De Wachttorens

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Watchtowers and the translation is 83% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:


Deze mini-uitbreiding introduceert wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.

General info and comments

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

De Wachttorens werd in 2016 uitgegeven door HiG via CundCo.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • 12 nieuwe landtegels met wachttorens
Tegel met een wachttoren

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 landtegels met de wachttorens door die van het basisspel.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als je een landtegel met een wachttoren trekt, leg je die volgens de gebruikelijk spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Nadat je een landtegel met een wachttoren hebt gelegd, mag je daar volgens de gebruikelijke spelregels een meeple op zetten. Je mag deze op een weg, of stad zetten, of in een weide als boer. Je mag de meeple niet op de wachttoren zelf zetten.

Voorbeeld: Rood legt een tegel met een wachttoren aan en zet een meeple in de stad. Je mag deze echter niet op de wachttoren zetten.
3. Puntentelling afhandelen

Als een afgebouwde weg of stad een tegel omvat met een wachttoren, en er een meeple op die tegel op het project (stad, weg) staat, dan wordt eerst de wachttoren geteld. De afgebouwde weg of stad wordt daarna geteld. [1] [2] [3] [4]

Dit is niet van toepassing op boeren. Boeren verzoorzaken geen wachttorentelling. [5]

Bij de wachttorentelling worden de 8 direct omliggende tegels en de wachttorentegel zelf in aanmerking genomen. Waar je punten voor krijgt staat op elke wachttoren aangegeven:

Watchtowers C2 Watchtower Type 1.png   2 punten voor elke meeple [6] [7]
Watchtowers C2 Watchtower Type 4.png   2 punten voor elk wapen
Watchtowers C2 Watchtower Type 2.png   1 punt voor elke tegel met tenminste één wegdeel [8]
Watchtowers C2 Watchtower Type 3.png   3 punten voor elk klooster [9]
Watchtowers C2 Watchtower Type 5.png   1 punt voor elke tegel met tenminste één stadsdeel [10]

De volgende voorbeelden laten zien hoe je wachttorens telt:

Voorbeeld 1: De stad van rood wordt afgebouwd. Rood krijgt eerst 8 punten (4 meeples x 2 punten) voor de wachttoren. Vervolgens krijgt rood 6 punten voor de stad.
Voorbeeld 2 - Dezelfde situatie met een andere wachttoren: Rood krijgt 4 punten voor de wachttoren (4 tegels met een stadsdeel x 1 punt) en vervolgens 6 punten voor de stad zelf.
Eindtelling

Wachttorens leveren aan het einde van het spel geen punten op. [11]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 12
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat wachttorens onafhankelijk van steden of wegen geteld worden en de daaruit voortvloeiende punten geen deel uitmaken van dat project. Het afbouwen van een naastgelegen stad of weg veroorzaakt dus eerst het tellen van wachttorens, maar in werkelijkheid is deze telling verbonden aan de meeple op de tegel met de wachttoren. Merk op dat de meeple op de tegel met de wachttoren van een speler kan zijn die geen meerderheid heeft in het project dat geteld wordt, dus:
  • Eerst telt de speler met een meeple op de tegel met de wachttoren daar de punten voor.
  • Daarna telt de speler met de meerdereheid op het project de punten daarvoor.
  In dit opzicht is het tellen van de wachttoren een aparte telling (zie Mini #2 - Nieuwsberichten) maar veroorzaakt niet de afhandeling van een burcht (zie Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars), aangezien er geen verband is met het afgebouwde project zelf. De telling van de afgebouwde stad of weg daarentegen veroorzaakt wel een telling voor de burcht.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels beschrijven het meest eenvoudige geval (één afgebouwd project met één wachttoren). Als er echter meerdere wachttorens geactiveerd worden door het aanleggen van één tegel, wordt het noodzakelijk om al deze wachttorens af te handelen voordat je meeples van de te tellen projecten verwijdert. Dit is met name belangrijk als er wachttorens bij de telling betrokken zijn die punten opleveren voor naburige meeples. Op deze manier kunnen de spelers voorkomen dat je verschillende resultaten krijgt afhankelijk van de volgorde waarin de projecten (en hun wachttorens) geteld worden en meeples zijn verwijderd.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat er meerdere meeples op dezelfd wachttorentegel terecht kunnen komen als je met fantomen, magische poorten, vliegtuigen, graancirkels, transportwagens en/of de Graaf van Carcassonne speelt. Houd er ook rekening mee dat een wachttorentegel met verschillende onderdelen aan hetzelfde afgebouwde project verbonden kan zijn. Een afgebouwde weg of stad kan een tegel bevatten die met verschillende segmenten aan hetzelfde project bijdraagt, met nul, één of meer meeples elk. Aangezien er voor deze bonustelling geen rekening wordt gehouden met meerderheid, krijgt in dit geval elke meeple op de wachttorentegel die bij het te tellen project hoort de wachttorenbonus. Deze meeples kunnen van dezelfde of verschillende speler zijn.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een brug die op een wachttorentegel is geplaatst, kan ook het scoren van een wachttoren activeren als de brug deel uitmaakt van een zojuist voltooide weg.
 5. Officiële verheldering van de uitgever Monniken die geplaatst zijn op afgeronde kloosters op aangrenzende tegels, zullen ook niet leiden tot het scoren van wachttorens, zoals aangegeven in de regels voor de Carcassonne I conversie van deze uitbreiding goedgekeurd door HiG.
  Interpretatie uit de gemeenschap Dit zou van toepassing zijn op meeples op elk kloostergebouw of elk ander kenmerk, behalve wegen of steden, voltooid op tegels naast de wachttoren. Met kloostergebouwen bedoelen we kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse en Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken van Darmstadt.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Voor dit type wachttoren tellen alleen meeples mee, dat wil zeggen: gewone meeples, grote meeples, burgemeesters, transportwagens, circusdirecteuren, bewakingsmeeples, abten en fantomen. Bijzondere speelstukken (bouwmeester, varken, herenboerderij en herder) en neutrale speelstukken (draak, fee, torendelen, graaf, bruggen, circustent, veerboten, goudstaven, tovenaar, heks of peperkoekmannetje) tellen niet mee.
 7. Gemeenschapsspelregel Bij het tellen van een wachttorenbonus voor naburige meeples tel je ook naburige burchtheren. Dit is vergelijkbaar met hoe de circustelling met burchten in de omgeving omgaat. Zie Uitbr. 10 - Het Circus.
 8. Interpretatie uit de gemeenschap Houten bruggen van Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars moeten voor deze uitkijktoren in aanmerking worden genomen, omdat een houten brug hetzelfde wordt beschouwd als een wegsegment.
 9. Interpretatie uit de gemeenschap Deze wachttorenbonus geldt voor alle kloosterachtige gebouwen: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken in Darmstadt. Duitse kathedralen en tuinen tellen niet mee.
  Bovendien is de stand van een meeple op een bijzonder klooster (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen) ook niet van belang.
 10. Interpretatie uit de gemeenschap Burchten liggen niet op een specifieke tegel en zijn geen steden maar een apart type project, dus burchten tellen voor dit type wachttoren niet mee.
 11. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitspraak staat niet in de oorspronkelijke spelregels, maar is afgeleid van de spelregels aangezien een wachttorentelling alleen veroorzaakt kan worden door afgebouwde wegen of steden.