Topografii

From Wikicarpedia
(Redirected from Topografii)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Land Surveyors and the translation is 100% complete.
Land Surveyors C2 Scoring Explanation 01.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


În această miniextensie, topografi se mută prin zona ținutului Carcassonne, redeterminându-i valoarea din nou și din nou. Sincronizarea este totul, căci plănuiești și aștepți pentru momentul potrivit pentru a îți evalua teritoriile.

Informații generale și comentarii

Foaia

Topografii este a doua miniextensie oficială de tip „Printează și Joacă” pentru a doua ediție. A fost lansată de Hans im Glück în 2020.

Această extensie nu include cartonașe noi de teren, ci un set de cartonașe de evaluare care modifică regulile obișnuite de a evalua drumuri, orașe și mănăstiri.

Exemplu de cartonașe de evaluare incluse în Topografii

Cartonașele de evaluare sunt incluse în ultima pagină a cărții de reguli disponibilă aici:

Asigurați-vă că printați cartonașele de evaluare pe hârtie groasă (sau lipiți hârtia pe o bucată de carton) și decupați-le.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații, din moment ce nu a fost testată.

Notă: Poți găsi un simulator online al acestei extensii aici.

Conținut

 • 12 cartonașe de evaluare împărțite în:
  • 5 evaluări pentru orașe
Evaluări pentru orașe
 • 4 evaluări pentru drumuri
Evaluări pentru drumuri
 • 3 evaluări pentru mănăstiri
Evaluări pentru mănăstiri

Reguli

Pregătire

Împarte cartonașele de evaluare în trei teancuri[1] (orașe, drumuri, mănăstiri), partea de sus cu informația cu fața în sus. Amestecă fiecare dintre cele trei teancuri și plasează-le unul lângă altul sub tabla de scor. Apoi, ia cartonașul de sus de pe fiecare teanc și plasează-l lângă teanc. Acele trei teancuri sunt cartonașele de evaluare active.

Exemplu: Configurație pentru evaluările orașelor, drumurilor și mănăstirilor (de la stânga la dreapta). Pentru fiecare tip de evaluare, aranjezi următoarele:
 • 1 Un teanc de cartonașe de evaluare
 • 2 Un cartonaș de evaluare activ de pe lângă teanc

Desfășurarea jocului

Această extensie afectează doar evaluarea. Vei efectua următorii pași: 1. Atașarea unui cartonaș de teren și 2. Plasarea unui meeple ca în mod obișnuit.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Pentru fiecare dintre cele trei teritorii (orașe, drumuri și mănăstiri), un cartonaș de evaluare este mereu activat. În timpul evaluării unui teritoriu, cartonașele de evaluare determină cât de multe puncte primește un jucător. Dacă evaluezi mai mult de unul într-o tură, toate acele evaluări sunt influențate de cartonașul lor de evaluare respectiv.

După o tură după ce ai evaluat cel puțin un teritoriu, ia toate cartonașele de evaluare și pune-le dedesubtului teancului respectiv. După aceea, ia cartonașul de sus de pe feicare dintre cele trei teancuri și pune-l lângă teanc (devenind cartonașul de evaluare activ). Dacă finalizezi un teritoriu, dar nu este acordat niciun punct (pentru că nu are niciun meeple pe el), cartonașele de evaluare active rămân și nu sunt înlocuite.

Cartonașele de evaluare în detaliu
Land Surveyors C2 Scoring Explanation 01.png
Juriul cetățenilor | Dacă este evaluat un oraș, regula majorității meepleșilor nu se aplică. Oricare jucător, care are cel puțin 1 meeple în oraș, încasează punctele.
Exemplul 1: Ai finalizat un oraș. Datorită cartonașului de evaluare Juriul cetățenilor, atât jucătorul roșu (având majoritatea de meepleși), cât și jucătorul albastru (cu doar un 1 meeple) primesc 14 puncte.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 02.png
Învecinare proastă | În timpul evaluării unui oraș, aceste segmente de completare ale unui oraș Land Surveyors C2 Semicircular City Segment.png nu iau parte la evaluare și nu aduc niciun punct.[2]
Exemplul 2: Orașul jucătorului roșu valorează numai 6 puncte, din cauza învecinărilor proaste. Toate cartonașele de oraș cu Land Surveyors C2 Symbol Cross v01.png nu aduc puncte.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 03.png   Land Surveyors C2 Scoring Explanation 04.png   Land Surveyors C2 Scoring Explanation 05.png
Land Surveyors C2 Scoring Explanation 06.png
Bogăție / Sărăcie | În timpul evaluării unui oraș, drum sau mănăstiri, primești fie +3, fie -3 puncte. Prin urmare, primirea de puncte negative este de asemenea posibilă și se poate întâmpla ca scorul tău total să scadă sub 0.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 07.png
Asediu | În timpul evaluării unui oraș, fiecare blazon îți dă 1 punct extra.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 08.png
Târg stradal | În timpul evaluării unui drum primești de două ori mai multe puncte.[3]

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 09.png
Drum lung | În timpul evaluării unui drum primești 5 puncte, indiferent de lungimea drumului.[4]
Exemplul 3: Ai completat ambele drumuri. Pentru că cartonașul de evaluare Drum lung este activ, atât jucătorul roșu, cât și jucătorul albastru primesc fiecare câte 5 puncte pentru drumurile lor.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 10.png
Insurgență țărănească | În timpul evaluării unui drum, fiecare cartonaș cu o gospodărie țărănească îți aduce un punct mai puțin. Grajdurile[5] nu afectează evaluarea.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ce sunt gospodăriile țărănești și grajdurile?

Răspuns: Sunt ilustrații mici pe care le poți găsi pe câmpurile din Carcassonne II:

Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Exemplul 4: Din cauza Insurgenței țărănești, jucătorul roșu încasează numai 4 puncte pentru drumul său. Toate cartonașele de drum marcate cu Land Surveyors C2 Symbol Cross v01.png nu aduc niciun punct.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 11.png
Mănăstire pustnică | Primești 1 punct mai puțin pentru fiecare dintre cele 9 cartonașe dintr-o evaluare de mănăstire care prezintă un segment de oraș.
Exemplul 5: Din cauza Mănăstirii pustnice, jucătorul roșu încasează numai 5 puncte (9 - 4 puncte) pentru mănăstire sa. Fiecare cartonaș marcat cu Land Surveyors C2 Symbol Cross v01.png nu aduce niciun punct.

Land Surveyors C2 Scoring Explanation 12.png
Rută de pelerinaj | Primești câte 1 punct extra pentru fiecare dintre cele 9 cartonașe dintr-o evaluare de mănăstire care prezintă un segment de drum.
Exemplul 6: Datorită Rutei de pelerinaj, jucătorul roșu încasează 15 puncte (9 + 6 puncte) pentru mănăstirea sa. Fiecare cartonaș marcat Land Surveyors C2 Symbol Check v01.png aduce 1 punct extra.
Evaluarea finală

Cartonașele de evaluare nu afectează evaluarea de la sfârșitul jocului.[6]

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Regulile pentru această miniextensie iau în considerare numai teritoriile din jocul de bază. Mai mult, intenția originală este modificarea regulilor de bază aplicate majorității și evaluăii teritoriilor într-un mod dinamic. Drept consecință, unele cartonașe pot valora puncte diferit sau chiar valoarea totală a teritoriului poate fi alterată.

Considerații generale:

Interpretare din partea comunității Asta fiind spus, includem următoarele considerații când se combină această miniextensie cu alte extensii în absența unor clarificări ulterioare ale publicatorului:

 • Următoarele cartonașe de evaluare ar trebui aplicate primele când se evaluează un teritoriu pentru a ne ține de intenția originală de a modifica evaluarea de bază a teritoriului. Asta înseamnă că cartonașele de evaluare listate mai departe ar trebui aplicate înainte de orice modificator de scor (precum hanurile și catedralele), dar nu bonusurilor aplicate deasupra (precum magicianul și Piețele din Leipzig):
  • Juriul cetățenilor: modifică majoritatea de pe teritoriu. Va fi primul luat în considerare.
  • Drum lung / Învecinare proastă: modifică numărul de cartonașe de luat în considerare în timpul evaluării. Numărul de cartonașe modificat va fi luat în considerare pentru oricare alt modificator sau bonus aplicat după aceea implicând puncte per cartonaș.
   • Drumuri: catedrale germane și hanuri (bonusul magicianului, bonusul Sfertului constructorilor de căruțe din Piețele din Leipzig și bonusul pariurilor nu sunt afectate, deci folosesc numărul original de cartonașe).
   • Orașe: catari / asediu / asediatori și catedrale (bonusul magicianului și bonusul pariurilor nu sunt afectate, deci folosesc numărul original de cartonașe).[7]
  • Asediu / Târg stradal / Insurgență țărănească / Mănăstire pustnică / Rută de pelerinaj: modifică numărul de puncte acordate pentru fiecare cartonaș sau simbol. Oricare modificator sau bonus va fi aplicat după aceea ca de obicei.
 • Următoarele cartonașe de evaluare ar trebui aplicate alături de alte bonusuri ale teritoriilor (precum construcțiile mici), din moment ce modifică punctele pe care îl merită un teritoriu odată ce este realizată evaluarea per cartonaș:
  • Bogăție / Sărăcie: oferă un bonus sau penalitate pe deasupra numărului obișnuit de puncte pentru teritoriu.
 • Cartonașele de evaluare pentru mănăstiri ar trebui aplicate tuturor construcțiilor mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze/belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Catedralele germane și grădinile nu sunt luate în considerare.
 • Un meeple abate plasat pe o construcție mănăstirească nu va fi afectat de niciun cartonaș de evaluare pentru mănăstiri când este eliminat și evaluat timpuriu în faza 2. Plasarea unui meeple, din moment ce teritoriul nu este evaluat după finalizare în faza 3. Declanșarea unei evaluări de puncte.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe de evaluare totale: 12

Land Surveyors C2 Scoring Tile 01.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 02.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 03.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 04.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 05.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 06.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 07.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 08.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 09.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 10.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 11.png ×1
Land Surveyors C2 Scoring Tile 12.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Regulile în engleză de HiG au folosit cuvântul „pile”. În schimb, am folosit „stack” pe pagina în engleză de dragul consistenței cu alte reguli în engleză.
 2. Interpretare din partea comunității Cartonașul de evaluare Învecinare proastă afectează numărarea cartonașelor. Meepleșii plasați pe acele cartonașe necalculați pentru evaluare sunt încă luați în considerare pentru majoritate ca în mod obișnuit.
 3. Interpretare din partea comunității Cartonașul de evaluare Târg stradal arată un „x2” în loc de a prezenta un cartonaș de drum generic urmat de un „+1”. Formatul din urmă este preferat la acele cartonașe de evaluare cu modificări aplicate numai unor anumite cartonașe de evaluare. Totuși, formatul „x2” este mai direct pentru a indica că „+1” punct afectează toate cartonașele.
 4. Interpretare din partea comunității Cartonașul de evaluare Drum lung afectează numărul cartonașelor. Nu contează lungimea drumului, va fi evaluat ca un drum de 5 cartonașe. Acest cartonaș de evaluare are un comportament dual căci poate crește sau descrește evaluarea actuală pentru un drum.
 5. Interpretare din partea comunității Regulile în engleză de HiG au folosit cuvântul „stable”. În schimb, am folosit „shed” pe pagina în engleză de dragul consistenței cu alte reguli în engleză.
 6. Interpretare din partea comunității Regulile nu menționează evaluarea finală explicit, dar regulile menționează numai evaluarea teritoriilor finalizate din timpul turelor jucătorilor.
 7. Interpretare din partea comunității Acele cartonașe neluate în considerare pentru calcularea cartonașelor pentru evaluarea de bază orașul va fi luat în considerare ca în mod obișnuit pentru evaluări bonus precum bonusurile de catedrală germană sau declanșări de evaluare ale cetăților învecinate. Oricare pioni sau jetoane plasate pe acele cartonașe vor fi luate în considerare ca în mod obișnuit: meepleși, pioni speciali, pioni neutri și jetoane precum construcții mici.