Vameșii

From Wikicarpedia
(Redirected from Vameșii)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tollkeepers and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată
Simbolul extensiei

Extensia Vameșii a fost lansată de HiG în octombrie 2019.

Cu această miniextensie, păstrătorii de taxe se alătură jocului. Chiar și în trecut, taxele erau ridicate pentru oameni sau pentru bunuri. Obișnuiau să colecteze o „taxă mică” (pentru mijloacele de transport) sau „taxă mare” (pentru bunuri).

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 10 cartonașe de teren, 8 dintre ele cu un grup de călători
Cartonaș cu un grup de călători
Un grup de călători în detaliu
 • 6 cartonașe cu case de taxe în culoarea respectivă a jucătorului
Cartonașele cu casă de taxe: (A) față, (B) spate


Reguli

Pregătire

Amestecă cele 10 cartonașe de teren cu restul cartonașelor de teren. Apoi fiecare jucător primește casa de taxe de culoarea corespunzătoare.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Tragi un cartonaș teren și îl plasezi în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După ce ți-ai plasat cartonașul de teren, ai posibilitatea de a plasa un meeple în conformitate cu regulile obișnuite.

Dacă nu plasezi un meeple, ai voie să plasezi casa ta de taxe arătând taxa 1 (taxa mică). Dacă casa ta de taxe este deja în joc, ai voie să o repoziționezi. Regulile pentru această procedură sunt după cum urmează:

 • Îți poți plasa casa de taxe doar pe o intersecție. O intersecție este un sat cu 2-4 drumuri. Un oraș sau mănăstire cu două sau mai multe drumuri nu are valoarea unei intersecții.
Exemplu: 3 cartonașe de teren cu intersecții
 • Nu face nicio diferență unde este intersecția. Nu trebuie neapărat să îți plasezi/repoziționezi casa ta de taxe pe cartonașele de teren pe care numai ce le-ai plasat.
 • Intersecția trebuie să fie liberă, asta înseamnă că acolo nu poate fi altî casă de taxe.[1] Nu contează, însă, dacă este un meeple plasat pe cartonașul de teren cu intersecție respectiv.
 • Când se repoziționează casa de taxe, valoarea (1 sau 2) rămâne aceeași.
 • Odată ce ți-ai plasat casa ta de taxe, rămâne în joc până la sfârșit. Niciodată nu o vei lua înapoi în rezerva ta.
Exemplul 1: Tu atașezi cartonașul de teren colțul din stânga-sus și nu plasezi un meeple. În schimb, tu plasezi casat ta de taxe cu valoarea 1 pe cartonașul cu intersecție.
Exemplul 2: Tu atașezi cartonașul de teren în colțul din stânga-jos. În schimb, tu îți repoziționezi casa ta de taxe încă arătând numărul 1.

3. Declanșarea unei evaluări

Ridicarea unei taxe[2][3]

Dacă tu sau alt jucător finalizează un drum care începe sau se termină unde se află casa ta de taxe, ridici taxa, asat înseamnă că primești puncte pentru drum.

 • Pentru taxa mică (care arată 1), primești 1 punct pentru fiecare gospodărie țărănească,[4] grajd,[5] grădină sau tâlhari și 3 puncte pentru fiecare grup de călători de pe drum.
 • Pentru taxa mare (care arată 2), primești 2 puncte pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd, grădină sau tâlhari și 6 puncte pentru fiecare grup de călători de pe drum.

Dacă nu este nimic ca asta pe drum, nu primești niciun punct pentru casa ta de taxe.[6]

Adițional, proprietarul drumului finalizat va primi punctele sale ca în mod obișnuit.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ce sunt gospodăriile țărănești, grajdurile, grădinile și tâlharii?

Răspuns: Sunt ilustrații mici pe care le poți găsi pe câmpurile din Carcassonne II:

Feature Farmhouse C2.png
Gospodărie
țărănească
Feature Cows C2.png
Grajd pentru
vaci
Feature Pigsty C2.png
Grajd pentru
porci
Feature Donkeys C2.png
Grajd pentru
măgari
Feature Garden C2.png
Grădină

Feature Highwayman C2.png
Tâlhari

Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.


Taxa se schimbă odată cu călătorii

Dacă ai evaluat cu casa ta de taxe cel puțin un grup de călători, îi schimbi valoarea sa. Taxa mică (1) devine taxa mare (2) sau invers.

Îți schimbi taxa ta doar la sfârșitul turei tale. Dacă evaluezi mai multe de un drum cu o singură taxă în timpul aceleiași ture, valoarea sa este aceeași pentru toate drumurile.

Exemplu - Ridicarea taxei 1: Jucătorul verde finalizează drumul cu cartonașul de teren în colțul din dreapta-jos. Tu primești 7 puncte de la casa ta de taxe (de 2 ori 3 pentru grupurile de călători și 1 pentru gospodăria țărănească). Odată ce ai colectat o taxă de la un grup de călători, schimbi valoarea casei tale de taxe în 2.
Jucătorul verde primește 4 puncte pentru drumul său ca în mod obișnuit.
Exemplul - Ridicarea taxei 2: Într-o tură ulterioară, tu finalizezi un drum și tu primești 6 puncte pentru casa ta de taxe (de 2 ori 2 pentru tâlhari și o dată 2 pentru grajd). Nu schimbi valoarea casei tale de taxe pentru că nu a fost niciun grup de călători.
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, tu primești puncte pentru otate drumurile nefinalizate conectate cu casa ta de taxe. Tu primești 1 punct pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd, grădină, tâlhari precum și grup de călători indiferent de ce număr arată casa ta de taxe.

Alte extensii

 • Comentarii generale:
  • Casele de taxe iau în considerare numai acelel lucruri de pe un cartonaș de lângă fiecare segment de drum printat.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Hanurile afectează acele segmente de drum pe care se află, adică cu care sunt adiacente direct. Conform formulării regulilor, același principiu ar trebui aplicat gospodăriilor țărănești, grajdurilor, grădinilor și adunăturilor de simbolurilor de tâlhari când se evaluează un bonus de casă de taxe. Este asta corect?

Răspuns: Da, este corect. Vezi exemplul de mai jos, unde segmentele de drum care iau în considerare lucruri pentru bonusuri de casă de taxe sunt marcate cu verde, în caz contrar cu roșu. (1/2021)
Toolkeepers C2 Clarification 01 cropped.png

 • Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri:
  • Când se evaluează o casă de taxe pentru un drum cu poduri, podurile nu iau în considerare lucrurile de pe cartoneșele lor.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Podurile plasate pe cartonașe care prezintă gospodării țărănești / grajduri / adunături de tâlhari / grădini nu ar lua în considerare acele lucruri când se evaluează un bonus de casă de taxe. Este asta corect? Vezi exemple de cartonașe din Ext. 5 și Ext. 8 mai jos.

Răspuns: Da, asta este corect. (1/2021)
Abbey And Mayor C2 Tile H.jpgBridges Castles Bazaars C2 Tile E.jpg

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 10
Tollkeepers C2 Tile 01.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 02.png ×1

Cartonașe cu casă de taxe totale: 6

Token Tollkeeper yellow smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper green smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper pink smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper red smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper blue smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper black smalltoll.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității Regulile nu iau în considerare nicio casă de taxe plasată pe alăt intersecție care termină drumul. Asta înseamnă că un drum care se termină la câteva intersecții permite jucătorilor să-și plaseze casa lor de taxe pe oricare dintre intersecțiile libere disponibile chiar dacă oricare dintre celelalte intersecții este deja ocupată de casa de taxe a altui jucător.
 2. Întrebare fără clarificare oficială Această evaluare pentru casele de taxe este proiectată în mod special pentru Carcassonne II. Nu există nicio clarificare despre cum sunt evaluate casele de taxe pentru aspectul Carcassonne I.
 3. Regulă sau variantă comună a casei Casele de taxe pot fi evaluate luând în considerare micile ferme prezente pe cartonașele cu drum.
  Exemplu: Ferme micuțe pe câmpurile din Carcassonne I.
 4. Interpretare din partea comunității Termenul „farmhouse” (în engleză) este folosit în schimbul termenului „farm” (în engleză) ca în regulile originale, cu scopul de a fi regulile consecvente cu denumirile folosite în Piețele din Leipzig.
 5. Interpretare din partea comunității Termenul „shed” (în engleză) este folosit în schimbul termenului „stable” (în engleză) ca în regulile originale, cu scopul de a fi regulile consecvente cu denumirile folosite în Piețele din Leipzig.
 6. Interpretare din partea comunității După cum subliniază această propoziție, aceste lucruri trebuie să fie pe lângă drum pentru a putea fi luate în considerare. Acest lucru este simplu să fie determinat pentru cartonașele cu un singur segment de drum sau două care trec unul lângă altul. Cu toate acestea, pe cartonașele cu mai multe segmente de drum care se întâlnesc la o intersecție, trebuie să se ia în considerare doar lucrurile de lângă segmentul rutier care participă la drumul care este în curs de evaluare. Acesta ar fi un caz similar cu cel al drumurilor cu hanuri, unde hanul afectează doar segmentul de drum sau segmentele de lângă acesta (vezi Ext. 1 - Hanuri și catedrale).
  De asemenea, casele de taxe nu vor lua în considerare niciun lucru de pe cartonașele de sub un pod de lemn. Aceste lucruri nu sunt direct accesibile de pe pod (vezi Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri).