Haiducii (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Robbers (1st edition) and the translation is 100% complete.


Other languages:
Robbers C1 Tile 06.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Robbers C3 Tile A.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Haiducii Haiducii
Robbers C2 Tile A.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Haiducii au acaparat drumurile și furat aurul călătorilor. Atunci când supușii încasează puncte, haiducii nu sunt niciodată cu mult în spate.

Informații generale și comentarii

Logoul haiducului
Simbolul extensiei

Extensia Haiducii[1] (Mini #6) a fost lansată original de Hans im Glück în 2012. A fost lansată de Hans im Glück cu reguli traduse în limba română, dar cu cutie în limba germană.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică pe lângă regulile extensiei de mai jos.

Conținut

  • 6 pioni haiduci[2] de lemn în 6 culori
Figure Robbers C1.png
  • 8 cartonașe de teren noi cu simbolul haiducului
  • 1 cartonaș de teren nou cu cerc în lan

Reguli

Pregătire

Cartonașele de teren cu simbolul haiducului sunt amestecate cu celelalte cartonașe de teren. Fiecare jucător ia haiducul de culoarea sa.

Atașarea unui cartonaș

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu un simbol al haiducului, îl joacă în concordanță cu regulile normale.

Plasarea unui haiduc

Jucătorul poate imediat[3] să își plaseze pionul său haiduc pe tabla de scor. Haiducul este plasat pe același spațiu cu cel puțin un singur pion de scor de-al altui jucător.[4] Următorul jucător al cărui haiduc este încă în stocul său poate de asemenea să își plaseze haiducul său în același fel.[5] Dacă jucătorul activ și-a jucat deja haiducul, poate să își mute pionul său haiduc.

Exemplul 1: Jucătorii ALBASTRU, ROȘU, GALBEN și VERDE joacă în aceastp ordine. Jucătorul ALBASTRU joacă un cartonaș de haiduc. Își plasează haiducul său pe câmpul de evaluare al supusului de scor al jucătorului ROȘU. Din moment ce haiducii jucătorilor ROȘU și GALBEN sunt deja pe tabla de scor, jucătorul VERDE poate de asemenea să își plaseze haiducul său.

Plasarea unui supus

Apoi jucătorul are posibilitatea de a plasa un supus în concordanță cu regulile normale.

Evaluează un teritoriu

Puncte tâlhărite

Atunci când un pion de scor de-al altui jucător se mută înainte, dacă un haiduc stătea pe câmpul unde a început supusul, proprietarul haiducului obține jumătate din puncte (cu rotunjire în sus).[6][7] Jucătorul care își mută pionul de scor își obține toate punctele sale. Proprietarul haiducului își mută pionul său de scor numărul corespunzător de câmpuri pe tabla de scor. Haiducul este apoi plasat înapoi în rezerva jucătorului.[8]

Alte reguli

  • Puncte tâlhărite: Dacă haiducul este lângă sun supus de scor care încasează puncte obținute din tâlhărirea altui jucător, jucătorul haiducului nu încasează puncte. În schimb, haiducul se mută înainte cu (lângă) acel supus astfel încât haiducul să poată tâlhări mai târziu supusul. („Onoare printre hoți”)
  • Un haiduc trebuie întotdeauna să ia primele puncte admisibile acordate (adică altele decât „punctele tâlhărite”). Nu poate aștepta după un punctaj ulterior posibil mai mare.[9]
  • Dacă un haiduc este pe același câmp cu mai mulți supuși de scor, iar mai mult de unul singur dintre acei supuși încasează puncte în aceeași tură, proprietarul haiducului poate alege din punctele cărui supus de scor să obțină jumătate.[10][11][12][13]
  • Dacă mai mult de un singur haiduc este pe un câmp cu un supus care punctează, toți haiducii obțin jumătate din punctele supusului.
  • Cineva nu își poate tâlhări propriul său supus.
Exemplul 2: Jucătorul ROȘU obține 5 puncte. Haiducul ALBASTRU „tâlhărește” 3 puncte; prin urmare, haiducul ALBASTRU se mută 3 câmpuri. Haiducul ALBASTRU este îndepărtat de pe tabla de scor. Din moment ce haiducul GALBEN ar încasa acum numai „puncte tâlhărite”, se mută în față cu jucătorul ALBASTRU. Haiducul GALBEN mai târziu îl „tâlhărește” pe jucătorul ROȘU sau ALBASTRU, în funcție de cine punctează următorul.
Exemplul 3: Jucătorul ALBASTRU primește 4 puncte. Jucătorul ROȘU și cel VERDE au încasat 2 puncte pentru haiducii lor. Haiducii sunt îndepărtați de pe tabla de scor.

Evaluarea finală

Toți haiducii rămași pe tabla de scor primesc 3 puncte. Apoi haiducii se întorc în rezervele jucătorilor.[14]

Exemple detaliate utilizând haiducul și depeșele

Exemplul #1

Jucătorul ALBASTRU are un haiduc pe același spațiu cu doamna de onoarea a jucătorului roșu. Supusul normal al jucătorului roșu este pe un spațiu diferit. Prin plasarea unui singur cartonaș, jucătorul ROȘU primește puncte atât pentru un drum (3 puncte), cât și pentru un oraș (6 puncte).

Fiecare teritoriu este evaluat separat. Jucătorul ROȘU decide pe care dintre pionii săi de scor să îi mute pe tabla de scor. Jucătorul ALBASTRU primește doar „puncte tâlhărite” pentru prima mutare a pionului de scor care stă pe același spațiu cu haiducul – aici doamna de onoarea a jucătorului roșu.

Una dintre următoarele 4 opțiuni se poate întâmpla:

  1. Mai întâi, doamna de onoare punctează 3 puncte pentru drum. După aceea, supusul normal punctează 6 puncte pentru oraș. Apoi haiducul tâlhărește jumătate din punctele doamnei de onoare (2 puncte).
  2. Mai întâi, supusul normal punctează 3 puncte pentru drum. După aceea, doamna de onoare punctează 6 puncte pentru oraș. Apoi haiducul tâlhărește jumătate din punctele doamnei de onoare (3 puncte).
  3. Mai întâi, doamna de onoare punctează 3 puncte pentru drum. După aceea, doamna de onoare punctează 6 puncte pentru oraș. Apoi haiducul tâlhărește jumătate din punctele doamnei de onoare (2 puncte).[15]
  4. Mai întâi, supusul normal punctează 3 puncte pentru drum. După aceea, supusul normal punctează 6 puncte pentru oraș. Aici, haiducul tâlhărește nimic de la jucătorul ROȘU, deoarece supusul normal nu se afla pe același spațiu cu haiducul.

Exemplul #2

Jucătorul ALBASTRU are un haiduc pe același spațiu cu supusul normal al jucătorului VERDE și doamna de onoare a jucătorului ROȘU. Ceilalți pioni de scor pentru jucătorul VERDE și cel ROȘU stau fiecare pe spații diferite. Prin plasarea unui singur cartonaș, jucătorul VERDE încasează puncte pentru un drum (3 puncte) și jucătorul ROȘU încasează puncte pentru un oraș (6 puncte).

Haiducul este pe un spațiu ocupat de mai mult de un singur pion de scor, iar ambii pioni de scor (mai mult de unul) încasează puncte. Prin urmare, haiducul alege de la care jucător să „tâlhărească” jumătate de puncte. Jucătorul VERDE și cel ROȘU pot alege pe care pion de scor să îl mute când vor fi acordate punctele. Haiducul poate primi puncte doar de la un singur pion de scor care stă pe același spațiu.

Una dintre următoarele 3 opțiuni se poate întâmpla:

  1. Jucătorul VERDE și cel ROȘU decid amândoi să puncteze cu pionii lor de scor care stau fiecare pe același spațiu cu haiducul. Haiducul decide alege să tâlhărească jumătate din punctele de la doamna de onoare (3 puncte).
  2. Jucătorul VERDE decide să puncteze punctele cu supusul normal și jucătorul ROȘU decide, de asemenea, să puncteze cu supusul normal. Haiducul poate tâlhări doar punctele de la supusul normal al jucătorului VERDE (2 puncte), din moment ce supusul normal al jucătorului ROȘU nu este pe același spațiu cu haiducul.
  3. Jucătorul VERDE și cel ROȘU aleg amândoi să puncteze cu pionii lor de scor care stau fiecare pe un spațiu diferit de cel pe care se află haiducul. Haiducul nu poate tâlhări niciun punct de la doamna de onoare sau supusul normal, din moment ce haiducul nu se află pe același spațiu cu niciunul dintre aceștia.

Exemplul #3

Jucătorul ALBASTRU are un haiduc pe același spațiu cu supusul normal al jucătorului VERDE și supusul normal al jucătorului ROȘU. Doamna de onoare a jucătorului roșu stă pe un spațiu diferit. Prin plasarea unui singur cartonaș, jucătorul VERDE punctează puncte pentru un drum (3 puncte) și pentru un oraș (6 puncte), iar jucătorul ROȘU punctează puncte pentru un drum (2 puncte) și pentru un oraș (8 puncte).

Fiecare teritoriu este evaluat separat. Jucătorul VERDE și cel ROȘU pot alege care pion de scor va puncta punctele. Haiducul poate primi puncte doar de la un pion de scor care stă pe același spațiu cu haiducul. În acest caz, haiducul poate primi cu siguranță puncte de la jucătorul VERDE, deoarece ambii pioni de scor ai jucătorului VERDE se află pe același spațiu. Abilitatea haiducului albastru de a tâlhări puncte de la jucătorul ROȘU va depinde de care pion(i) alege jucătorul ROȘU să mute. Din moment ce haiducul se află pe un spațiu ocupat de mai mult de un singur pion de scor și mai mult de un singur pion de scor punctează puncte, haiducul alege de la care jucător să „tâlhărească” jumătate de puncte. Haiducul obține toate aceste informații de care are nevoie despre mutările celorlalți jucători (ROȘU și VERDE) înainte de a face cea mai bună decizie privitoare la care puncte să tâlhărească.

Una dintre următoarele 3 opțiuni se poate întâmpla:

  1. Jucătorul VERDE și cel ROȘU punctează fiecare cu unul dintre pionii de scor care stăteau pe același spațiu cu haiducul. Amândoi decid să puncteze mai întâi drumurile. Jucătorul VERDE a punctat mai întâi drumul care valorează 3 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul ROȘU a punctat mai întâi drumul care valorează 2 puncte cu supusul normal. Haiducul decide să tâlhărească jumătate din punctele de la doamna de onoare (2 puncte), deoarece tâlhăritul de la supusul normal ar fi valorat doar 1 punct.
    Din moment ce atât jucătorul VERDE, cât și cel ROȘU aleg să puncteze a doua oară orașele cu aceiași pioni, haiducul nu poate primi jumătate de la niciunul dintre orașe. Haiducul poate alege să tâlhărească doar primele puncte disponibile de la jucătorul VERDE sau primele puncte disponibile de la jucătorul ROȘU. Dacă însă jucătorul VERDE ar fi punctat punctele orașului cu supusul normal, haiducul ar fi putut tâlhări jumătate din aceste puncte, din moment ce acesta ar fi fost alt pion de scor de la acre să poată tâlhări puncte.
  2. Jucătorul ROȘU decide să puncteze mai întâi punctele drumului de 2 puncte cu doamna de onoare, care nu stă pe același spațiu cu haiducul. Jucătorul VERDE punctează mai întâi punctele drumului de 3 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul ROȘU folosește apoi supusul normal pentru a puncta orașul care valorează 8 puncte. Haiducul decide să tâlhărească jumătate din punctele supusul normal (4 puncte), deoarece de la doamna de onoare erau disponibile doar 2 puncte.
  3. Jucătorul ROȘU decide să puncteze mai întâi punctele drumului de 2 puncte cu doamna de onoare, care nu stă pe același spațiu cu haiducul. Apoi jucătorul ROȘU punctează, de asemenea, orașul care valorează 8 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul VERDE punctează mai întâi orașul care valorează 6 puncte cu supusul normal. Haiducul poate tâlhări doar jumătate din punctele de la supusul normal (3 puncte), deoarece doamna de onoare nu stă pe același spațiu cu haiducul.

Exemplul #4

HAIDUCUL ALBASTRU și haiducul GALBEN sunt pe același spațiu cu supusul normal al jucătorului VERDE și supusul normal al jucătorului ROȘU. Doamna de onoare a jucătorului roșu stă pe un spațiu diferit. Prin plasarea unui singur cartonaș, jucătorul VERDE punctează puncte pentru un drum (3 puncte) și pentru un oraș (6 puncte), iar jucătorul ROȘU punctează puncte pentru un drum (2 puncte) și pentru un oraș (8 puncte).

Fiecare teritoriu este evaluat separat. Jucătorul VERDE și cel ROȘU pot alege care pion de scor va puncta punctele. Haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN pot primi puncte doar de la un pion de scor care stă pe același spațiu pe care se află fiecare dintre ei. În acest caz, haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN pot primi cu siguranță puncte de la jucătorul VERDE, deoarece ambii pioni de scor ai jucătorului VERDE se află pe același spațiu. Abilitatea haiducilor de a tâlhări puncte de la jucătorul ROȘU va depinde de care pion(i) alege jucătorul ROȘU să mute. Din moment ce haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN se află pe un spațiu ocupat de mai mult de un singur pion de scor și mai mult de un singur pion de scor punctează puncte, fiecare haiduc alege de la care jucător să „tâlhărească” jumătate de puncte. Haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN obțin toate informațiile de care au nevoie despre mutarea din partea celorlalți jucători (ROȘU și VERDE) înainte de a face cea mai bună decizie privitoare la care puncte să tâlhărească.

Una dintre următoarele 3 opțiuni se poate întâmpla:

  1. Jucătorul VERDE și cel ROȘU punctează fiecare cu unul dintre pionii de scor care stăteau pe același spațiu cu haiducii ALBASTRU și GALBEN. Amândoi decid să puncteze mai întâi drumurile. Jucătorul VERDE a punctat mai întâi drumul care valorează 3 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul ROȘU a punctat mai întâi drumul care valorează 2 puncte cu supusul normal. Haiducul ALBASTRU decide să tâlhărească jumătate din punctele de la doamna de onoare (2 puncte), iar haiducul GALBEN a decis să tâlhărească supusul normal (1 punct). De ce ar alege să ia mai puține puncte? Dacă jucătorul GALBEN este jucătorul activ și poate primi o depeșă, acest lucru are mai mult sens.
  2. Jucătorul ROȘU decide să puncteze mai întâi punctele drumului de 2 puncte cu doamna de onoare, care nu stă pe același spațiu cu haiducii. Jucătorul VERDE punctează mai întâi punctele drumului de 3 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul ROȘU folosește apoi supusul normal pentru a puncta orașul care valorează 8 puncte. Haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN decid fiecare să tâlhărească jumătate din punctele supusul normal (4 puncte), deoarece de la doamna de onoare erau disponibile doar 2 puncte.
  3. Jucătorul ROȘU decide să puncteze mai întâi punctele drumului de 2 puncte cu doamna de onoare, care nu stă pe același spațiu cu haiducii. Apoi jucătorul ROȘU punctează, de asemenea, orașul care valorează 8 puncte cu doamna de onoare. Jucătorul VERDE punctează mai întâi orașul care valorează 6 puncte cu supusul normal. Haiducul ALBASTRU și haiducul GALBEN pot tâlhări doar jumătate din punctele de la supusul normal (3 puncte), deoarece doamna de onoare nu stă pe același spațiu cu haiducii.

Adăugirea cercurilor în lan

În fiecare mini, vei găsi un cartonaș din a șaptea miniextensie Cercuri în lan Cercuri în lan. Această extensie este jucabilă cu numai un singur cartonaș, dar este cel mai bine să se joace cu toate cele 6 cartonașe.[16]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 9 (8 + 1 cerc în lan)
Robbers C1 Tile 01.jpg ×1
Robbers C1 Tile 02.jpg ×1
Robbers C1 Tile 03.jpg ×1
Robbers C1 Tile 04.jpg ×1
Robbers C1 Tile 05.jpg ×1
Robbers C1 Tile 06.jpg ×1
Robbers C1 Tile 07.jpg ×1
Robbers C1 Tile 08.jpg ×1
Robbers C1 Tile 09.jpg ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Hans im Glück a tradus numele extensiei ca „Haiducii”, dar o traducere fidelă ar fi „Jefuitorii” sau „Briganzii”.
  2. Interpretare din partea comunității Hans im Glück a tradus acest concept ca „haiduc”, dar o traducere fidelă ar fi „jefuitor” sau „brigand”.
  3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Cuvântul „imediat” („immediately”) a fost adăugat în versiunea din 2013 a regulilor. (12/2013)
  4. Clarificare oficială din partea editurii Dacă se joacă cu extensia Mini #2 - Depeșele Mini #2 - Depeșele, haiducul poate fi plasat lângă fie un supus normal de scor, fie meepleșiță (doamna de onoare). Prin urmare, haiducul poate obține puncte de la fie un supus normal de scor, fie o doamnă de onoare, dar doar de la cel de pe același spațiu cu haiducul. (5/2013)
  5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Versiunea ZMG a regulilor (Big Box 4 Big Box 4) schimbă asta ca să spună „Apoi, în ordinea turei, fiecare alt jucător își poate plasa haiducul său pe tabla de scor.” („Then, in turn order, each other player may place their robber on the scoreboard.”). (Accentuare adăugată.) (5/2013)
  6. Clarificare oficială din partea editurii Haiducul poate primi puncte de la Roata Destinului sau evaluarea zânei. (5/2013)
  7. Dacă haiducul este pe un spațiu pe care se află și un supus de scor care se mută înapoi (cum ar fi de la plătirea la bazar sau răscumpărarea la un turn), haiducul se mută în spate cu supusul de scor, dar jucătorul care deține haiducul nu pierde puncte. (3/2015)
  8. Clarificare oficială din partea editurii Atunci când este plasat ultimul cartonaș de teren, evaluarea pentru teritorii finalizate are loc ca de obicei, căci haiducul încă poate fura puncte. Apoi toți haiducii care încă au rămas pe tabla de scor primesc 3 puncte potrivit punctului final din reguli. După aceea începe evaluarea finală actuală. (actualizat la 12/2013)
  9. Clarificare oficială din partea editurii Fiecare eveniment de evaluare este separat de toate celelalte – fiecare teritoriu este evaluat individual. Haiducul trebuie să ia puncte doar de la primul eveniment admisibil – punctele unui singur teritoriu, punct de la zână, puncte de catapultă, puncte de la Roata Destinului etc. (5/2013)
  10. Clarificare oficială din partea editurii Dacă un singur supus de scor se mută de mai multe ori datorită evaluării a mai mult de un singur teritoriu prin plasarea unui singur cartonaș, jucătorul care primește punctele alege ordinea în care sunt acordate punctele. Dacă există un haiduc pe lângă acel supus de scor, proprietarul haiducului ar primi prin urmare jumătate din punctele doar primului teritoriu care este evaluat. Desigur, dacă mai mulți supuși de scor de pe acel spațiu primesc puncte, proprietarul haiducului încă poate alege de la care supus de scor să fure puncte. (5/2013, 11/2014)
  11. Clarificare oficială din partea editurii Deși această regulă se referă la mai mulți supuși de scor care primesc puncte în „aceeași tură”, haiducul nu poate aștepta neapărat până la sfârșitul întregii ture pentru a vedea dacă asta se aplică. În schimb, haiducul poate lua în considerare doar acele evenimente de evaluare care s-ar întâmpla simultan, adică în timpul aceleiași „runde de evaluare” (vezi extensia Mini #2 - Depeșele Mini #2 - Depeșele pentru discuție ulterioară). De exemplu, evaluarea zânei este separată de evaluarea de teritorii normale. Prin urmare, dacă haiducul ar putea puncta datorită punctului de la zânei acesta trebuie să primească acel punctaj; nu poate aștepta pentru alte evenimente care au loc mai târziu în tură. (10/2014; actualizat la 1/2021)
  12. Clarificare oficială din partea editurii Dacă un haiduc este pe același spațiu cu supuși de scor de la alți 2 jucători, iar unul dintre acei supuși punctează puncte prin tâlhărirea altui jucător (puncte tâlhărite) în timp ce celălalt jucător nu punctează nimic, haiducul trebuie să se mute cu supusul mai degrabă decât să stea în urmă. (Punctul 1 se aplică aici, dar punctul 3 nu, din moment ce doar 1 supus de scor obține puncte.) (5/2014)
  13. Clarificare oficială din partea editurii Dacă haiducul este pe un spațiu cu mai mulți supuși de scor, iar unul dintre ei se mută înapoi (cum ar fi de la plătirea la bazar sau răscumpărarea la un turn), jucătorul care deține haiducul poate alege fie să mute haiducul în spate cu acel supus de scor, fie să păstreze haiducul pe același spațiu cu celălalt/ceilalți supus/supuși de scor. (3/2015)
  14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Această regulă pricitoare la evaluarea pentru haiduci la sfârșitul jocului a fost adăugată la versiunea din 2013 a regulilor HiG – nu a fost prezentă în versiunile din 2012 sau Big Box 4 Big Box 4, iar prin urmare nu este inclusă în regulile RGG sau ZMG. Asta actualmente reprezintă o inversare a unei clarificări anterioare, căci haiducii ce rămâneau pe tabla de scor la sfârșitul jocului original nu încasau nimic. (12/2013)
  15. Interpretare din partea comunității Jucătorul ROȘU ar fi putut alege să puncteze orașul mai întâi, caz în care haiducul jucătorului ALBASTRU ar puncta 3 puncte. Totuși, este improbabil că a face asta ar fi în interesul optim al jucătorului ROȘU.
  16. Interpretare din partea comunității Remarcă că cartonașele din Cercuri în lan incluse în miniextensii sunt diferite de cartonașele lansate în extensia inițială Cercuri în lan (denumită „Cercuri în lan I”).