teren noi
 • Construcții japoneze: 6 cartonașe de teren noi

Reguli

Exclamation2.png

Această extensie a introdus un nou tip de plasare a meepleului în C1: plasarea unui meeple drept abate. Această denumire a rămas neschimbată în C2, dar aceasta a fost sursa unui dram de confuzie din cauza meepleului abate din extensia Abatele Abatele introdusă în această ediție. În C3, această plasare a fost redenumită în plasarea unui meeple drept prior claustral pentru a rezolva ambiguitatea.

Exclamation2.png

Când regulile de mai jos fac referire la cartonașe cu mănăstiri speciale noi, presupune că se referă atât la Mănăstiri din Germania, cât și la Construcții japoneze, din moment ce acestea au în comun același comportament. Textul de mai jos menționează doar mănăstirile noi de dragul lizibilității.

Pregătire

Îndepărtează cartonașele „originale” cu mănăstiri și pune-le înapoi în cutie.[1] Amestecă cele șase cartonașe noi cu mănăstiri cu restul cartonașelor de joc.

Desfășurarea jocului

Japanese Buildings C2 Picture 03.png Monasteries C2 Picture GE06.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă un jucător trage unul dintre cartonașele cu mănăstire specială, îl plasează în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea cartonașului cu mănăstire specială, jucătorul are posibilitatea de a plasa un meeple pe oricare teritoriu prezent pe cartonaș în conformitate cu regulile normale. Dacă plasează un meeple pe mănăstire, jucătorul are două opțiuni:[2]

 1. Drept călugăr: Cu această opțiune, mănăstirea este tratată ca o mănăstire din jocul de bază, iar toate regulile de evaluare normale rămân aceleași; sau
 2. Drept abate sau prior claustral: Cu această opțiune, meepleul este considerat un abate/prior claustral al mănăstirii. Pentru a însemna asta, jucătorul plasează meepleul pe laterala sa, cu scopul de a semnifica că mănăstirea specială va fi evaluată diferit față de o mănăstire originală. Mănăstirea aduce puncte doar la sfârșitul jocului.
Plasezi cartonașul cu Mănăstirea Lorch. Din moment ce decizi să plasezi un meeple drept abate/prior claustral, plasezi meepleul pe mănăstire pe laterală.
3a. Evaluarea unui călugăr

Un meeple plasat pe o mănăstire specială drept călugăr urmează regulile obișnuite de evaluare ale jocului Carcassonne.

3b. Evaluare finală a unui abate/prior claustral

Un meeple plasat drept abate/prior claustral de pe o mănăstire specială nu este evaluat până la sfârșitul jocului. Pentru abatele său / priorul claustral al său, jucătorul primește câte 1 punct pentru fiecare cartonaș prezent pe coloana verticală și rândul orizontal dinspre exteriorul mănăstirii. De asemenea, cartonașul cu mănăstire însuși valorează 1 punct. Un spațiu gol în rândul sau coloana mănăstirii întrerupe seria de cartonașe care aduc puncte mănăstirii.

Exemplu: Jucătorul ALBASTRU și ROȘU au plasat fiecare în timpul jocului câte un meeple drept abate/prior claustral, iar aceștia sunt acum evaluați la sfârșitul jocului. Abatele/Priorul claustral ALBASTRU primește 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 puncte. (Din moment ce există o gaură în rândul din dreapta al mănăstirii jucătorului ALBASTRU, nu este câștigat niciun punct în acea direcție). Abatele/Priorul claustral ROȘU primește 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 puncte.

Notă: De dragul clarității, segmentele din completări corespund cu numărul de cartonașe din coloana de sus, rândul din dreapta, coloana de jos, rândul din stânga și respectiv cartonașul cu mănăstire însuși.

Interacțiuni cu alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Comentarii generale:

Interpretare din partea comunității Poți ocupa o mănăstire specială cu următorii pioni, plasându-i drept călugăr (în picioare) sau drept abate/prior claustral (pe laterala sa):

Interpretare din partea comunității Aceste două opțiuni (plasarea unui meeple drept călugăr sau drept abate/prior claustral) sunt disponibile ori de câte ori un meeple ar urma să fie plasat pe mănăstirea specială: plasarea inițială a meepleului, mutarea căruței, coridor fermecat, aparat de zbor etc. (5/2014)

Interpretare din partea comunității Remarcă că mănăstirea specială este doar un singur teritoriu, chiar dacă poate fi folosit în două moduri. Prin urmare, dacă este ocupată de un meeple, un jucător nu poate plasa aici fantoma sa, muta aici căruța sa sau plasa un meeple de-al său prin intermediul unui coridor fermecat sau aparat de zbor. (7/2014)

Interpretare din partea comunității Regulile normale presupun că doar una dintre aceste opțiuni de plasare a meepleului se poate întâmpla simultanː Totuși, în combinație cu alte extensii (vezi Ext. 6 - Contele, regele și vasalii Ext. 6 - Contele, regele și vasalii, Mini #1 - Aparate de zbor Mini #1 - Aparate de zbor, Darurile Darurile și Extensia pentru a 20-a aniversare Extensia pentru a 20-a aniversare), pot fi prezenți mai mulți meepleși pe mănăstire în timpul evaluării. Acest lucru duce la următorul scenariu:

 1. Mănăstire specială ocupată de cel puțin un meeple plasat drept călugăr și oricare număr de meepleși plasați drept abați/priori claustrali:
  • Teritoriul va fi evaluat ca o mănăstire normală considerând orice meepleși plasați drept călugări fie când este finalizată (complet înconjurată de cartonașe), fie la sfârșitul jocului (dacă este încă nefinalizată).
  • Jucătorul/Jucătorii cu majoritatea meepleșilor plasați drept călugări va/vor primi numărul de puncte pe care îl valorează mănăstirea în acest punct, iar acei meepleși vor fi returnați proprietarilor lor.
  • Oricare meeple plasat drept abate/prior claustral pe teritoriu va fi evaluat după cum este indicat în următorul scenariu.
 2. Mănăstire specială ocupată doar de meepleși plasați drept abați/priori claustrali:
  • Teritoriul va fi evaluat la sfârșitul jocului, din moment ce nu va fi considerat ca finalizat pentru meepleșii plasați drept abați/priori claustrali chiar dacă este înconjurat de cartonașe.
  • Jucătorul/Jucătorii cu majoritatea meepleșilor plasați drept abați/priori claustrali va/vor primi numărul de puncte pe care îl valorează teritoriul.

Ext. 6 - Contele, regele și vasaliiExt. 6 - Contele, regele și vasalii

Interpretare din partea comunității Un meeple plasat drept abate/prior claustral nu poate fi implicat într-un duel cu un eretic de pe un lăcaș de cult, din moment ce cele două mecanisme de evaluare sunt total diferite (mănăstirea abatelui/priorului claustral nu este niciodată finalizată, așa că ereticul ar câștiga mereu). (5/2014)

Interpretare din partea comunității Jucătorii au posibilitatea de a muta meepleși din cartierul catedrală într-o mănăstire specială finalizată care urmează să fie evaluată imediat. Meepleșii pot fi mutați doar drept călugări. Mutarea meepleșilor drept abați/priori claustrali nu este permisă din moment ce nu vor participa la evaluarea curentă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: O clarificare anterioară spunea că nu poți plasa un meeple din districtul catedrală din Orașul Carcassonne pe o mănăstire specială cu un meeple plasat drept abate/prior claustral, din moment ce nu va fi finalizată în cadrul de timp obișnuit.
Totuși, dacă mănăstirea specială are un meeple plasat drept călugăr (de ex. acționând ca o mănăstire normală) și este finalizată, poți plasa un meeple pe ea din districtul catedrală și să îl plasezi drept abate/prior claustral în schimb?

Răspuns: Nu poți plasa un meeple din districtul catedrală pe o mănăstire specială drept abate/prior claustral dacă este finalizată ca o mănăstire obișnuită cu un meeple plasat drept călugăr (de ex. complet înconjurată de cartonașe).
Poți plasa un meeple din districtul catedrală pe o mănăstire specială numai drept călugăr, deoarece numai acest teritoriu (mănăstirea specială acționând ca o mănăstire obișnuită) este finalizată pentru evaluare. (10/2014)

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Deoarece un meeple plasat drept abate/prior claustral este evaluat doar la sfârșitul jocului, iar această mănăstire specială nu este considerată niciodată finalizată în acest caz, o mănăstire cu un meeple plasat drept abate/prior claustral nu poate aduce puncte unui meeple dintr-o cetate. (5/2014)

Ext. 9 - Oi și dealuriExt. 9 - Oi și dealuri

Interpretare din partea comunității Atunci când se folosesc mănăstiri speciale, bonusul viei este aplicat mănăstirii speciale dacă meepleul este plasat drept călugăr și teritoriul este evaluat ca o mănăstire originală finalizată. Totuși, bonusul viei nu este aplicat dacă un meeple este plasat drept abate/prior claustral pe o mănăstire specială, din moment ce abatele/priorul claustral aduce puncte doar la sfârșitul jocului, când via nu are niciun efect.

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

Interpretare din partea comunității Dacă un al doilea meeple este plasat pe o mănăstire specială prin intermediul utilizării unui aparat de zbor, jucătorul poate alege între a plasa noul meeple fia drept călugăr, fie drept abate/prior claustral, indiferent de identitatea primului meeple de acolo. Totuși, dacă mănăstirea specială este deja înconjurată de 8 cartonașe, prin urmare reprezentând o mănăstire finalizată, cel de al doilea meeple trebuie să fie plasat drept abate/prior claustral. (7/2014)

Ansamblul cartonașelor

Mănăstiri din Germania (C3)

Cartonașe totale: 6
German Monasteries C3 Tile 01.png ×1
German Monasteries C3 Tile 02.png ×1
German Monasteries C3 Tile 03.png ×1
German Monasteries C3 Tile 04.png ×1
German Monasteries C3 Tile 06.png ×1
German Monasteries C3 Tile 05.png ×1

Mănăstiri din Germania (C2)

Cartonașe totale: 6
German Monasteries C2 Tile 01.jpg ×1
German Monasteries C2 Tile 02.jpg ×1
German Monasteries C2 Tile 03.jpg ×1
German Monasteries C2 Tile 04.jpg ×1
German Monasteries C2 Tile 05.jpg ×1
German Monasteries C2 Tile 06.jpg ×1

Construcții japoneze (C2)

Cartonașe totale: 6
Japanese Buildings C2 Tile A.jpg ×1
Japanese Buildings C2 Tile B.jpg ×1
Japanese Buildings C2 Tile C.jpg ×1
Japanese Buildings C2 Tile D.jpg ×1
Japanese Buildings C2 Tile E.jpg ×1
Japanese Buildings C2 Tile F.jpg ×1

Clădirile în detaliu

Mănăstiri din Germania

Monasteries C2 Picture GE01.png Mănăstirea Andechs
(Bavaria)

Situată pe malul de est al lacului Ammersee, Mănăstirea Andechs este cel mai vechi loc de pelerinaj din Bavaria. A fost fondată în 1455 ca o filială a călugărilor benedictin. De asemenea, mănăstirea este cunoscută departe dincolo de granițele Bavariei pentru berea sa.
www.andechs.de


Monasteries C2 Picture GE02.png Mănăstirea Eberbach
(Hessa)

Mănăstirea Eberbach este o fostă abație cisterciană de lângă Eltville. Mănăstirea a fost fondată în secolul al XII-lea, iar cu caracteristicile sale romanice și gotice timpurii, este unul dintre cele mai importante monumente din Europa. A câștigat faimă mondială ca locație de filmare pentru ecranizarea romanului „Numele trandafirului” de Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de


Monasteries C2 Picture GE03.png Mănăstirea Lorch
(Baden-Württemberg)

Lorch, o fostă mănăstire benedictină, este situată pe o creastă de munte deasupra văii Rems, și este vizibilă de la depărtare. A fost donată în 1102 de ducele Frederic I de Suabia și familia sa. Apogeul mănăstirii benedictine a fost la sfârșitul Evului Mediu. Chiar și astăzi, mănăstirea fermecătoare, completă cu biserică, loc de adăpost, construcții de fermă și o grădină, înconjurată de un zid circular, este încă completă și intactă și încă atrage mulți vizitatori.
www.kloster-lorch.com


Monasteries C2 Picture GE04.png Mănăstirea Maria Laach
(Eifel/Renania-Palatinat)

Fondată în 1093, Maria Laach este o mănăstire foarte medievală, situată pe partea de sud-vest a lacului Laacher. Un reper al acestei mănăstiri benedictine este biserica cu 6 turnuri a mănăstiri, Laacher Munster.
www.maria-laach.de


Monasteries C2 Picture GE05.jpg Mănăstirea Marienthal
(Saxonia)

Mănăstirea Marienthal este cea mai veche mănăstire a Ordinul cistercian din Germania. A fost în funcționare continuă de la fondarea sa din 1234 până astăzi. Este situată lângă Görlitz, la triunghiul de granițe dintre Germania, Polonia și Republicii Cehia.
www.kloster-marienthal.de


Monasteries C2 Picture GE06.png Mănăstirea Maulbronn
(Baden-Württemberg)

Mănăstirea Maulbronn, o fostă abație cisterciană care este acum recunoscută acum ca patrimoniu mondial, este considerată a fi cea mai bine conservată mănăstire medievală la nord de Alpi. Fondată în secolul al XII-lea, toate stilurile și nivelurile de dezvoltare a perioadei romanice până în perioada gotică târzie sunt reprezentate aici.
www.kloster-maulbronn.de

Construcții japoneze

Japanese Buildings C2 Picture 01.png KINKAKUJI

Acest templu budist din Kyoto este acoperit cu aur, este una dintre cele mai populare construcții din Japonia și atrage anual un număr mare de vizitatori. A fost înregistrat ca patrimoniu mondial în 1994.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji


Japanese Buildings C2 Picture 02.png KAMINARIMON

Este poarta templului Sensoji din Tokyo. A fost construită pentru prima oară în 941 de un comandant militar dar apoi a fost reconstruită la locația sa actuală în 1635. Se spune că acesta a fost momentul în care s-au construit cele două statui care flanchează poarta, deși a fost arsă de câteva ori și structura actuală datează din 1960.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaminarimon


Japanese Buildings C2 Picture 03.png GOJYU-NO-TOU
(pagodă de cinci caturi)

Este în HOURYUJI. Hourjuyi este o zonă cu cele mai vechi construcții de lemn din lume. Multe imagini și sculpturi arată istoria Japoniei pentru mai mult de 1.300 de ani. În 1993, a fost înregistrat ca primul sit din patrimoniul mondial al Japoniei.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Hōryū-ji


Japanese Buildings C2 Picture 04.png HIMEJIJO

Se numește și Shirasagijo („Castelul Egretă”). Acest castel include 83 de construcții cu sisteme de defensivă foarte dezvoltate și dispozitive de protecție ingenioase care datează de la începutul perioadei Shogun. Este o capodoperă de construcție în lemn, care combină funcția cu atracția estetică, fiind de asemenea înregistrat în 1993 ca patrimoniu cultural.
https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle


Japanese Buildings C2 Picture 05.png GORYOUKAKU

Este un fort din Hokkaido și a fost construit pentru a apăra orașul Hakodate. Este un loc faimos pentru lupta dintre guvernul vechi (tabăra Shogun) și guvernul nou (tabăra Imperială) din ultimul stadiu din perioada Edo. După ce fortul și-a pierdut importanța militară, a fost posibil transformat în anii 1910 într-un parc public. Peste o mie de cireși au fost plantați de-a lungul șanțurilor sale, făcându-l unul dintre cele mai bune locuri de flori de cireș din Hokkaido.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goryōkaku


Japanese Buildings C2 Picture 06.png KAMAKURA DAIBITSU

Este un templu budist care conține în principal o statuie gigantă de bronz de-a lui Buddha cu înălțimea de circa 13,35 m și greutatea de circa 121 t. Călugării pot intra să se roage înăuntrul statuii. Prima sa construire a fost făcută din lemn și datează din 1252. Puțini ani mai târziu, pentru că structura de lemn a fost deteriorată rău de o furtună, să decis să fie construită din bronz. De când marele tsunami din 20 septembrie 1488 a afectat toate clădirile dinafară, statuia stă în aer liber.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele Buddha de la Kamakura

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Regulă sau variantă comună a casei Ca alternativă, cartonașele cu mănăstirile speciale pot fi adăugate pur și simplu la cartonașele obișnuite fără a îndepărta cartonașele originale cu mănăstiri. Totuși, dacă se joacă cu jocul de bază și fără nicio altă extensie, asta s-ar putea să ducă la prea multe cartonașe cu mănăstiri. (4/2014)
 2. Interpretare din partea comunității Acest paragraf a fost reformulat pentru a indica că jucătorii pot plasa de asemenea meepleși pe alte teritorii disponibile pe cartonaș în afara mănăstirii, și anume pe câmp sau pe drum, dacă este disponibil.