De Nieuwsberichten (1e editie)
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Lees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien. Nieuwsberichten |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
De Koning heeft nieuwsberichten gestuurd naar zijn trouwe onderdanen die zijn gebied hebben uitgebreid. Boodschappers haasten zich om de geschenken van de Koning af te leveren.
Algemene informatie en opmerkingen
De nieuwsberichten (Dispatches) (Mini #2) werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2012.
Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.
Speelmateriaal
- 6 Vrouwelijke horigen in 6 kleuren
- 8 Tegels met nieuwsberichten
- 1 Nieuwe landtegel met graancirkel
Spelregels
Voorbereiding
Eén speler schudt de nieuwsberichttegels en legt ze gedekt (in een stapel) naast het scoretableau. Elke speler zet de vrouwelijke horige in zijn of haar kleur naast zijn normale horige op veld nul van het scoretableau. Er staan nu dus voor elke speler twee telspeelstukken op het scoretableau.
Landtegel leggen
Er zijn geen specifieke landtegels voor deze uitbreiding.
Het zetten van een horige
De horigen van deze uitbreiding worden niet al onderdeel van het spel op de standaard landtegels gezet.
Puntentelling
Telkens wanneer een speler punten krijgt tijdens het spel, kiest hij of zij één van de twee telspeelstukken die vooruit gezet wordt op het scoretableau. De speler die aan de beurt is (en alleen die speler) krijgt een nieuwsbericht als één van zijn twee telspeelstukken op een donker getallenveld (0, 5, 10, 15, ...) eindigt. De speler die aan de beurt is pakt de bovenste tegel van de stapel nieuwsberichttegels en draait deze om. Hij of zij heeft nu twee opties, ofwel:
- Voer de actie van het bericht uit.
- of
- Scoor direct 2 punten (in het zegel rechtsonder op de tegel)
Nadat de speler zijn of haar keuze heeft uitgevoerd, legt hij of zij de Berichtentegel met de afbeelding naar beneden op de bodem van de Boodschappenstapel.
De Nieuwsberichten in detail
De speler kiest een weg waarop hij of zij minstens één horige heeft (de speler hoeft niet de meerderheid aan horigen te hebben, hij moet enkel vertegenwoordigd zijn). Als er meer dan één weg is om uit te kiezen, moet de speler die weg kiezen die aan het eind van het spel het minste aantal punten waard zou zijn. [1] [2] De speler krijgt het aantal punten dat de weg aan het einde van het spel waard zou zijn. [3] De horige van de speler blijft op de weg.
De speler krijgt '2 punten voor elk wapen in elke stad waar hij minstens 1 horige heeft - de speler hoeft niet de meerderheid aan horigen in een stad te hebben.
De speler ontvangt 2 punten voor elk van zijn ridders (horigen in een stad). [7] De ridders blijven in het spel.
De speler krijgt 2 punten voor elk van zijn of haar boeren (horigen op een boerderij). De boeren blijven in het spel'.
De speler kiest één van zijn of haar horigen op het speelveld. Als de speler de meerderheid heeft op het project waar de gekozen horige staat, krijgt hij of zij punten voor dat project (alleen voor zichzelf) zoals bij de eindtelling. De speler neemt dan de gekozen horige terug in voorraad. [11] [12] [13]
Meer regels
Als er in één beurt punten worden geteld voor meer dan één project, moet de volledige puntenwaarde voor elk afzonderlijk project worden verwerkt door één telspelstuk te verplaatsen. [14] [15]
De actieve speler kan per tellingsronde slechts één nieuwsbericht ontvangen [16] [17] ook niet als bijvoorbeeld beide telspeelstukken na het tellen van diverse afgebouwde projecten op een donker veld terechtkomen. Krijgt de actieve speler echter punten voor een nieuwsbericht, dan is het mogelijk dat. hij of zij een telspeelstuk zo kan verplaatsen dat hij of zij nog een nieuwsbericht krijgt en die in dezelfde beurt speelt. Dit kan een oneindige ketting van puntentellingen opleveren. [18] [19]
Belangrijk: Alleen de actieve speler kan Boodschappen ontvangen, zelfs als de telcijfers van andere spelers op donkere velden van het scorespoor terechtkomen.
De puntenwaarde van beide telspeelstukken wordt aan het eind van het spel bij elkaar opgeteld om het totale aantal punten van de speler te bepalen. [20] Elke speler zet een telspeelstuk op dat totaal en legt het andere terug in de doos. Bij de eindtelling worden geen verdere nieuwsberichten ontvangen, ook niet als een telspeelstuk op een donker veld terechtkomt.
Scoringsrondes
>> Conventionele beurt [21]
Plaatsen van een tegel
Een horige zetten
- Ronde 2 - Einde van de fase "hout verplaatsen":
- Puntentelling voor het terugnemen van de Abt
- Herder na de actie "Kudde naar de stal drijven"
- Puntentelling voor een artiestenpiramide
- Fruitboom-actie
Een project tellen
- Ronde 3 - Telfase:
- Bonuspunten (pre): Wachttoren, Tolhuis
- Tellen van het project: Stad, Weg, Klooster, Burcht, enz.
- Bonuspunten (na): Markten van Leipzig, Fee 3 punten, Circusdirecteur punten, Leraar.
- Circustelling
Aanvullende acties
- Ronde 4 - Einde van de beurt:
- Katapult punten
>> Dubbele beurt door de bouwmeester
- Gelijk aan een conventionele beurt, behalve dat het punt voor de fee in het tweede deel van de beurt weggelaten wordt [24]
>> Variabel
- Punten als gevolg van een nieuwsbericht
De graancirkels toevoeging
In each mini, you will find a tile of the 7th mini expansion Graancirkels. Deze uitbreiding is speelbaar met slechts één tegel, maar het is het beste om met alle 6 de tegels te spelen. [25]
Tegelverdeling
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ De spelregels uit 2013 zijn iets duidelijker geformuleerd dan die uit 2012. (11/2013)
- ↑ 2.0 2.1 2.2 Bij de puntentelling voor de berichten 1, 2, en 3 wordt alleen rekening gehouden met de punten die betrekking hebben op het project. Er wordt geen rekening gehouden met de bonuspunten voor speelstukken die op het project staan, aangezien het in dit bericht om de puntentelling voor het project. De bonuspunten voor de speelstukken krijg je alleen bij een echte puntentelling van het project.
- ↑ Merk op dat dit 0 punten kan zijn als de weg met een van de horigen van de speler erop aan een herberg ligt.
- ↑ Merk op dat dit 0 punten kan zijn als de kleinste stad met één van de horigen van de speler een kathedraal bevat.
- ↑
Dit bericht zou van toepassing zijn op alle kenmerken die als kloosters worden beschouwd:
- Kloosters
- Cultusplaatsen
- Abdijen
- Duitse kloosters
- Nederlandse & Belgische kloosters
- Japanse gebouwen
- Kerken van Darmstadt
- ↑ Er is geen officiële verduidelijking die zegt of dit bericht van toepassing is op speciale kloosters (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters en Japanse gebouwen) met een horige die als abt is gezet. De oorspronkelijke spelregels zijn gemaakt voordat de speciale kloosters werden uitgegeven, dus dit geval wordt niet benoemd. De spelregels bevatten echter geen beperkingen die spelers ervan weerhouden om dit bericht ook op bijzondere kloosters met een horige die als abt is gezet toe te passen. In dit geval zullen we de algemene spelregel van Georg Wild toepassen: "Als een oudere uitbreiding alleen het woord monnik vermeldt, sluit dit geen horige uit die als abt op een Duits klooster is geplaatst". (7/2014) Dat geldt dan ook voor Japanse gebouwen en Nederlandse & Belgische kloosters. Zie: http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=781.msg9971#msg9971
- ↑
Voor Bericht #5 telt het aantal horigen in steden (ridders): gewone horige, hoofdman, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, bewakingshorige, fantoom. Hun sterkte (meerderheid van stemmen) is niet van belang.
Merk op dat abten van Carcassonne II geen ridders kunnen zijn. Elke horige die op een klooster binnen een stad wordt gezet is een monnik en kan niet als ridder worden geteld. Dit zijn voorbeelden van kloosters binnen een stad uit uitbr. 3 en uitbr. 8 waar een monnik binnen een stad kan worden geplaatst:
- ↑ In de oorspronkelijke spelregels op de website HiG stond dat dit bericht 3 punten per boer oplevert, maar dit was kennelijk het plan vóórdat men in productie ging en is vóór publicatie gewijzigd. Daarnaast beschrijven ook de spelregels van RGG dat dit bericht 3 punten waard is, maar op de berichttegel zelf staat 2 punten.
- ↑
De aanleggen van deze tegel gebeurt volgens een normale beurt met al zijn fasen. Zoals in een andere verduidelijking is aangegeven, kan het aanleggen van deze extra tegel zelfs een dubbele beurt worden. De speler kan ook extra nieuwsberichten ontvangen.
Net als bij een normale beurt mogen spelers besluiten om een tegel uit hun voorraad te gebruiken in plaats van een nieuwe te trekken, zoals:- Een abdij tegel ( Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen)
- Een Duitse kathedraal ( Burchten in Duitsland)
- Een halflingtegel ( Halflingen (Halflings))
- ↑ Als een tegel aangelegd wordt aan een project met een bouwmeester en het trekken van nieuwsbericht #7 veroorzaakt, dan heeft de extra tegel van het nieuwsbericht voorrang op de bouwmeesterbeurt. Als de extra tegel van het nieuwsbericht aan het project met de bouwmeester wordt gelegd, ontstaat er een nog een bouwmeesterbeurt. De gebeurtenissen zijn dan dus: initiële beurt => beurt van nieuwsbericht #7 => bouwmeesterbeurt van bericht #7 => bouwmeesterbeurt van de oorspronkelijke tegel. (11/2013)
- ↑
Merk op dat je 0 punten kunt krijgen. Scenario's waarin dat het geval is:
- Een struikrover op een weg met een herberg
- Een ridder in een stad met een kathedraal
- Een ridder in een belegerde stad
- Een boer op een weide zonder voltooide steden
- Een burgemeester in een stad zonder wapens
- Een burgemeester op een burchtfiche
- Een heer/vrouw op burchtfiche
- Je hebt geen meerderheid
- ↑ Eventuele bonuspunten die aan het speelstuk dat verwijderd wordt verbonden zijn, worden geteld als bij de eindtelling, zoals bijvoorbeeld de 3-punten bonus van de fee of de bonus van de circusdirecteur.
- ↑ Alle andere horigen van jou of van andere spelers blijven op het project staan, aangezien het nog niet is afgebouwd.
- ↑ Als bijvoorbeeld de speler die aan de beurt is zowel een stad als een weg afbouwt en daar punten voor krijgt, zou voor elk project een ander telspeelstuk kunnen worden verplaatst. Echter, alle punten die voor die stad verkregen zijn moeten worden verwerkt met één telspeelstuk, en alle punten die voor die weg verkregen zijn moeten worden verwerkt met één telspeelstuk.
- ↑ Om een nieuwsbericht te mogen pakken, geldt voor het uitkomen op een donker veld elke voorwaartse verplaatsing van een telspeelstuk op het scoretableau (inclusief gestolen punten of ontvangen betalingen). Achterwaartse verplaatsingen van telspeelstukken die daardoor op een donker veld terechtkomen (als gevolg van betalingen) gelden niet.
- ↑ De spelregels spreken van "tellingsronden", aangezien alle projecten (of speelstukken) die in één "tellingsronde" geteld worden bij elkaar worden opgeteld, en pas aan het einde van een "tellingsronde" wordt bepaald of een telspeelstuk op een donker veld staat. (10/2014)
- ↑ Afhankelijk van het aantal gebruikte uitbreidingen zijn er een aantal verschillende tellingsronden die in de loop van een beurt kunnen voorkomen. Zie het kopje aan het eind van de sectie Nieuwsberichten voor een lijst van verschillende tellingsronden. Het betalen van punten, zoals bij het bieden in een bazaar of bij het vrijkopen van een horige die door een toren gevangen is genomen, telt niet als een tellingsronde. (10/2014)
- ↑ Als er een dubbele beurt is vanwege een bouwmeester, dan zou het aanleggen van de tweede tegel minstens nog een tellingsronde opleveren (aan het einde van Puntentelling afhandelen), en dus nog een kans (of meerdere, afhankelijk van de gebruikte uitbreidingen) om een nieuwsbericht te ontvangen. (1/2013, bijgewerkt 2/2020)
- ↑ Het krijgen van 1 punt voor het bezit van de fee is een aparte telling en kan dus op zich al een mogelijkheid opleveren om een nieuwsbericht te ontvangen. Op dezelfde manier is het krijgen van 3 punten voor het aanleggen van een windroos een aparte telling en kan op zich ook al een mogelijkheid opleveren om een nieuwsbericht te ontvangen. (bijgewerkt 5/2014)
- ↑ Met andere woorden, beide telhorigen worden gelijkwaardig beschouwd, zonder verschillen tussen de twee.
- ↑ De telrondes zijn genummerd om overeen te komen met het Spelverloop (1e editie).
- ↑ Het krijgen van een punt voor het bezit van de fee is een afzonderlijke telgebeurtenis, dus het kan op zichzelf al een kans op het ontvangen van een nieuwsbericht opleveren. (5/2014)
- ↑ 3 punten krijgen voor het aanleggen van een windroos is een aparte gebeurtenis en kan ook op zichzelf een kans op het ontvangen van een nieuwsbericht veroorzaken. (5/2014)
- ↑
Een aantal andere acties mogen ook maar één keer per dubbele beurt plaatsvinden, maar die hebben geen invloed op nieuwsberichten:
- Vrijkopen van gevangenen.
- Een onbezette tunnelingang claimen.
- Vluchten voor de pest (als er een plaag actief is).
- Verspreiding van de pest door een vlooienfiche te leggen (als er een plaag actief is) en de aangelegde tegel geen nieuwe pestbron is.
- ↑ Merk op dat de Graancirkels in de mini-uitbreidingen verschillen van de tegels in de oorspronkelijke Crop Circles-uitbreiding (aangeduid als "Crop Circles I").