Het Feest (1st edition)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Festival (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hoofdpagina  > Carcassonne  > Het Feest (1st edition)


Algemene informatie en opmerkingen

stanstableau
Markering

Oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2011 ter gelegenheid van de 10e jarige jubileum van het spel Carcassonne. [1]

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het basisspel Carcassonne. Naast de onderstaande uitbreidingsregels gelden nog steeds alle basisspelregels.

Speelmateriaal

 • 10 nieuwe landschapstegels

De standalone versie bevat ook:

 • 2 speciale tegels met de regels in het Duits en Engels, deze worden niet gebruikt als land tegels.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 10 feesttegels door de landtegels van het basisspel.

Landtegel leggen

Wanneer een speler een tegel trekt met een festival symbool erop, moet hij of zij de tegel plaatsen volgens de gebruikelijke regels.

Het zetten van een horige

Dan moet de speler kiezen:

 • een van zijn eigen figuren op de gebruikelijke manier op de tegel inzetten; of
 • een van zijn eigen figuren teruggeven [2] [3] [4] van het hele speelveld [5] aan zijn of haar voorraad. [6] [7] [8]

De speler kan ook kiezen om niks te doen, in plaats van de bovengenoemde opties.

Gevangen volgelingen (van De Toren uitbreiding) kunnen op deze manier niet teruggegeven worden aan de voorraad van de speler.

Puntentelling

Wanneer je één of meerdere gebieden (b.v. een klooster, een weg, enz.) voltooit door het plaatsen van een Feesttegel, dan scoor je deze volgens de normale regels.

Eindtelling

Feesttegels leveren bij de eindtelling geen extra punten op.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 10
Festival10 C1-01.pngx1
Festival10 C1-02.pngx1
Festival10 C1-03.pngx1
Festival10 C1-04.pngx1
Festival10 C1-05.pngx1
Festival10 C1-06.pngx1
Festival10 C1-07.pngx1
Festival10 C1-08.pngx1
Festival10 C1-09.pngx1
Festival10 C1-10.pngx1

regel tegels: 2 (standalone versie)

Festival10 C1-11 Front.pngFestival10 C1-11 Back.pngx1
   German rules (front and back)
Festival10 C1-12 Front.pngFestival10 C1-12 Back.pngx1
   English rules (front and back)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze "uitbreiding" is eigenlijk een deel van HiG en RGG’s jubileum editie van Carcassonne, dat in wezen bestaat uit een deluxe versie van het basisspel en deze mini-uitbreiding.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Alle eigen figuren zijn hier bedoeld, inclusief normale en grote volgelingen, wagen, burgemeester, bouwmeester, varken, stal, herder, fantoom, CII abt, en CII ringmeester. (5/2015; updated 12/2018)
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Er zouden geen punten worden toegekend aan een volgeling of een speciale figuur, met inbegrip van de herder en de CII-abt. Merk op dat:
  • Als een herder wordt verwijderd, wordt geen groepsactie uitgevoerd en vindt er geen kuddewaardering plaats. Er is geen officiële opheldering over wat er in dit geval met de kudde van de herder gebeurt, maar het is redelijk om het zo op het bord te laten staan. Als de kudde gedeeld wordt met één of meer herders, dan heeft dat geen gevolgen voor hen; anders zou de kudde opgeëist kunnen worden door een nieuwe herder en zou het een analoog geval zijn als de schapen die op sommige tegels staan in de eerste editie kleine uitbreidingen zoals The River III or Halflings II.
  • Het zou vreemd zijn om deze uitbreiding te gebruiken om een CII abt te verwijderen, aangezien het zijn eigen ophaalmechanisme heeft dat scoring inhoudt.
 4. Officiële verheldering van de uitgever Een speler kan geen figuur van een andere speler teruggeven. Ook kan een speler geen neutrale figuur teruggeven (zoals de fee of de draak).
 5. Officiële verheldering van de uitgever Door "het hele speelveld" te specificeren, kunnen volgelingen uit de Stad Carcassonne verwijderd worden (zelfs als de Graaf in hetzelfde veld staat) uit The Count of Carcassonne, de rad van fortuin , de stad Leipzig van The Markets of Leipzig en dus een badhuis van Badhuizen, De (Die Bader (DE)). (updated 12/2018)
 6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG De regels van de 10-jarige jubileumeditie gebruiken in feite de term "volgelingen" voor beide opsommingstekens. De nieuwe versie van de Feesttegels wordt apart verkocht via uitgever CundCo gebruikt ook de term "volgelingen." Echter, de officiële HiG blijft de lezing " figuren.” (updated 5/2014)
 7. Officiële verheldering van de uitgever Ials het Festival wordt gebruikt om een volgeling te verwijderen, kan het Fantoom nog steeds in die beurt worden geplaatst. (11/2013)
 8. Officiële verheldering van de uitgever Als het Festival wordt gebruikt om een volgeling te verwijderen, kan de Fee niet worden verplaatst, omdat er nog een actie werd ondernomen in de “Move Wood” fase. (5/2014)