Difference between revisions of "The Messages/nl"
(Created page with "{{Tile|image=Messages_C2_Dispatch_6.png|padding-right=2ex|text= '''(6) 2 punten per ridder:''' Je krijgt 2 punten voor elke eigen ridder. De ridders blijven in hun steden staan.<ref> {{IconWorld}} Voor nieuwsbericht 6 kijk je naar het aantal eigen meeples dat in steden staat (ridders): gewone meeples, grote meeple, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, bewakingsmeeples, fantoom. Hun kracht (meerderheidsstemmen) doet niet terzake.<br /> Merk op dat abten geen rid...") Tags: Mobile edit Mobile web edit |
(Created page with "{{Tile|image=Messages_C2_Dispatch_7.png|padding-right=2ex|text= '''(7) 2 punten per boer:''' Je krijgt 2 punten voor elke eigen boer. De boeren blijven op hun weiden ligggen. }}") |
||
Line 116: | Line 116: | ||
{{Tile|image=Messages_C2_Dispatch_7.png|padding-right=2ex|text= | {{Tile|image=Messages_C2_Dispatch_7.png|padding-right=2ex|text= | ||
'''(7) 2 | '''(7) 2 punten per boer:''' Je krijgt 2 punten voor elke eigen boer. De boeren blijven op hun weiden ligggen. | ||
}} | }} | ||
Revision as of 12:55, 16 March 2024
De koning stuurt zijn trouwe onderdanen het rijk in. Rijkdom en aanzien wachten iedereen die verstandig gebruik maakt van de boodschappers.
Algemene informatie en opmerkingen
De tweede editie, kortweg C2 genoemd, van Nieuwsberichten (Mini #2) werd in 2017 uitgegeven door HiG als onderdeel van Big Box 6. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd in 2021 uitgegeven en bevat meer gedetailleerde afbeeldingen, steden met afgekapte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de bewoording. Momenteel is de C3 versie van deze uitbreiding alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7.
De eerste editie, kortweg C1 genoemd, van deze uitbreiding werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven.
Speelmateriaal
- 8 nieuwsberichten
- 6 vrouwelijke meeples in 6 kleuren
Spelregels
Voorbereiding
Schud de tegels met nieuwsberichten en leg deze als een gedekte stapel naast het scorespoor. Elke speler zet de vrouwelijke meeple van zijn kleur op veld 0 van het scorespoor. Elke speler heeft nu een gewone en een vrouwelijke meeple op het scorespoor.
Spelverloop
1. Landtegel leggen
Deze uitbreiding heeft geen eigen landtegels.
2. Een meeple zetten
De speelstukken van deze uitbreiding worden niet tijdens het spel op de normale landtegels gezet.
3. Puntentelling afhandelen
Telkens als je punten krijgt, moet je kiezen of je je gewone meeple of je vrouwelijke meeple op het scorespoor vooruit zet. Als tijdens jouw beurt (en alleen tijdens jouw beurt) een van beide scorepionnen door de telling op een donker veld (0, 5, 10, 15, ...) eindigt [1], trek je direct een nieuwsberichttegel en handelt die af. Doe daarvoor het volgende:
- De actie die op het nieuwsbericht staat uitvoeren.
- 2 punten ontvangen (zie rechtsonder in het zegel).
In beide gevallen schuif je het nieuwsbericht daarna weer gedekt onder de stapel.
De nieuwsberichten
Overige spelregels
- Als je punten krijgt, moet je één van beide scorepionnen, de gewone of de vrouwelijke, dat aantal punten vooruit zetten. [11] [12]
- Je mag maar één nieuwsbericht per telling trekken.[13] [14][15] Zelfs als zowel jouw meeple als jouw vrouwelijke meeple in één en dezelfde beurt op donkere velden eindigen (door het tellen van twee projecten), mag je nog steeds maar één nieuwsbericht trekken.
- Telkens als er eerder in deze beurt punten verwerkt worden van een nieuwsbericht en je tel-meeple of vrouwelijke meeple op een donker veld eindigt, mag je een tweede nieuwsbericht trekken en afhandelen. [16]
BELANGRIJK: Alleen de speler die aan de beurt is mag nieuwsberichten trekken. Ook al eindigen de scorepionnen van andere spelers op een donker veld, zij krijgen geen nieuwsbericht tijdens de beurt van een andere speler.
Eindtelling
Elke speler telt, voorafgaand aan de eindtelling, de punten van zijn beide scorepionnen (de scorepion en de vrouwelijke meeple) bij elkaar op. Vervolgens zet elke speler één scorepion op het veld dat overeenkomt met het totaal aantal behaalde punten (en neemt zonodig 50-punten en 100-punten tegels, mits die in gebruik zijn) [17] [18] en doet de andere scorepion terug in de doos. [19] Bij de eindtelling worden geen nieuwsberichten meer getrokken.
Combinaties met andere uitbreidingen
Speel je in combinatie met andere uitbreidingen, neem dan onderstaande opmerkingen in acht:
Combinaties met Nieuwsberichten:
- Nieuwsbericht 1: Een weg met een herberg is 0 punten waard als deze onafgebouwd is.
- Nieuwsbericht 2: Een stad met een kathedraal is 0 punten waard als deze onafgebouwd is.
- Nieuwsbericht 6 en 7: [20] De grote meeple geldt als 1 ridder of 1 boer.
Een dubbele beurt krijgen door de bouwmeester: Na elke 3. Puntentelling afhandelen actie mag je een nieuwsbericht trekken, mits je met een tel-meeple of vrouwelijke meeple op een donker veld terechtkomt. [21]
Tegelverdeling
C3 Editie
C2 Editie
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
In de spelregels van ZMG voor C2 staat een aanvullende voorwaarde die in de oorspronkelijke spelregels van HiG niet voorkomt: Je mag alleen een tegel met een nieuwsbericht trekken als jouw scorepion of vrouwelijke meeple alleen staan. Als de scorepion of vrouwelijke meeple van een andere speler op een donker veld staat, mag je geen nieuwsbericht trekken.
Bij C3 is deze afwijking verwijderd. - ↑ 2.0 2.1 2.2 De telling voor nieuwsbericht 1, 2 en 3 houdt alleen rekening met de punten van het project. Er wordt geen rekening gehouden met bonussen voor de meeples die op het project staan, aangezien dit bericht zich puur richt op de puntentelling van het project. De bonuspunten voor die meeples worden pas geteld als het project echt geteld wordt.
- ↑
Dit nieuwsbericht is van toepassing op alle projecten die tot de kloosters gerekend worden:
- Kloosters
- Cultusplaatsen
- Abdijen
- Duitse kloosters
- Nederlandse & Belgische kloosters
- Japanse gebouwen
- Kerken van Darmstadt
- ↑ Er is geen officiële verheldering die uitspreekt of dit nieuwsbericht ook rekening houdt met bijzondere kloosters (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters en Japanse gebouwen) waarop een meeple als abt is ingezet. De oorspronkelijke spelregels zijn geschreven voordat de bijzondere kloosters werden uitgegeven, dus is met dit geval geen rekening gehouden. De spelregels bevatten geen beperkingen die de spelers ervan weerhouden ook rekening te houden met bijzondere kloosters waarop een meeple die als abt is ingezet. In dit geval passen we de algemene spelregel toe die Georg Wild heeft aangereikt: "Als in een oudere uitbreiding slechts over monnik wordt gesproken, betekent dat niet dat meeples die als abt op een Duits klooster zijn ingezet buiten beschouwing moeten blijven." (7/2014) Dit geldt ook voor Japanse gebouwen en Nederlandse & Belgische kloosters. Zie: http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=781.msg9971#msg9971
- ↑
Het leggen van deze tegel verloopt als een normale beurt met alle bijbehorende fases. Zoals aangegeven in een andere verheldering, kan het aanleggen van deze extra tegel ook nog een dubbele beurt worden. De speler kan ook nog meer nieuwsberichten krijgen.
Net als bij een normale beurt, kunnen spelers besluiten om een tegel uit hun voorraad te gebruiken in plaats van een nieuwe te trekken, zoals met:- Een abdij tegel (Exp. 5 - Burgemeesters en Abdijen)
- Een Duitse burcht tegel (Burchten in Duitsland)
- Een halve tegel (Halve tegels (Halflings))
- ↑
Voor nieuwsbericht 6 kijk je naar het aantal eigen meeples dat in steden staat (ridders): gewone meeples, grote meeple, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, bewakingsmeeples, fantoom. Hun kracht (meerderheidsstemmen) doet niet terzake.
Merk op dat abten geen ridder kunnen zijn. Alle meeples die op een klooster binnen een stad staan zijn monniken en die tellen niet mee als ridder. Hier volgen enkele voorbeelden van kloosters binnen een stad uit Uitbr. 3 en Uitbr. 8 waar een monnik binnen een stad kan worden gezet:
- ↑ The ZMG rules allowed the active player to score a feature even without having the majority. This may be due to a mistranslation of the German rules.
- ↑
Note that you can score 0 points. This scenario may cover:
- A highwayman on road with an inn
- A knight in city with a cathedral
- A knight on besieged city
- A farmer in field with no completed cities
- A mayor in city with no coats of arms
- A mayor on castle token
- A lord/lady on castle token
- You do not have the majority
- ↑ Any bonus points associated to the meeple being removed will be scored as if at the end of the game, such as the fairy 3-point scoring bonus or the ringmaster bonus.
- ↑ Any other meeples belonging to you or other players remain on the feature, as it is still incomplete.
- ↑ Met andere woorden, beide scorepionnen zijn gelijk, er zijn geen verschillen tussen de twee.
- ↑ Als, bijvoorbeeld, zowel een stad als een weg door de speler die aan de beurt is tegelijk afgebouwd worden mag je voor elk project een andere scorepion (de gewone of de vrouwelijke) vooruit zetten. Alle punten van de stad moeten met één scorepion verwerkt worden, en alle punten van de weg moeten met één scorepion verwerkt worden.
- ↑ In de spelregels van ZMG staat "Je mag slechts één nieuwsbericht trekken bij het tellen van projecten," wat minder specifiek is dan de oorspronkelijke van HiG.
- ↑ Dit betekent dat nieuwsberichten ontvangen worden na 3. Puntentellingen afhandelen. De tellingsronde neemt alle tellingen die tijdens de beurt van de speler plaatsvinden in beschouwing. Merk op dat er bij een dubbele beurt één tellingsronde per beurtdeel plaatsvindt.
- ↑
De eerste editie van deze uitbreiding hanteerde een complexere benadering van de nieuwsberichten waarbij er volgens de verhelderingen van 5/2014 en 10/2014 verschillende tellingsrondes waren, wat nu verouderd is. De 2e editie neemt slechts één tellingsronde in beschouwing na 3. Puntentellingen afhandelen.
Vraag: Je ontvangt een nieuwsbericht als jouw vrouwelijke meeple of je scorepion na het tellen van alle punten op een donker veld eindigt, toch? Ik bedoel, je houdt geen rekening met tussentijdse tellingen als gevolg van het afbouwen van meerdere projecten, maar alleen de uiteindelijke plek waar jouw scorepionnen eindigen.
Antwoord: Ja, je krijgt alleen een nieuwsbericht bij de laatste verplaatsing van je scorepionnen op het scorespoor. Er is wel een randgeval: als je punten krijgt door een nieuwsbericht waardoor je nog een nieuwsbericht mag ontvangen, dan krijg je die wel. Dit staat vermeld in de spelregels van Big Box 6. (1/2021)
Het mechanisme achter de "tellingsronden" van de vorige editie staat hier beschreven.
- ↑ Bij de 1e editie werd ook aangegeven dat als je punten krijgt door een nieuwsbericht, het mogelijk is dat je een tel-meeple verzet en nog een nieuwsbericht krijgt die je in dezelfde beurt afhandelt. Dat kan tot een vrijwel eindeloze ketting van tellingen leiden.
- ↑ In de spelregels van ZMG is deze verheldering weggelaten.
- ↑ De puntentegels zitten bij Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen, maar de spelregels van Big Box 6 nemen aan dat deze tegels bij het basisspel horen. Dat is de reden waarom ze hier genoemd worden.
- ↑ De spelregels van ZMG instrueren de spelers om hun gewone scorepion hiervoor te gebruiken en de vrouwelijke meeple te verwijderen. De oorspronkelijke spelregels van HiG laten de spelers zelf kiezen welke scorepion (de tel-meeple of de vrouwelijke meeple) voor de eindtelling te gebruiken en de ander weg te leggen.
- ↑
In de verheldering wordt ten onrechte naar Nieuwsbericht 5 en 6 verwezen. In de gedrukte spelregels van HiG werd deze fout hersteld. Bedenk:
- Nieuwsbericht 5 gaat over wapens.
- Nieuwsbericht 5 en 6 hebben alleen betrekking op steden, dus is het onlogisch om het over boeren te hebben.
- Nieuwsbericht 7 gaat wel over boeren.
- ↑ Als er een tegel aan een project met een bouwmeester is aangelegd en als gevolg daarvan nieuwsbericht #4 getrokken wordt, wordt de extra tegel van het nieuwsbericht vóór de bouwmeesterbeurt aangelegd. Als de extra tegel van het nieuwsbericht aan het project met de bouwmeester wordt aangelegd, krijg je nog een extra bouwmeesterbeurt. De gebeurtenissen zijn dan dus: oorspronkelijke beurt => beurt van nieuwsbericht #4 => bouwmeesterbeurt van nieuwsbericht #4 => bouwmeesterbeurt van de oorspronkelijke tegel. (11/2013)