20-jarig Jubileum Uitbreiding

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page 20th Anniversary Expansion and the translation is 58% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Dit is een feestelijke uitbreiding die dient als eerbetoon aan de eerste 3 grote uitbreidingen. Het maakt niet uit als je ze niet kent, de gameplay met deze mini-uitbreiding wordt niet beïnvloed.

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De 20-jarig Jubileum Uitbreiding is in 2021 door Hans im Glück uitgebracht voor de nieuwe editie als onderdeel van de 20-jarig Jubileum Editie.

Deze uitbreiding heeft steden vol met gebouwen.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Aanpassingen aan de 20-jarig Jubileum Uitbreiding

De regels voor de 20-jarig Jubileum Uitbreiding blijven hetzelfde, behalve dat rollen van sommige meeples zijn geüpdatet:

 • Struikrovers zijn nu vrouwelijke reizigers
 • Ridders blijven hetzelfde
 • Monniken worden nu ook nonnen genoemd
 • Boeren zijn nu vrouwelijke boeren

Uitgevers hebben de nieuwe rollen in de regels gevolgd door HiG, hoewel sommige van deze veranderingen niet merkbaar zijn in andere talen.

Opmerking: Omwille van de consistentie met alle bestaande regels houden we voorlopig vast aan de klassieke rolverdeling. HiG kan besluiten de spelregels in de toekomst bij te werken om bij nieuwe releases en herdrukken deze nieuwe naamgevingsconventie te volgen.

20th Anniversary Edition C2 Medal medium.png

Speelmateriaal

 • 15 nieuwe landtegels gemarkeerd met een "20"-symbool. Deze nieuwe tegels zijn te verdelen in 3 groepen van 5. Elke groep heeft één van onderstaande symbolen.
Pijl-symbolen op de uitbreidingstegels

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegels door die uit het basisspel.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Wanneer je een 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegel trekt, leg je deze volgens de gebruikelijke spelregels aan. Afhankelijk van de richting waarin het pijlsymbool wijst, kunnen zich de volgende situaties voordoen:

 • Als je een tegel met een pijlsymbool zo aanlegt dat de pijl niet naar een naastgelegen tegel wijst, krijg je 2 punten en vervolg je je beurt zoals gebruikelijk.
Voorbeeld 1a: Het pijlsymbool op de zojuist aangelegde tegel wijst niet naar een aangrenzende tegel
 • Leg je de tegel met een pijlsymbool zo aan dat de pijl naar een naastgelegen tegel wijst, dan wordt het pijlsymbool geactiveerd en kan afhankelijk van het type de bijbehorende actie worden uitgevoerd (zie 2. Een meeple zetten en 4. Extra beurt actie).
Voorbeeld 1b: Het pijlsymbool op de zojuist aangelegde tegel wijst naar een aangrenzende tegel
 • Als je een willekeurige tegel (geen pijlsymbool vereist) naast een tegel met een pijlsymbool aanlegt zodat de pijl naar de zojuist aangelegde tegel wijst, dan activeer je het pijlsymbool en mag, afhankelijk van het type, de bijbehorende actie uitgevoerd worden (zie 2. Een meeple zetten en 4. Extra beurt actie).
Voorbeeld 1c: Het pijlsymbool op een tegel in het speelveld wijst naar de zojuist aangelegde tegel
2. Een meeple zetten

Je mag een speelfiguur op de zojuist gelegde tegel plaatsen volgens de normale regels. Als je echter een pijlsymbool hebt geactiveerd, heb je misschien een extra optie, afhankelijk van het symbooltype:

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png

In plaats van een meeple op de zojuist gelegde tegel te zetten, mag je deze bij een van jouw meeples ergens op het speelveld zetten zodat er nu twee meeples naast elkaar staan of liggen. Dit betekent dat je bij de puntentelling een meeple meer op het project hebt om de meerderheid veilig te stellen (in je eentje).
Opmerking: Je mag deze actie niet gebruiken om een derde meeple toe te voegen aan de twee die al naast elkaar staan.

 

Voorbeeld 2a: Rood zet een extra ridder bij de ridder die hij al in de stad elders op het speelveld heeft staan.

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png

In plaats van je meeple op de zojuist geplaatste tegel te plaatsen, kun je hem op een niet afgebouwde ( weg, een stad, een veld, een klooster, of zelfs een abt op een klooster of tuin) overal in het speelveld neerleggen - het hoeft dus niet op de zojuist gelegde tegel te liggen. [1] Let op: velden die geheel omsingeld zijn worden niet als voltooid beschouwd, omdat zij pas aan het eind van het spel worden gescoord. [2]

 

Voorbeeld 2b: Rood plaatst een meeple in een stad elders in het speelveld.
3. Puntentellingen afhandelen

Als je een project afbouwt met een 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegel, dan worden de punten volgens de gebruikelijke spelregels geteld.

Eindtelling

Aan het einde van het spel worden projecten met 20-jarig Jubileum Uitbreiding tegels volgens de gebruikelijke spelregels geteld.

4. Extra beurt actie
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png
Als je dit symbool geactiveerd hebt, krijg je een extra beurt. Rond eerst je huidige beurt (die waarin het symbool geactiveerd werd) volgens de gebruikelijke spelregels af, en voer daarna een andere volledige beurt uit.

Let op: Als je dit symbool nogmaals activeert, heeft het geen effect meer. Je krijgt geen drie beurten na elkaar.

Je mag in de extra beurt wel één van de andere symbolen activeren. [3]

Samenvatting

 • Als je een tegel met een pijlsymbool zo plaatst dat het symbool niet geactiveerd is (de pijl wijst niet naar een aangrenzende tegel), krijg je direct 2 punten, anders verandert er niets.
 • Je activeert een pijlsymbool door de tegel met de pijl zo aan te leggen dat die naar een aangrenzende tegel wijst, of door een tegel zo aan te leggen dat een tegel met een pijlsymbool naar de zojuist aangelegde tegel wijst.
 • Per beurt kan er maximaal één symbool geactiveerd worden. Als je er meer dan één kunt activeren, mag je er maar één kiezen.
 • Als je een tegel met een pijlsymbool aanlegt en daarmee het pijlsymbool op een bestaande tegel op het speelveld activeert, krijg je de gebruikelijke 2 punten (aangezien je het symbool op de zojuist aangelegde tegel niet geactiveerd hebt).

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png

Je mag je speelfiguur naast een van je eerder geplaatste speelfiguren in het speelveld zetten, zodat er 2 komen te staan (er kunnen maximaal 2 speelfiguren tegelijk staan). [4]

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png

Je mag je meeple op een willekeurig onbezet, onafgebouwd project ergens op het speelveld zetten.

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png

Je hebt een extra volledige beurt (maximaal twee opeenvolgende beurten). [5]

Andere uitbreidingen

This section contains additional information about the interactions with other Carcassonne expansions.

Algemene opmerkingen

Interpretatie uit de gemeenschap Je kunt de pijlsymbolen 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png en 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png alleen gebruiken om een geldige meeple op normale projecten te zetten, dat wil zeggen, projecten die bezet en geteld kunnen worden. Andere plaatsen zijn niet toegestaan:

Interpretatie uit de gemeenschap Extra beurt en de bouwmeester: Als je tijdens een dubbele beurt een 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png pijlsymbool activeert waarmee je een extra beurt krijgt, maak je eerst de volledige dubbele beurt af voordat je je extra beurt uitvoert.

Interpretatie uit de gemeenschap Magische poorten: Je mag het pijlsymbool 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png niet gebruiken om je meeple op een magische poort te zetten. Dit actiesymbool werkt al als een magische poort en dus zijn dezelfde beperkingen van toepassing.

Kwesties zonder officiële verheldering Acrobaat piramides: Het zou niet toegestaan worden om een 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png pijl symbool om een meeple toe te voegen aan een acrobat pyramide waar je al een meeple hebt. Met deze actie kun je de meerderheid in een actie veranderen, maar het zou niet toegestaan moeten zijn om het te gebruiken bij actie waar de meerderheid niet van toepassing is. Een officiële verduidelijking zou nodig zijn.

Interpretatie uit de gemeenschap De Vliegtuigen: Het is niet toegestaan om een 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png pijlsymbool te gebruiken om je meeple op een vliegtuig te zetten. Dit actiesymbool werkt als een magische poort en dus zijn dezelfde beperkingen van toepassing.

Interpretatie uit de gemeenschap Een tweede meeple op een speciaal klooster zetten: Als je het pijlsymbool 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png gebruikt om een tweede meeple op een speciaal klooster te zetten, moet het in dezelfde stand gezet worden als de meeple die er al staat: een tweede monnik of een tweede abt.[6]

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een bijzonder klooster zetten: Het is toegestaan om het pijlsymbool 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png te gebruiken om een meeple als monnik of als abt op een onbezet, onafgebouwd bijzonder klooster te zetten. [7]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 15
20th Anniversary Expansion C2 Tile A.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile B.png ×1
(W)
20th Anniversary Expansion C2 Tile C.png ×1
(S)
20th Anniversary Expansion C2 Tile D.png ×1
(T)
20th Anniversary Expansion C2 Tile E.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile F.png ×1
(S)
20th Anniversary Expansion C2 Tile G.png ×1
(B)
20th Anniversary Expansion C2 Tile H.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile I.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile J.png ×1
(W)
20th Anniversary Expansion C2 Tile K.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile L.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile M.png ×1
(E)
20th Anniversary Expansion C2 Tile N.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile O.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature Cows C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Donkeys C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers The ZMG de regels bevatten een extra verduidelijking voor kloosters en tuinen:
  "Je mag een normale meeple (of abt) plaatsen op onbezette kloosters (of tuinen) die nog niet omgeven zijn door 8 tegels."
 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers The ZMG regels gebruiken een andere formulering voor deze zin en lijkt verkeerd vertaald, aangezien velden altijd worden beschouwd als onvoltooid, ongeacht of ze volledig omringd zijn:
  "Velden die niet geheel omsloten zijn tellen als nog niet voltooid, daar zij pas aan het eind van het spel geteld worden."
 3. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze laatste zin is aan de regels toegevoegd door Mindok.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitbreiding staat je niet toe op deze manier meer dan twee meeples bij elkaar te zetten. Andere uitbreidingen zoals Mini #1 - De Vliegtuigen of Mini #7 - Graancirkels, hebben deze beperking niet.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap U mag slechts één extra volledige beurt uitvoeren met dit symbool.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Het idee achter deze actie is om hulde te bewijzen aan de grote meeples uit uitbreiding 1, dus de nieuwe meeple wordt aan het project toegevoegd om mee te tellen voor de meerderheid bij de puntentelling. Het is dus toegestaan om een tweede meeple als monnik te zetten als de eerste als monnik was gezet, of een tweede meeple als abt als de eerste als abt was gezet. De meeple-standen mengen is niet toegestaan aangezien ze dan bij verschillende puntentellingen betrokken zouden raken wat niet in overeenstemming is met het oorspronkelijke doel.
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Als het bijzondere klooster afgebouwd is, mag je er geen meeple meer als monnik op zetten aangezien dezelfde beperkingen van toepassing zijn die ook voor magische poorten gelden.