Turnurile de veghe

This page is a translated version of the page The Watchtowers and the translation is 100% complete.

Miniextensia Turnurile de veghe conține 12 cartonașe ce prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Watchtowers C3 Tile 09.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Watchtowers C2 Tile A.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Watchtowers C1C2.png

Miniextensia Turnurile de veghe conține 12 cartonașe ce prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Această miniextensie prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Informații generale și comentarii

 
Simbolul extensiei

Extensia Turnurile de veghe a fost lansată în C2 (a doua ediție) de Hans im Glück în 2016. O versiune C3 (a treia ediție) a fost lansată în 2024, care are orașe cu clădiri tăiate. Această extensie nu a fost niciodată lansată oficial pentru C1 (prima ediție).

 
Plicul C3
 
Planșa pretăiată din C3
 
Planșa pretăiată din C2

Conținut

  • 12 cartonașe de teren noi prezentând turnuri de veghe
 
Cartonaș cu un turn de veghe din C3
 
 
Cartonaș cu un turn de veghe din C2

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 12 cartonașe de teren care prezintă turnuri de veghe cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul).

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș care prezintă un turn de veghe, plasează-l în conformitate cu regulile cunoscute.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș de teren care prezintă un turn de veghe, ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi în conformitate cu regulile normale. Ai posibilitatea de a îl plasa într-un oraș sau pe un drum, sau pe un câmp ca țăran. Nu ai posibilitatea de a îl plasa pe turnul de veghe însuși.

 
Exemplu: Plasezi un cartonaș care prezintă un turn de veghe și plasezi un meeple în oraș. Totuși, nu ai posibilitatea de a plasa un meeple pe turnul de veghe.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Când un drum sau un oraș finalizat conține un cartonaș care prezintă un turn de veghe și există un meeple pe teritoriu (oraș, drum) pe acel cartonaș, turnul de veghe este evaluat prima oară. Drumul finalizat sau orașul finalizat este evaluat după aceea.[1][2][3][4]

Acest lucru nu se aplică țăranilor. Țăranii nu declanșează evaluarea pentru turnuri de veghe.[5]

Pentru evaluarea turnurilor de veghe sunt luate în considerare cele 8 cartonașe adiacente direct și cartonașul cu turnul de veghe însuși, ca la o evaluare de mănăstire. Poți vedea pe fiecare turn de veghe ce anume îți aduce puncte:

C3 C2 Acțiune
    2 puncte pentru fiecare meeple[6][7]
    2 puncte pentru fiecare blazon
    1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin un singur segment de drum[8]
    3 puncte pentru fiecare mănăstire[9]
    1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin un singur segment de oraș[10]

Următoarele exemple arată cum sunt evaluate turnurile de veghe:

 
Exemplul 1: Orașul tău a fost finalizat. Mai întâi încasezi 8 puncte (4 meepleși x 2 puncte) cu turnul de veghe. Apoi obții 6 puncte pentru oraș.
 
Exemplul 2 - Aceeași situație cu un turn de veghe diferit: încasezi 4 puncte cu turnul de veghe (4 cartonașe care arată o parte de oraș x 1 punct) și apoi 6 puncte pentru orașul însuși.
Evaluarea finală

Turnurile de veghe nu furnizează puncte după joc.[11]

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 12
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Ediția C2

Cartonașe totale: 12
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1.   Asta înseamnă că turnurile de veghe sunt evaluate independent de orașe sau drumuri, așa că scorul rezultat nu face parte din teritoriu. Prin urmare, turnurile de veghe sunt evaluate prima oară ca un eveniment declanșat de finalizarea unui oraș sau drum învecinat, dar este de fapt o evaluare asociată meepleului plasat pe cartonașul cu turn de veghe. Ia în vedere că meepleul de pe cartonașul cu turn de veghe poate aparține unui jucător care nu deține majoritatea teritoriului care urmează să fie evaluat, așa că:
    • Jucătorul cu meepleul de pe cartonașul cu turn de veghe își va evalua prima oară meepleul.
    • După aceea, jucătorul care deține majoritatea va evalua teritoriul.
    În această privință, evaluarea turnului de veghe este un eveniment de scor diferit (vezi   Mini #2 - Depeșe) și nu ar trebui nici să poată declanșa evaluarea unei cetăți (vezi   Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri), din moment ce nu este asociată teritoriului finalizat însuși. Prin urmare, pe de o altă parte, evaluarea orașului sau drumului finalizat ar putea declanșa evaluarea unei cetăți.
  2.   Regulile descriu cel mai simplu caz (un singur teritoriu finalizat cu un singur turn de veghe). Totuși, dacă sunt declanșate câteva turnuri de veghe de aceeași plasare a unui cartonaș, este necesar să se evalueze toate aceste turnuri de veghe înainte de a elimina oricare meeple din acele teritorii ce sunt pe cale de a fi evaluate. Asta este important mai ales atunci când evaluarea implică turnuri de veghe ce primesc puncte pentru meepleși învecinați. În acest fel, jucătorii vor evita evaluări ce duc la rezultate diferite în funcție de ordinea în care teritoriile (și turnurile lor de veghe) sunt evaluate și meepleșii lor îndepărtați.
  3.   Reține că câțiva meepleși pot sfârși pe același cartonaș cu turn de veghe când se joacă cu fantome, coridoare fermecate, aparate de zbor, cercuri în lan, căruțe sau cu contele din Carcassonne. De asemenea, reține că cartonașele cu turn de veghe pot avea câteva segmente conectate cu același teritoriu finalizat. Așa că un drum sau oraș finalizat poate conține un cartonaș care să contribuie cu mai multe segmente la același teritoriu finalizat, fiecare dintre ele cu zero, unul sau mai mulți meepleși. În aceste cazuri, din moment ce majoritatea nu este aplicată acestui bonus de evaluare, fiecare meeple de pe cartonașul cu turnul de veghe care contribuie la teritoriul care urmează să fie evaluat va primi punctele de la turnul de veghe. Acești meepleși pot aparține aceuluiași jucător sau unor jucători diferiți.
  4.   Un meeple pe un pod plasat pe un cartonaș cu turn de veghe poate declanșa de asemenea evaluarea unui turn de veghe dacă podul face parte dintr-un drum tocmai finalizat.
  5.   Nici călugării plasați pe mănăstiri finalizate pe cartonașe adiacente nu vor declanșa evaluarea turnurilor de veghe, după cum este indicat în regulile pentru conversia Carcassonne I a acestei extensii aprobate de HiG.
      Acest lucru ar fi aplicabil meepleșilor de pe oricare construcție mănăstirească sau oricare alt teritoriu, altele decât drumuri și orașe, finalizate pe cartonașe adiacente cu turnul de veghe. Prin „construcții mănăstirești” se înțelege mănăstiri, abații. lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt.
  6.   Acest tip de turn de veghe ia în considerare doar meepleși, adică meepleși normali, meepleși mari, primari, căruțe, directori de circ, meepleși de veghe, abați și fantome. Pionii speciali (constructorii, porci, moșiile și oierii) și pionii neutri/piesele neutre (dragonul, zâna, piesele de turn, contele, podurile de lemn, cortul de circ, bacurile, lingourile de aur, magicianul, vrăjitoarea și omul de turtă dulce) nu sunt luați/luate în considerare.
  7.   Când se evaluează un bonus de turn de veghe pentru meepleși învecinați vei lua de asemenea în considerare orice lord de cetate învecinat. Asta ar fi similar cu cum cortul de circ ia în considerare cetățile din vecinătatea sa. Vezi   Ext. 10 - În arena circului.
  8.   Podurile de lemn din   Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri ar trebui luate în considerare pentru acest turn de veghe din moment ce podurile de lemn sunt considerate același lucru cu segmentele de drum printate.
  9.   Acest tip de turn de veghe este aplicabil tuturor construcțiilor mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Catedralele germane și grădinile nu sunt luate în considerare.
    În plus, poziția unui meeple plasat pe o mănăstire specială (mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze) este de asemenea irelevant.
  10.   Cetățile nu sunt situate pe un cartonaș particular și nu sunt orașe, ci un tip de teritoriu diferit, așa că cetățile ar fi luate în considerare pentru acest tip de turn de veghe.
  11.   Această afirmație, care nu este inclusă în regulile originale, este dedusă din reguli, din moment ce evaluarea de turnuri de veghe poate fi declanșată doar de drumuri finalizate sau orașe finalizate.