Burchten in Duitsland

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Castles in Germany and the translation is 70% complete.
Outdated translations are marked like this.

De mini-uitbreiding Burchten in Duitsland, die zes bekenden burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun bekende landgoederen.

Deze mini-uitbreiding, die 6 bekende burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun beroemde landgoederen.

Algemene informatie en opmerkingen

Expansion symbol

Burchten in Duitsland (Burchten in Deutschland) werd uitgebracht in C2 (De 2e editie) in 2019 uitgegeven door Hans im Glück. Een C3 (De 3e editie) is uitgebracht in 2022, die heeft Steden met afgeknipte gebouwen. De 1e editie werd in 2015 voor het eerst uitgegeven.

Stanstableau van C3
Stanstableau van C2

This mini expansion was originally released in C1 (the 1st edition) in 2015.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • 6 dubbele landtegels met afbeeldingen van Duitse burchten

Spelregels

Voorbereiding

Elke speler kiest een burcht naar keuze. Als je met twee of drie spelers speelt, mag je ieder 2 burchten nemen. Als alternatief kun je de burchttegels ook schudden en uitdelen. Daarna leg je je burchttegels open voor je neer. [1]

Spelverloop

1. Landtegel leggen

In plaats van een tegel van een stapel te trekken, mogen de spelers er ook voor kiezen een van hun burchten aan te leggen. Let erop dat een burchttegel een andere burchttegel niet mag raken, noch direct noch met de randen (diagonaal). Alle andere plaatsingsregels blijven hetzelfde als in het basisspel.

Voorbeeld 1: Verkeerd aangelegde burchttegel.
2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van hun burchttegel mogen de spelers een meeple zetten. Zij mogen de meeple op een weg, stad of weide zetten of als heer in de burcht.

3. Puntentelling afhandelen
Een afgebouwde burcht tellen

Een burcht kan op dezelfde manier afgebouwd en geteld worden als een klooster. Zodra de burcht omringd is door andere landtegels krijg jij, de heer, 12 punten en neem je je meeple terug in voorraad.

Bij de eindtelling krijg je één punt voor elke landtegel die de onafgebouwde burcht omringen. De burchttegel zelf telt voor 2 punten.

Voorbeeld 2 - Een Duitse burcht tellen aan het einde van het spel:
Je krijgt aan het einde van het spel 8 punten voor je burcht (6 punten voor de omringende landttegels en 2 punten voor de burcht).
Punten tellen voor wegen en steden rond een burcht

Als een weg of stad die op een burchttegel eindigt afgebouwd wordt, krijgen de spelers bonuspunten. Elke speler die punten krijgt, krijgt 3 bonuspunten voor elke burcht die bij de puntentelling betrokken is. [2] [3] Het maakt niet uit of de burcht wel of niet bezet is.

Voorbeeld 3 - Puntentelling van wegen en steden met Duitse burchten:
 • Jij legt de burcht links onderin en zet er een meeple op. Hierdoor bouw je 2 wegen en 1 stad af.
 • Groen en blauw krijgen elk 16 punten voor hun stad. (10 punten voor de stad en 2 x 3 punten voor de burchten)
 • Jij krijgt 6 punten voor je weg (3 punten voor de weg en 3 punten voor de burcht)
 • Blauw krijgt 10 punten voor zijn weg (4 punten voor de weg, en 2 x 3 punten voor de burchten)
Aanvullende verduidelijkingen

Interpretatie uit de gemeenschap Wegen: Wegen die met een lus terug uitkomen bij een Duitse burcht zullen de twee vierkante velden waar de dubbelgrote tegel ligt afzonderlijk zien. [4]

Voorbeeld 4: Deze weg loopt in een lus beginnend bij de Duitse burcht en eindigt op dezelfde helft. Rood krijgt er 7 punten voor (4 punten voor de weg zelf en 3 punten voor de Duitse burcht). Merk op dat de weg 4 vierkante velden inneemt, geteld als tegels. (3/2021)
Voorbeeld 5: Deze weg loopt in een lus beginnend bij de Duitse burcht en eindigt daar ook weer, maar op verschillende helften. Rood krijgt er 9 punten voor (6 punten voor de weg zelf en 3 punten voor de Duitse burcht). Merk op dat de weg 6 vierkante velden inneemt, geteld als tegels, waarvan er twee overeenkomen met de twee helften van de Duitse burcht. (3/2021)

Interpretatie uit de gemeenschap Kloosters: Aangezien kloosters geteld worden volgens de bezette velden door het klooster zelf en de aangrenzende velden, telt een Duitse burchttegel voor het aantal velden dat het inneemt: 1 of 2, afhankelijk van zijn plaatsing ten opzichte van het klooster.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kunnen we aannemen dat kloosters A en B ook 9 punten opleveren?

Antwoord: Ja, het zijn ook 9 punten. Voor elk bezet veld rond het klooster 1 punt (8 punten) en 1 punt voor het klooster zelf. (1/2021)

Voorbeelden van kloosters telling met Duitse kastelen. De speler krijgt 1 punt voor de kloostertegel en 1 punt per bezette ruimte eromheen, ongeacht of het een vierkante tegel is of een deel van een tegel van dubbele grootte:
 • Voorbeeld A: Dit voltooide klooster scoort 9 punten, met 3 Duitse kastelen in de nabijheid.
 • Voorbeeld B: Dit voltooide klooster scoort 9 punten, met 2 Duitse kastelen in de nabijheid.
Eindtelling

Aan heteinde van het spel zijn er geen bonuspunten voor steden of wegen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Doet een Duitse burcht mee bij het tellen van weiden?

Antwoord: Nee, hij doet niet mee bij het tellen van weiden. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft dus minder functies dan een burcht die op twee tegels ligt. (10/2015)

Andere uitbreidingen

This section contains additional information about the interactions with other Carcassonne expansions.

>> Algemene overwegingen

Interpretatie uit de gemeenschap Dit deel behandelt verduidelijkingen betreffende de interactie van Duitse kastelen met andere uitbreidingen (van 10/2015, later bijgewerkt in 1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: HHoe moeten we rekening houden met tegels van dubbele grootte voor torens en vliegende machines?

Antwoord: Zelfs als het een dubbele tegel is, tel je gewoon de velden (gebieden). Een dubbele tegel bestaat nog steeds uit 2 velden. Daarom maakt het niet uit of je dubbelgrote tegels of normale tegels gebruikt voor de toren, vliegmachine of een draak, het "bereik" blijft hetzelfde. (1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Moeten we ervan uitgaan dat we altijd de velden moeten tellen en niet de tegels, en dan alle tegels in die velden als meer dan één of een deel van één beschouwen?

Antwoord: Ja, precies. Bijvoorbeeld, een draak zou 2 stappen kunnen lopen op een tegel van dubbele grootte, maar als het een Duitse burcht is, zou hij de meeple al opeten bij zijn eerste stap op de tegel. (1/2021)

}}

>> Kathedralen en Herbergen – Bonuspunten

 • Tel eerste de punten voor wegen met een herberg of een stad met een kathedraal, tel er daarna de 3 bonuspunten voor elke Duitse burcht bij op.

>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw – De Draak gaat op jacht!

 • Duitse burchten beschermen meeples niet tegen de draak. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft dus minder functies dan een burcht (van Bruggen, Burchten en Bazaars) die op 2 tegels ligt. Het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster.
 • De Duitse burchttegel is één enkele tegel, maar vertegenwoordigt twee velden voor de jacht van de draak. De draak raakt wel de hele tegel als hij er op landt, maar het kan twee stappen in zijn verplaatsing voorstellen.
Voorbeeld 1: De draak gaat op jacht en komt op een Duitse burchttegel wat verschillende mogelijkheden oplevert voor zijn tweede stap, waarvan één nog op dezelfde tegel.
Voorbeeld 2: Deze drakenjacht omvat een Duitse burchttegel. De draak heeft in stap 3 gevolgen voor de hele tegel, ook al komt hij maar op één van de velden die door de tegel bezet worden.
Voorbeeld 3: Deze drakenjacht omvat een Duitse burchttegel. De stappen 3 en 4 gebeuren op dezelfde tegel, dus de draak bezet twee verschillende velden voordat hij de burchttegel verlaat.

>> De Toren - Bereik van de toren

 • Duitse burchten tellen als één tegel voor de toren, maar ze vertegenwoordigen twee velden voor het bereik van de toren. Als tenminste één van de velden waarop een Duitse burchttegel ligt binnen het bereik van de toren ligt, mag een meeple die op deze tegel staat gevangen worden.
Voorbeeld: Het bereik van deze toren van hoogte drie omvat Duitse burchttegels. De getallen geven het bereik vanaf de toren aan. Ook als slechts één van de velden in het bereik van de toren ligt, kan dit invloed hebben op de Duitse burchttegels.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 1: Verplaatsing van de transportwagen

 • De transportwagen mag op een Duitse burcht gezet worden.
 • De transportwagen mag nadat een daarmee verbonden weg afgebouwd is naar een Duitse burcht gereden worden – mits de Duitse burcht niet is afgebouwd en niet door een andere meeple wordt bezet.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

 • De algemene spelregel stelt dat om een herenboerderij te mogen zetten de ondergrond stabiel moet zijn – dat wil zeggen dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar moeten raken en dat er op alle vier de hoeken een weide moet staan.
 • Een Duitse burchttegel kan derhalve één of twee van de hoeken onder de herenboerderij beslaan.
Voorbeeld: Geldige gevallen van het zetten van een herenboerderij als daar een tegel met een Duitse burcht bij betrokken is.
 • Je mag een kleine stad maken met het halfcirkelvormige stadsdeel dat op een Duitse burchttegel staat. Als deze omgebouwd wordt tot een burcht, krijgen noch de kleine stad, noch de burcht bij de puntentelling bonuspunten voor de Duitse burcht.

>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

Interpretatie uit de gemeenschap De Duitse burcht telt als 1 tegel die twee velden bezet. Het vliegtuig kijkt voor de vliegroute naar deze velden. Als het vliegtuig op een veld landt waar een Duitse burcht ligt, dan kan de speler elk project op de hele tegel kiezen, dat wil zeggen, hij heeft de keuze uit 3 wegen, 1 stad en de Duitse burcht (het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster). Het vliegtuig kan alleen op één van deze projecten landen als dat nog niet is afgebouwd.

Voorbeeld V1: Twee gevallen van een vliegroutes met Duitse burchttegels. In het voorbeeld onderaan kan de vliegtuig op de Duitse burcht landen als er 2 of 3 gedobbeld wordt.

Interpretatie uit de gemeenschap Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen in de richting die de pijl op de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek mag niet veranderen, maar dat zou wel het geval zijn als het de Duitse burchttegel via de ene hoek was binnengekomen en via de tegenoverliggende hoek weer verlaten had. Als het vliegtuig op de Duitse burchttegel landt, kan de speler uit 3 wegen, 1 stad en de Duitse burcht kiezen. Het vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als het nog niet is afgebouwd.

Voorbeeld V2: Deze voorbeelden tonen een diagonale vliegroute waarbij Duitse burchttegels betrokken zijn. De violette pijl geeft de juiste vliegroute aan volgens de door het vliegtuig aangegeven richting. De grijze pijl wijst een ongeldige route aan, aangezien die afwijkt van de richting die door het vliegtuig wordt aangegeven.
Voorbeeld V3 – Een meeple met een vliegtuig op een Duitse burchttegel zetten: Rood werpt de dobbelsteen en werpt een 2. Het vliegtuig landt op de Duitse burchttegel. De wegen en de Duitse burcht zijn al afgebouwd. Rood kan alleen op het stadsdeel landen omdat alleen die niet is afgebouwd.

>> De Pest – Verspreiding van de pest

 • Een Duitse burcht telt als 1 tegel voor de pestfiches, maar als 2 velden voor zijn beweging. Zie het voorbeeld met de draak hierboven.
 • Tegels met dubbele afmetingen worden als twee vierkante velden geteld bij de waardering van de abt op een speciaal klooster. Speciale kloosters tellen de vierkante velden in de kolommen en rijen vanaf de kloostertegel.
Afhankelijk van de positie van een Duitse kloostertegel die een van deze rijen of kolommen overlapt, worden slechts één of beide vierkante velden van een dubbelformaat tegel in aanmerking genomen voor de puntentelling. [5]

>> De Wachttorens - Puntentelling

Interpretatie uit de gemeenschap Een wachttorentelling voor wegen of steden geldt voor de projecten op elke helft van een dubbele tegel afzonderlijk. [6]
Interpretatie uit de gemeenschap Bij een wachttorentelling voor meeples tellen alle meeples op aangrenzende dubbele tegels mee, zelfs als één van beide helften niet daadwerkelijk aangrenzend is.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als een wachttorentelling voor meeples aan slechts één helft van een dubbele tegel grenst, tellen dan alleen de meeples op de helft die aan de wachttoren grenst mee of alle meeples die op de tegel staan?

Antwoord: Voor de wachttoren tellen alle meeples op de dubbele tegel mee. (10/2022)

}}

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 6
German Castles C3 Tile 01.png ×1
German Castles C3 Tile 02.png ×1
German Castles C3 Tile 03.png ×1
German Castles C3 Tile 04.png ×1
German Castles C3 Tile 05.png ×1
German Castles C3 Tile 06.png ×1

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 6
German Castles C2 Tile 01.png ×1
German Castles C2 Tile 02.png ×1
German Castles C2 Tile 03.png ×1
German Castles C2 Tile 04.png ×1
German Castles C2 Tile 05.png ×1
German Castles C2 Tile 06.png ×1


Meer informatie over de burchten

Fort Königstein (Saksen)

Fort Königstein (Saksen)

Dit is één van de grootste heuveltopforten van Europa. Het ligt in Saksisch Zwitserland, het Duitse gedeelte van het Elbezandsteengebergt nabij Dresden. Het fort werd gebouwd op een rotsplateau 240 meter boven de rivier de Elbe. Over een periode van 750 jaar het een indrukwekkende verzameling gebouwen geworden uit de laat-gotische periode, de renaissance, de barok en de 19e eeuw.
http://www.festung-koenigstein.de


Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Deze waterburcht ligt tussen Keulen en Bonn en is één van de weinige burchten uit de middeleeuwen van het Rijnland die behouden is gebleven. Naar verluidt was ridder Arnold von Buschveld de bouwer van deze burcht. De eerste vermelding is in een document uit 1337. Tegenwoordig is de burcht privé-eigendom en kan worden gehuurd voor evenementen.
http://www.burg-konradsheim.de


Burcht Rieneck (Beieren)

Burcht Rieneck (Beieren)

Deze burcht is rond 1150 boven de rivier Sinn nabij Rieneck in Neder-Franken, Beieren gebouwd. Tegenwoordig dient de burcht als scouting-faciliteit en is eigendom van de Duitse Christelijke Gidsen en Padvinders Vereniging. Heel bekend – en tevens het middelpunt van de burcht – is de "Dikke Toren" uit de 12e eeuw met diens muurkapel uit de romantiek die volledig in de muur van de burcht is ingebouwd.
http://www.burg-rieneck.de


Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Deze burcht is een toonbeeld van Duitse burchten. Het ligt aan de vallei van de rivier de Eltz nabij de Eifel. Hij werd aan al het begin van de 12e eeuw gebouwd en is toch nooit verwoest. Burcht Eltz heeft een geschiedenis vol mythen, verlichting en onderscheidende kunst.
http://www.burg-eltz.de


Kasteel Wartburg (Thüringen)

Kasteel Wartburg (Thüringen)

De Wartburg (burg is Duits voor kasteel of burcht) ligt boven de stad Eisenacht in Thüringen. Het kasteel, dat rond 1067 onder leiding van Ludwig der Springer ("de Springer") gebouwd werd, is – sinds 1999 – werelderfgoed van UNESCO. Tussen mei 1521 en maart 1522 vertaalde Maarten Luther, die onderdak gevonden had in de Wartburg, hier het Nieuwe Testament in het Duits.
http://www.wartburg.de


Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Dit is een kasteelcomplex midden in de stad Bad Bentheim in Nedersaksen dat in de vroege middeleeuwen werd gebwoud. De eerste vermelding is in een document uit de 11e eeuw en wordt tot de grootste en mooiste kasteelcomplexen van noord-west Duitsland gerekend. Het kasteelmuseum kan het hele jaar door worden bezocht.
http://www.burg-bentheim.de


Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De burchttegels blijven voor alle spelers zichtbaar als ze eenmaal verdeeld zijn. De Duitse spelregels stellen voor dat de spelers de burchttegels met de beeldzijde naar boven leggen. De Engelse spelregels vermelden dit niet nadrukkelijk.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, voor een weg waarvan elk uiteinde op een andere burchttegel ligt krijg je 6 bonuspunten. Voor een weg die begint en eindigt op dezelfde burchttegel krijg je 3 bonuspunten. (4/2015)
 3. Officiële verheldering van de uitgever Deze bonuspunten worden erbij opgeteld na het toepassen van herbergen of kathedralen. (10/2015)
 4. Officiële verheldering van de uitgever De lange weggedeelten op de Leipzig tegels zijn in C2 een randgeval, waar ze als één tegel worden geteld. In C3 worden de lange weggedeelten als twee tegels geteld. (zie The Markets of Leipzig)
  Voorbeeld van een randgeval: Het wegdeel op Leipzig-tegels beslaat twee vierkante vakken. In C2 wordt dit voor de puntentelling als één tegel met een wegdeel gezien. In C3 wordt dit als twee tegels geteld.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Deze aanpak is gebaseerd op de verduidelijkingen die zijn verstrekt voor De markten van Leipzig (zie FAQ-boxen here).
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Dit is het gevolg van een vergelijkbare officiële verheldering voor spookslotten en mistbanken op de starttegel van 2x2 in Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven.