De Toren

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower and the translation is 100% complete.


Other languages:
Tower C2 Tile K.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Tower C1-15.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Toren De Toren
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De Toren werd in 2016 voor de nieuwe editie uitgegeven door Hans im Glück. De 1e editie werd oorspronkelijk in 2006 uitgegeven. Op de tegels van de eerste Duitse edititie stond geen markering.

Dit is de vierde grote uitbreiding voor Carcassonne en introduceert een nieuw aspect in het spel. Met deze uitbreiding kun je torens bouwen waarmee je de meeples van tegenspelers gevangen kunt nemen en vast kunt houden voor een losprijs of wachten op gevangenenruil.

Deze Carcassonne-uitbreiding bevat 18 tegels met stadsdelen, wegdelen en kloosters in nieuwe samenstellingen én de nieuwe torenbouwplaatsen die bijdragen aan het maken van een nog mooier speelveld.

Nieuwe kenmerken:

  • Torens, waarmee spelers meeples uit het speelveld kunnen vangen binnen een bepaald bereik.

Speelmateriaal

  • 18 landtegels met een torenbouwplaats
Tegel met een torenbouwplaats
  • 30 torendelen (in een neutrale kleur)
Figure Tower.png
  • 1 tegeltoren als tegelhouder
Tower C2 Feature Tile Tower.png

Haal de tegelhouder niet uit elkaar als je het spel opruimt. Tijdens het spel mag je de bovenste of de onderste tegel uit de toren trekken. Wij adviseren echter om steeds de bovenste te nemen, vooral als er nog maar weinig tegels in de tegelhouder zitten, om te voorkomen dat de toren en de tegels vallen.

De capaciteit van de tegeltoren is zonder proppen precies 100 tegels per kolom + 8 tegels bovenop elke kolom van de tegeltoren. In theorie kan deze dus 216 tegels bevatten. Houd er rekening mee dat niet alle tegels even dik zijn en dat er wat variatie is in de afmetingen van individuele torens!

Nieuwe landtegels

De nieuwe landtegels worden op dezelfde manier gelegd als andere tegels. De torenbouwplaatsen zijn het enige nieuwe element wat aan de tegels is toegevoegd. Er is ook nog een bijzonder geval, zie hieronder.

Tower C2 Tile Feature Bridge.png
Speciale situatie: Op deze tegel loopt de weg door over de brug, maar de stad wordt niet gesplitst. Er zijn hier 4 weiden.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door de andere tegels en doe alle tegels gedekt in de tegelhouder. Je kunt de tegels links, rechts of aan beide zijden doen: dat heeft geen invloed op het spel. Zet de tegelhouder neer zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.

Geef nu, afhankelijk van het aantals spelers, elke speler het bijbehorende aantal torendelen.

Aantal spelers Torendelen
2 players
Figure Tower.png ×10
3 players
Figure Tower.png ×9
4 players
Figure Tower.png ×7
5 players
Figure Tower.png ×6
6 players
Figure Tower.png ×5

De spelers leggen deze in hun voorraad (bij hun meeples). Doe ongebruikte torendelen terug in de doos.

Torens

Feature Tower C2.png Figure Tower.png
1. Landtegel leggen

Tegels met torenbouwplaatsen worden op precies dezelfde manier gelegd als die uit het basisspel.

2. Een meeple of een torendeel zetten

Nadat je je tegel gelegd hebt, mag je 1 van de volgende 4 acties uitvoeren:[1]

  • Je mag een van je meeples op de zojuist gelegde tegel zetten (volgens de normale spelregels).

3 nieuwe acties:

  • A Je bouwt een eigen torendeel op een torenbouwplaats op een willekeurige gespeelde tegel.
  • B Je bouwt een eigen torendeel op een open toren naar keuze.
  • C Je zet een eigen meeple op een open toren naar keuze en sluit deze daarmee af.[2]
Tower C2 Actions Tower.png

EEN TORENDEEL BOUWEN EN EEN MEEPLE GEVANGENNEMEN

Als je een torendeel hebt gebouwd, mag je onmiddellijk 1 meeple van het het speelveld nemen; die mag van elke speler zijn, inclusief jezelf. De gevangen genomen meeple leg je voor je neer. Als je je eigen meeple "gevangen neemt" neem je die terug in je voorraad.

De hoogte van de toren bepaalt van welke tegels je een meeple gevangen mag nemen. Je mag altijd de tegel kiezen waarop je je torendeel gebouwd hebt. Vanaf daar heb je voor elke verdieping dat de toren hoog is, 1 tegel in horizontale of verticale richting bereik. Bijvoorbeeld, als het torendeel dat je gebouwd hebt de eerste verdieping is, heb je een bereik van 5 tegels (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 1: Je bouwt een torendeel op een torenbouwplaats. Je neemt de blauwe meeple op tegel 4 gevangen.

Bouw je een torendeel op de tweede verdieping, dan zijn er al 9 tegels waarvan je een meeple gevangen kunt nemen (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 2: Je bouwt een tweede verdieping op de toren. Nu mag je één van de volgende meeples gevangen nemen: de groene meeple (1), de blauwe meeple (6), de zwarte meeple (9) of je eigen (8) terug nemen.

Elke verdieping van de toren verhoogt het bereik dus met 4 tegels (een tegel in elke richting).[3] Dit bereik overspant "gaten" en andere torens in het speelveld. Een open toren mag onbeperkt hoog worden.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag een lagere toren een meeple van een hogere toren gevangen nemen, of moet de toren minstens even hoog zijn?

Antwoord: De hoogte van de toren bepaalt alleen de reikwijdte van de 'aanval' en heeft geen andere functie.

EEN MEEPLE OP EEN TOREN ZETTEN

Tower C2 Action Meeple 01.png

Als je een van je meeples op een toren zet, [4] is deze afgesloten en kan deze niet meer worden verhoogd.[5] De meeple blijft hier staan tot het einde van het spel (je mag hem niet terugnemen), of totdat hij gevangengenomen wordt (wat je wel zelf mag doen). Spelers doen dit meestal om hun meeples op het speelveld te beschermen.

GEVANGENENRUIL

Tower C2 Action Meeple 02.png
Telkens wanneer jij en een andere speler een meeple van elkaar gevangen hebben genomen, ruilen jullie die onmiddellijk met elkaar.[6] De meeples gaan terug naar hun respectievelijke eigenaren. Als jij of de ander speler meerdere meeples gevangen hebt genomen, mag de eigenaar kiezen welke gevangene hij terug wil hebben.

GEVANGENEN VRIJKOPEN

Daarnaast mag je als je aan de beurt bent een gevangene terugkopen. Betaal de speler die je meeple gevangen genomen had 3 punten (jij gaat 3 punten naar achteren, de andere speler 3 punten vooruit).

Als je niet tenminste 3 punten hebt, mag je je meeple niet vrijkopen (je puntenaantal zou onder de 0 komen, wat niet is toegestaan). Je mag de teruggekochte meeple direct in dezelfde beurt weer inzetten.

3. Puntentelling afhandelen

De Toren heeft geen effect op de puntentelling.

Andere uitbreidingen

Omdat er nu veel speelstukken in de wereld van Carcassonne bestaan, kan dat tot vragen leiden als je met de uitbreiding De Toren speelt. Hier volgt een lijst van de verschillende speelstukken en welke acties je er wel en niet mee mag doen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Speelstukken die je op een toren mag zetten:

Interpretatie uit de gemeenschap Speelstukken die je NIET op en toren mag zetten:

Interpretatie uit de gemeenschap Speelstukken die je gevangen mag nemen van het speelveld (ook eigen):

Het terugkopen van gevangen speelstukken kost altijd 3 punten, ongeacht het speelstuk.

Interpretatie uit de gemeenschap Speelstukken die je NIET van het speelveld gevangen mag nemen:

Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Interpretatie uit de gemeenschap Terugkopen van gevangenen gebeurt maar één keer per beurt, ook als het een dubbelbeurt is.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Hoe vaak vindt terugkoop van gevangenen plaats in een "dubbele beurt" (slechts één keer, zoals de fee-bonus of twee keer als onderdeel van een herhaalde stap)?

Antwoord: Het gebeurt maar één keer per beurt. De dubbelbeurt is [eigenlijk] maar een enkele beurt.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap De fee beschermt een meeple niet tegen gevangenname door een toren.
Interpretatie uit de gemeenschap De fee kan toegewezen worden aan een meeple bovenop een toren. Zet de fee naast de toren.
Interpretatie uit de gemeenschap De draak vreet ook meeples op een toren.
Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple op een toren kan niet verdreven worden door een jonkvrouw aangezien de toren geen deel van de stad is; het zijn twee aparte projecten.

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Een brug en een toren mogen op dezelfde tegel staan (verschuif zonodig de toren om ruimte te maken).

Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & KerkhovenUitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven

Interpretatie uit de gemeenschap Een spook kan bij een meeple op een toren gezet worden, mits het geen bewakingsmeeple is. Zet het spook naast de toren.
Interpretatie uit de gemeenschap Als een toren een meeple met spoken gevangenneemt, gaan die spoken terug naar de algemene voorraad.
Interpretatie uit de gemeenschap Door een derde spook bij een meeple op een toren te zetten, gaat, zoals gebruikelijk die meeple terug naar diens eigenaar en de spoken terug naar de algemene voorraad. Vanaf dat moment is de toren dus weer open.

Het FeestHet Feest

Interpretatie uit de gemeenschap Het is ook mogelijk om een meeple van een toren te verwijderen door gebruik te maken van een Feesttegel. (12/2014)

De VolgelingDe Volgeling

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag je fantoom bovenop een open toren zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag in dezelfde beurt een geldige meeple als eerste speelstuk op een open toren zetten en het fantoom als tweede speelstuk op een andere open toren zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap In dezelfde beurt, mag je een torendeel bouwen, een torendeel als voet bouwen (als eerste speelstuk), een meeple op een aangrenzende (horizontaal / verticaal, afstand 1) tegel gevangen nemen, en je fantoom (als tweede speelstuk) op het zojuist gebouwde torendeel zetten. Deze reeks maakt het mogelijk om:

  • Met jouw fantoom een stad te bezetten nadat je enige ridder erin gevangen hebt genomen; of
  • Met jouw fantoom een weg te bezetten nadat je de enige struikrover op die weg gevangen hebt genomen.

De volgende voorbeelden illustreren deze reeks:

Voorbeeld 1a: in de vorige beurt zette blauw een meeple in deze stad.
Voorbeeld 1b: Nu is rood aan de beurt en die bouwt de stad af met een torentegel.
Voorbeeld 1c: Rood bouwt een torendeel op de torenbouwplaats (als eerste speelstuk) en neemt de blauwe meeple gevangen.
Voorbeeld 1d: De stad is nu onbezet, en dus mag rood nu zijn fantoom (als tweede speelstuk) zetten en hiermee de stad bezetten. Rood krijgt tenslotte 10 punten (4 tegels x 2 punten + 1 wapen x 2 punten) voor de stad.

Huisregels

Veelvoorkomende huisregel of -variant Torens mogen geen meeples voorbij "gaten" gevangen nemen. (Met dank aan viberunner)

Veelvoorkomende huisregel of -variant Een gevangengenomen meeple kan niet vrijgekocht worden voor losgeld (de "oog-om-oog" regel). (Met dank aan keyofnight)

Veelvoorkomende huisregel of -variant Een toren van één verdieping mag alleen een meeple op de eigen tegel gevangennemen. Elke volgende verdieping breidt de reikwijdte in elke richting uit – de snelheid waarmee de reikwijdte groeit is hetzelfde als bij de gewone spelregels, maar het uitgangspunt geeft minder macht (de "Geen Verrassingen" regel). (Met dank aan keyofnight)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De toren mag ook meeples op tegels die diagonaal liggen vanaf de torentegel. De afstand tot de tegel waarvan je een meeple gevangen wilt nemen is het kleinste aantal horizontale en verticale stappen wat je nodig hebt om er te komen, dus een diagonaal aangrenzend aan de torentegel is 2 tegels weg. (Met dank aan Yi Niu)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 18
Tower C2 Tile K.jpg ×2
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Pigsty C2.png
Feature Donkeys C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Sommige geprinte ZMG spelregels bevatten een andere versie van deze zin, inclusief een extra beperking per abous:
    "After placing a tile with a tower foundation, you may perform one of the four following actions:[...]"
    De originele regels van HiG vermelden niet dat deze actie een tegel met een torenfundament vereist.
    Deze fout is gecorrigeerd in de pdf-versie van de regels.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Een meeple mag niet op een torenbouwplaats gezet worden om te voorkomen dat er een toren wordt gebouwd. Op een torenbouwplaats mogen alleen torendelen worden gezet. De toren kan alleen afgesloten worden als hij al bestaat.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, het bereik in tegels in elke richting weg van de toren (de torentegel zelf niet meegerekend) is gelijk aan het aantal torendelen in die toren.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Torenbouwplaatsen en de torens die erop gebouwd worden zijn andere projecten dan wegen, steden en weiden. Torens maken geen deel uit van enig project waar ze op staan of "raken" (ze zijn geen deel van een stad of weide waar ze aan grenzen), dus is er geen interactie tussen hen:
    • Een meeple die op een toren is gezet heeft geen invloed op de meerderheid van projecten die de toren raken (wegen, steden of weiden), en dus is die meeple ook niet betrokken bij hun puntentelling.
    • Een meeple die op een toren is gezet kan niet geraakt worden door acties die te maken hebben met projecten die de toren raken, zoals een jonkvrouwsymbool.
    Een meeple die op een toren gezet is kan wel geraakt worden door specifieke interacties, zoals de fee, de draak, de pest of het feest.
  5. Officiële verheldering van de uitgever Dit is slechts waar zolang de meeple op de toren staat – het is de aanwezigheid van de meeple die verder bouwen tegenhoudt, niet het feit dat hij gezet werd. Als de meeple door de draak of een andere toren wordt verwijderd, kunnen er weer torendelen op de nu weer geopende toren gebouwd worden. (11/2013)
  6. Interpretatie uit de gemeenschap Het is niet nodig of zelfs maar toegestaan om hierover te onderhandelen. De ruil is automatisch! - zoals verhelderd in de RGG editie van de Big Box 1 Big Box 1.
  7. Interpretatie uit de gemeenschap Bewakingsmeeples mogen op een toren gezet worden, omdat ze een gewone meeple met een toorts voorstellen wat het zetten ervan niet verhindert.