De Wachttorens

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Watchtowers and the translation is 93% complete.

De mini-uitbreiding Wachttorens bevat 12 tegels met wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.

Watchtowers C3 Tile 09.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Watchtowers C2 Tile A.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Watchtowers C1C2.png

De mini-uitbreiding Wachttorens bevat 12 tegels met wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.

Deze mini-uitbreiding introduceert wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De Wachttorens werd in 2016 uitgegeven in C2 (de 2e editie) door HiG. Een C3-versie (de derde editie) werd in 2024, met steden met afgekapte gebouwen. Deze uitbreiding is nooit officieel uitgegeven voor C1 (de 1e editie).

C3 envelop
Stanstableau van C3
Stanstableau van C2

Speelmateriaal

 • 12 nieuwe landtegels met wachttorens
Tegel met een wachttoren in C3
 
Tegel met een wachttoren in C2

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 landtegels met de wachttorens door die van het basisspel.

Spelverloop

Feature Watchtower C3.png Feature Watchtower C2.png
1. Landtegel leggen

Als je een landtegel met een wachttoren trekt, leg je die volgens de gebruikelijk spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Nadat je een landtegel met een wachttoren hebt gelegd, mag je daar volgens de gebruikelijke spelregels een meeple op zetten. Je mag deze op een weg, of stad zetten, of in een weide als boer. Je mag de meeple niet op de wachttoren zelf zetten.

Voorbeeld: Rood legt een tegel met een wachttoren aan en zet een meeple in de stad. Je mag deze echter niet op de wachttoren zetten.
3. Puntentelling afhandelen

Als een afgebouwde weg of stad een tegel omvat met een wachttoren, en er een meeple op die tegel op het project (stad, weg) staat, dan wordt eerst de wachttoren geteld. De afgebouwde weg of stad wordt daarna geteld. [1] [2] [3] [4]

Dit is niet van toepassing op boeren. Boeren verzoorzaken geen wachttorentelling. [5]

Bij de wachttorentelling worden de 8 direct omliggende tegels en de wachttorentegel zelf in aanmerking genomen. Waar je punten voor krijgt staat op elke wachttoren aangegeven:

C3 C2 Actie
Watchtowers C3 Watchtower Type 1.png Watchtowers C2 Watchtower Type 1.png 2 punten voor elke meeple [6] [7]
Watchtowers C3 Watchtower Type 4.png Watchtowers C2 Watchtower Type 4.png 2 punten voor elk wapen
Watchtowers C3 Watchtower Type 2.png Watchtowers C2 Watchtower Type 2.png 1 punt voor elke tegel met tenminste één wegdeel [8]
Watchtowers C3 Watchtower Type 3.png Watchtowers C2 Watchtower Type 3.png 3 punten voor elk klooster [9]
Watchtowers C3 Watchtower Type 5.png Watchtowers C2 Watchtower Type 5.png 1 punt voor elke tegel met tenminste één stadsdeel [10]

De volgende voorbeelden laten zien hoe je wachttorens telt:

Voorbeeld 1: De stad van rood wordt afgebouwd. Rood krijgt eerst 8 punten (4 meeples x 2 punten) voor de wachttoren. Vervolgens krijgt rood 6 punten voor de stad.
Voorbeeld 2 - Dezelfde situatie met een andere wachttoren: Rood krijgt 4 punten voor de wachttoren (4 tegels met een stadsdeel x 1 punt) en vervolgens 6 punten voor de stad zelf.
Eindtelling

Wachttorens leveren aan het einde van het spel geen punten op. [11]

Clarifications for new landscape tiles

There are some differences between C2 and C3 in the field configuration of a few tiles. The watchtowers in C3 are thinner, and the bushes next to them do not separate fields -they are just decorations. This change affects 4 tiles: [12]

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 10.png

2 fields

Watchtowers C2 Tile E.jpg

3 fields, one of
them a tiny
triangle

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 12.png

1 field

Watchtowers C2 Tile F.jpg

3 fields

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 05.png

1 field

Watchtowers C2 Tile G.jpg

2 fields

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 06.png

1 field

Watchtowers C2 Tile K.jpg

2 fields

Tegelverdeling

C3 Editie

Totaal aantal tegels: 12
Watchtowers C3 Tile 09.png ×1
Watchtowers C3 Tile 01.png ×1
Watchtowers C3 Tile 03.png ×1
Watchtowers C3 Tile 07.png ×1
Watchtowers C3 Tile 10.png ×1
Watchtowers C3 Tile 12.png ×1
Watchtowers C3 Tile 05.png ×1
Watchtowers C3 Tile 04.png ×1
Watchtowers C3 Tile 02.png ×1
Watchtowers C3 Tile 11.png ×1
Watchtowers C3 Tile 06.png ×1
Watchtowers C3 Tile 08.png ×1

C2 Editie

Totaal aantal tegels: 12
Watchtowers C2 Tile A.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile B.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile C.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile D.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile E.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile F.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile G.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile H.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile I.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile J.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile K.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile L.jpg ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat wachttorens onafhankelijk van steden of wegen geteld worden en de daaruit voortvloeiende punten geen deel uitmaken van dat project. Het afbouwen van een naastgelegen stad of weg veroorzaakt dus eerst het tellen van wachttorens, maar in werkelijkheid is deze telling verbonden aan de meeple op de tegel met de wachttoren. Merk op dat de meeple op de tegel met de wachttoren van een speler kan zijn die geen meerderheid heeft in het project dat geteld wordt, dus:
  • Eerst telt de speler met een meeple op de tegel met de wachttoren daar de punten voor.
  • Daarna telt de speler met de meerdereheid op het project de punten daarvoor.
  In dit opzicht is het tellen van de wachttoren een aparte telling (zie Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten) maar veroorzaakt niet de afhandeling van een burcht (zie Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars), aangezien er geen verband is met het afgebouwde project zelf. De telling van de afgebouwde stad of weg daarentegen veroorzaakt wel een telling voor de burcht.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels beschrijven het meest eenvoudige geval (één afgebouwd project met één wachttoren). Als er echter meerdere wachttorens geactiveerd worden door het aanleggen van één tegel, wordt het noodzakelijk om al deze wachttorens af te handelen voordat je meeples van de te tellen projecten verwijdert. Dit is met name belangrijk als er wachttorens bij de telling betrokken zijn die punten opleveren voor naburige meeples. Op deze manier kunnen de spelers voorkomen dat je verschillende resultaten krijgt afhankelijk van de volgorde waarin de projecten (en hun wachttorens) geteld worden en meeples zijn verwijderd.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat er meerdere meeples op dezelfd wachttorentegel terecht kunnen komen als je met fantomen, magische poorten, vliegtuigen, graancirkels, transportwagens en/of de Graaf van Carcassonne speelt. Houd er ook rekening mee dat een wachttorentegel met verschillende onderdelen aan hetzelfde afgebouwde project verbonden kan zijn. Een afgebouwde weg of stad kan een tegel bevatten die met verschillende segmenten aan hetzelfde project bijdraagt, met nul, één of meer meeples elk. Aangezien er voor deze bonustelling geen rekening wordt gehouden met meerderheid, krijgt in dit geval elke meeple op de wachttorentegel die bij het te tellen project hoort de wachttorenbonus. Deze meeples kunnen van dezelfde of verschillende speler zijn.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een brug die op een wachttorentegel is geplaatst, kan ook het scoren van een wachttoren activeren als de brug deel uitmaakt van een zojuist voltooide weg.
 5. Officiële verheldering van de uitgever Monniken die geplaatst zijn op afgeronde kloosters op aangrenzende tegels, zullen ook niet leiden tot het scoren van wachttorens, zoals aangegeven in de regels voor de Carcassonne I conversie van deze uitbreiding goedgekeurd door HiG.
  Interpretatie uit de gemeenschap Dit zou van toepassing zijn op meeples op elk kloostergebouw of elk ander kenmerk, behalve wegen of steden, voltooid op tegels naast de wachttoren. Met kloostergebouwen bedoelen we kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse en Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken van Darmstadt.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap This watchtower type only takes meeples into consideration, that is, normal meeples, large meeples, mayors, wagons, ringmasters, guard meeples, abbots and phantoms. Special figures (builders, pigs, barns and shepherds) and neutral figures (Dragon, Fairy, tower pieces, Count, bridges, Big Top, ferries, gold ingots, Mage, Witch or Gingerbread Man) are not considered. Voor dit type wachttoren tellen alleen meeples mee, dat wil zeggen: gewone meeples, grote meeples, burgemeesters, transportwagens, circusdirecteuren, bewakingsmeeples, abten, en fantomen. Bijzondere speelstukken (bouwmeesters, varkens, herenboerderijen, en herders) en neutrale speelstukken (draak, fee, torendelen, graaf, bruggen, circustent, veerboten, goudstaven, tovenaar, heks, of peperkoekmannetje) tellen niet mee.
 7. Gemeenschapsspelregel Bij het tellen van een wachttorenbonus voor naburige meeples tel je ook naburige burchtheren. Dit is vergelijkbaar met hoe de circustelling met burchten in de omgeving omgaat. Zie Uitbr. 10 - Het Circus Uitbr. 10 - Het Circus.
 8. Interpretatie uit de gemeenschap Houten bruggen van Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars tellen voor deze wachttoren ook mee, omdat een houten brug dezelfde functie heeft als een wegdeel.
 9. Interpretatie uit de gemeenschap Deze wachttorenbonus geldt voor alle kloosterachtige gebouwen: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen, en kerken in Darmstadt. Duitse kathedralen en tuinen tellen niet mee.
  Bovendien is de stand van een meeple op een bijzonder klooster (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen) ook niet van belang.
 10. Interpretatie uit de gemeenschap Burchten liggen niet op een specifieke tegel en zijn geen steden maar een apart type project, dus burchten tellen voor dit type wachttoren niet mee.
 11. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitspraak staat niet in de oorspronkelijke spelregels, maar is afgeleid van de spelregels aangezien een wachttorentelling alleen veroorzaakt kan worden door afgebouwde wegen of steden.
 12. Interpretatie uit de gemeenschap The difference in design of the watchtowers featured in C2 and C3 is not merely aesthetic. It directly affects the configuration of 4 tiles, where the number of fields changes. The thinner watchtowers in C3 have some bushes next to them that do not separate fields, so they are not completely equivalent to their C2 counterparts.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Do watchtowers in C3 separate the fields in the same way as their predecessors in C2? In C3, the towers are thinner but they have some bushes next to their bases that should split the field to provide the same effect. Is this correct? Is there any exception?

  Antwoord: There is an intentional change because the previous watchtowers separated the fields too much. The fields are different on 4 tiles now, since the bushes next to the watchtowers do not separate fields. (7/2024)