De Wachttorens
![]() |
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. | ![]() |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. | ![]() |
![Symbol Watchtowers C1C2.png](/thumb.php?f=Symbol_Watchtowers_C1C2.png&width=50)
De mini-uitbreiding Wachttorens bevat 12 tegels met wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.
Deze mini-uitbreiding introduceert wachttorens die je overal in Carcassonne kunt bouwen. Elke wachttoren waakt over verschillende dingen en is waardevoller naarmate deze over meer waakt.
Algemene informatie en opmerkingen
De Wachttorens werd in 2016 uitgegeven in C2 (de 2e editie) door HiG. Een C3-versie (de derde editie) werd in 2024, met steden met afgekapte gebouwen. Deze uitbreiding is nooit officieel uitgegeven voor C1 (de 1e editie).
Speelmateriaal
- 12 nieuwe landtegels met wachttorens
Spelregels
Voorbereiding
Schud de 12 landtegels met de wachttorens door die van het basisspel.
Spelverloop
1. Landtegel leggen
Als je een landtegel met een wachttoren trekt, leg je die volgens de gebruikelijk spelregels aan.
2. Een meeple zetten
Nadat je een landtegel met een wachttoren hebt gelegd, mag je daar volgens de gebruikelijke spelregels een meeple op zetten. Je mag deze op een weg, of stad zetten, of in een weide als boer. Je mag de meeple niet op de wachttoren zelf zetten.
3. Puntentelling afhandelen
Als een afgebouwde weg of stad een tegel omvat met een wachttoren, en er een meeple op die tegel op het project (stad, weg) staat, dan wordt eerst de wachttoren geteld. De afgebouwde weg of stad wordt daarna geteld. [1] [2] [3] [4]
Dit is niet van toepassing op boeren. Boeren verzoorzaken geen wachttorentelling. [5]
Bij de wachttorentelling worden de 8 direct omliggende tegels en de wachttorentegel zelf in aanmerking genomen. Waar je punten voor krijgt staat op elke wachttoren aangegeven:
C3 | C2 | Actie |
---|---|---|
![]() | ![]() | 2 punten voor elke meeple [6] [7] |
![]() | ![]() | 2 punten voor elk wapen |
![]() | ![]() | 1 punt voor elke tegel met tenminste één wegdeel [8] |
![]() | ![]() | 3 punten voor elk klooster [9] |
![]() | ![]() | 1 punt voor elke tegel met tenminste één stadsdeel [10] |
De volgende voorbeelden laten zien hoe je wachttorens telt:
Eindtelling
Wachttorens leveren aan het einde van het spel geen punten op. [11]
Verduidelijking van de nieuwe landschapstegels
Er zijn enkele verschillen tussen C2 en C3 voor wat betreft de weides op een aantal tegels. De wachttorens in C3 zijn slanker, en de struiken ernaast scheiden de weiden niet - het zijn slechts decoraties. Deze wijziging geldt voor 4 tegels: [12]
Tegelverdeling
C3 Editie
C2 Editie
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
Dit betekent dat wachttorens onafhankelijk van steden of wegen geteld worden en de daaruit voortvloeiende punten geen deel uitmaken van dat project. Het afbouwen van een naastgelegen stad of weg veroorzaakt dus eerst het tellen van wachttorens, maar in werkelijkheid is deze telling verbonden aan de meeple op de tegel met de wachttoren. Merk op dat de meeple op de tegel met de wachttoren van een speler kan zijn die geen meerderheid heeft in het project dat geteld wordt, dus:
- Eerst telt de speler met een meeple op de tegel met de wachttoren daar de punten voor.
- Daarna telt de speler met de meerdereheid op het project de punten daarvoor.
Mini #2 - Nieuwsberichten) maar veroorzaakt niet de afhandeling van een burcht (zie
Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars), aangezien er geen verband is met het afgebouwde project zelf. De telling van de afgebouwde stad of weg daarentegen veroorzaakt wel een telling voor de burcht.
- ↑
De spelregels beschrijven het meest eenvoudige geval (één afgebouwd project met één wachttoren). Als er echter meerdere wachttorens geactiveerd worden door het aanleggen van één tegel, wordt het noodzakelijk om al deze wachttorens af te handelen voordat je meeples van de te tellen projecten verwijdert. Dit is met name belangrijk als er wachttorens bij de telling betrokken zijn die punten opleveren voor naburige meeples. Op deze manier kunnen de spelers voorkomen dat je verschillende resultaten krijgt afhankelijk van de volgorde waarin de projecten (en hun wachttorens) geteld worden en meeples zijn verwijderd.
- ↑
Merk op dat er meerdere meeples op dezelfd wachttorentegel terecht kunnen komen als je met fantomen, magische poorten, vliegtuigen, graancirkels, transportwagens en/of de Graaf van Carcassonne speelt. Houd er ook rekening mee dat een wachttorentegel met verschillende onderdelen aan hetzelfde afgebouwde project verbonden kan zijn. Een afgebouwde weg of stad kan een tegel bevatten die met verschillende segmenten aan hetzelfde project bijdraagt, met nul, één of meer meeples elk. Aangezien er voor deze bonustelling geen rekening wordt gehouden met meerderheid, krijgt in dit geval elke meeple op de wachttorentegel die bij het te tellen project hoort de wachttorenbonus. Deze meeples kunnen van dezelfde of verschillende speler zijn.
- ↑
Een meeple op een brug die op een wachttorentegel is geplaatst, kan ook het scoren van een wachttoren activeren als de brug deel uitmaakt van een zojuist voltooide weg.
- ↑
Monniken die geplaatst zijn op afgeronde kloosters op aangrenzende tegels, zullen ook niet leiden tot het scoren van wachttorens, zoals aangegeven in de regels voor de Carcassonne I conversie van deze uitbreiding goedgekeurd door HiG.
Dit zou van toepassing zijn op meeples op elk kloostergebouw of elk ander kenmerk, behalve wegen of steden, voltooid op tegels naast de wachttoren. Met kloostergebouwen bedoelen we kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse en Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken van Darmstadt.
- ↑
This watchtower type only takes meeples into consideration, that is, normal meeples, large meeples, mayors, wagons, ringmasters, guard meeples, abbots and phantoms. Special figures (builders, pigs, barns and shepherds) and neutral figures (Dragon, Fairy, tower pieces, Count, bridges, Big Top, ferries, gold ingots, Mage, Witch or Gingerbread Man) are not considered. Voor dit type wachttoren tellen alleen meeples mee, dat wil zeggen: gewone meeples, grote meeples, burgemeesters, transportwagens, circusdirecteuren, bewakingsmeeples, abten, en fantomen. Bijzondere speelstukken (bouwmeesters, varkens, herenboerderijen, en herders) en neutrale speelstukken (draak, fee, torendelen, graaf, bruggen, circustent, veerboten, goudstaven, tovenaar, heks, of peperkoekmannetje) tellen niet mee.
- ↑
Bij het tellen van een wachttorenbonus voor naburige meeples tel je ook naburige burchtheren. Dit is vergelijkbaar met hoe de circustelling met burchten in de omgeving omgaat. Zie
Uitbr. 10 - Het Circus.
- ↑
Houten bruggen van
Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars tellen voor deze wachttoren ook mee, omdat een houten brug dezelfde functie heeft als een wegdeel.
- ↑
Deze wachttorenbonus geldt voor alle kloosterachtige gebouwen: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen, en kerken in Darmstadt. Duitse kathedralen en tuinen tellen niet mee.
Bovendien is de stand van een meeple op een bijzonder klooster (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen) ook niet van belang. - ↑
Burchten liggen niet op een specifieke tegel en zijn geen steden maar een apart type project, dus burchten tellen voor dit type wachttoren niet mee.
- ↑
Deze uitspraak staat niet in de oorspronkelijke spelregels, maar is afgeleid van de spelregels aangezien een wachttorentelling alleen veroorzaakt kan worden door afgebouwde wegen of steden.
- ↑
Het verschil in het ontwerp van de wachttorens die in C2 en C3 voorkomen is niet slechts esthetisch. Het heeft gevolgen voor de configuratie van 4 tegels, waarvan het aantal weiden verandert. Naast de slankere wachttorens in C3 staan struiken die de weiden niet scheiden, en dus zijn ze niet volledig gelijk aan hun tegenhangers uit C2.
Vraag: Scheiden de wachttorens in C3 de weiden op dezelfde manier als hun voorgangers in C2? In C3 zijn de wachttorens slanker en staan er struiken naast hun voet die de weiden zouden moeten scheiden om hetzelfde effect te krijgen. Is dat juist? Is er een uitzondering?
Antwoord: Dit is een opzettelijke verandering omdat de vorige wachttorens de weiden teveel scheidden. De weiden op 4 tegels zijn nu anders, aangezien de struiken naast de wachttorens de weiden niet scheiden. (7/2024)