20-jarig Jubileum Uitbreiding
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Dit is een feestelijke uitbreiding die dient als eerbetoon aan de eerste 3 grote uitbreidingen. Het maakt niet uit als je ze niet kent, de gameplay met deze mini-uitbreiding wordt niet beïnvloed.
Algemene informatie en opmerkingen
De 20-jarig Jubileum Uitbreiding is in 2021 door Hans im Glück uitgebracht voor de nieuwe editie als onderdeel van de 20-jarig Jubileum Editie.
Deze uitbreiding heeft steden vol met gebouwen.
Aanpassingen aan de 20-jarig Jubileum Uitbreiding
De regels voor de 20-jarig Jubileum Uitbreiding blijven hetzelfde, behalve dat rollen van sommige meeples zijn geüpdatet:
Uitgevers hebben de nieuwe rollen in de regels gevolgd door HiG, hoewel sommige van deze veranderingen niet merkbaar zijn in andere talen. Opmerking: Omwille van de consistentie met alle bestaande regels houden we voorlopig vast aan de klassieke rolverdeling. HiG kan besluiten de spelregels in de toekomst bij te werken om bij nieuwe releases en herdrukken deze nieuwe naamgevingsconventie te volgen. |
Speelmateriaal
- 15 nieuwe landtegels gemarkeerd met een "20"-symbool. Deze nieuwe tegels zijn te verdelen in 3 groepen van 5. Elke groep heeft één van onderstaande symbolen.
Spelregels
Voorbereiding
Schud de 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegels door die uit het basisspel.
Spelverloop
1. Landtegel leggen
Wanneer je een 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegel trekt, leg je deze volgens de gebruikelijke spelregels aan. Afhankelijk van de richting waarin het pijlsymbool wijst, kunnen zich de volgende situaties voordoen:
- Als je een tegel met een pijlsymbool zo aanlegt dat de pijl niet naar een naastgelegen tegel wijst, krijg je 2 punten en vervolg je je beurt zoals gebruikelijk.
- Leg je de tegel met een pijlsymbool zo aan dat de pijl naar een naastgelegen tegel wijst, dan wordt het pijlsymbool geactiveerd en kan afhankelijk van het type de bijbehorende actie worden uitgevoerd (zie 2. Een meeple zetten en 4. Extra beurt actie).
- Als je een willekeurige tegel (geen pijlsymbool vereist) naast een tegel met een pijlsymbool aanlegt zodat de pijl naar de zojuist aangelegde tegel wijst, dan activeer je het pijlsymbool en mag, afhankelijk van het type, de bijbehorende actie uitgevoerd worden (zie 2. Een meeple zetten en 4. Extra beurt actie).
2. Een meeple zetten
Je mag een speelfiguur op de zojuist gelegde tegel plaatsen volgens de normale regels. Als je echter een pijlsymbool hebt geactiveerd, heb je misschien een extra optie, afhankelijk van het symbooltype:
Opmerking: Je mag deze actie niet gebruiken om een derde meeple toe te voegen aan de twee die al naast elkaar staan.
3. Puntentellingen afhandelen
Als je een project afbouwt met een 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegel, dan worden de punten volgens de gebruikelijke spelregels geteld.
Eindtelling
Aan het einde van het spel worden projecten met 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegels volgens de gebruikelijke spelregels geteld.
4. Extra beurt actie
Let op: Als je dit symbool nogmaals activeert, heeft het geen effect meer. Je krijgt geen drie beurten na elkaar.
Je mag in de extra beurt wel één van de andere symbolen activeren. [3]Samenvatting
- Als je een tegel met een pijlsymbool zo plaatst dat het symbool niet geactiveerd is (de pijl wijst niet naar een aangrenzende tegel), krijg je direct 2 punten, anders verandert er niets.
- Je activeert een pijlsymbool door de tegel met de pijl zo aan te leggen dat die naar een aangrenzende tegel wijst, of door een tegel zo aan te leggen dat een tegel met een pijlsymbool naar de zojuist aangelegde tegel wijst.
- Per beurt kan er maximaal één symbool geactiveerd worden. Als je er meer dan één kunt activeren, mag je er maar één kiezen.
- Als je een tegel met een pijlsymbool aanlegt en daarmee het pijlsymbool op een bestaande tegel op het speelveld activeert, krijg je de gebruikelijke 2 punten (aangezien je het symbool op de zojuist aangelegde tegel niet geactiveerd hebt).
Andere uitbreidingen
Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.
Je kunt de pijlsymbolen en alleen gebruiken om een geldige meeple op normale projecten te zetten, dat wil zeggen, projecten die bezet en geteld kunnen worden. Andere plaatsen zijn niet toegestaan:
- Torenbouwplaats ( Uitbr. 4 - De Toren)
- Stad Carcassonne ( Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten)
- Kroon van het Rad van Fortuin ( Het Rad van Fortuin)
- De stad Leipzig ( De Markten van Leipzig)
- Badhuis ( De Badhuizen)
- Boom van Solovei Razboynik ( Russische Promo's)
- Meer van Vodyanoy ( Russische Promo's)
Artiestenpiramides: Het zou niet toegestaan moeten zijn om een pijl-symbool te gebruiken om een meeple aan een artiestenpiramide toe te voegen waar je al een meeple hebt. Met deze actie kun je de meerderheid op een project veranderen, maar het zou niet toegestaan moeten zijn om het te gebruiken voor een project waar de meerderheid niet van toepassing is. Een officiële verduidelijking zou nodig zijn.
Kloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & België / Japanse Gebouwen
Een tweede meeple op een bijzonder klooster zetten: Als je het pijl-symbool gebruikt om een tweede meeple op een bijzonder klooster te zetten, moet het in dezelfde stand gezet worden als de meeple die er al staat: een tweede monnik of een tweede abt.[6]
Een meeple op een bijzonder klooster zetten: Het is toegestaan om het pijl-symbool te gebruiken om een meeple als monnik of als abt op een onbezet, onafgebouwd bijzonder klooster te zetten. [7]
Tegelverdeling
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
De spelregels van ZMG bevatten een extra verduidelijking voor kloosters en tuinen:
"Je mag een gewone meeple (of abt) op onbezette kloosters (of tuinen) zetten als die nog niet omgeven zijn door 8 tegels." - ↑
De spelregels van ZMG gebruiken een andere formulering voor deze zin die verkeerd vertaald lijkt, aangezien weiden altijd als onafgebouwd worden beschouwd, ongeacht of ze volledig omringd zijn:
"Weiden die niet geheel omsloten zijn tellen als nog niet afgebouwd, daar zij pas aan het eind van het spel geteld worden." - ↑ Deze laatste zin is aan de regels toegevoegd door Mindok.
- ↑ Deze uitbreiding staat je niet toe op deze manier meer dan twee meeples bij elkaar te zetten. Andere uitbreidingen zoals Mini #1 - De Vliegtuigen of Mini #7 - De Graancirkels, hebben deze beperking niet.
- ↑ U mag slechts één extra volledige beurt uitvoeren met dit symbool.
- ↑ Het idee achter deze actie is om hulde te bewijzen aan de grote meeples uit uitbreiding 1, dus de nieuwe meeple wordt aan het project toegevoegd om mee te tellen voor de meerderheid bij de puntentelling. Het is dus toegestaan om een tweede meeple als monnik te zetten als de eerste als monnik was gezet, of een tweede meeple als abt als de eerste als abt was gezet. De meeple-standen mengen is niet toegestaan aangezien ze dan bij verschillende puntentellingen betrokken zouden raken wat niet in overeenstemming is met het oorspronkelijke doel.
- ↑ Als het bijzondere klooster afgebouwd is, mag je er geen meeple meer als monnik op zetten aangezien dezelfde beperkingen van toepassing zijn die ook voor magische poorten gelden.