Extensia pentru a 20-a aniversare

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page 20th Anniversary Expansion and the translation is 100% complete.
Other languages:
20th Anniversary Expansion C2 Tile N.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Aceasta este o extensie sărbătorească care servește drept omagiu primelor 3 extensii majore. Nu contează dacă nu le știi, desfășurarea jocului cu această miniextensie nu este afectată.

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

A 20-a aniversare a fost lansată pentru ediția nouă de Hans im Glück în 2021 ca parte a Ediției pentru a 20-a aniversare. Ediția pentru a 20-a aniversare a fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie are orașe cu clădiri dezordonate.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare

Regulile pentru Ediția pentru a 20-a aniversare rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

 • Tâlharii devin călători și/sau călătoare
 • Cavalerii nu se schimbă
 • Călugării sunt numiți și călugărițe
 • Țăranii devin țărane

Publicatorii au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și reprintări.

20th Anniversary Edition C2 Medal medium.png

Conținut

 • 15 cartonașe de teren noi marcate cu un simbol „20”. Aceste noi cartonașe sunt divizate în 3 grupuri de câte 5. Fiecare grup are unul dintre următoarele simboluri.
Simbolurile săgeți prezente pe cartonașele extensiei

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 15 cartonașe noi cu restul cartonașelor de teren.

Desfășurarea jocului

20th Anniversary Expansion C2 Feature Symbols.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș de teren din Extensia pentru a 20-a aniversare, îl plasezi în conformitate cu regulile normale. În funcție de direcția înspre care arată simbolul săgeată, următoarele situații pot avea loc:

 • Dacă plasezi un cartonaș cu un simbol săgeată în așa fel încât săgeata nu indică înspre un cartonaș adiacent, primești 2 puncte și tura dvs. continuă ca în mod obișnuit.
Exemplul 1a: Simbolul săgeată de pe cartonașul tocmai plasat nu indică spre un cartonaș adiacent
 • Dacă plasezi un cartonaș cu un simbol săgeată în așa fel încât săgeata indică înspre un cartonaș adiacent, activezi simbolul săgeată și acțiunea corespunzătoare poate fi executată potrivit tipului său (vezi 2. Plasarea unui meeple și 4. Acțiune tură extra).
Exemplul 1b: Simbolul săgeată de pe cartonașul tocmai plasat indică spre un cartonaș adiacent
 • Dacă plasezi oricare cartonaș (nu este necesar un simbol săgeată) adiacent cu un cartonaș cu un simbol săgeată în așa fel încât săgeată indică înspre cartonașul tocmai plasat, activezi simbolul săgeată și acțiunea corespunzătoare poate fi executată potrivit tipului său (vezi 2. Plasarea unui meeple și 4. Acțiune tură extra).
Exemplul 1c: Simbolul săgeată de pe un cartonaș de pe suprafața de joc indică spre cartonașul tocmai plasat
2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonașul tocmai plasat în conformitate cu regulile normale. Totuși, dacă ai activat un simbol săgeată, poți avea o opțiune adițională în funcție de tipul de simbolː

20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png
În loc de a plasa un meeple pe cartonașul tocmai plasat, ai posibilitatea de a îl adăuga lângă unul dintre meepleșii dvs. oriunde de pe tabla de joc, în așa fel încât acum vor fi doi meepleși unul lângă altul. Asta înseamnă că ai cu 1 meeple mai mult pe teritoriu pentru evaluarea sa și ai posibilitatea de a putea să securizezi punctele (de unul singur).

Notă: Nu ai posibilitatea de a utiliza această acțiune pentru a adăuga un al treilea meeple lângă cei trei deja plasați unii lângă alții.

Exemplul 2a: Jucătorul roșu plasează un al doilea cavaler lângă cavalerul său într-un oraș în altă parte a suprafeței de joc.
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png
În loc de a plasa un meeple pe cartonașul tocmai plasat, ai posibilitatea de a îl plasa pe oricare teritoriu nefinalizat, neocupat (un drum, un oraș, un câmp, o mănăstire sau chiar un abate pe o mănăstire sau grădină) oriunde în suprafața de joc - deci nu trebuie neapărat să fie pe cartonașul tocmai plasat.[1] Vă rugăm să luați în considerare că câmpurile înconjurate complet nu sunt considerate finalizate, din moment ce nu sunt evaluate până la sfârșitul jocului.[2]
Exemplul 2b: Jucătorul roșu plasează un meeple într-un oraș altundeva în suprafața de joc.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Dacă finalizați un teritoriu cu cartonașe din Extensia pentru a 20-a aniversare este evaluat în conformitate cu regulile normale.

Evaluarea finală

La sfârșitul, un teritoriu cu cartonașe din Extensia pentru a 20-a aniversare este evaluat în conformitate cu regulile normale.

4. Acțiune tură extra
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png
Dacă ai activat acest simbol, primiți o tură extra. Prima dată, vă terminați tura curentă (cea în care a fost activat simbolul) în conformitate cu regulile obișnuite, iar după aceea efectuezi altă tură întreagă. Atenție: Dacă activezi acest simbol din nou, nu va avea niciun efect. Nu vei obține o a treia tură consecutivă fără întrerupere. Poți activa ambele celelalte simboluri într-o tură adițională.[3]

Rezumat

 • Dacă plasezi un cartonaș cu un simbol săgeată în așa fel încât simbolul nu este activat (săgeata nu indică către un cartonaș adiacent), primești imediat 2 puncte, în caz contrar nu se schimbă nimic.
 • Activezi simbolul săgeată plasând cartonașul cu săgeata indicând spre un cartonaș adiacent sau plasând un cartonaș adiacent cu alt cartonaș din suprafața de joc prezentând un simbol săgetă indicând spre cartonașul tocmai plasat.
 • Un maxim de 1 simbol poate fi activat o dată pe tură. Dacă ai putea activa mai mult de unul, ai posibilitatea de a alege doar unul dintre ele.
 • Dacă plasezi un cartonaș cu simbol activând un simbol de pe alt cartonaș din suprafața de joc, primești obișnuitele 2 puncte (pentru că nu activezi simbolul de pe cartonașul tocmai plasat).
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png
Îți este permis să îți adaugi meepleul lângă oricare dintre meepleșii tăi plasați anterior de pe suprafața de joc, în așa fel încât vor fi 2 (poate fi un maxim de 2 meepleși în același timp).[4]
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png
Ai posibilitatea de a îți plasa meepleul pe oricare teritoriu nefinalizat, neocupat de oriunde de pe suprafața de joc.
20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png
Ai o întreagă tură extra (maxim de două ture consecutive).[5]

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Comentarii generale:

Interpretare din partea comunității Poți utiliza simbolurile săgeți 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png și 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png numai pentru a plasa un meeple valid pe teritorii obișnuite, adică acele teritorii care pot fi ocupate și evaluate. Alte zone speciale nu ar trebui permise:

Ext. 2 - Negustori și constructoriExt. 2 - Negustori și constructori

Interpretare din partea comunității Tura extra și constructorul: În timpul unei ture duble, dacă activezi un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 03.png și obții o tură extra, îți vei termina tura dublă în întregime înainte de a îți executa tura ta extra.

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Coridoare fermecate: Nu ar trebui să îți fie permis să utilizezi un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png pentru a îți plasa meepleul pe un coridor fermecat. Acest simbol de acțiune deja acționează ca un coridor fermecat așa că ar trebui să se aplice aceleași restricții.

Ext. 10 - În arena circuluiExt. 10 - În arena circului

Întrebare fără clarificare oficială Piramidele de artiști: Nu ar trebui să fie permis să utilizezi un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png pentru a adăuga un meeple la o piramidă de artiști unde ai deja un meeple. Această acțiune îți permite să alterezi majoritatea într-un teritoriu, dar nu ar trebui permisă să fie utilizată la teritorii unde nu se aplică majoritatea. O clarificare oficială ar fi necesară.

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

Interpretare din partea comunității Aparate de zbor: Nu ar trebui să îți fie permis să utilizezi un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png pe un aparat de zbor. Acest simbol de acțiune deja acționează ca un coridor fermecat așa că ar trebui să se aplice aceleași restricții.

Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania / Mănăstiri din Țările de Jos și BelgiaMănăstiri din Țările de Jos și Belgia / Construcții japonezeConstrucții japoneze

Interpretare din partea comunității Plasarea unui al doilea meeple pe o mănăstire specială: Când se utilizează un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 01.png pentru a plasa un al doilea meeple pe o mănăstire specială, trebuie să fie plasat în aceeași poziție ca cel deja de pe teritoriu: un al doilea călugăr sau un al doilea abate.[6]

Interpretare din partea comunității Plasarea unui meeple pe o mănăstire specială: Ar trebui să îți fie permis să utilizezi un simbol săgeată 20th Anniversary Expansion C2 Action Symbol 02.png pentru a plasa un meeple drept călugăr sau drept abate pe o mănăstire specială nefinalizată și neocupată.[7]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 15
20th Anniversary Expansion C2 Tile A.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile B.png ×1
(T)
20th Anniversary Expansion C2 Tile C.png ×1
(W)
20th Anniversary Expansion C2 Tile D.png ×1
(G)
20th Anniversary Expansion C2 Tile E.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile F.png ×1
(W)
20th Anniversary Expansion C2 Tile G.png ×1
(B)
20th Anniversary Expansion C2 Tile H.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile I.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile J.png ×1
(T)
20th Anniversary Expansion C2 Tile K.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile L.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile M.png ×1
(E)
20th Anniversary Expansion C2 Tile N.png ×1
20th Anniversary Expansion C2 Tile O.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG includ o clarificare adițională pentru mănăstiri și grădini:
  „Ai posibilitatea de a plasa un meeple normal (sau abate) pe mănăstiri (sau grădini) neocupate care încă nu au fost înconjurate de 8 cartonașe.” [„You may place a normal meeple (or abbot) on unoccupied monasteries (or gardens) which have been not yet surrounded by 8 tiles.” ]
 2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG utilizează o formulare diferită pentru această propoziție, ce pare tradusă greșit, căci câmpurile sunt întotdeauna considerate drept nefinalizate, chiar dacă sunt înconjurate complet:
  „Câmpurile care nu sunt înconjurate complet sunt luate în considerare drept încă nefinalizate, căci nu sunt evaluate până la sfârșitul jocului.” („Fields which are not completely surrounded count as not yet completed, since they are not scored until the end of the game.”)
 3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această ultimă propoziție a fost adăugată în regulile de Mindok.
 4. Interpretare din partea comunității Această extensie nu îți permite să plasezi mai mult de doi meepleși împreună pe această cale. Alte extensii, precum Mini #1 - Aparate de zbor Mini #1 - Aparate de zbor sau Mini #7 - Cercuri în lan Mini #7 - Cercuri în lan, nu au această limitare.
 5. Interpretare din partea comunității Poți efectua numai o singură tură întreagă extra cu acest simbol.
 6. Interpretare din partea comunității Ideea acestei acțiuni este să se aducă omagiu meepleșilor mari din Ext. 1, deci noul meeple este adăugat la teritoriu pentru a îți crește votul la majoritate pentru aceeași evaluare. Deci ar trebui să îți fie permis să adaugi un al doilea meeple plasat drept călugăr dacă primul a fost plasat drept călugăr sau un al doilea meeple plasat drept abate dacă primul a fost plasat drept abate. Amestecarea pozițiilor meepleșilor nu ar trebui să fie permise din moment ce ar participa în evaluări diferite, iar asta ar învinge țelul inițial.
 7. Interpretare din partea comunității Dacă mănăstirea specială este finalizată, nu ar trebui să îți fie permis să plasezi un meeple drept călugăr pe ea din moment ce ar trebui să se aplice aceleași restricții ca pentru coridoarele fermecate.