Kloosters

From Wikicarpedia
(Redirected from Kloosters)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Monasteries and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hoofdpagina  > Carcassonne  > Kloosters


Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau Japanse Gebouwen
Stanstableau Kloosters in Duitsland
Markering Kloosters in Duitsland

De nieuwe editie van Kloosters in Duitsland in 2018 tijdens Essen Spiel uitgegeven door Hans im Glück.

Met deze mini-uitbreiding die zes bekende Duitse kloosters bevat wordt een nieuwe manier om punten te krijgen voor kloosters geïntroduceerd. Je weet echter pas aan het einde van het spel of je een goede beslissing genomen hebt.


Eerder werd in 2016 Japanse Gebouwen uitgegeven door Hans im Glück, met dezelfde spelregels. Hierop staan tekeningen van de hand van Toshihiko Ishibashi in een stijl die niet overeenkomt met de eerste editie, hoewel de handleiding wel op die editie gebaseerd is. Niettemin wordt deze mini-uitbreiding tot de nieuwe editie gerekend. Deze tegels hebben geen markering.

Elk van deze uitbreidingen is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreidingen. Je kunt deze uitbreidingen – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • Kloosters in Duitsland: 6 nieuwe landtegels
 • Japanse Gebouwen: 6 nieuwe landtegels

Spelregels

Exclamation2.png

Hoewel een meeple in deze uitbreiding als abt geplaatst kan worden, moet dit niet verward worden met de abt meeple uit De Abt.

Exclamation2.png

Als hieronder gesproken wordt over de speciale nieuwe kloostertegels, wordt hiermee ook de zowel Duitse Kloosters en de Japanse Tempels bedoeld aangezien die hetzelfde functioneren. Onderstaande tekst spreekt alleen uit oogpunt van leesbaarheid over Kloosters.

Voorbereiding

Verwijder de "oorspronkelijke" kloostertegels uit het basisspel en doe ze terug in de doos. [1] Schud de zes nieuwe kloostertegels door de rest van de tegels.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als een speler één van de bijzondere kloostertegels trekt, wordt deze volgens de gebruikelijke spelregels aan het speelveld aangelegd.

2. Een meeple zetten

Na het leggen van een bijzondere kloostertegel, mag de speler volgens de gebruikelijke spelregels op elk project op die tegel een meeple zetten. Zet de speler zijn meeple op het klooster, dan heeft hij twee opties: [2]

 1. Als monnik: In dit geval functioneert het klooster hetzelfde als een klooster uit het basisspel en geldt de gebruikelijke puntentelling; of
 2. Als abt: In dit geval wordt de meeple als abt van het klooster gezien. Om dit duidelijk te maken legt de speler de meeple op zijn zij om aan te geven dat de puntentelling voor dit klooster anders is dan een normaal klooster. Je krijgt pas bij het einde van het spel punten voor het klooster.
jij plaats de tegel met de Lorch Klooster. Als je besluit om als abt, jij plaats het op zijn zijde op het klooster.

3a. Telling met een monnik

Als een meeple als monnik op een bijzonder klooster is gezet, gelden de gebruikelijke spelregels van Carcassonne voor de puntentelling.

3b. De eindtelling met een abt

Een meeple geplaatst als een klooster met een abt wordt pas aan het einde van het spel geteld. De speler krijgt zoveel punten als het aantal landtegels dat in de 2 rijen waarin het klooster ligt (verticaal en horizontaal), liggen. De kloostertegel zelf is ook 1 punt waard. Gaten in het speelveld onderbreken de rijen die voor het klooster meetellen.

Voorbeeld: Blauw en rood hebben elk een meeple als een abt geplaatst tijdens het spel, en deze worden nu aan het eind van het spel geteld. De blauwe abt krijt 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 punten. (Aangezien er direct rechts van het blauwe klooster een gat zit, krijgt hij aan die kant geen punten.) De rode abt krijgt 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 punten.

Opmerking: Voor de duidelijkheid, de genoemde getallen staan respectievelijk voor het aantal tegels in de kolom erboven, de rij naar rechts, de kolom eronder, de rij naar links en het klooster zelf.

Opmerking: Voor de duidelijkheid komen de figuren in de toevoegingen overeen met het aantal tegels in respectievelijk de kolom boven, de rij rechts, de kolom onder, de rij links en het klooster zelf.

Combinaties met andere uitbreidingen

Algemene opmerkingen

 • Interpretatie uit de gemeenschap Deze twee mogelijkheden (een speelfiguur als monnik of als abt plaatsen) zijn beschikbaar telkens wanneer een speelfiguur op het speciale klooster zou worden geplaatst: eerste tegelplaatsing, wagenbeweging, magisch portaal en vliegtuigen, etc. (5/2014)
 • Officiële verheldering van de uitgever Merk op dat het speciale klooster slechts een enkele eigenschap heeft, ook al kan het op twee verschillende manieren worden gebruikt. Dus, als het bezet is door een meeple, kun je er geen fantoom op plaatsen, er niet met de wagen heen rijden, of er een meeple heen sturen met een magisch portaal.. (7/2014)
 • Interpretatie uit de gemeenschap De normale regels gaan ervan uit dat slechts één van de twee opties voor het plaatsen van meeples tegelijk kan voorkomen. Echter, in combinatie met andere uitbreidingen (zie Uitb. 6 - Graaf, Koning en Consorten, Vliegtuigen, De en de 20ste Jubileumuitbreiding), Tijdens de telling kunnen meerdere meeples op een klooster aanwezig zijn. Dit leidt tot de volgende scenario's:
  1. Speciaal klooster, bewoond door ten minste één meeple als monnik en een willekeurig aantal meeples als abten:
   • De bezienswaardigheid wordt gewaardeerd als een normaal klooster, rekening houdend met alle meeples die als monniken zijn geplaatst, hetzij wanneer het voltooid is (volledig omringd door tegels) of aan het einde van het spel (als het nog niet voltooid is).
   • De speler(s) met de meeste als monnik geplaatste meeples ontvangt/ontvangen het aantal punten dat het klooster op dat moment waard is, en die meeples worden aan hun eigenaars teruggegeven.
   • Alle meeples die als abt op de tegel worden geplaatst, krijgen een score zoals aangegeven in het volgende scenario.
  2. Special monastery only occupied by meeples placed as abbots:
   • Het effect wordt aan het eind van het spel gescoord, omdat het niet als voltooid wordt beschouwd voor de meeples die als abt zijn geplaatst, zelfs als ze omringd zijn door tegels.
   • De speler(s) met de meeste meeples die als abt geplaatst zijn, krijgen het aantal punten dat de functie waard is.

Symbol CountKingRobber C1C2.png Graaf, Koning en Consorten

 • Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple geplaatst als abt kan niet betrokken zijn bij een uitdaging met een ketter op een heiligdom/cultusplaats, aangezien de twee scoreverdelingen totaal verschillend zijn (het klooster van de abt is nooit voltooid, dus de ketter zou altijd winnen). (5/2014)
 • Interpretatie uit de gemeenschap De spelers mogen meeples uit de kathedraal omgeving inzetten bij een voltooid speciaal klooster dat op het punt staat gescoord te worden. De meeples kunnen alleen als monniken worden ingezet. Het inzetten van meeples als abten is niet toegestaan, omdat deze dan niet meedoen aan de huidige telling..

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Een eerdere verduidelijking stelde dat je geen meeple uit de kathedraal omgeving in de Stad Carcassonne kunt inzetten in een speciaal klooster met een meeple als abt, aangezien het niet binnen de gebruikelijke tijd voltooid zal zijn.
Als het speciale klooster echter een meeple als monnik heeft (en dus als een normaal klooster fungeert) en het is voltooid, kun je er dan een meeple uit het kathedraal omgeving inzetten en die in plaats daarvan als abt plaatsen?

Antwoord: Je kunt geen meeple uit het kathedraal omgeving inzetten in een speciaal klooster als abt als het is voltooid als een regulier klooster met een meeple geplaatst als een monnik (i.e. volledig omgeven door tegels).
Je kunt alleen een meeple uit de kathedraal omgeving inzetten in een speciale klooster als monnik, omdat alleen deze eigenschap (de speciale klooster fungeren als een normale klooster) wordt voltooid voor de puntentelling. (10/2014)

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Bruggen, Burchten en Bazaars

 • Officiële verheldering van de uitgever Omdat een meeple die als abt is geplaatst pas aan het eind van het spel punten oplevert, en dit speciale klooster in dit geval nooit als voltooid wordt beschouwd, levert een klooster met een als abt geplaatste meeple geen punten op voor een meeple in een kasteel. (5/2014)

Symbol HillsSheep C1C2.png Schapen en Heuvels

 • Officiële verheldering van de uitgever Als er met bijzondere kloosters wordt gespeeld, is de wijngaardbonus alleen van toepassing voor bijzondere kloosters waarop de meeple als monnik is ingezet en het project als een normaal afgebouwd klooster geteld wordt. De wijngaardbonus is echter niet van toepassing als de meeple als abt op het bijzondere klooster is ingezet, aangezien je voor die abt pas aan het einde van het spel punten krijgt als de wijngaarden niet meer tellen. (5/2014)

Symbol Flier C1C2.png De Vliegtuigen

 • Officiële verheldering van de uitgever Als een tweede pion op het speciale klooster wordt geplaatst met behulp van de Vliegtuigen, dan kan de speler kiezen of hij de nieuwe meeple als monnik of als abt plaatst, ongeacht de identiteit van de eerste meeple. Als het speciale klooster echter al omringd is door 8 tegels, en dus een voltooid klooster voorstelt, moet het tweede meeple verplicht als abt geplaatst worden.. (7/2014)

Tegelverdeling

Kloosters in Duitsland

Totaal aantal tegels: 6
German Monasteries C2 Tile 01.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 02.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 03.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 04.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 05.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 06.jpg  x1

Japanse gebouwen

Totaal aantal tegels: 6
Japanese Buildings C2 Tile A.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile B.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile C.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile D.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile E.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile F.jpg  x1

Overzicht van de kloosters

Kloosters in Duitsland


Monasteries C2 Picture GE01.png

Abdij van Andechs
(Beieren)

De Abdij van Andechs, het oudste bedevaartsoord van Beieren, ligt aan de oostelijke oever van de Ammersee. Het klooster is in 1455 opgericht als onderdeel van de benedictijner monniken. Het klooster staat tot ver over de grenzen bekend om zijn bier.
www.andechs.de

Monasteries C2 Picture GE02.png

Klooster Eberbach
(Hessen)

Klooster Eberbach is een voormalig cisterciënzer klooster in de buurt van Eltville am Rhein. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht en is, met zijn Romaanse en vroeg-gotische gebouwen één van de belangrijkste monumenten van Europa. Het is wereldberoemd geworden als filmlocatie voor de verfilming van de roman "De Naam van de Roos" van Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de

Monasteries C2 Picture GE03.png

Klooster van Lorch
(Baden-Württemberg)

Het voormalig Benedictijner klooster van Lorch ligt op een bergkam die uitkijkt over de Remsvallei en is al van veraf te zien. Het werd in 1102 door hertog Frederik I van Zwaben en zijn familie. De late middeleeuwen waren de hoogtijdagen van dit Benedictijner klooster. Tot op de dag van vandaag is het charmante klooster, dat vele bezoekers trekt, nog volledig intact, inclusief kerk, rustoord, boerderijgebouwen en tuin en wordt omgeven door een ronde muur.
www.kloster-lorch.com

Monasteries C2 Picture GE04.png

Abdij van Maria Laach
(Eifel/Rijnland-Palts)

De Abdij van Maria Laach werd in 1093 gesticht en is een hoge middeleeuwse abdij die ten zuidwesten van de Laacher See ligt. Een bekend punt van deze Benedictijner abdij is de abdijkerk met zes torens, de Laacher Munster.
www.maria-laach.de

Monasteries C2 Picture GE05.jpg

Abdij van Marienthal
(Saksen)

De Abdij van St. Marienthal is het oudste klooster van de orde der Cisterciënzers in Duitsland. Het is vanaf de stichting in 1234 tot op de dag van vandaag onafgebroken in bedrijf geweest. Het ligt nabij Görlitz, op het drielandenpunt van Duitsland, Polen en de Republiek Tjechië.
www.kloster-marienthal.de

Monasteries C2 Picture GE06.png

Abdij van Maulbronn
(Baden-Württemberg)

De Abdij van Maulbronn is een voormalige cisterciënzenabdij, tegenwoordig erkend als Werelderfgoed, geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen. Ze werd gesticht in de 12e eeuw en vertegenwoordigt alle stijlen en ontwikkelingen van romaans tot laat-gotisch.
www.kloster-maulbronn.de

Japanse Gebouwen


Japanese Buildings C2 Picture 01.png

Kinkaku-ji

Deze boeddhistische tempel in Kioto is bedekt met goud en is een van de populairste gebouwen in Japan. Ze trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. In 1994 werd de tempel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji

Japanese Buildings C2 Picture 02.png

Kaminarimon

Dit is de poort van Sensoji in Tokio. In 941 eerst gebouwd door een militaire bevelhebber en later op de huidige locatie herbouwd in 1635. Er wordt gezet dat toen de twee beelden aan weerszijden van de poort zijn gebouwd. De poort is enkele keren afgebrand. De huidige dateert van 1960.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaminarimon

Japanese Buildings C2 Picture 03.png

Gojyu-no-tou
(pagode van vijf verdiepingen)

Deze ligt in Horyu-ji. Horyu-ji is een gebied met de oudste houten gebouwen van de wereld. Op de vele afbeeldingen en gravures valt 1300 jaar aan Japanse geschiedenis te zien. In 1993 werd het het eerste Japanse Werelderfgoed.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hōryū-ji

Japanese Buildings C2 Picture 04.png

Kasteel Himeji

Wordt ook wel Shirasagijo (Witte reigers-kasteel) genoemd. Dit kasteel bestaat uit 83 gebouwen met hoogontwikkelde verdedingswerken en ingenieuze beschermingsmiddelen die uit het begin van de Shogun-periode dateren. Het is een meesterwerk van houten constructies waarin functie en esthetiek samenkomen. Ook dit kasteel is Werelderfgoed sind 1993.
https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle

Japanese Buildings C2 Picture 05.png

Goryokaku

Goryokaku is een fort op Hokkaido dat gebouwd werd om de stad Hakodate te beschermen. Deze plaats is beroemd geworden door het gevecht tussen de oude overheid (Shogun) en de nieuwe (Keizerlijk) in de laatste fase van het Edo-tijdperk. Nadat het fort zijn militaire functie was kwijtgeraakt is het uiteindelijk in de jaren 1910 omgebouwd tot openbaar park. Langs de vestinggrachten zijn meer dan duizend kersenbomen geplant, waarmee het een van de beste plekken in Hokkaido is voor kersenbloesem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goryōkaku

Japanese Buildings C2 Picture 06.png

Kamakura Daibutsu

Kamakura Daibutsu is een boeddhistische tempel waarvan een 13,35m hoog en 121 ton wegend bronzen standbeeld van Boeddha het hoofdmonument is. Monniken mogen het holle beeld binnengaan om er te bidden. Het oorspronkelijke monument dateert van 1252 en was van hout. Enkele jaren later raakte de houten constructie zwaar beschadigd bij een storm en werd besloten om het uit brons te herbouwen. Bij de grote tunami van 20 september 1488 werden alle omliggende gebouwen weggevaagd en sindsdien staat het beeld in de open lucht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kōtoku-in

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Veelvoorkomende huisregel of -variant Je kunt er ook voor kiezen om de speciale Kloosters aan de normale tegels toe te voegen zonder de oorspronkelijke kloostertegels eruit te halen. Als je echter alleen met het basisspel speelt zonder andere uitbreidingen, levert dat teveel kloostertegels op. (4/2014)
 2. Interpretatie uit de gemeenschap De bewoording van deze alinea is aangepast om duidelijk te maken dat spelers hun meeple ook op andere projecten die op de tegel beschikbaar zijn mogen zetten buiten het klooster, bijvoorbeeld de weide of een eventueel aanwezige weg.