Burchten in Duitsland
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Lees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien. Burchten in Duitsland |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Deze mini-uitbreiding, die 6 bekende burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun beroemde landgoederen.
Algemene informatie en opmerkingen
Burchten in Duitsland (Burchten in Deutschland) werd in 2019 uitgebracht in C2 (de 2e editie), uitgegeven door Hans im Glück. Een C3 (de 3e editie) is in 2022 uitgebracht, die heeft steden met afgekapte gebouwen.
De 1e druk van deze uitbreiding in C3 werd, net als eerdere edities, verkocht in krimpplastic. De 2e druk van C3, uit 2024, wordt geleverd in een papieren envelop.
Deze mini-uitbreiding werd oorspronkelijk in 2015 uitgegeven in C1 (1e editie).
Speelmateriaal
- 6 dubbele landtegels met afbeeldingen van Duitse burchten
Spelregels
Voorbereiding
Elke speler kiest een burcht naar keuze. Als je met twee of drie spelers speelt, mag je ieder 2 burchten nemen. Als alternatief kun je de burchttegels ook schudden en uitdelen. Daarna leg je je burchttegels open voor je neer. [1]
Spelverloop
1. Landtegel leggen
In plaats van een tegel van een stapel te trekken, mogen de spelers er ook voor kiezen een van hun burchten aan te leggen. Let erop dat een burchttegel een andere burchttegel niet mag raken, noch direct noch met de randen (diagonaal). Alle andere plaatsingsregels blijven hetzelfde als in het basisspel.
Bijzonder geval: Het spel eindigt wanneer niemand meer in zijn beurt een landtegel of burchttegel aan kan leggen, zelfs als andere spelers er wel nog hebben. [2]
2. Een meeple zetten
Na het aanleggen van hun burchttegel mogen de spelers een meeple zetten. Zij mogen de meeple op een weg, stad of weide zetten of als heer in de burcht.
3. Puntentelling afhandelen
Een afgebouwde burcht tellen
Een burcht kan op dezelfde manier afgebouwd en geteld worden als een klooster. Zodra de burcht omringd is door andere landtegels krijg jij, de heer, 12 punten en neem je je meeple terug in voorraad.
Bij de eindtelling krijg je één punt voor elke landtegel die de onafgebouwde burcht omringen. De burchttegel zelf telt voor 2 punten.
Punten tellen voor wegen en steden rond een burcht
Als een weg of stad die op een burchttegel eindigt afgebouwd wordt, krijgen de spelers bonuspunten. Elke speler die punten krijgt, krijgt 3 bonuspunten voor elke burcht die bij de puntentelling betrokken is. [3] [4] Het maakt niet uit of de burcht wel of niet bezet is.
Aanvullende verduidelijkingen
Wegen: Wegen die met een lus terug uitkomen bij een Duitse burcht zullen de twee vierkante velden waar de dubbelgrote tegel ligt afzonderlijk zien. [5]
Kloosters: Aangezien kloosters geteld worden volgens de bezette velden door het klooster zelf en de aangrenzende velden, telt een Duitse burchttegel voor het aantal velden dat het inneemt: 1 of 2, afhankelijk van zijn plaatsing ten opzichte van het klooster.
Vraag: Kunnen we aannemen dat kloosters A en B ook 9 punten opleveren?
Eindtelling
Aan heteinde van het spel zijn er geen bonuspunten voor steden of wegen.
Vraag: Doet een Duitse burcht mee bij het tellen van weiden?
Antwoord: Nee, hij doet niet mee bij het tellen van weiden. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft dus minder functies dan een burcht die op twee tegels ligt. (10/2015)
Andere uitbreidingen
Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.
Dit deel behandelt verduidelijkingen betreffende de interactie van Duitse kastelen met andere uitbreidingen (van 10/2015, later bijgewerkt in 1/2021)
Vraag: HHoe moeten we rekening houden met tegels van dubbele grootte voor torens en vliegende machines?
Antwoord: Zelfs als het een dubbele tegel is, tel je gewoon de velden (gebieden). Een dubbele tegel bestaat nog steeds uit 2 velden. Daarom maakt het niet uit of je dubbelgrote tegels of normale tegels gebruikt voor de toren, vliegmachine of een draak, het "bereik" blijft hetzelfde. (1/2021)
Vraag: Moeten we ervan uitgaan dat we altijd de velden moeten tellen en niet de tegels, en dan alle tegels in die velden als meer dan één of een deel van één beschouwen?
Antwoord: Ja, precies. Bijvoorbeeld, een draak zou 2 stappen kunnen lopen op een tegel van dubbele grootte, maar als het een Duitse burcht is, zou hij de meeple al opeten bij zijn eerste stap op de tegel. (1/2021)
Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen - Bonuspunten
Tel eerste de punten voor wegen met een herberg of een stad met een kathedraal, tel er daarna de 3 bonuspunten voor elke Duitse burcht bij op.
Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw - De Draak gaat op jacht!
Duitse burchten beschermen meeples niet tegen de draak. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft dus minder functies dan een burcht (uit Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars) die op 2 tegels ligt. Het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster.
De Duitse burchttegel is één enkele tegel, maar vertegenwoordigt twee vakken voor de jacht van de draak. De draak heeft wel effect op de hele tegel als hij er op landt, maar het kan twee stappen in zijn verplaatsing voorstellen.
Uitbr. 4 - De Toren - Bereik van de toren
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen - Deel 1: Verzetten van de transportwagen
De transportwagen mag op een Duitse burcht gezet worden.
De transportwagen mag vanaf een willekeurig afgebouwd project op de Duitse burchttegel of één van de 10 mogelijke aangrenzende tegels naar een onafgebouwde, onbezette Duitse burcht verzet worden.
De transportwagen mag vanaf een afgebouwde Duitse burcht naar een willkeurig onafgebouwd, onbezet project op de Duitse burchttegel of één van de 10 mogelijke aangrenzende tegels verzet worden.
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten
De algemene spelregel stelt dat om een herenboerderij te mogen zetten de ondergrond stabiel moet zijn – dat wil zeggen dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar moeten raken en dat er op alle vier de hoeken een weide moet staan.
Een Duitse burchttegel kan derhalve één of twee van de hoeken onder de herenboerderij beslaan.
Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars - Burchten
Je mag een kleine stad maken met het halfcirkelvormige stadsdeel dat op een Duitse burchttegel staat. Als deze omgebouwd wordt tot een burcht, krijgen noch de kleine stad, noch de burcht bij de puntentelling bonuspunten voor de Duitse burcht.
Mini #1 - De Vliegtuigen - Vliegafstand en landing
De Duitse burcht telt als 1 tegel die twee velden bezet. Het vliegtuig kijkt voor de vliegroute naar deze velden. Als het vliegtuig op een veld landt waar een Duitse burcht ligt, dan kan de speler elk project op de hele tegel kiezen, dat wil zeggen, hij heeft de keuze uit 3 wegen, 1 stad en de Duitse burcht (het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster). Het vliegtuig kan alleen op één van deze projecten landen als dat nog niet is afgebouwd.
Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen in de richting die de pijl op de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek mag niet veranderen, maar dat zou wel het geval zijn als het de Duitse burchttegel via de ene hoek was binnengekomen en via de tegenoverliggende hoek weer verlaten had. Als het vliegtuig op de Duitse burchttegel landt, kan de speler uit 3 wegen, 1 stad en de Duitse burcht kiezen. Het vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als het nog niet is afgebouwd.
De Pest - Verspreiding van de pest
Een Duitse burcht telt als 1 tegel voor de pestfiches, maar als 2 velden voor zijn beweging. Zie het voorbeeld met de draak hierboven.
Kloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & België / Japanse Gebouwen - Puntentelling met een meeple ingezet als abt
Tegels met dubbele afmetingen worden als twee vierkante velden geteld bij de waardering van de abt op een speciaal klooster. Speciale kloosters tellen de vierkante velden in de kolommen en rijen vanaf de kloostertegel.
- Afhankelijk van de positie van een Duitse burchttegel die een van deze rijen of kolommen overlapt, worden slechts één of beide vierkante velden van een dubbelformaat tegel in aanmerking genomen voor de puntentelling. [6]
De Wachttorens - Puntentelling
Een wachttorentelling voor wegen of steden geldt voor de projecten op elke helft van een dubbele tegel afzonderlijk. [7]
Bij een wachttorentelling voor meeples tellen alle meeples op aangrenzende dubbele tegels mee, zelfs als één van beide helften niet daadwerkelijk aangrenzend is.
Vraag: Als een wachttorentelling voor meeples aan slechts één helft van een dubbele tegel grenst, tellen dan alleen de meeples op de helft die aan de wachttoren grenst mee of alle meeples die op de tegel staan?
Antwoord: Voor de wachttoren tellen alle meeples op de dubbele tegel mee. (10/2022)
Tegelverdeling
Derde editie C3
Tweede editie C2
Meer informatie over de burchten
Fort Königstein (Saksen)
Dit is één van de grootste heuveltopforten van Europa. Het ligt in Saksisch Zwitserland, het Duitse gedeelte van het Elbezandsteengebergt nabij Dresden. Het fort werd gebouwd op een rotsplateau 240 meter boven de rivier de Elbe. Over een periode van 750 jaar het een indrukwekkende verzameling gebouwen geworden uit de laat-gotische periode, de renaissance, de barok en de 19e eeuw.
http://www.festung-koenigstein.de
Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)
Deze waterburcht ligt tussen Keulen en Bonn en is één van de weinige burchten uit de middeleeuwen van het Rijnland die behouden is gebleven. Naar verluidt was ridder Arnold von Buschveld de bouwer van deze burcht. De eerste vermelding is in een document uit 1337. Tegenwoordig is de burcht privé-eigendom en kan worden gehuurd voor evenementen.
http://www.burg-konradsheim.de
Burcht Rieneck (Beieren)
Deze burcht is rond 1150 boven de rivier Sinn nabij Rieneck in Neder-Franken, Beieren gebouwd. Tegenwoordig dient de burcht als scouting-faciliteit en is eigendom van de Duitse Christelijke Gidsen en Padvinders Vereniging. Heel bekend – en tevens het middelpunt van de burcht – is de "Dikke Toren" uit de 12e eeuw met diens muurkapel uit de romantiek die volledig in de muur van de burcht is ingebouwd.
http://www.burg-rieneck.de
Burcht Eltz (Rijnland-Palts)
Deze burcht is een toonbeeld van Duitse burchten. Het ligt aan de vallei van de rivier de Eltz nabij de Eifel. Hij werd aan al het begin van de 12e eeuw gebouwd en is toch nooit verwoest. Burcht Eltz heeft een geschiedenis vol mythen, verlichting en onderscheidende kunst.
http://www.burg-eltz.de
Kasteel Wartburg (Thüringen)
De Wartburg (burg is Duits voor kasteel of burcht) ligt boven de stad Eisenacht in Thüringen. Het kasteel, dat rond 1067 onder leiding van Ludwig der Springer ("de Springer") gebouwd werd, is – sinds 1999 – werelderfgoed van UNESCO. Tussen mei 1521 en maart 1522 vertaalde Maarten Luther, die onderdak gevonden had in de Wartburg, hier het Nieuwe Testament in het Duits.
http://www.wartburg.de
Kasteel Bentheim (Nedersaksen)
Dit is een kasteelcomplex midden in de stad Bad Bentheim in Nedersaksen dat in de vroege middeleeuwen werd gebwoud. De eerste vermelding is in een document uit de 11e eeuw en wordt tot de grootste en mooiste kasteelcomplexen van noord-west Duitsland gerekend. Het kasteelmuseum kan het hele jaar door worden bezocht.
http://www.burg-bentheim.de
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ De burchttegels blijven voor alle spelers zichtbaar als ze eenmaal verdeeld zijn. De Duitse spelregels stellen voor dat de spelers de burchttegels met de beeldzijde naar boven leggen. De Engelse spelregels vermelden dit niet nadrukkelijk.
- ↑
Deze zin werd aan de Engelstalige spelregels van C3 toegevoegd, maar ontbrak per abuis in de Duitstalige spelregels. Dit betekent dat het spel eindigt wanneer alle gewone tegels getrokken zijn en een speler een Duitsche burchttegel die hij in bezit heeft ook niet kan aanleggen, ongeacht of er andere spelers zijn die nog Duitse burchten over hebben. Het spel kan dus nog enkele beurten doorgaan nadat de laatste gewone tegel is aangelegd.
Vraag: The new special case is mentioned in the English rules for new reprint of German Castles, but this case is not mentioned in German rules. Why is that?
Antwoord: It is a mistake that the special case is not included in the German rules (5/2024)
Vraag: Is this text a correct translation of original idea?
Antwoord: Regarding the gameplay, the special case rule means that as soon as one player cannot draw a normal tile or does not have a German castle tile when it's their turn, the game ends - even if another player after this player still has their German castle tile and would theoretically be able to place it. (5/2024)
Vraag: Is it then correct to understand that the game does not end the same turn the last normal tile is placed, so some additional turns can be played while all the next players have at least one German castle to place? Thus, the game would end when the next player has no German castles left to play.
Antwoord: Yes, if someone cannot place a tile the game ends. (10/2024)
Vraag: For example, let's assume the following:
Player 1: has a German castle
Player 2: has a German castle
Player 3: has a German castle
Player 4: has no German castle
If Player 1 draws and places the last normal tile. Then Player 2 and Player 3 can play their German castles. Finally, the game will end here, since Player 4 has no German castle tile to play, even if Player 1 has one German castle tile (as per the rules). Is this correct?Antwoord: Yes. In the example, Player 1 cannot place their German castle tile. The game ends when Player 4 cannot place a tile. (10/2024)
The same special case would apply to other expansions providing tiles with players keep in their supply ( Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen, Halflingen (Halflings) and De Wonderen van de Mensheid).
Vraag: Would this special case also apply to Abbey tiles from Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen?
Antwoord: Yes. (10/2024)
Vraag: Would this special case also apply to triangular tiles from Halflingen (Halflings)?
Antwoord: Yes. (10/2024)
Vraag: Would this special case also apply to any wonder tiles (see De Wonderen van de Mensheid)?
Antwoord: Yes, although it's really hard to imagine that this would ever happen. (10/2024)
- ↑ Met andere woorden, voor een weg waarvan elk uiteinde op een andere burchttegel ligt krijg je 6 bonuspunten. Voor een weg die begint en eindigt op dezelfde burchttegel krijg je 3 bonuspunten. (4/2015)
- ↑ Deze bonuspunten worden erbij opgeteld na het toepassen van herbergen of kathedralen. (10/2015)
- ↑ De lange weggedeelten op de Leipzig tegels zijn in C2 een randgeval, waar ze als één tegel worden geteld. In C3 worden de lange weggedeelten als twee tegels geteld. (zie De Markten van Leipzig)
- ↑ Deze aanpak is gebaseerd op de verduidelijkingen die zijn verstrekt voor De Markten van Leipzig (zie de FAQ-blokken hier).
- ↑ Dit is het gevolg van een vergelijkbare officiële verheldering voor spookslotten en mistbanken op de starttegel van 2x2 in Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven.