Castele din Germania
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Citește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel. Castele din Germania |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Această miniextensie, care prezintă 6 castele binecunoscute din Germania, permite jucătorilor să devină lorzi și domnițe, câștigând puncte extra pentru proprietățile lor faimoase.
Informații generale și comentarii
Extensia Castele din Germania (Burgen in Deutschland) a fost lansată în C2 (a doua ediție) în 2019 de HiG. O versiune C3 (a treia ediție) a fost lansată în 2022, ce are orașe cu clădiri tăiate.
Prima tipărire a acestei extensii în C3 a fost vândută în folie termocontractabilă, la fel ca în ediții anterioare. A doua tipărire din C3, din 2024, a venit într-un plic de hârtie.
Această miniextensie a fost lansată original în C1 (prima ediție) în 2015.
Conținut
- 6 cartonașe de teren de mărime dublă care prezintă castele germane
Reguli
Pregătire
Fiecare jucător ia un castel la alegerea sa. Când jucați cu doi sau trei jucători, puteți lua fiecare câte 2 castele. Alternativ, poți amesteca cartonașele cu castele și să le distribui. Apoi îți plasezi cartonașul/cartonașele cu castel în fața ta cu fața în sus.[1]
Desfășurarea jocului
1. Atașarea unui cartonaș de teren
În loc de a lua un cartonaș de teren din teancul de tragere, jucătorii au voie să își plaseze unul dintre castelele lor. Ia în vedere că un cartonaș cu castel trebuie să nu atingă alt cartonaș cu castel, nici direct, nici cu marginile (diagonal). Toate celelalte reguli de plasare rămân aceleași ca și în jocul de bază.
Caz special: Jocul se sfârșește atunci când nimeni nu poate plasa un cartonaș de teren sau un cartonaș cu castel în timpul turei sale, chiar dacă alți jucători încă au câteva.[2]
2. Plasarea unui meeple
După ce și-a plasat cartonaș cu castel, jucătorii au posibilitatea de a plasa un meeple. Au posibilitatea de a plasa meepleul pe un drum, oraș sau câmp sau ca lord în castel.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
Evaluarea unui castel finalizat
Un castel poate fi finalizat și evaluat în același fel ca mănăstirile. De îndată ce castelul este înconjurat de alte cartonașe de teren, lordul obține 12 puncte și ia-ți meepleul tău înapoi în rezerva ta.
La sfârșitul jocului, toate cartonașele de teren care înconjoară un castel nefinalizat aduc câte 1 punct. Cartonașul cu castelul însuși se socotește drept 2 puncte.
Evaluarea de drumuri și orașe din jurul unui castel
Dacă este finalizat un drum sau un oraș care se sfârșește pe cartonașul castelului, jucătorii obțin puncte bonus. Fiecare jucător care obține puncte obține câte 3 puncte bonus pentru fiecare castel care este implicat.[3][4] Faptul că castelul german este ocupat sau nu nu are nicio influență.
Clarificări adiționale
Drumuri: Drumurile care se întorc înapoi la un castel german vor considera separat cele două spații pătrate ocupate de cartonașul de mărime dublă.[5]
Mănăstiri: Din moment ce mănăstirile sunt evaluate luând în considerare spațiile ocupate de mănăstirea însăși și spațiile ocupate, un cartonaș cu castel german are valoarea spațiilor pe care le ocupă: 1 sau 2, depinde de modul în care este plasat relativ cu mănăstirea.
Întrebare: Putem presupune că mănăstirile A și B valorează de asemenea 9 puncte?
Evaluarea finală
La sfârșitul jocului, nu se acordă puncte bonus pentru drumuri sau orașe.
Întrebare: Un castel german este socotit pentru evaluarea câmpurilor?
Răspuns: Nu, nu este socotit pentru evaluarea câmpurilor. Castelul german este pe un singur cartonaș, așa că are mai puține funcții decât o cetate care se află între două cartonașe. (10/2015)
Alte extensii
Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.
Această secțiune acoperă clarificări privitoare la interacțiunile castelelor germane cu alte extensii (din 10/2015, actualizat mai târziu în 1/2021)
Întrebare: Cum ar trebui să considerăm cartonașele de mărime dublă pentru turnuri și aparate de zbor?
Răspuns: Chiar dacă este un cartonaș dublu, pur și simplu numeri spațiile (ariile). Un cartonaș dublu încă constă în 2 spații. Prin urmare, pentru turn, apart de zbor sau un dragon nu contează dacă folosești cartonașe de mărime dublă sau cartonașe normale, „aria” rămâne aceeași. (1/2021)
Întrebare: Ar trebui să considerăm că ar trebui întotdeauna să numărăm spațiile (ariile), și apoi să considerăm orice cartonaș în acel spațiu dacă este mai mult de unul sau parte din unul?
Răspuns: Da, exact. De exemplu, un dragon dragon ar putea păși 2 spații pe un cartonaș de mărime dublă, dar dacă este un castel german, ar fi mâncat deja meepleul la primul său pas pe cartonaș. (1/2021)
Ext. 1 - Hanuri și catedrale - Puncte bonus
Pentru drumuri cu han sau orașe cu catedrală are loc prima oară evaluarea, apoi este adăugat bonusul de 3 puncte de la fiecare castel german implicat.
Ext. 3 - Prințesa și dragonul - Mutarea dragonului
Castelele germane nu protejează meepleșii în fața dragonului. Castelul german este plasat doar pe un singur cartonaș, deci are mai puține funcții decât o cetate (din Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri) care se află între 2 cartonașe. Funcția sau mecanica unui castel german sunt mai mult ca cele ale unei mănăstiri.
Cartonașul cu castel german este un singur cartonaș, dar reprezintă două spații pentru mutarea dragonului. Dragonul afectează întregul cartonaș când aterizează pe el, dar poate reprezenta două spații în mutarea sa.
Ext. 4 - Turnul - Raza turnului
Ext. 5 - Abația și primarul - Partea 1: Mutarea căruței
Căruța poate fi plasată pe un castel german.
Căruța poate fi mutată pe un castel german nefinalizat, neocupat, de pe orice teritoriu finalizat de pe cartonașul castelului german și oricare dintre cele 10 cartonașe adiacente posibile.
Căruța poate fi mutată de pe un castel german finalizat de orice teritoriu nefinalizat, neocupat, de pe cartonașul castelului german și oricare dintre cele 10 cartonașe adiacente posibile.
Ext. 5 - Abația și primarul - Partea 2: Plasarea moșiei
Regula generală spune că baza pentru moșie trebuie să fie stabilă - asta înseamnă că colțul tuturor celor patru cartonașe trebuie să se atingă reciproc iar toate cartonașele trebuie să aibă câmp în centru pentru plasarea moșiei.
Un cartonaș cu un castel german poate prin urmare să ocupe unul sau două colțuri de sub o moșie.
Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri - Cetăți
Poți construi un oraș mic care să includă un segment semicircular de oraș pe un cartonaș cu castel german. Dacă acel oraș mic este convertit într-o cetate, nici orașul mic la acel punct, nici cetatea dacă va fi evaluată nu vor primi puncte bonus pentru castelul german.
Mini #1 - Aparate de zbor - Distanța și plasarea zburătorului
Cartonașul cu castel german este socotit drept 1 cartonaș care ocupă două spații. Zburătorul consideră spații pentru mutarea sa. Dacă zburătorul aterizează pe un spațiu ocupat de un castel german, poate alege oricare teritoriu de pe întregul cartonaș, adică zburătorul are de ales între cele 3 drumuri, singurul oraș sau castelul german (funcția sau mecanica unui castel german sunt mai mult ca cele ale unei mănăstiri). Meepleul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii doar dacă acesta nu este deja finalizat.
Dacă zborul zburătorului este în diagonală, toți pașii trebuie să fie într-o linie dreaptă în direcția pe care o arată săgeata de la aparatul de zbor. Unghiul nu se poate schimba, dar ar fi putut dacă ar fi intrat prin colțul unui cartonaș cu castel german și ar fi ieșit prin colțul opus. Dacă zburătorul a aterizat pe un cartonaș cu castel german are de ales între cele 3 drumuri, singurul oraș sau castelul german. Meepleul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii doar dacă acesta nu este deja finalizat.
Ciuma - Răspândirea ciumei
Un cartonaș cu castel german este socotit drept 1 cartonaș pentru jetoanele de ciumă, dar două spații pentru mutarea lor. Vezi exemplul cu dragonul de mai sus.
Mănăstiri din Germania / Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia / Construcții japoneze - Evaluarea cu un meeple plasat drept abate
Cartonașele de mărime dublă vor fi considerate ca două spații pătrate când se evaluează abatele de pe o mănăstire specială. Mănăstirile speciale vor număra acele spații pătrate din coloane și rânduri începând de la cartonașul cu mănăstirea.
- În funcție de poziția unui cartonaș cu castel germană suprapunându-se cu oricare dintre acele rânduri sau coloane, doar unul sau ambele spații pătrate ale unui cartonaș de mărime dublă vor fi luate în considerare pentru evaluare.[6]
Turnurile de veghe - Evaluare
Un turn de veghe ce evaluează pentru drumuri sau orașe va lua în considerare separat teritoriile de pe fiecare jumătate a unui cartonaș de mărime dublă.[7]
Un turn de veghe ce evaluează pentru meepleși va lua în considerare toții meepleșii de pe cartonașe de mărime dublă adiacente cu ele, chiar dacă una dintre jumătățile sale nu este de fapt adiacentă.
Întrebare: Dacă un turn de veghe ce punctează pentru meepleși este adiacent cu numai o singură jumătate a unui cartonaș de mărime dublă, turnul de veghe ia în considerare acei meepleși de pe jumătatea adiacentă cu turnul de veghe sau toți meepleșii de pe cartonaș?
Răspuns: Turnul de veghe va lua în considerare toți meepleșii de pe cartonașul de mărime dublă. (10/2022)
Ansamblul cartonașelor
A treia ediție C3
A doua ediție C2
Castelele în detaliu
Fortăreața Königstein (Saxonia)
Acest castel este una dintre cele mai mari fortărețe de pe vârful unui deal din Europa. Este situat în Sächsische Schweiz din Munții Elbei de lângă Dresda. Fortăreața a fost construită în vârful unui platou de stânci la 240 de metri deasupra râului Elba. Peste o perioadă de mai mult de 750 de ani, acest loc a devenit un ansamblu impresionant de construcții din perioada gotică târzie, renaștere, baroc și secolul al XIX-lea.
http://www.festung-koenigstein.de
Castelul Konradsheim (Renania de Nord-Westfalia)
Acest castel cu apă este situat între Colonia și Bonn și este unul dintre puținele castele din Evul Mediu târziu din Renania încă conservate. Se zice că cavalerul Arnold von Buschfeld ar fi constructorul acestui castel. Prima oară menționat în 1337 într-un document, castelul este astăzi proprietate privată și poate fi închiriat pentru evenimente.
http://www.burg-konradsheim.de
Castelul Rieneck (Bavaria)
Acest castel a fost construit în jurul anului 1150 lângă orășelul Rieneck deasupra râului Sinn in Franconia Inferioară din Bavaria. Astăzi, castelul servește ca facilitate de cercetare și este deținut de către German Christian Guide and Scout Association. Deosebit de binecunoscut – iar partea cea mai importantă a castelului – este „Turnul Gros” construit în secolul al XII-lea cu peretele său romanic de capelă construit complet închis de zidul donjonului.
http://www.burg-rieneck.de
Castelul Eltz (Renania-Palatinat)
Este considerat modelul perfect al castelelor germane. Este situat pe valea râului Eltz lângă Eifel. A fost construit la începutul secolului al XII-lea și încă nu a fost niciodată distrus. Castelul Eltz are o istorie plină de mituri, personalități importante și artă distinsă.
http://www.burg-eltz.de
Castelul Wartburg (Turingia)
Wartburg (Burg: castel german) este situat deasupra orașului Eisenach din Turingia. Construit în jurul 1067 sub conducerea lui Louis the Springer („the Jumper”), castelul este – începând din 1999 – un patrimoniu mondial UNESCO. Cam între mai 1521 și martie 1522, Martin Luther, care a găsit adăpost înăuntrul castelului Wartburg, a tradus Noul Testament în germană.
http://www.wartburg.de
Castelul Bentheim (Saxonia Inferioară)
Acesta este un complex de castel din mijlocul orașului Bad Bentheim in Saxonia Inferioară, care a fost construit la începutul Evului Mediu. Prima oară menționat într-un document din secolul al XI-lea, se crede că este unul dintre cele mai mari și frumoase complexe de castele din nord-vestul Germaniei. În prezent, muzeul castelelor poate fi vizitat pe tot parcursul anului.
http://www.burg-bentheim.de
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Cartonașele cu castel rămân vizibile tuturor jucătorilor odată distribuite. Regulile germane afirmă că jucătorii plasează cartonașele cu castel cu fața în sus. Regulile engleze nu menționează asta explicit.
- ↑
Această propoziție a fost adăugată în regulile C3 în engleză, dar lipsea din regulile în germană din cauza unei greșeli. Asta înseamnă că jocul se sfârșește de îndată ce sunt trase toate cartonașele normale și un jucător nu poate plasa un castel german din rezerva sa, indiferent dacă există alți jucători cu castele germane rămase. Prin urmare, jocul poate dura câteva ture adiționale după ce este plasat ultimul cartonaș normal.
Întrebare: Noul caz special este menționat în regulile în engleză pentru noua retipărire a castelelor germane, dar acest caz nu este menționat în regulile în germană. Care este motivul?
Răspuns: Faptul că cazul special nu este inclus în regulile în germană este o greșeală. (5/2024)
Întrebare: Este acest text o traducere corectă a ideii originale?
Răspuns: Privitor la desfășurarea jocului, regula cazului special vrea să spună că de îndată ce un jucător nu poate trage un cartonaș normal sau nu are un castel german atunci când este tura sa, jocul se sfârșește - chiar dacă alt jucător după acest jucător încă își are cartonașul cu castel german și teoretic ar putea să îl plaseze. (5/2024)
Întrebare: Este atunci corect să se înțeleagă că jocul nu se sfârșește în aceeași tură în care este plasat ultimul cartonaș normal, așa că pot fi jucate câteva ture adiționale vreme în care toți jucătorii următori au cel puțin un singur castel german pe care să îl plaseze? Prin urmare, jocul s-ar sfârși atunci când jucătorul următor nu are niciun castel german rămas pe care să îl joace.
Răspuns: Da, dacă cineva nu poate plasa un cartonaș jocul se sfârșește. (10/2024)
Întrebare: De exemplu, hai să presupunem următoarele:
Jucătorul 1: are un castel german
Jucătorul 2: are un castel german
Jucătorul 3: are un castel german
Jucătorul 4: nu are un castel german
Dacă Jucătorul 1 trage și plasează ultimul cartonaș normal. Atunci Jucătorul 2 și Jucătorul 3 își pot juca castelele germane ale lor. În cele din urmă, jocul se va sfârși aici, căci Jucătorul 4 nu are niciun cartonaș cu castel german pe care să îl joace, chiar dacă Jucătorul 1 are un cartonaș cu castel german (potrivit regulilor). Este corect?Răspuns: Da. În exemplu, Jucătorul 1 nu își poate plasa cartonașul său cu castel german. Jocul se sfârșește atunci când Jucătorul 4 nu poate plasa un cartonaș. (10/2024)
Același caz special s-ar aplica altor extensii ce furnizează cartonașe pe care jucătorii le păstrează în rezerva lor ( Ext. 5 - Abația și primarul, Jumi-juma și Minunile umanității).
Întrebare: Acest caz special s-ar aplica și cartonașelor cu abație din Ext. 5 - Abația și primarul?
Răspuns: Da. (10/2024)
Întrebare: Acest caz special s-ar aplica și cartonașelor triunghiulare din Jumi-juma?
Răspuns: Da. (10/2024)
Întrebare: Acest caz special s-ar aplica și oricăror cartonașe cu minune (vezi Minunile umanității)?
Răspuns: Da, deși este foarte greu să îți imaginezi că asta s-ar întâmpla vreodată. (10/2024)
- ↑ Prin urmare, un drum al cărui amândouă capete se termină fiecare la un castel german diferit valorează încă 6 puncte bonus. Un drum al cărui amândouă capete se termină fiecare la același castel german valorează încă 3 puncte bonus. (4/2015)
- ↑ Aceste puncte bonus sunt adăugate teritoriului după modificări de la hanuri sau catedrale. (10/2015)
- ↑ Segmentele lungi de drum de la cartonașele Leipzig sunt un caz marginal în C2, unde sunt socotite ca un singur cartonaș. În C3, segmentele lungi de drum sunt socotite ca două cartonașe. (Vezi Piețele din Leipzig)
- ↑ Această abordare este bazată pe clarificările oferite pentru Piețele din Leipzig (vezi cutiile de întrebări frecvente de aici).
- ↑ Aceasta este o consecință a unei clarificări oficiale similare pentru castele și valurile de ceață de pe cartonașul de pornire 2x2 din Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire.