Abația și primarul

From Wikicarpedia
Revision as of 23:55, 18 May 2020 by NGC 54 (talk | contribs) (Created page with "* Poți ocupa o abație cu următorii meepleși: ** Meeple normal; opțiunea standard ('''Jocul de bază''') ** Abate ('''Jocul de bază - The Abbot/ro|Abat...")
Jump to navigation Jump to search
Other languages:


Abbey And Mayor C2 Box Cover.jpg

Informații generale și comentarii

Extensia Abația și primarul a fost lansată în ediția nouă în anul Template:Year ro de Hans im Glück. A fost lansată original în ediția veche în anul Template:Year ro.

Această extensie introduce noi cartonașe de teren incluzând cartonașele speciale cu abație, care lasă jucătorii să umple găuri de pe suprafața de joc. De asemenea, introduce noi pioni cu caracteristici speciale:

  • Primarul, un meeple care poate fi plasat numai în oraș și care are puterea variabilă
  • Căruța, un meeple care se poate muta pe alt teritoriu după evaluare
  • Moșia, un pion special care declanșează evaluarea câmpului

Conținut

  • 12 cartonaşe de teren
  • 6 cartonaşe cu abaţii
Cartonaş cu abaţie
  • 6 primari
File:Mayors C2.png
  • 6 căruţe
File:Wagons C2.png
  • 6 moșii
File:Barns C2.png

Noile cartonașe de teren

Noile cartonaşe de teren trebuie ataşate la fel ca şi cele din jocul de bază.

La început îţi explicăm cartonaşele speciale ale acestei extensii:

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 01.png

Pe acest cartonaş se pot vedea 2 porţiuni separate de oraş. Din cauza podului şi oraşul cu blazon se termină la câmpul inferior. Acest lucru este important la evaluarea câmpului.

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 02.png

Pe acest cartonaş sunt 2 oraşe separate.

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 03.png

Drumul de pe cartonaş nu este întrerupt. Partea de sus a drumului divizează câmpul de sus, dar partea de jos nu divizează câmpul de jos. Acest lucru este important la evaluarea câmpului.[1]

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 04.png

Acest drum se sfârşeşte în câmp.

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 05A 05B.png

Ambele cartonașe: Drumul atinge oraşul, drept rezultat există 3 câmpuri distincte.

Abbey And Mayor C2 Feature Tile 06.png

Drumul nu se sfârşeşte pe cartonaş, ci se ramifică în 3 ramuri.[2]

Reguli

Pregătire

Împarte fiecărui jucător câte 1 cartonaş cu abaţie. Dacă participă mai puţin de 6 jucători la partidă, depune abaţiile rămase în cutie. Nu veţi avea nevoie de acestea în acestă partidă. Apoi amesteci noile cartonaşe de teren cu celelalte cartonaşe, le aranjezi ca şi până acum în mai multe teancuri acoperite şi le depui pe masă. Dă fiecărui jucător cei 3 pioni din lemn de culoarea lui: 1 primar, 1 căruţă şi 1 moşie. Toţi jucătorii îşi depun aceşti pioni împreună cu meepleşii în rezerva lor personală.[3]

Abația

Abbey And Mayor C2 Feature Abbey Tile.png


1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Dacă doreşti să ataşezi o abaţie, la începutul turului tău nu tragi niciun cartonaş. În loc de această acţiune ataşezi o abaţie. Poţi ataşa abaţia în orice loc în care cele 4 laturi ale spaţiului liber sunt înconjurate de cartonaşe şi unde în spaţiul gol mai există loc pentru 1 singur cartonaş. Adică abaţia poate fi depusă numai într-o „gaură”. Nu contează ce fel de elemente de peisaj sunt pe cele 4 laturi. Este indiferent dacă este vorba de un câmp, un drum, sau de porţiuni de oraş, abaţia se potriveşte întotdeauna. Dacă nu există o asemenea „gaură”, nu ai posibilitatea să ataşezi abaţia.

Exemplul 1: Din moment ce toate cele 4 laturi ale spațiului gol sunt deja ocupate de câte un cartonaş, tu ai posibilitatea să-ţi ataşezi abaţia.

Dacă unul sau mai mulți jucători nu și-au plasat abația până când ultimul cartonaș a fost tras și atașat, atunci o pot face, în ordinea acelor de ceasornic începând cu persoana care a atașat ultimul cartonaș de teren, atât timp cât plasarea acesteia este în conformitate cu regulile. Apoi urmează evaluarea finală.[4][5]


2. Plasarea unui meeple

Abaţia trebuie tratată ca orice mănăstire. Poţi să îți plasezi un meeple drept călugăr în abaţie.[6]


3. Scoring a feature

Dacă ţi-ai ataşat abaţia (şi eventual ţi-ai plasat un meeple pe cartonaş), toate cele 4 laturi limitrofe sunt considerate finalizate. După aceasta vei evalua în mod obişnuit drumurile, oraşele şi mănăstirile finalizate de abaţie. Călugărul din abaţie se evaluează ca şi un călugăr dintr-o mănăstire obişnuită.[7]

Exemplul 2: Îţi plasezi un meeple drept călugăr. Drumul cu meepleul albastru este finalizat şi îi aduce jucătorului albastru 3 puncte.

Evaluarea abației însăși, atât în timpul jocului cât și la sfârșitul jocului, este identică cu evaluarea mănăstirii.


Primarul


2. Plasarea unui primar

Îți poți plasa primarul în locul unui meeple obișnuit.[8] Acesta poate fi aşezat numai într-un oraş în care nu se află încă niciun cavaler[9][10] şi niciun primar. Sunt în vigoare regulile obişnuite de plasare a unui meeple.


3. Declanşarea unei evaluări

Puterea primarului este dată de numărul de blazoane din oraș. Primarul reprezintă ca valoare atâţia meepleși câte blazoane sunt în oraș. Dacă mai sunt prezenţi și unul sau mai mulți meepleși ai altui/altor jucători în oraș, se aplică următoarele reguli:

  • Fiecare normal meeple are puterea 1. [11]
  • Fiecare meeple mare[12] are puterea 2.
  • Fiecare primar are puterea echivalentă cu numărul de blazoane din oraș. Dacă nu există blazoane, primarul are puterea 0.

When scoring a city, each player adds the strength of their meeples in the city. The player with the highest strength scores the points for that city. In case of a tie, all tied players score full points.

La evaluarea unui oraș fiecare jucător trebuie să adauge puterea meepleșilor din oraș. Jucătorul cu puterea cea mai mare primește punctele pentru acel oraș. În caz de egalitate se acordă tuturor jucătorilor implicaţi numărul integral de puncte.

Valoarea unui oraș nu este afectată de primar.

După evaluarea unui oraș, toți primarii din orașul respectiv sunt retrași în rezervele respective.

Primarul tău are puterea 3 (3 blazoane). Cei 2 meepleși obișnuiți albaștri au puterea 2. Tu primeşti de unul singur 20 de puncte.

Când evaluezi un oraș în care se află doar unul sau mai mulți primari, dar în oraș nu există niciun blazon, fiecare primar are puterea 0 și nu primește puncte pentru oraș.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Jucătorul albastru are un primar într-un oraș fără blazoane. Orașul este considerat ocupat? Și dacă da, atunci când orașul va fi evaluat, va primi puncte?

Răspuns: Orașul este ocupat. Primarul nu are „putere,” așa că are valoarea a zero meepleși și nu primește niciun punct (asta în cazul în care la evaluare încă se află doar primarul albastru).


Moșia


2. Plasarea unei moşii

În loc să plasezi un meeple, poţi opta să-ţi plasezi moșia.[13] O poţi aşeza doar dacă tocmai ai plasat în aceeași tură un cartonaș de teren într-un loc în care 4 cartonaşe (dintre care unul dintre ele cartonașul tocmai plasat în aceeași tură) se ating între ele; la «punctul de contact» al acestora poți plasa moșia. De asemenea, la «punctul de contact» al acestor 4 cartonaşe de teren trebuie să existe numai câmpuri.

Moşia poate fi aşezată şi pe un câmp pe care se află deja ţărani. Nu-ţi poţi însă plasa moşia pe un câmp pe care se află deja o altă moşie.[14] Moşia va rămâne în acest loc până la sfârşitul partidei.[15]

Exemplul 1 - Pe colţurile celor 4 cartonaşe se pot vedea numai câmpuri. În consecinţă tu ai posibilitatea să plasezi aici moşia.
Exemplul 2 - Pe ambele cartonaşe de jos oraşul se întinde până la colţurile cartonaşelor. În consecinţă tu nu poți să-ţi plasezi aici moşia.


3. Declanşarea unei evaluări

EVALUAREA ŢĂRANILOR LA PLASAREA UNEI MOŞII
Dacă pe câmpul pe care îţi plasezi moşia se află deja ţărani, aceştia sunt evaluaţi imediat,[16] exact cu evaluarea de la sfârşitul partidei. Acest lucru înseamnă că jucătorul, respectiv jucătorii cu cei mai mulţi ţărani obţin pentru fiecare oraş finalizat cele 3 puncte obişnuite. Nu contează dacă jucătorul care a plasat în această tură moşia participă la această evaluare sau nu.

După aceea, toți ţăranii se întorc în rezerva stăpânului lor.

Exemplul 3: Tu îţi plasezi moşia. Jucătorul albastru primeşte 6 puncte pentru cele 2 oraşe finalizate din acest câmp şi îşi retrage ţăranul în rezerva proprie.

EVALUAREA ŢĂRANILOR LA UNIFICAREA CÂMPURILOR
NU poţi aşeza ţărani pe un câmp pe care se află deja o moşie. Dacă însă cu plasezi un cartonaş de teren cu care legi între ele un câmp pe care se află unul sau mai mulţi ţărani şi o moşie, declanşezi (după 2. Plasarea unui meeple) o evaluare a câmpului. Jucătorul/Jucătorii cu cei mai mulți țărani pe acest câmp primește/primesc pentru fiecare oraş finalizat doar 1 singur punct.

După aceea, toți ţăranii care ocupau acel câmp se întorc în rezerva stăpânului lor.

Exemplul 4: Cartonaşul tocmai depus leagă câmpul cu cei doi ţărani cu câmpul pe care se află moşia. Tu şi jucătorul albastru primiţi câte 2 puncte pentru cele 2 oraşe finalizate de pe acest câmp, apoi vă retrageţi ţăranii.

EVALUAREA MOŞIEI LA SFÂRŞITUL PARTIDEI
La sfârşitul partidei primeşti 4 puncte pentru fiecare oraş finalizat pentru un câmp pe care se află moșia ta. Dacă se află mai multe moşii pe acelaşi câmp, stăpânul fiecăreia dintre moşii obţine numărul maxim de puncte.


Căruța


2. Plasarea unei căruţe

În loc să plasezi un meeple obișnuit, poţi opta să-ţi plasezi căruţa.[17] Căruţa are aceleaşi capacităţi ca şi un meeple, însă poate fi plasată fie pe drum, fie într-un oraş, fie într-o mânăstire, respectiv o abaţie.[18] Căruţa nu poate fi aşezată niciodată pe un câmp.


3. Declanşarea unei evaluări

When scoring a feature (road, city, monastery, etc. [18]) a wagon occupies, the wagon is treated like a normal meeple.

Dacă evaluezi un teritoriu (drum, oraş, mănăstire etc.)[18] pe care staţionează o căruţă, căruţa este tratată ca un meeple obișnuit.

După evaluare ai posibilitatea de a îți retrage în rezervă căruţa de pe cartonașul pe care staţionează sau o poţi muta într-un teritoriu adiacent, încă nefinalizat și neocupat (drum, oraș, mănăstire etc.).[18] În acest caz, „teritoriu adiacent” înseamnă un teritoriu de pe cartonașul pe care staţionează momentan căruţa, cât și unul dintre teritoriile de pe cele 8 cartonașe cu care se învecinează cartonașul cu căruţa (pe laturi și colţuri, ca și la mănăstiri).[19] Dacă niciunul dintre teritoriile adiacente nu este nefinalizat şi neocupat, trebuie să-ţi retragi căruţa.

Dacă la o evaluare participă mai multe căruţe, jucătorul care se află la rând decide primul dacă doreşte să-şi retragă sau să-şi mute căruţa. Ceilalţi jucători urmează la rând în sensul acelor de ceasornic.

Exemplul 1: You primeşti 3 puncte pentru drum. Apoi îţi poţi muta căruţa fie în mănăstirea din dreapta, fie în oraşul de jos.
Exemplul 2: Tu primeşti 6 puncte pentru oraşul finalizat şi apoi ai posibilitatea să-ţi muţi căruţa fie în mănăstire de deasupra, fie pe drumul de jos. Nu o poţi muta nici pe drumul finalizat de deasupra, nici în oraşul ocupat (de jucătorul albastru) de jos din partea stângă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poți să plasezi o căruță într-un oraș, să o evaluezi și apoi să o muți pe alt teritoriu, totul într-o singură tură? Sau poți doar să muți căruța în loc să plasezi un meeple normal?

Răspuns: Căruța poate fi plasată în locul unui meeple normal. Dacă orașul este finalizat imediat atunci este evaluat (căruță sau meeple normal). După evaluare, căruța poate fi mutată. Toate acestea sunt posibile într-o singură tură. [Mutarea căruței nu înlocuiește plasarea.]


Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Abația

  • Exp. 2 - Traders and Builders: If a player completes a feature with an abbey tile and his or her builder is on the feature, the feature does not get “extended” by the abbey (as the abbey is a separate feature), so the player does not get another tile (i.e. no double turn).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: If cities with trade goods are completed by placement of an abbey tile, are the goods tokens awarded as usual to the player placing the abbey tile?

Răspuns: Yes, as the player completed the city.

  • Exp. 6 - Count, King and Robber:
    • The rules that restrict the placement of monasteries next to already placed shrines (and vice versa) also restrict the placement of abbeys.
    • A shrine can challenge an abbey, and vice versa, because the abbey is also a monastery.

Moșia

  • Exp. 2 - Traders and Builders:
    • If you have the most farmers in a field where a barn is placed, you score 1 additional point per completed city (4 points total) if your pig is in that field. Furthermore, if you have the most farmers in a field that becomes connected to a field occupied by a barn, you score 1 additional point per completed city (2 points total) if your pig is in that field.
    • You can place your pig on a tile that connects your farmer to the barn. After scoring your pig, return it to your supply.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: May the pig be placed on a farm that was just connected to a farm with a barn, i.e. on the newly placed tile (immediately before scoring)?

Răspuns: Yes, the pig may be placed in already occupied features [and the normal "Move Wood" phase still happens].

  • If a player has an abbey left, draws the very last tile, and plays it to a feature where he or she has a builder, the abbey may be played on the second part of the double-turn.
  • Exp. 3 - The Princess and the Dragon:
    • A barn may not be eaten by the dragon.
    • A barn may be placed on a tile with a volcano.
    • You may not place the fairy by a barn, as the barn is not a meeple.
    • A barn not be placed using a magic portal.
  • Exp. 4 - The Tower:
    • A barn may not be captured by a tower.
    • You may not place your barn on a tower.
  • Exp. 6 - Count, King and Robber:
    • You can move meeples from the cathedral district to an abbey, as an abbey has all of the characteristics of a monastery.
    • The city of Carcassonne counts as a city when scoring a barn.
    • The barn cannot be placed in the city of Carcassonne.
    • If your barn placement of field connection triggers a field scoring in which you score no points, you may place a meeple in the city of Carcassonne.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: If I place a barn on a field on which another player has farmers, causing him/her to score while I score nothing, can I move a meeple to the city of Carcassonne?

Răspuns: Yes, that's allowed. Only immediately scored points matter. It doesn't matter that the barn is certain to score at the end of the game.

  • If a barn placement or field connection triggers a field scoring, you may move meeples from the market in the city of Carcassonne to that field. Score that field as normal, and return all farmers in that field to their respective supplies. (It doesn't matter that the barn is certain to score at the end of the game.)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Are the meeples in the market district only used at the end of the game?

Răspuns: This is no longer entirely true. Placing of a barn, and the subsequent scoring of the field, does count as an opportunity to remove a meeple from the city of Carcassonne. Now that fields can be scored at times other than at the end of the game, meeples from the market can be moved to fields earlier in the game. That occurs immediately after the placement of the barn, and before the fields are scored. [Joining of a farm containing a meeple to a field with a barn would logically be another opportunity – Chris O.]

  • You can move meeple from the market district to a field with a barn (and score it) if a field scoring is triggered. (This can happen at the end of the game or with joining of a barnless field to one with a barn.)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Can a meeple be moved from the city of Carcassonne to a field with a barn?

Răspuns: Yes, the farmer will be scored immediately, and so scores only 1 point per city and is (importantly) not on the field during the final scoring proper. [Obviously, placement of a meeple in this manner still requires a scoring trigger as per the fundamental rules – this could be at the end of the game or with joining of a barnless field to one with a barn – Chris O.]

  • The pigsty (The River II expansion) only affects field scoring for farmers. Barns do not score additional points from the pigsty.
Rezumat pentru evaluare


Scoring fields with a barn

SCORING DURING THE GAME

1. Scoring a field when placing a barn

If farmer majority

  • 3 points per completed city adjacent to farm
  • 4 points per castle adjacent to farm
  • (+1) point per castle or completed city with pig (then return pig to owner’s supply)
  • (+1) point per castle or completed city with pigsty tile
  • (x2) if besieged city

2. Scoring a connected field

If farmer majority

  • 1 point per completed city adjacent to farm
  • 2 points per castle adjacent to farm
  • (+1) point per castle or completed city with pig
  • (+1) point per castle or completed city with pigsty tile
  • (x2) if besieged city
EVALUAREA LA SFÂRȘITUL JOCULUI

Evaluarea moșiei

  • 4 point per completed city adjacent to farm
  • 5 points per castle adjacent to farm
  • (x2) if besieged city


Primarul și căruța

  • Exp. 3 - The Princess and the Dragon:
    • Both figures may be placed using the magic portal. They may only be placed in features in which they may normally be placed.
    • Both figures may be eaten by the dragon.
    • Both figures may be seduced by a princess.
  • Exp. 4 - The Tower:
    • Both figures may be captured by the tower.
    • Both figures may not be placed on a tower.
  • Exp. 6 - Count, King and Robber: Both figures may be placed in the city of Carcassonne with the following exceptions:
    • The mayor may only be placed in the castle quarter.
    • The wagon may be placed anywhere but in the market.
  • Exp. 8 - Bridges, Castles and Bazaars Both figures may occupy a castle. However, the mayor (now the lord of this castle) cannot score points for that castle, as that castle does not have any coats of arms.
  • The Flier (Flying Machines)
    • The mayor can be a flier. However, the mayor can only land on an unfinished city. If an unfinished city is not available on the tile where the mayor lands, the mayor returns to the player’s supply. (2/2013)
  • Festivalul Moșia poate fi îndepărtată de un cartonaș cu festival înainte de sfârșitul jocului. (12/2014)
  • Besiegers - Cathars - Siege Both figures, if placed in a besieged city, can escape via a monastery or any equivalent feature, such as an abbey (although it would be quite amusing if the mayor stayed, like a captain going down with the ship.)

Noile cartonașe

  • Exp. 6 - Count, King and Robber: The length of a road with the roundabout tile (e.g. for the purposes of the Robber tile) is the total number of tiles in the road, not simply the longest distance between two ends. The road has three ends which have to be closed, but the result is that it's likely to be bigger.
  • The Tunnel: The road with a tunnel does indeed count as being "broken" if one is using The Tunnel expansion, in which case the tile contains two as yet unconnected tunnel openings.

Reguli neoficiale

  • Căruța poate să se mute către următorul sau necontestatul și nefinalizatul teritoriu. Acest lucru îi permite să se mute de-a lungul suprafeței de joc către teritorii necontestate. (Mulțumită lui viberunner)
  • Primarul nu poate fi capturat de turn. (Mulțumită lui viberunner)
  • Căruța nu poate fi mâncată de dragon sau capturată de turn. (Mulțumită lui viberunner)
  • Primarul este plasat în poziție culcată ca țăranii pentru a permite identificarea mai ușoară a orașelor care conțin primari. (Mulțumită lui Joff)
  • Cartonașul cu turmă de porci oferă moșiei un punct bonus pentru fiecare oraș.

Referință pentru cartonașe

Total tiles: 12

Abbey And Mayor C2 Tile B.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile C.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile D.jpg  x1
(T)
Abbey And Mayor C2 Tile E.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile F.jpg  x1
(K)
Abbey And Mayor C2 Tile G.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile H.jpg  x1
(G)
Abbey And Mayor C2 Tile I.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile J.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile K.jpg  x1
(W)
Abbey And Mayor C2 Tile L.jpg  x1
 
Abbey And Mayor C2 Tile M.jpg  x1
(B)

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Base Game C2 Feature Garden.jpg
G | Grădină
Base Game C2 Feature Farmhouse.jpg
B | Gospodărie țărănească
Base Game C2 Feature Water Tower.jpg
T | Turn de apă
Base Game C2 Feature Highwayman.jpg
W | Tâlhari
Base Game C2 Feature Cows.jpg
K | Grajd pentru vaci

Numărul total de cartonașe cu abație: 6

Abbey And Mayor C2 Tile A.jpg x6


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Drumul cu tunel nu este neapărat “întrerupt” dacă unul folosește miniextensia Tunelul din prima ediție. Vezi Alte extensii pentru mai multe detalii.
  2. Clarificare oficială din partea publicatorului Toate ramurile trebuie completate pentru a finaliza și evalua drumul. Vezi Alte extensii pentru detalii despre interacțiunea cu cartonașul cu cavaler brigand din Contele, regele și vasalii.
  3. Clarificare oficială din partea publicatorului Statut oficial: Primarul și căruța sunt meepleși datorită regulilor de plasare și de afectare a majorității. Moșia este un pion special, nu un meeple.
  4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Acest paragraf a fost adăugat în versiunile HiG și RGG ale Big Box 2 și realmente contrazice un FAQ mai vechi (care a stabilit că un cartonaș cu abație nu poate fi plasat după plasarea ultimului cartonaș de teren). Totuși, nu este adăugat în regulile ediției noi.
  5. Clarificare oficială din partea publicatorului Atunci când o abație este atașată în acest fel, un meeple poate fi plasat pe abație ca în mod obișnuit. Dacă abația este înconjurată complet și apoi imediat finalizată este evaluată ca într-o tură obișnuită. Apoi urmează evaluarea finală. (5/2013)
  6. Clarificare oficială din partea publicatorului Când este plasat un cartonaș cu abație, un meeple nu poate fi plasat lângă abație (de exemplu, ca cavaler), din moment ce abația ocupă întregul cartonaș. Abația de pe cartonaș nu este înconjurată de oraș. Prin urmare, un meeple de pe acest cartonaș este un călugăr.
  7. Interpretare din partea comunității Abațiile pot închide orașe și drumuri dar nu fac parte din ele însăle. Reține acest lucru când evaluezi drumuri, orașe și, de asemenea, câmpuri.
    De exemplu: Să zicem că există un oraș finalizat de către abație și un câmp care are doar o latură comună cu cartonașul cu abație. În acest caz, un țăran care deține majoritatea aflat pe acest câmp nu va primi niciun punct pentru acel oraș, din moment ce nu este conectat direct cu orașul.
  8. Interpretare din partea comunității Reține că și primarul este un meeple. Regulile folosesc „meeple”, dar înseamnă „meeple obișnuit” deoarece (probabil că) regulile sunt scrise doar din punctul de vedere din care se joacă doar cu jocul de bază și această extensie.
  9. Clarificare oficială din partea publicatorului Oricare meeple, incluzând primarul, care este plasat într-un oraș este considerat a fi un cavaler. Așa că acest enunț este redundant.
  10. Clarificare oficială din partea publicatorului Primarul nu poate fi plasa într-un oraș care conține deja o căruță. Ambii sunt meepleși (potrivit definiției din reguli), așa că orașul este deja ocupat de căruță.
  11. Interpretare din partea comunității În afara meepleului mare și primarului, toți ceilalți meepleși care nu sunt menționați aici au mereu puterea 1, aceeași ca un meeple normal: căruța, directorul de circ (În arena circului) și fantoma (Fantoma).
  12. Clarificare oficială din partea publicatorului Un meeple introdus în Hanuri și catedrale.
  13. Clarificare oficială din partea publicatorului Moșia nu este un meeple.
  14. Interpretare din partea comunității Câmpurile cu moșie pot fi unite într-un singur câmp cu mai multe moșii.
  15. Clarificare oficială din partea publicatorului Moșia poate fi, totuși, retrasă cu un cartonaș cu festival. Vezi Alte extensii pentru mai multe detalii.
  16. Clarificare oficială din partea publicatorului Cuvântul „imediat” înseamnă aici că țăranii sunt evaluați și retrași în timpul fazei normale de evaluare a acestei ture (acest lucru se opune statului țăranilor pe câmp până la sfârșitul jocului). Plasarea unei moșii nu oprește jucarea unei faze separate de evaluare. Totuși, pasul „2. Plasarea unui meeple” are loc înainte ca țăranii să fie evaluați. (10/2012)
  17. Interpretare din partea comunității Reține că și căruța este un meeple. Regulile folosesc „meeple”, dar înseamnă „meeple obișnuit” deoarece (probabil că) regulile sunt scrise doar din punctul de vedere din care se joacă doar cu jocul de bază și această extensie.
  18. 18.0 18.1 18.2 18.3 Interpretare din partea comunității Această listă ar trebui să fie extinsă pentru a cuprinde toate teritoriile care pot fi ocupate, exceptând câmpurile și grădinile (valabile doar pentru meepleșii abați):
    • Drumuri
    • Orașe
    • Construcții mănăstirești:
      • Mănăstire
      • Abație
      • Lăcaș de cult
      • Mănăstire germană (plasată ca călugăr sau stareț)
      • Mănăstire belgiană/olandeză (plasată ca călugăr sau stareț)
      • Construcție japoneză (plasată ca călugăr sau stareț)
      • Biserică Darmstadt
    • Coliba Babei Yaga
    • Castel german
    • Catedrală germană
  19. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile căruței din Abația și primarul (ediția veche) erau diferite în următoarele aspecte:
    1. Adiacență: Căruța se poate muta doar pe un teritoriu neocupat, nefinalizat și conectat de către un drum sau care împărtășește o suprafață/margine/zid:
      • Cazuri permise:
        • Drum către drum printr-o intersecție
        • Drum către oricare teritoriu care poate fi ocupat și invers: oraș (printr-o poartă), mănăstire (sau un teritoriu echivalent precum o abație) etc.
        • Un oraș către o abație adiacentă și invers
        • Un oraș către o mănăstire din interiorul său și invers
      • Cazuri nepermise:
        • Două orașe cu ziduri care se ating sau vârfuri situate pe același cartonaș sau cartonașe diferite
        • Două orașe conectate de „drumuri mici” unde nu pot fi plasați meepleși
        • Două orașe intersectându-se prin poduri dar neconectate prin drumuri
        • Două drumuri separate de un teritoriu (este oricare aspect pe care poate fi plasat un meeple sau care declanșează o acțiune)
        • Un drum care atinge un zid de oraș fără poartă
        • Un drum care trece printr-un oraș prin intermediul unui tunel sau pod
    2. Plasare: căruța poate fi plasată pe oricare cartonaș al teritoriului ales care este neocupat și nefinalizat.