De Toren

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:


Box Tower C2 999.png

Algemenene informatie en opmerkingen

Markering

De Toren werd in 2016 voor de nieuwe editie uitgegeven door Hans im Glück. De 1e editie werd oorspronkelijk in 2006 uitgegeven. Op de tegels van de eerste Duitse edititie stond geen markering.

Dit is de vierde grote uitbreiding voor Carcassonne en introduceert een nieuw aspect in het spel. Met deze uitbreiding kun je torens bouwen waarmee je de meeples van tegenspelers gevangen kunt nemen en vast kunt houden voor een losprijs of wachten op gevangenenruil.

Deze Carcassonne-uitbreiding bevat 18 tegels met stadsdelen, wegdelen en kloosters in nieuwe samenstellingen én de nieuwe torenbouwplaatsen die bijdragen aan het maken van een nog mooier speelveld.

Nieuwe kenmerken:

 • Torens, waarmee spelers meeples uit het speelveld kunnen vangen binnen een bepaald bereik.

Speelmateriaal

 • 18 landtegels met een torenbouwplaats
 • 30 torendelen (in een neutrale kleur)
Tegel met een torenbouwplaats
Torendeel
 • 1 tegeltoren als tegelhouder
Tegeltoren

Haal de tegelhouder niet uit elkaar als je het spel opruimt. Tijdens het spel mag je de bovenste of de onderste tegel uit de toren trekken. Wij adviseren echter om steeds de bovenste te nemen, vooral als er nog maar weinig tegels in de tegelhouder zitten, om te voorkomen dat de toren en de tegels vallen.

Nieuwe landtegels

De nieuwe landtegels worden op dezelfde manier gelegd als andere tegels. De torenbouwplaatsen zijn het enige nieuwe element wat aan de tegels is toegevoegd. Er is ook nog een bijzonder geval, zie hieronder.

Tower C2 Tile Feature Bridge.png Speciale situatie: Op deze tegel loopt de weg door over de brug, maar de stad wordt niet gesplitst. Er zijn hier 4 weiden.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door de andere tegels en doe alle tegels gedekt in de tegelhouder. Je kunt de tegels links, rechts of aan beide zijden doen: dat heeft geen invloed op het spel. Zet de tegelhouder neer zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.

Geef nu, afhankelijk van het aantals spelers, elke speler het bijbehorende aantal torendelen.

Aantal spelers Torendelen
2 players Figure Tower.png ×10
3 players Figure Tower.png ×9
4 players Figure Tower.png ×7
5 players Figure Tower.png ×6
6 players Figure Tower.png ×5

De spelers leggen deze in hun voorraad (bij hun meeples). Doe ongebruikte torendelen terug in de doos.

Torens

1. Landtegel leggen

Tegels met torenbouwplaatsen worden op precies dezelfde manier gelegd als die uit het basisspel.

2. Een meeple of een torendeel zetten

Nadat je je tegel gelegd hebt, mag je 1 van de volgende 4 acties uitvoeren:[1]

 • Je mag een van je meeples op de zojuist gelegde tegel zetten (volgens de normale spelregels).

3 nieuwe acties:

 • A Je bouwt een eigen torendeel op een torenbouwplaats op een willekeurige gespeelde tegel.
 • B Je bouwt een eigen torendeel op een open toren naar keuze.
 • C Je zet een eigen meeple op een open toren naar keuze en sluit deze daarmee af.[2]
Tower C2 Actions Tower.png

EEN TORENDEEL BOUWEN EN EEN MEEPLE GEVANGENNEMEN

Als je een torendeel hebt gebouwd, mag je onmiddellijk 1 meeple van het het speelveld nemen; die mag van elke speler zijn, inclusief jezelf. De gevangen genomen meeple leg je voor je neer. Als je je eigen meeple "gevangen neemt" neem je die terug in je voorraad.

De hoogte van de toren bepaalt van welke tegels je een meeple gevangen mag nemen. Je mag altijd de tegel kiezen waarop je je torendeel gebouwd hebt. Vanaf daar heb je voor elke verdieping dat de toren hoog is, 1 tegel in horizontale of verticale richting bereik. Bijvoorbeeld, als het torendeel dat je gebouwd hebt de eerste verdieping is, heb je een bereik van 5 tegels (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 1: Je bouwt een torendeel op een torenbouwplaats. Je neemt de blauwe meeple op tegel 4 gevangen.

Bouw je een torendeel op de tweede verdieping, dan zijn er al 9 tegels waarvan je een meeple gevangen kunt nemen (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 2: Je bouwt een tweede verdieping op de toren. Nu mag je één van de volgende meeples gevangen nemen: de groene meeple (1), de blauwe meeple (6), de zwarte meeple (9) of je eigen (8) terug nemen.

Elke verdieping van de toren verhoogt het bereik dus met 4 tegels (een tegel in elke richting).[3] Dit bereik overspant "gaten" en andere torens in het speelveld. Een open toren mag onbeperkt hoog worden.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag een lagere toren een meeple van een hogere toren gevangen nemen, of moet de toren minstens even hoog zijn?

Antwoord: De hoogte van de toren bepaalt alleen de reikwijdte van de 'aanval' en heeft geen andere functie.

EEN MEEPLE OP EEN TOREN ZETTEN

Tower C2 Action Meeple 01.png

Als je een van je meeples op een toren zet, [4] is deze afgesloten en kan deze niet meer worden verhoogd.[5] De meeple blijft hier staan tot het einde van het spel (je mag hem niet terugnemen), of totdat hij gevangengenomen wordt (wat je wel zelf mag doen). Spelers doen dit meestal om hun meeples op het speelveld te beschermen.

GEVANGENENRUIL

Tower C2 Action Meeple 02.png
Telkens wanneer jij en een andere speler een meeple van elkaar gevangen hebben genomen, ruilen jullie die onmiddellijk met elkaar.[6] De meeples gaan terug naar hun respectievelijke eigenaren. Als jij of de ander speler meerdere meeples gevangen hebt genomen, mag de eigenaar kiezen welke gevangene hij terug wil hebben.

GEVANGENEN VRIJKOPEN

Daarnaast mag je als je aan de beurt bent een gevangene terugkopen. Betaal de speler die je meeple gevangen genomen had 3 punten (jij gaat 3 punten naar achteren, de andere speler 3 punten vooruit).

Als je niet tenminste 3 punten hebt, mag je je meeple niet vrijkopen (je puntenaantal zou onder de 0 komen, wat niet is toegestaan). Je mag de teruggekochte meeple direct in dezelfde beurt weer inzetten.

3. Puntentelling afhandelen

De Toren heeft geen effect op de puntentelling.

Andere uitbreidingen

Omdat er nu veel speelstukken in de wereld van Carcassonne bestaan, kan dat tot vragen leiden als je met de uitbreiding De Toren speelt. Hier volgt een lijst van de verschillende speelstukken en welke acties je er wel en niet mee mag doen.

Het terugkopen van gevangen speelstukken kost altijd 3 punten, ongeacht het speelstuk.
 • Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters: Terugkopen van gevangenen gebeurt maar één keer per beurt, ook als het een dubbelbeurt is.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Hoe vaak vindt terugkoop van gevangenen plaats in een "dubbele beurt" (slechts één keer, zoals de fee-bonus of twee keer als onderdeel van een herhaalde stap)?

Antwoord: Het gebeurt maar één keer per beurt. De dubbelbeurt is [eigenlijk] maar een enkele beurt.

 • Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw:
  • De fee beschermt een meeple niet tegen gevangenname door een toren.
  • De fee kan toegewezen worden aan een meeple bovenop een toren. Zet de fee naast de toren.
  • De draak vreet ook meeples op een toren.
  • Een meeple op een toren kan niet verdreven worden door een jonkvrouw aangezien de toren geen deel van de stad is; het zijn twee aparte projecten.
 • Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars: Een brug en een toren mogen op dezelfde tegel staan (verschuif zonodig de toren om ruimte te maken).
 • Exp. 11 - Ghosts, Castles and Cemeteries:
  • A ghost can be added to a meeple placed on a tower, provided it is not a guard meeple. The ghost would stand by the tower.
  • If a tower captures a meeple with ghosts, these ghosts will return to the general supply.
  • By adding a third ghost to a meeple on top of a tower, the meeple will return to its owner and the ghosts to the general supply as usual. The tower will become open at this point.
 • Het Feest: Het is ook mogelijk om een meeple van een toren te verwijderen door gebruik te maken van een Feesttegel. (12/2014)
 • De Volgeling (The Phantom):
  • Je mag je de volgeling bovenop een open toren plaatsen.
  • Je mag een meeple als eerste figuur op een open toren zetten en de volgeling als tweede figuur op een andere open toren in dezelfde beurt.
  • In dezelfde beurt, mag je een torendeel plaatsen, plaats een torendeel als voet (als eerste figuur), neemt een meeple op een aangrenzende (horizontaal / verticaal, afstand 1) gevangen, plaatst de volgeling (als tweede figuur) op de geplaatste torentegel. Deze combinatie maakt het mogelijk om:
   • Een stad claimen met de volgeling nadat je de enige ridder in die stad gevangen genomen hebt; of
   • Een weg claimen met de volgeling nadat je de enige struikrover op die weg gevangen genomen hebt.
De volgende voorbeelden weergeven deze combinatie:
Voorbeeld 1a: in de vorige beurt plaatste Blauw een meeple in deze stad.
Voorbeeld 1b: Nu is het Rood zijn beurt en voltooid de stad met een torentegel.
Voorbeeld 1c: Rood plaatst een torendeel op de torenbouwplaats (als eerste figuur) en neemt de Blauwe meeple gevangen.
Voorbeeld 1d: De stad is nu onbezet op dit moment, Rood kan nu zijn volgeling plaatsen (als tweede figuur) en claimt hiermee de stad. Tenslotte scoort Rood 10 punten(4 tegels x 2 punten + 1 stadswapen x 2 punten) voor de stad.

Huisregels

 • Torens mogen geen meeples voorbij "gaten" gevangen nemen. (Met dank aan viberunner)
 • Een gevangengenomen meeple kan niet vrijgekocht worden voor losgeld (de "oog-om-oog" regel). (Met dank aan keyofnight)
 • Een toren van één verdieping mag alleen een meeple op de eigen tegel gevangennemen. Elke volgende verdieping breidt de reikwijdte in elke richting uit – de snelheid waarmee de reikwijdte groeit is hetzelfde als bij de gewone spelregels, maar het uitgangspunt geeft minder macht (de "Geen Verrassingen" regel). (Met dank aan keyofnight)
 • De toren mag ook meeples op tegels die diagonaal liggen vanaf de torentegel. De afstand tot de tegel waarvan je een meeple gevangen wilt nemen is het kleinste aantal horizontale en verticale stappen wat je nodig hebt om er te komen, dus een diagonaal aangrenzend aan de torentegel is 2 tegels weg. (Met dank aan Yi Niu)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 18
Tower C2 Tile B.jpg ×1
Tower C2 Tile C.jpg ×1
Tower C2 Tile E.jpg ×1
Tower C2 Tile F.jpg ×1
Tower C2 Tile G.jpg ×1
Tower C2 Tile H.jpg ×1
Tower C2 Tile I.jpg ×1
Tower C2 Tile J.jpg ×1
Tower C2 Tile K.jpg ×2
Tower C2 Tile L.jpg ×1
Tower C2 Tile M.jpg ×1
Tower C2 Tile N.jpg ×1
Tower C2 Tile O.jpg ×1
Tower C2 Tile P.jpg ×1
Tower C2 Tile Q.jpg ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat: Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Sommige geprinte ZMG spelregels bevatten een andere versie van deze zin, inclusief een extra beperking per abous:
  "After placing a tile with a tower foundation, you may perform one of the four following actions:[...]"
  De originele regels van HiG vermelden niet dat deze actie een tegel met een torenfundament vereist.
  Deze fout is gecorrigeerd in de pdf-versie van de regels.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Een meeple mag niet op een torenbouwplaats gezet worden om te voorkomen dat er een toren wordt gebouwd. Op een torenbouwplaats mogen alleen torendelen worden gezet. De toren kan alleen afgesloten worden als hij al bestaat.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, het bereik in tegels in elke richting weg van de toren (de torentegel zelf niet meegerekend) is gelijk aan het aantal torendelen in die toren.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Torenbouwplaatsen en de torens die erop gebouwd worden zijn andere projecten dan wegen, steden en weiden. Torens maken geen deel uit van enig project waar ze op staan of "raken" (ze zijn geen deel van een stad of weide waar ze aan grenzen), dus is er geen interactie tussen hen:
  • Een meeple die op een toren is gezet heeft geen invloed op de meerderheid van projecten die de toren raken (wegen, steden of weiden), en dus is die meeple ook niet betrokken bij hun puntentelling.
  • Een meeple die op een toren is gezet kan niet geraakt worden door acties die te maken hebben met projecten die de toren raken, zoals een jonkvrouwsymbool.
  Een meeple die op een toren gezet is kan wel geraakt worden door specifieke interacties, zoals de fee, de draak, de pest of het feest.
 5. Officiële verheldering van de uitgever Dit is slechts waar zolang de meeple op de toren staat – het is de aanwezigheid van de meeple die verder bouwen tegenhoudt, niet het feit dat hij gezet werd. Als de meeple door de draak of een andere toren wordt verwijderd, kunnen er weer torendelen op de nu weer geopende toren gebouwd worden. (11/2013)
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Het is niet nodig of zelfs maar toegestaan om hierover te onderhandelen. De ruil is automatisch! - zoals verhelderd in de RGG editie van de Big Box.