Graaf, Koning en Consorten

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Count, King and Robber and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.


Other languages:
Heretics C2 Tile C.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. King Robber C2 Tile C.jpg
Count Cult C1-02.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten
Count King C1-01.png
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Markering

Graaf, Koning en Consorten was de zesde grote uitbreiding voor Carcassonne en werd in 2017 in de nieuwe editie uitgegeven door Hans im Glück.

De eerste editie van Graaf, Koning en Consorten werd in 2008 uitgeven. Deze uitbreiding was oorspronkelijk een bundel van een aantal kleinere uitbreidingen die tussen 2003 en 2008 los van elkaar voor de eerste editie uitgegeven werden. Deze kleine uitbreidingen zijn voor de nieuwe editie echter alleen nog als bundel verkrijgbaar.

De Graaf van Carcassonne verleidt de spelers om zijn medespelers te helpen - niet zonder eigenbelang, natuurlijk. De Rivier II laat het spel beginnen met een rivierlandschap dat steeds anders is. Koning en roofridders belonen de spelers die de grootste stad en de langste weg bouwen. En als compleet nieuwe landschapstegels, 5 heiligdommen zijn bijgevoegd, die de spelers kunnen gebruiken om punten te stelen van monniken.

Nieuwe functies/elementen:

  • De Stad van Carcassonne, een speciaal gebied waar spelers meeples kunnen plaatsen en ze later kunnen herplaatsen om features te scoren
  • De Graaf, een neutrale figuur om meeples in de stad Carcassonne te blokkeren.
  • De "Rivier II", een alternatief voor de starttegel met een nieuw rivierontwerp en extra elementen: een herberg, een vulkaan en een varkenshoeder
  • De Koning en roofridder tegels, voor extra punten aan het eind van het spel.
  • Cultusplaatsen, een nieuw type kloostergebouw dat kloosters kan uitdagen

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Deze pagina bevat alle informatie over deze grote uitbreiding behalve de Rivier II, die samen met alle andere rivier-uitbreidingen staat beschreven op de aparte pagina over alle De Rivier De Rivier uitbreidingen.

Speelmateriaal

  • 2 stadstableaus (2x3 tegels, elk met verschillende zijden). Aan elkaar gelegd vormen ze de stad Carcassonne.
Count Of Carcassonne C2 Feature Tiles.png
  • 1 houten Graaf
Figure Count.png
  • 1 Koningsfiche en 1 Roofridderfiche (een tweede set is reserve)
King Robber C2 Feature King And Robber Tokens.png
  • 1 tegel "Koning" en 1 tegel "Roofridder"
King Robber C2 Feature King And Robber Tiles.png
  • 22 landtegels waarvan:
    • 5 cultusplaatstegels
    • 5 gewone landtegels
    • 12 tegels voor De Rivier II
Tegel met cultusplaats
Nieuwe landtegel
Tegel van De Rivier II

Spelregels

Voorbereiding

Deze uitbreiding biedt twee verschillende manieren om het spel mee te beginnen: in plaats van de standaard starttegel of De Rivier I, kun je ofwel de twee grote stadstableaus gebruiken om de stad Carcassonne te vormen ofwel De Rivier II De Rivier II als beginpunt kiezen. Behalve dat er iets verandert aan welke tegel eerst gelegd wordt, veranderen deze opties niets aan de manier van spelen. Doe in beide gevallen de standaard starttegel terug in de doos alvorens beginopstelling te starten.

Gebruik niet zowel De Rivier II als De Graaf van Carcassonne. Deze twee combineren kan tot situaties leiden waarbij de rivier niet kan worden afgemaakt. [1]

De Rivier II

Feature River Fork C2.png

Informatie over deze mini-uitbreiding is opgenomen in een aparte De Rivier De Rivier pagina. Voor de volledigheid is sommige gerelateerde informatie echter ook hier opgenomen.

De stad Carcassonne en de Graaf van Carcassonne

Figure Count.png

Voorbereiding

Leg de twee stadstableaus aan elkaar in het midden van het speelveld. De ene kant toont de stad met vlaggen, de andere zonder. Als je de stad als starttegel zonder effecten wilt gebruiken, gebruik je de kant zonder vlaggen.

De stad Carcassonne als beginpunt met gebruik van de kant met de vlaggen. Op de afbeelding worden de verschillende stadswijken aangegeven.

De vlaggen worden gebruikt om de stadswijken te markeren:

  1. Het kasteel
  2. De markt
  3. De smederij
  4. De kathedraal

Zet de Graaf van Carcassonne op het kasteel.

1. Landtegel leggen

Als je een tegel aan de stadstableaus legt, moet de rand daarvan overeenkomen met de rand van het stadstableau en hij moet uitgelijnd worden op het witte raster op de stadstableaus.

2. Een meeple op de stad Carcassonne zetten

Elke keer dat er een puntentelling plaatsvindt in de fase 3. Puntentellingen afhandelen, [2] waarbij tenminste één van je tegenspelers punten krijgt maar jij niet, [3] mag je een meeple in één van vier stadswijken zetten (zelfs als de Graaf in dat district staat). Daarna mag je, als je een meeple verzet hebt, [4] de Graaf in een stadswijk naar keuze zetten.

Voorbeeld 1: Je (de rode speler) bouwt de stad af. Blauw krijgt 4 punten en jij geen. Je besluit een meeple op de kathedraal in Carcassonne te zetten.

Om deze optie te mogen gebruiken mag je, als je meerdere projecten tegelijk afbouwt, voor geen enkel project punten krijgen. Je mag maximaal één meeple per beurt in Carcassonne zetten.[5]

In de stad Carcassonne mag je jouw abt alleen in de kathedraal zetten. [6]

3. Puntentellingen afhandelen - Meeples uit Carcassonne verplaatsen

Als een project (stad, weg, klooster of cultusplaats) afgebouwd wordt mogen alle spelers, nog vóór de puntentelling, hun meeples uit de betreffende stadswijk naar het project verplaatsen dat geteld gaat worden, zelfs als daarmee het maximum van 1 meeple per project overschreden wordt.[7][8]

De stadswijken en waarheen meeples van daaruit verplaatst mogen worden:

Van het kasteel naar een stad.
Van de smederij naar een weg.
Van de kathedraal naar een klooster of cultusplaats.

Je mag geen meeples verplaatsen uit een stadswijk waar de graaf zich bevindt. Zelfs als een afgebouwd project hen in staat zou stellen om ze te verplaatsen, moeten de meeples in die stadswijk blijven totdat de graaf verplaatst is. De graaf staat altijd in precies 1 stadswijk en verlaat de stad Carcassonne nooit.

Als je een project afbouwt, mag de speler links van jou zoveel eigen meeples van de overeenkomende stadswijk inzetten als hij wil en die op het zojuist afgebouwde project zetten. Daarna herhalen de andere spelers en als laatste jijzelf dit proces. Het project wordt vervolgens op de gebruikelijke wijze geteld,[9][10] en nemen alle spelers hun meeples van dat project weer terug in voorraad.

Voorbeeld 2: Jij bouwt de weg af. Blauw besluit geen meeples uit de smederij te verplaatsen. Jij verplaatst 2 meeples en zet ze op de weg, waarmee jij de meerderheid hebt. Jij krijgt 3 punten en Blauw krijgt er geen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Tot nu toe was het onmogelijk om een tweede monnik in te zetten in een klooster...

Antwoord: Dat is precies het punt. Er was geen regel die zei dat slechts één monnik een klooster kon bezetten. Het was gewoon niet mogelijk door de regels voor het plaatsen van tegels. Dit is de eerste mogelijkheid om een klooster van een speler te stelen. [11] En het inzetten van de grote meeple in een klooster kan nu ook de moeite waard zijn.

Meeples die niet verplaatst zijn blijven in hun stadswijk staan. Meeples die in een stadswijk staan blijven daar totdat ze verplaatst worden en op een bijbehorend project gezet worden.

Eindtelling
Van de markt naar een weide.
Wanneer de laatste tegel gelegd is (en daarmee het spel eindigt), moet de speler links van de speler die aan de beurt was één van zijn meeples van de markt naar een weide verzetten. Dit gaat zo in beurtvolgorde door totdat alle meeples uit de markt verzet zijn en op een weide zijn gezet. Als de graaf op de markt staat als de laatste tegel gelegd wordt, worden er geen meeples verzet.

Meeples die bij de eindtelling nog in een andere stadswijk van Carcassonne staan leveren niets op.[12] De stad Carcassonne telt als stad die 3 punten waard is in een weide.

Variant.png
Officiële varianten [13]

Zelfs de aristocratie is aan bepaalde regels onderworpen, en kan niet zomaar doen wat zij wil. De volgende varianten houden hier rekening mee en beperken de vrijheid van de Graaf. Het gebruik van deze varianten geeft nog meer tactische mogelijkheden. In beide varianten mag de Graaf niet meer vrij bewogen worden, maar wel:

  1. Als een nieuwe meeple wordt ingezet in de stad Carcassonne, wordt de graaf met de klok mee verplaatst naar het volgende stadsdistrict, of
  2. de graaf wordt verplaatst naar het stadsdistrict waar de nieuwe meeple is geplaatst.

Koning en Roofridder

King And Robber C2 Section Banner.png

Voorbereiding

Leg de Koning- en Roofriddertegels en hun bijbehorende fiches klaar voor gebruik zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.

3. Puntentelling afhandelen

De koning
Zodra je de eerste stad (behalve de stad Carcassonne, als je met die tegels speelt) afbouwt, leg je het koningsfiche op die stad en leg je de koningstegel voor je neer. Het maakt niet uit of je punten voor die stad kreeg, alleen dat je hem hebt afgebouwd. Als een speler later een grotere stad afbouwt (d.w.z. een stad die uit meer tegels[14]), krijgt (of behoudt) die speler de koningstegel en verplaatst het fiche naar de grotere stad. Het fiche moet altijd op de grootste stad (behalve de stad Carcassonne) liggen.

De roofridder
De roofriddertegel werkt hetzelfde als de koningstegel, maar dan voor wegen in plaats van steden. [15].

Eindtelling

Als je tijdens de eindtelling de koningsfiche hebt, krijg je 1 punt per voltooide stad (inclusief de stad Carcassonne, als je met die fiches speelt).

Als je de rovertegel hebt tijdens de eindtelling, krijg je 1 punt per voltooide weg.

Huisregels

Veelvoorkomende huisregel of -variant Gebruik aan het einde van het spel een heleboel dobbelstenen en leg die op het speelveld terwijl afgebouwde projecten gevonden worden. Verzamel ze dan weer en tel ze ondertussen. (Met dank aan viberunner)

Veelvoorkomende huisregel of -variant Zet ongebruikte speelstukken (of andere objecten) op het scoretableau om de grootte van de grootste stad en de langste weg aan te geven. (Met dank aan RationalLemming)

Veelvoorkomende huisregel of -variant Leg de konings- en roofridderfiches op het scoretableau om de grootte van de grootste stad en de langste weg aan te geven. (Met dank aan Meepledrone)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die aan het einde van het spel de konings- of roofriddertegel heeft krijgt voor elke kaart direct 10 punten. Dit komt overeen met de punten voor handelswaren en voorkomt dat je het aantal afgebouwde wegen of steden moet tellen. (Met dank aan Joff)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die aan het einde van het spel de konings- of roofriddertegel heeft krijgt gewoon 15 punten voor elke kaart of 40 als dezelfde speler beide kaarten heeft. (Met dank aan PreGy)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die de eerste weg afbouwt krijgt de roofriddertegel en houdt die totdat een andere speler een langere weg afbouwt. Tot die tijd, krijgt de speler met de roofriddertegel 1 bonuspunt voor elke weg die wordt afgebouwd. Hetzelfde geldt voor de koningstegel en steden. (Met dank aan dustyu)

De cultusplaatsen

Feature Shrine C2.png

Voorbereiding

Schud de 5 tegels met cultusplaatsen door de andere landtegels.

1. Landtegel leggen

Tegels met een cultusplaats mogen niet aan meer dan één klooster grenzen, en kloosters mogen niet aan meer dan één cultusplaats grenzen. Verder worden tegels met een cultusplaats op de gebruikelijke manier aangelegd.[16]

2. Een meeple als ketter zetten

Als je een cultusplaats legt, mag je daar zoals gebruikelijk een meeple op zetten of een meeple als ketter op de cultusplaats zetten. Als je een ketter op een cultusplaats zet die grenst aan een klooster met een monnik, dan dagen ze elkaar uit (uitdagingen worden hieronder beschreven in 3. Puntentellingen afhandelen). Het is mogelijk dat twee van je eigen meeples elkaar uitdagen.

Voor de rest gedragen cultusplaatsen zich als kloosters. Je mag je abt op de cultusplaats zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Een cultusplaats wordt geteld als deze omringd wordt door andere tegels. Een afgebouwde cultusplaats is 9 punten waard. In geval van een uitdaging, is het project dat het eerste afgebouwed wordt 9 punten waard. Het andere is 0 punten waard. Worden beide projecten tegelijk afgebouwd dan zijn beide projecten 9 punten waard. In alle gevallen nemen de spelers hun monnik en ketter terug in hun voorraad. Meeples uit de stadswijk kathedraal mogen ook naar een afgebouwde cultusplaats verplaatst worden.

Voorbeeld: Rood legt de tegel linksboven neer en bouwt daarmee zijn cultusplaats af. Rood krijgt 9 punten en blauw krijgt niets voor zijn klooster als het wordt afgebouwd. Beide spelers nemen hun meeple terug in voorraad.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Stel dat ik een ketter heb die de monnik van een andere speler uitdaagt en ik de tegel legt waarmee het klooster van de monnik wordt afgebouwd waardoor de monnik 9 punten krijgt en ik 0. Mag ik in dat geval een meeple in de stad Carcassonne zetten?

Antwoord: Ja, puntentelling veroorzaakt, geen punten gekregen: voldaan aan de voorwaarden.

Eindtelling

Aan het einde van het spel worden alle onbesliste uitdagingen (d.w.z. onafgebouwde kloosters en cultusplaatsen) genegeerd. Alle betrokken spelers krijgen de gebruikelijke punten voor hun onafgebouwde kloosters en cultusplaatsen.

Huisregels

Veelvoorkomende huisregel of -variant Je zou kunnen toestaan dat er meerdere aangrenzende cultusplaatsen of kloosters gelegd worden zolang er geen meeples op gezet worden (m.a.w. er zijn geen verdere uitdagingen). Een monnik of ketter kan bij niet meer dan één uitdaging tegelijk betrokken zijn.

Nieuwe landtegels

King Robber C2 Feature Land Tile.png

Voorbereiding

Schud de vijf nieuwe landtegels door die van het basisspel en maak zoals gebruikelijk gedekte stapels.

King Robber C2 Feature City Bridges Tile.png
De tegel links toont twee gescheiden stadsdelen: het ene strekt zich van boven naar beneden uit, het andere van links naar rechts, over de brug.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De volgende speelstukken kunnen in een stadswijk van de stad Carcassonne gezet worden:

Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een dubbele beurt krijgt door de bouwmeester, mag je bij beide beurten een meeple in de stad Carcassonne zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Een stad met handelswaren afbouwen weerhoudt je er niet van een meeple in de stad Carcassonne te zetten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als ik een stad met handelswaren afbouw maar geen punten krijg, mag ik dan een meeple in de stad Carcassonne zetten?

Antwoord: Ja, dat is toegestaan. Alleen onmiddellijk verkeregen punten tellen. Het maakt niet uit dat de handelswaren aan het einde van het spel punten op kunnen leveren.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag de draak of de fee niet in de stad Carcassonne zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap De draak kan om de stad Carcassonne heen vliegen, waarbij het landschap als normale tegels geldt, en de speelstukken op die tegels opvreten. Meeples en de graaf die in de stad staan worden hierdoor niet geraakt. (10/2012)
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een meeple niet via een magische poort in de stad Carcassonne zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Meeples mogen op projecten op de stadstableaus gezet worden, mits buiten de stad Carcassonne zelf, bijvoorbeeld via een magische poort. (1/2013)

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag geen meeples die in de stad Carcassonne staan gevangen nemen met een toren.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples uit de stadswijk Kathedraal mogen naar een abdij verplaatst worden aangezien een abdij dezelfde eigenschappen heeft als een klooster.
Interpretatie uit de gemeenschap De stad Carcassonne telt mee als stad bij de puntentelling voor een herenboerderij.
Interpretatie uit de gemeenschap De herenboerderij mag niet in de stad Carcassonne gezet worden.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je door het zetten van een herenboerderij of het verbinden van weiden een puntentelling voor die weide veroorzaakt waarbij je geen punten krijgt en een andere speler wel, mag je een meeple in de stad Carcassonne zetten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als ik een herenboerderij op een weide zet waar een andere speler boeren heeft, waardoor hij of zij punten krijgt en ik niet, mag ik dan een meeple in de stad Carcassonne zetten?

Antwoord: Ja, dat is toegestaan. Alleen direct verkregen punten gelden. Het maakt niet uit dat je aan het einde vrijwel zeker punten krijgt voor de herenboerderij.

Interpretatie uit de gemeenschap Als het zetten van een herenboerderij of het verbinden van weiden een puntentelling van die weide veroorzaakt, mag je meeples uit de stadswijk Markt van de stad Carcassonne naar die weide verplaatsen. Handel vervolgens de puntentelling zoals gebruikelijk af. Alle boeren uit die weide gaan terug naar de voorraad van de respectievelijke spelers. (Het maakt niet uit dat de herenboerderij aan het einde van het spel vrijwel zeker punten oplevert.)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Worden de meeples in de stadswijk Markt alleen aan het einde van het spel te gebruiken?

Antwoord: Dat is niet meer helemaal waar. Het zetten van een herenboerderij en de daaropvolgende puntentelling voor de weide, telt wel als een gelegenheid om een meeple uit de stad Carcassonne te verplaatsen. Nu de punten voor weiden ook op andere momenten geteld worden dan aan het einde van het spel, mogen meeples van de Markt eerder in het spel naar weiden verplaatst worden. Dat gebeurt onmiddellijk na het zetten van de herenboerderij en vóórdat de punten voor de weide geteld worden. [Een verbinding leggen tussen een weide met een meeple en een weide met een herenboerderij is logischerwijs een andere gelegenheid – Chris O.]

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een meeples uit de stadswijk Markt naar een weide met een herenboerderij verplaatsen (en de punten daarvoor tellen) als er een puntentelling voor de weide veroorzaakt wordt. Dat gebeurt in de volgende gevallen:

  • Er wordt een herenboerderij gezet waardoor de weide wordt geteld: elke afgebouwde stad is 3 punten waard
  • Een weide zonder herenboerderij wordt verbonden met een weide met een herenboerderij: elke afgebouwde stad is 1 punt waard
  • Aan het einde van het spel, bij het voorbereiden van de eindtelling: elke afgebouwde stad is 1 punt waard (dit wordt als een bijzonder geval van het verbinden van weiden gezien)
Zie de complete samenvatting van de puntentelling voor deze gevallen hier (Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen).

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag een meeple uit de stad Carcassonne naar een weide met een herenboerderij worden verplaatst?

Antwoord: Ja, de puntentelling voor de boer vindt direct plaats en levert slechts 1 punt per afgebouwde stad en ligt dan (dit is belangrijk) niet meer op de weide voor de eindtelling. [Het moge duidelijk zijn dat om een meeple op deze manier te mogen plaatsen er nog steeds een puntentelling veroorzaakt moet zijn op grond van de basisregels – dat kan aan het einde van het spel zijn, of door een weide zonder herenboerderij met een weide mét herenboerderij te verbinden. – Chris O.]

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples uit de stadswijk Kasteel van de stad Carcassonne mogen niet naar een burcht verplaatst worden aangezien het geen stad meer is, maar een nieuw type project.

Uitbr. 9 - Schapen en HeuvelsUitbr. 9 - Schapen en Heuvels

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een herder niet in de stad Carcassonne zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een meeple uit de stad Carcassonne naar een heuveltegel met een project dat geteld gaat worden verzetten. [17] Als je dat doet, krijg je het voordeel van de heuvel.

De AbtDe Abt

Interpretatie uit de gemeenschap Tuinen worden niet genoemd als mogelijke bestemming vanuit de stadswijk Kathedraal. Deze omissie leidt tot de conclusie dat een abt vanuit de stad Carcassonne niet naar een tuin kan worden verplaatst.

Mini #1 - De VliegtuigenMini #1 - De Vliegtuigen

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag geen meeple in de stad Carcassonne zetten met een vliegtuig.
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vliegtuig, een meeple op projecten buiten de stad op de stadstableaus van de stad Carassonne zetten. (1/2013)

De BelegeraarsDe Belegeraars / De KatharenDe Katharen / BelegeringBelegering

Interpretatie uit de gemeenschap Een ridder kan niet in dezelfde beurt ontsnappen uit een belegerde stad en naar de stad Carcassonne gestuurd worden. De beurtvolgorde staat dit niet toe omdat meeples naar de stad Carcassonne worden gestuurd voordat ridders kunnen ontsnappen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan een speler een meeple via een klooster uit een belegerde stad laten ontsnappen, en dezelfde meeple in dezelfde beurt in de stad Carcassonne plaatsen? (Wanneer ontsnapt een meeple?)

Antwoord: De ridder ontsnapt aan het eind van de beurt, en kan dus niet in dezelfde beurt opnieuw ingezet worden.. (5/2007)

De PestDe Pest

Interpretatie uit de gemeenschap Op grond van de interpretatie van de spelregels met betrekking tot de draak en meeples op projecten buiten de stad Carcassonne, lijkt het erop dat de pest ook toegestaan is op het gedeelte van de stadstableaus buiten de stad Carcassonne zelf. Dit is echter officieus. (1/2013)

Kloosters in DuitslandKloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & BelgiëKloosters in Nederland & België / Japanse GebouwenJapanse Gebouwen

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple mag vanuit de stadswijk Kathedraal naar een Duits klooster (of vergelijkbaar project) verzet worden als monnik (niet als abt), omdat het project slechts afgebouwd en geteld wordt als klooster. (6 & 10/2014)

  • In dit geval moet het klooster onbezet zijn of bezet zijn door tenminste één monnik (ongeacht de aanwezigheid van andere meeples als abt). Een klooster kan niet afgebouwd worden als het alleen bezet wordt door meeples die als abt zijn ingezet.

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een meeple niet vanuit de stadswijk Kathedraal naar een Duits klooster (of een vergelijkbaar project) verplaatsen als abt (dat wil zeggen, met de bijzondere eigenschap van het Duitse klooster dat je er pas bij het einde van het spel punten voor krijgt). (6 & 10/2014)

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Interpretatie uit de gemeenschap De koning krijgt geen bonuspunten voor een kathedraal in een afgebouwde stad. [18]

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Een burcht telt niet mee als afgebouwde stad voor de koning.

De Markten van LeipzigDe Markten van Leipzig

Interpretatie uit de gemeenschap De stad Leipzig telt mee als afgebouwde stad.

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Interpretatie uit de gemeenschap De roofridder krijgt geen bonuspunten voor een herberg op een afgebouwde weg. [19]
Interpretatie uit de gemeenschap De korte wegen op één van de SWSW-tegels van deze uitbreiding tellen niet mee voor de roofridder-bonus aangezien ze niet bezet of geteld kunnen worden.

Inns And Cathedrals C2 Tile I.jpg

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Bij de splitsingstegel: de lengte van de weg is het totale aantal tegels in de weg, niet de grootste afstand tussen de uiteinden. De weg heeft drie uiteinden die afgesloten moeten worden, maar het gevolg is dat deze waarschijnlijk langer is.

Het FeestHet Feest

Interpretatie uit de gemeenschap De korte wegen op de SWSW-tegel van deze uitbreiding tellen niet mee voor de Roofridderbonus aangezien ze niet bezet of geteld kunnen worden.

Festival15-06.png

Het DoolhofHet Doolhof

Interpretatie uit de gemeenschap Bij vierwegstegels is het totaal aantal tegels in de weg de lengte van de weg, niet de grootste afstand tussen twee uiteinden. Het doolhof heeft vier uiteinden die allemaal afgesloten moeten worden, maar het resultaat is dat ze waarschijnlijk langer zijn.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag de volgende speelstukken op een cultusplaats zetten:

Interpretatie uit de gemeenschap Een uitdaging tussen een monnik en een ketter kan door andere acties veroorzaakt worden dan direct op die projecten zetten:

Interpretatie uit de gemeenschap Een uitdaging tussen een monnik en een ketter eindigt als één of beide speelstukken van zijn project verwijderd wordt als gevolg van interacties met andere uitbreidingen:

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel legt met een magische poort en daarmee twee projecten afbouwt die elkaar uitdagen, mag je geen meeple op een eventueel onbezet project zetten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Stel dat er een onbezet klooster naast een bezette cultusplaats ligt. Ik leg een tegel met een magische poort waarmee beide projecten afgebouwd worden en kies ervoor om de magische poort te gebruiken om een monnik op het klooster te zetten. Ontstaat er dan een uitdaging, en zo ja, wie wint er dan?

Antwoord: Dit is eigenlijk een ongeldige manier om een meeple te zetten – de magische poort mag niet gebruikt worden om een meeple op een afgebouwd project te zetten (en het klooster geldt als afgebouwd vóór de Hout Verplaatsen-fase). Er kan derhalve geen sprake zijn van een uitdaging en de ketter krijgt de 9 punten. (bijgewerkt 7/2014)

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een magische poort gebruiken om een onafgebouwd project te bezetten nadat die onbezet is geraakt als gevolg van het verliezen van een uitdaging.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Nadat een uitdaging is afgehandeld, worden zowel de monnik als de ketter van het speelveld verwijderd. Als een van beide projecten onafgebouwd achterblijft, kan dat dan opnieuw bezet worden?

Antwoord: Ja, het kan opnieuw bezet worden door een magische poort of een meeple uit de stad Carcassonne te gebruiken.

Interpretatie uit de gemeenschap Als een project bij een uitdaging afgebouwd wordt, maar de betreffende meeple door de draak wordt opgevreten, is er geen sprake meer van een afhandeling van de uitdaging. De uitdaging eindigt met het "verdwijnen" van de monnik of de ketter en de ander blijft op het speelveld totdat zijn klooster of cultusplaats wordt afgebouwd, of tot hij verwijderd wordt van het speelveld.
Interpretatie uit de gemeenschap De magische poort staat je ook toe een uitdaging te veroorzaken tussen een kloosterachtig gebouw en een cultusplaats, aangezien het plaatsen zijn op het landschap van tegels die tijdens het spel door spelers zijn aangelegd en waarop normaalgesproken ook een meeple had kunnen worden gezet.
Interpretatie uit de gemeenschap De fee mag toegewezen worden aan een ketter.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Een monnik in een abdij mag een ketter op een cultusplaats uitdagen (en omgekeerd).
Interpretatie uit de gemeenschap De regels die het leggen van kloosters naast reeds gelegd cultusplaatsen beperkt (en omgekeerd) beperken ook het leggen van abdijen.
Interpretatie uit de gemeenschap Een transportwagen die op een cultusplaats een uitdaging verliest mag niet naar een nabij gelegen project verplaatst worden. De transportwagen wordt direct naar de voorraad verplaatst en krijgt geen punten, omdat de cultusplaats waarin deze is geplaatst onvoltooid is wanneer de uitdaging is afgerond.

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een uitdaging verliest, mag je een meeple in de stad Carcassonne zetten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Stel dat ik een ketter heb die in een uitdaging verwikkeld is met de monnik van een andere speler en ik de tegel leg waarmee het klooster van de monnik wordt afgebouwd, zodat de monnik 9 punten oplevert en ik geen punten krijg, mag ik in dat geval een meeple op de stad Carcassonne zetten?

Antwoord: Ja, puntentelling veroorzaakt, geen punten gekregen: voorwaarden voldaan.

Uitbr. 9 - Schapen en HeuvelsUitbr. 9 - Schapen en Heuvels

Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels voor wijngaarden zijn bij cultusplaatsen hetzelfde als voor kloosters.

Mini #1 - De VliegtuigenMini #1 - De Vliegtuigen

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel met een vliegtuig legt waardoor twee projecten die betrokken zijn bij een uitdaging afgebouwd worden, mag je geen meeple op één van beide zetten als die onbezet is.
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een vliegtuig gebruiken om een onafgebouwd project te bezetten dat onbezet geraakt is als gevolg van het verliezen van een uitdaging.
Interpretatie uit de gemeenschap Een vliegtuig stelt je ook in staat om een uitdaging te veroorzaken tussen een kloosterachtig gebouw en een cultusplaats, aangezien het plaatsen zijn op het landschap van tegels die tijdens het spel door spelers zijn aangelegd en waarop normaalgesproken ook een meeple had kunnen worden gezet.

De BelegeraarsDe Belegeraars / De KatharenDe Katharen / BelegeringBelegering

Interpretatie uit de gemeenschap Een ridder in belegerde stad mag daaruit, net als via een klooster, via een cultusplaats ontstnappen. De cultusplaatsen zijn, grotendeels, gelijk aan kloosters. Dat geldt ook voor ontsnappen.

Kloosters in DuitslandKloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & BelgiëKloosters in Nederland & België / Japanse GebouwenJapanse Gebouwen

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die als monnik op een Duits klooster (of vergelijkbaar project) is gezet kan betrokken raken in een uitdaging met een ketter.
Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die als abt op een Duits klooster (of vergelijkbaar project) gezet is, kan niet in een uitdaging met een ketter betrokken raken omdat de puntentellingen volstrekt anders zijn (het project van de abt wordt nooit afgebouwd, en dus zou de ketter altijd winnen). (5/2014)

Tegelverdeling

De Rivier II

Totaal aantal tegels: 12
River II C2 Tile A.jpg ×1
River II C2 Tile B.jpg ×1
(T)
River II C2 Tile C.jpg ×1
River II C2 Tile D.jpg ×1
River II C2 Tile G.jpg ×1
(S)
River II C2 Tile H.jpg ×1
River II C2 Tile I.jpg ×1
River II C2 Tile J.jpg ×1
River II C2 Tile K.jpg ×1
River II C2 Tile L.jpg ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png


De Graaf van Carcassonne

Totaal aantal tegels: 2 (2x3 tiles)
City Of Carcassonne C2 Tile A.jpg ×1
City Of Carcassonne C2 Tile B.jpg ×1

Of de achterzijde van de tegels:

City Of Carcassonne C2 Tile A Back.jpg ×1
City Of Carcassonne C2 Tile B Back.jpg ×1

Koning en Roofridder

Totaal aantal bijzondere tegels: 2
King Robber C2 Tile King.jpg ×1
Totaal aantal fiches: 2
Token King C2.png ×1

Er zitten twee reservefiches bij.

De Cultusplaatsen

Totaal aantal tegels: 5
Heretics C2 Tile B.jpg ×1
Heretics C2 Tile E.jpg ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Pigsty C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Nieuwe landtegels

Totaal aantal tegels: 5[21]
King Robber C2 Tile A.jpg ×1
(W)
King Robber C2 Tile B.jpg ×1
King Robber C2 Tile D.jpg ×1
(B)
King Robber C2 Tile E.jpg ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature WaterTower C2.png

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap In weerwil van deze regel uit de nieuwe editie, staat in de meest recente spelregels van de eerste editie van De Rivier II De Rivier II "als je ervoor kiest om zowel De Graaf van Carcassonne als De Rivier II als startegels te gebruiken voor een spel, is het mogelijk dat het niet lukt om alle riviertegels te leggen als ze te dicht bij de stad Carcassonne liggen. Riviertegels die niet gelegd kunnen worden dienen, in overeenstemming met de basisspelregels, uit het spel verwijderd te worden. Zelfs als de rivier niet volledig gelegd kan worden, dient het spel op de gebruikelijke wijze vervolgd te worden." Zie de opmerkingen in Rivierenpagina eerste editie Rivierenpagina eerste editie voor meer informatie.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap In de spelregels van ZMG ontbreekt deze verwijzing naar de fase dat de puntentelling plaatsvindt. Deze voorwaarde sluit puntentellingen die in andere fasen plaatsvinden uit.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Uit de bewoording blijkt duidelijk dat alleen een puntentelling die het gevolg is van het aanleggen van een tegel het zetten van een meeple in Carcassonne kan veroorzaken. Puntentellingen van niet-landtegel gerelateerde gebeurtenissen (zoals van nieuwsberichten (Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten of het betalen van losgeld voor de toren (Uitbr. 4 - De Toren Uitbr. 4 - De Toren)) veroorzaken niet het zetten van een meeple. Interessant genoeg veroorzaakt het zetten van een herenboerderij (Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen) wel de mogelijkheid om een meeple in de stad Carcassonne te zetten, maar alleen als jij geen punten krijgt en iemand anders wel.
  4. Template:IcoonWorld Deze ingevoegde verheldering is toevoegd om te benadrukken dat er een afhankelijkheid tussen deze twee handelingen bestaat: je mag de Graaf alleen dan verplaatsen als je een meeple in de stad Carcassonne gezet hebt. In de 1e editie was de bewoording duidelijker.
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de spelregels van ZMG is de beperking dat je voor geen enkel project punten mag krijgen weggelaten. Dat opent de mogelijkheid voor spelers om een meeple in Carcassonne te zetten als ze voor tenminste één van meerdere puntentellingen geen punten hebben gekregen.
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin komt wel voor in de spelregels van ZMG maar niet in die van andere uitgevers. Er wordt echter wel naar gehint in de uitleg van de interacties met andere uitbreidingen op de laatste pagina van de spelregels.
  7. Officiële verheldering van de uitgever Meeples in de stad Carcassonne mogen naar lege wegen, steden, kloosters of weiden worden verplaatst. Als een lege weg, stad of klooster wordt afgebouwd, mogen meeples uit de betreffende stadswijk [meeples in het kasteel kunnen alleen verplaatst worden naar steden, enz.] daarheen verplaatst worden en direct worden geteld. Over het algemeen zullen onbezette steden, wegen of kloosters niet heel veel punten opleveren, dus is deze optie vooral handig om meeples uit de stad Carcassonne terug te nemen in voorraad.
  8. Officiële verheldering van de uitgever Een speler die een weg, stad of klooster afbouwt zonder ervan te profiteren mag geen meeple op de stad Carcassonne zetten en die weer verplaatsen voordat het project geteld wordt. De puntentelling vindt eerst plaats en vervolgens mag, als de situatie zich voordoet, een meeple in de stad Carcassonne gezet worden. Zou een speler een meeple gebruiken die zich al in de stad Carcassonne bevond, dan heeft hij of zij al profijt van de puntentelling gehad en mag derhalve geen andere meeple in de stad Carcassonne zetten.
  9. Interpretatie uit de gemeenschap Dit impliceert dat de zojuist uit Carcassonne verplaatste meeples, als die er zijn, meetellen voor het bepalen van de meerderheid.
  10. Officiële verheldering van de uitgever Er worden geen punten geteld voor meeples die in de stad carcassonne staan. Deze meeples kunnen de normale puntentelling wel beïnvloeden daar spelers hun meeples naar elke stad, weg, klooster of weide verplaatst kunnen worden die op het moment geteld wordt.
  11. Interpretatie uit de gemeenschap Een klooster met meerdere monniken van verschillende spelers wordt gewaardeerd op basis van de meerderheid, net als een weg of een stad. Dit zal ook gelden voor alle kloosteronderdelen: kloosters, abdijen, heiligdommen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen en Darmstadt kerken.
    Als je te maken hebt met speciale kloosters (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters en Japanse tempels) Je mag geen meeples als abten inzetten vanuit de stad Carcassonne.
    Meeples die als abt op een speciaal klooster zijn geplaatst, worden genegeerd als het kenmerk is voltooid en gewaardeerd door alle meeples die als monnik op het kenmerk zijn geplaatst. De meeples die als abt zijn geplaatst, worden aan het eind van het spel wel gewaardeerd, waarbij rekening wordt gehouden met de meerderheid als meer dan één speler meeples op de bezienswaardigheid heeft geplaatst.
  12. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze beperking bestond niet in de 1e editie. De laatste verheldering met betrekking hiertoe wordt daarmee nietig verklaard:
    Vraag: Hoe werkt het verplaatsen van horigen bij de eindtelling? Antwoord: In principe op dezelfde manier als tijdens het spel. De 'veroorzaker' voor de eindtelling is de speler die de laatste tegel gelegd heeft en daarmee het spel eindigde. Te beginnen met de speler links van de speler die aan de beurt is, mag elke speler een eigen horige uit Carcassonne naar een bijbehorend project [horigen in het kasteel kunnen alleen verplaatst worden naar steden, enzovoort] op het speelveld. Horigen kunnen ook verplaatst worden naar onafgebouwde wegen, steden, kloosters of weiden aangezien die aan het einde van het spel ook geteld worden. Dit gaat zo door totdat geen enkele speler meer horigen uit Carcassonne kan verplaatsen. De Graaf blokkeert nog steeds de stadswijk waar hij zich bevindt. Normaal gesproken is de speler met de meeste horigen in Carcassonne degene die het laatste speelstuk verplaatst.
  13. Officiële verheldering van de uitgever Deze varianten werden gepubliceerd op HiG's site zoals aangegeven door Matthew Harper in dit bericht op BGG in 2005: https://boardgamegeek.com/thread/73808/official-variants-hans-im-gluck
  14. Officiële verheldering van de uitgever De speler die de grootste stad tijdens het spel afbouwt, dat wil zeggen de stad die uit de meeste landtegels bestaat, krijgt de koningstegel. De stad die de meeste punten oplevert krijgt dus niet altijd de Koningstegel, zoals een kleinere stad die meer punten oplevert vanwege wapens of de kathedraal.
  15. Officiële verheldering van de uitgever De speler die tijdens het spel de langste weg afbouwt, dat wil zeggen, de weg die uit de meeste landtegels bestaat, krijgt de roofriddertegel. De weg met de meeste punten krijgt dus niet altijd de roofriddertegel, zoals een kortere weg die meer punten oplevert vanwege een herberg.
  16. Interpretatie uit de gemeenschap Een cultusplaats mag niet aan meer dan één klooster grenzen, en omgekeerd. Het zou tot problemen leiden als een project meerdere uitdagingen tegelijk aan zou kunnen gaan.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag ik een cultusplaats zo aanleggen dat een klooster aan meerdere cultusplaatsen grenst? Welk effect heeft dat dan?

    Antwoord: Als meerdere kloosters en cultusplaatsen aan elkaar grenzen leidt dat tot enorme problemen. [Met andere woorden: nee, je mag een cultusplaats niet op die manier aanleggen. (red.)]

  17. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Wij hebben deze zin aangepast aan de Duitse spelregels. De spelregels van ZMG bevat een verkeerd vertaalde versie van deze zin: "Je mag één meeple uit de stad Carcassonne naar een heuveltegel met een onafgebouwd project verzetten."
  18. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat de koning 1 bonuspunt per afgebouwde stad oplevert, ongeacht of er een kathedraal in zit.
  19. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat de roofridder 1 bonuspunt per afgebouwde weg oplevert, ongeacht of er een herberg aan ligt.
  20. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze verduidelijking is opgenomen in de regels door HiG maar weggelaten door ZMG.
  21. Interpretatie uit de gemeenschap These 5 tiles were part of King & Robber in the Carcassonne I edition.