Het Circus

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Under the Big Top and the translation is 99% complete.
Other languages:
Under The Big Top C2 Tile B.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Under The Big Top C2 Tile L.jpg
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Een circus reist met zijn dieren van plaats naar plaats. Wanneer het zijn grote tent neerzet, komen alle meeples in de buurt samen om de attracties te bewonderen. Acrobaten zijn echte meesters in hun vak. Zodra ze een geschikte plek hebben gevonden, stapelen ze zich op tot een "menselijke" piramide. De circusdirecteur heeft het liefst acrobaten of zijn grote tent om zich heen. Alleen dan gedijt hij echt goed. Kom en laat je verrassen!

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

Het Circus werd in 2017 uitgegeven door HiG.

This expansion doesn't exist for the 1st edition (C1 for short).

Je kunt deze uitbreiding in zijn geheel in het spel integreren, of alleen de onderdelen die je kiest. Je kunt deze uitbreiding ook met andere uitbreidingen van Carcassonne combineren.

Nieuwe features / elementen:

 • Circusdirecteuren, een meeple die extra punten op levert
 • Het circus, een neutraal figuur die door het speelveld beweegt en extra punten oplevert
 • Dieren fiches, die onder het circus worden geplaatst om de score te bepalen
 • Circus plaatsen, een feature waar het circus op geplaatst kan worden
 • Acrobaat plaatsen, een feature waar acrobaat piramides op gebouwd worden

Speelmateriaal

 • 20 landtegels waaronder
  • 12 tenttegels met elk een tentveld
  • 8 Acrobatentegels met elk twee artiestenvelden
Tentveld
Artiestenveld
 • 16 dierfiches: 1x olifant, 2x tijger, 3x beer, 5x zeehond, 4x aapje, 1x vlo
Dierfiches met per soort een ander cijfer
Achterkant dierfiche
 • 1 circustent
Figure Roundtop.png
 • 6 circusdirecteuren, 1 in iedere kleur
Figure Ringmasters C2.png

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 20 nieuwe landtegels door die van het basisspel (en eventuele andere uitbreidingen die je wilt gebruiken). Schud de 16 dierfiches en leg ze in een gedekte stapel binnen handbereik van de spelers. Zet de circustent naast de stabel dierfiches. Tenslotte krijgt iedere speler een circusdirecteur in zijn kleur en voegt die bij zijn voorraad meeples.

Tenttegels, circustent en dierfiches

Figure Roundtop.png
1. Landtegel leggen

Tenttegels worden op de gebruikelijke wijze aan het speelveld gelegd.

Speciale situatie: Leg op het tentveld van de eerste tenttegel het bovenste dierfiche van de stapel gedekt neer en zet de circustent erop. Vanaf nu wordt de circustent pas verplaatst als er een nieuwe tenttegel wordt gelegd (na 3. Puntentellingen afhandelen).

2. Een meeple zetten

Na het leggen van een tenttegel mag je er zoals gebruikelijk een meeple op zetten al struikrover, ridder of boer. Je mag geen meeple op het tentveld zetten.

Jij legt de eerste tenttegel en zet een meeple op de weg. Vervolgens leg je een gedekt dierfiche op het tentveld en zet de circustent op het fiche.
3. Puntentelling afhandelen

Telkens wanneer je nog een tenttegel legt tijdens het spel:

1) Veroorzaak je door het leggen van de tenttegel een puntentelling, dan handel je deze eerst af (de betrokken meeples gaan terug naar de voorraad). [1]

Voorbeeld 1): Jij legt deze nieuwe tenttegel waarmee de weg van blauw wordt afgebouwd. Blauw krijgt 3 punten voor de weg een neemt de meeple terug in voorraad.

2) Nu volgt er een circustelling voor de huidige tegel waarop de circustent staat:

Draai eerst het dierfiche onder de circustent om. Vervolgens krijgen jij en alle andere spelers punten voor meeples op de tenttegel zelf of op de acht omliggende tegels. Elke meeple krijgt het aantal punten dat het omgekeerde dierfiche staat aangeeft. [2]

Opmerking: Omdat circusdirecteuren en acrobaten (zie beneden) ook als meeples gelden, krijgt een speler ook voor hen punten als zij zich in de directe omgeving van de tent bevinden. [3]

Voorbeeld 2): Jij draait het dierfiche om. De zeehond geeft 4 punten per meeple. Aangezien jij drie meeples in de directe omgeving van de circustent hebt, krijg je 12 punten. Blauw krijgt 4 punten.

Belangrijk: Na een circustelling gaan de betrokken meeples niet terug naar de voorraad van de respectievelijke spelers. Ze blijven op hun tegels staan.

3) Verwijder na de circustelling het omgedraaide dierfiche uit het spel en leg het open naast het scoretableau. Neem tot slot een nieuw dierfiche van de stapel en leg die gedekt op de nieuw aangelegde tenttegel en zet de circustent erop.

Voorbeeld 3): Leg een nieuw dierfiche gedekt op het tentveld van de nieuwe tenttegel en zet de circustent erop.

Einde van het spel

Handel aan het einde van het spel eerst de circustelling af, en pas daarna de andere puntentellingen.

Opmerking over tentvelden

Het tentveld sluit een weg af en scheidt weiden van elkaar.

Artiestentegels

Scoring C2 Acrobats.png
1. Landtegel leggen

Artiestentegels worden op de gebruikelijke manier aan het speelveld gelegd.

2. Een meeple zetten

Als je een artiestentegel hebt gelegd, mag je zoals gebruikelijk een meeple op een weg of weide zetten.

Je mag in plaats daarvan ook een meeple als artiest op één van beide artiestenvelden zetten.

Voorbeeld 1): Jij legt deze artiestentegel en zet je meeple op één van de twee artiestenvelden.

Leg je in een latere beurt een landtegel grenzend (horizontaal, verticaal of diagonaal) aan één of meer artiestentegel(s), dan mag je een meeple als artiest op één van de artiestenvelden zetten.[4]

Voorbeeld 2): Blauw legt een tegel aan de artiestentegel en zet een meeple naast die van jou.

Zijn de twee artiestenvelden bezet, dan kun je een derde meeple toevoegen op de schouders van de andere twee meeples. Daarmee is de meeplepiramide afgebouwd en kunnen er geen meeples meer worden toegevoegd.

De kleur van de meeples in de piramide maakt niet uit. Piramides kunnen meeples van 1, 2 of 3 kleuren hebben.

Als je een artiestentegel aan een andere artiestentegel legt, dan mag je zelf kiezen op welke van deze twee artiestentegels je je artiest zet.

Voorbeeld 3): Later in het spel, leg je een tegel diagonaal aan de artiestentegel en voltooi je de piramide door er een meeple bovenop te zetten.
3. Puntentelling afhandelen

Bestaat een piramide uit drie artiesten, dan kunnen de punten geteld worden. Dat gebeurt echter niet onmiddellijk na het voltooien ervan omdat de artiesten hun kunsten nog een tijdje willen vertonen.

In plaats van het zetten van een meeple of andere speelfiguur mag je bij 2. Een meeple zetten ook een voltooide piramide tellen. Elke artiest in de voltooide piramide is 5 punten waard. Daarna nemen de spelers de getelde meeples terug in voorraad.[5]

Voorbeeld: In een latere beurt zet jij geen meeple, maar kiest ervoor om de piramide te tellen. Jij krijgt 10 punten. Blauw krijgt 5 punten.

Aanvullende spelregels:

 • Nadat een piramide is gescoord, kunnen de spelers een nieuwe piramide beginnen op dezelfde tegel door er opnieuw acrobaten op te plaatsen..
 • Je mag een voltooide piramide ook tellen als je er geen artiesten in hebt.

Einde van het spel

Bij de eindtelling is elke artiest 5 punten waard, ongeacht de status van de piramide.

Opmerking over artiestenvelden

Artiestenvelden sluiten wegen af en scheiden weiden van elkaar.

De circusdirecteur

Figure Ringmaster red.png
2. Een meeple zetten

In plaats van een gewone meeple mag je ook je circusdirecteur op een onafgebouwde weg, stad, klooster of weide van de zojuist aangelegde tegel zetten. De circusdirecteur geldt in alle gevallen als een gewone meeple, behalve dat je hem niet als artiest mag gebruiken.

3. Puntentelling afhandelen

Als een project waar jouw circusdirecteur staat wordt afgebouwd, handel je eerste de puntentelling voor het afgebouwde project af.

Daarna krijgt de eigenaar van de circusdirecteur 2 punten extra voor elke tent- of artiestentegel waar hij zich bevindt of waar hij direct aan grenst. Je krijgt deze punten ook als je geen punten hebt gekregen voor het afgebouwde project (bijv. omdat iemand anders de meerderheid had). De circustent en/of artiesten in een piramide op de tegels hebben geen invloed op de punten voor de circusdirecteur. Na de puntentelling neem je de circusdirecteur terug in voorraad.

Voorbeeld: Jij bouwt de weg met jouw circusdirecteur af. Eerst krijg je 5 punten voor de weg. Verder krijg je 8 punten voor de 4 tent- en artiestentegels (2 punten elk). Je krijgt in totaal dus 13 punten van deze twee tellingen.

Einde van het spel

Aan het einde van het spel krijgen spelers voor hun circusdirecteur punten als normale meeples voor onafgebouwde projecten en ook circusdirecteurpunten.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Bij een circustelling krijg je punten voor de volgende speelstukken:

Interpretatie uit de gemeenschap Deze meeples mogen meegeteld worden bij een circustelling als:

 • Ze op een tegel rondom het circus staan. Er geldt geen beperking voor wat betreft rol of positie: de meeple kan op een project op een naastgelegen tegel zijn gezet (zelfs als ze als Abt zijn ingezet), op een toren staan, of vastzitten (in een badhuis, op de Voyanoytegel of de Solovei Razboyniktegel).
 • Ze op een burcht staan die tenminste één tegel rondom het circus overlapt.

Interpretatie uit de gemeenschap Deze meeples tellen niet mee voor een circustelling als ze op een bijzonder gebied staan dat geen onderdeel uitmaakt van een specifieke tegel: De Stad Carcassonne, de stad Leipzig (vergelijkbaar) of het Rad van Fortuin.

Interpretatie uit de gemeenschap Bij een circustelling krijgen de volgende speelstukken GEEN punten:

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die op een toren is gezet krijgt ook punten voor een circustelling, net als andere meeples die op die tegel staan.

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag volgens de gebruikelijke spelregels een brug bouwen op een tenttegel met of zonder circustent.
Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple in een burcht krijgt punten bij een circustelling als tenminste 1 deel van die burcht in de directe omgeving van de circustent ligt.
Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een brug krijgt punten bij een circustelling, net als andere meeples die op dezelfde tegel staan.
Interpretatie uit de gemeenschap Aan het einde van het spel, wordt het circus eerst gescoord voordat de meeples van de burchten worden verwijderd.

Kloosters in DuitslandKloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & BelgiëKloosters in Nederland & België / Japanse GebouwenJapanse Gebouwen

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die als abt op een bijzonder klooster is ingezet krijgt hetzelfde aantal punten bij een circustelling als andere meeples die op die tegel staan.

Burchten in DuitslandBurchten in Duitsland

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die op een project op een Duitse burchttegel staat krijgt punten bij een circustelling van een naburig circus.

De BadhuizenDe Badhuizen

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die vastzit in een badhuis krijgt net als andere meeples die op die tegel staat punten voor een circustelling van een naburig circus.

Halflingen (Halflings)Halflingen (Halflings)

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een project een Halfjetegel krijgt punten bij de circustelling voor een naburig circus.

Russische Promo'sRussische Promo's

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die vastzit op de Voyanoytegel of de Solovei Razboyniktegel krijgt punten voor de circustelling van een naburig circus.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Alleen gewone meeples zijn toegestaan in een meeplepiramide. Grote meeples (Uitbr. 1) of andere speelstukken zijn niet toegestaan. [6]

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag de fee bij een artiest zetten. In dat geval geldt de fee voor alle artiesten in de piramide (ongeacht de kleur). Als de fee er nog staat aan het begin van je beurt, krijg je 1 punt voor elk van je meeples in de piramide. [7]
Interpretatie uit de gemeenschap De artiesten in een piramide hebben geen recht op de fee-bonus van 3 punten als die bij de artiesten staat.[8]
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een magische poort gebruiken om een meeple in op een artiestenveld/piramide te zetten.

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap Als je met de toren een meeple uit een piramide gevangen wilt nemen, mag je vrij kiezen welke (ongeacht zijn positie in de piramide, dat wil zeggen, of het bovenop of onderop is). [9]

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag alleen een brug op een artiestentegel bouwen als er geen artiest op staat. Staat er een brug op een artiestentegel, dan mag je er geen artiest op zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Een meeplepiramide in het leengoed van een burcht geldt niet als een "project" dat een puntentelling voor een burcht veroorzaakt.

Mini #1 - De VliegtuigenMini #1 - De Vliegtuigen

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een vliegtuig gebruiken om één van jouw gewone meeples op een artiestenveld/piramide te zetten.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De circusdirecteur telt als een normale meeple. Hij heeft dezelfde toepassingen als een normale meeple in alle uitbreidingen. [10]

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een toren met een circusdirecteur afsluiten (ook al staat hij er wat wankel op).

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Wordt de circusdirecteur als boer gebruikt, dan krijg je in alle gevallen de extra punten (bij de eindtelling, na het zetten van een herenboerderij in de weide met de circusdirecteur of nadat de weide met de circusdirecteur met die met een herenboerderij wordt verbonden).


Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 20
Under The Big Top C2 Tile A.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile C.jpg ×3
Artiestenveld + (V;–;–)
Under The Big Top C2 Tile D.jpg ×2
Under The Big Top C2 Tile F.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile G.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile H.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile I.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile J.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile K.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile L.jpg ×2
Under The Big Top C2 Tile M.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile N.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile O.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile P.jpg ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature Cows C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Pigsty C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.
Totaal aantal fiches: 16
Token UnderTheBigTop Flea C2.png ×1
Token UnderTheBigTop Monkey C2.png ×4
Token UnderTheBigTop Seal C2.png ×5
Token UnderTheBigTop Bear C2.png ×3
Token UnderTheBigTop Tiger C2.png ×2
Token UnderTheBigTop Elephant C2.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze laatste zin tussen haakjes is aanwezig in de Duitse en Nederlandse spelregels, maar is bij de Engelse versie achterwege gelaten.
  Interpretatie uit de gemeenschap Deze actie impliciet bij de puntentelling hoort is het belangrijk om te onderstrepen dat de meeples van projecten waarvan de punten geteld zijn verwijderd worden voordat de punten voor de circustent worden geteld. Deze meeples komen derhalve niet in aanmerking voor de circustelling.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat elke speler het totaal aantal punten voor alle meeples in één keer krijgt. Er is geen aparte telling per meeple.
 3. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De regels van ZMG hebben acrobaten expliciet niet genoemd, in tegenstelling tot die van HiG.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat als er aangrenzend aan de artiestentegel geen lege plaatsen meer zijn, je geen artiest meer op de onafgebouwde meeplepiramide zult kunnen zetten. In dat geval blijven de meeples tot het einde van het spel staan.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat iedere speler het totaal aantal punten voor al zijn artiesten in één keer krijgt. Er is geen aparte telling per meeple.
 6. Officiële verheldering van de uitgever Ook al wordt het fantoom als een normale meeple gezien, het is nog steeds een fantoom. De spelregels stellen expliciet dat daar geen andere meeple kan worden gezet, geen uitzonderingen. (6/2021)
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat je de bonuspunten voor je artiesten in één keer krijgt. Er is geen aparte bonus per meeple.
 8. Interpretatie uit de gemeenschap Deze beperking staat niet expliciet in de spelregels (alleen de fee-bonus van 1 punt wordt genoemd) maar volgt uit de interpretatie van de spelregels:
  • Tijdens het spel vindt de puntentelling voor artiesten plaats in fase 2. Een meeple zetten, terwijl de fee-bonus van 3 punten in fase 3. Puntentelling afhandelen bij het tellen van afgebouwde projecten wordt toegekend. Aangezien beide acties in verschillende fasen plaatsvinden, kunnen artiesten tijdens het spel geen fee-bonus krijgen.
  • Uit oogpunt van consistentie zouden artiesten, aan het einde van het spel, wanneer ze geteld worden geen fee bonus van 3 punten moeten krijgen. Een acrobaatpiramide is niet op tegels gebaseerd, maar een op meeples gebaseerde score, dus in dit geval wordt er ook geen functie gescoord aan het einde van het spel en mag er geen fee bonus worden toegepast. (4/2020; updated 7/2020)
 9. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat een toren een meeple in een acrobatenpiramide kan vangen, ook al is deze voltooid en wacht hij op de puntentelling.
 10. Officiële verheldering van de uitgever Dit betekent dat je geen Circusdirecteur punten krijgt als je het op andere elementen dan wegen, steden, kloosters of velden plaatst. Geen enkel ander element activeert de Circusdirecteur bonus. (1/2021)
  Kwesties zonder officiële verheldering Er is geen officiële opheldering over hoe de ringmeester bonus te scoren voor een van deze acties op een dubbele grootte tegel.