Glosar

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Glossary and the translation is 100% complete.
Exclamation2.png

Această pagină este în curs de construire!
Se pot schimba reguli, fragmente de text, imagini și altele.


A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z 0-9

A

Abate (pion)

Figure Abbot red.png
Un tip de meeple care poate fi plasat numai pe mănăstiri sau grădini. Acest meeple vine odată cu jocul de bază jocul de bază și face parte din miniextensia Abatele Abatele.
Se aplică numai pentru C2/C3

Abate (regulile mănăstirilor speciale)

Meeple (supus) plasat pe laterală drept abate pe o mănăstire specială.
Un tip alternativ de plasare a meepleului (supusului) care poate fi folosit pe o mănăstire specială. Meepleul (supusul) este plasat pe laterala sa pentru a indica că nu va fi evaluat până la sfârșitul jocului. Va încasa puncte pentru toate cartonașele de pe rândurile și coloanele care pornesc de la mănăstire. Această plasare alternativă face parte din miniextensiile din seria mănăstirilor speciale ce include Mănăstiri din Germania (CI și CII), Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia (numai CI), Construcții Japoneze (numai CII):
Se aplică pentru CI și CII.

Abație

Abbey And Mayor C2 Tile A.jpg Abbey And Mayor C1 Tile Abbey.jpg
Un cartonaș special care poate fi plasat numai într-o gaură din câmpul de joc, dar poate fi plasat indiferent de conținutul cartonașelor adiacente. Un meeple (supus) plasat pe o abație este un călugăr. Abația este evaluată în același fel ca o mănăstire finalizată. O abație poate provoca sau fi provocată de un lăcaș de cult. Acest cartonaș face parte din Abația și primarul Abația și primarul.
Se aplică pentru C1 și C2


activ, Jucător

Jucătorul al cărui tură este în prezent. Chiar și atunci când alți jucători execută acțiuni în timpul unei ture a unui jucător (precum parașutarea supușilor sau luatul parte la o rundă de licitare), aceștia nu sunt considerați a fi activi.

Aparat de zbor

Logo Flier C2.png Logo Flier C1.png
Acest element de peisaj apare pe cartonașele din miniextensia Aparate de zbor și Aparatele de zbor (prima ediție) care permite plasarea unui meeple pe un cartonaș diferit cu aruncarea unui zar.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

B

Bac

Figure Ferry.png
O piesă de lemn care poate fi folosită pentru a conecta două segmente de râu peste un lac în miniextensia Bacuri.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.


Bazar

Feature Bazaar C2.png Feature Bazaar C1.png
Acest element de peisaj apare pe cartonașe din extensia: Poduri, cetăți și bazaruri și Poduri, cetăți și bazaruri (prima ediție). Plasarea unui cartonaș cu un bazar deschide o rundă de licitare.
Se aplică pentru C1 și C2.


Bifurcație

River II C2 Tile I.jpg
Un cartonaș din Râul II pe care jucătorul de pornire ar trebui să îl plaseze imediat după cartonașul cu izvor. Cartonașele subsecvente cu râu pot fi plasate la fiecare ramură.
Se aplică pentru C1 și C2.

Big Box

O compilație Carcassonne, ce conține mai multe extensii majore și/sau minore. Au existat mai multe Big Box-uri de-a lungul anilor, pentru toate Big Box-urile actuale vezi: Big Box-uri.

Blazon

Icon Pennant blue white C2.png
Folosit pentru scuturile albastre și albe de pe unele segmente de oraș. Cunoscut și ca „stemă” și „scut” (limbajul colocvial).
Se aplică numai pentru C2/C3.

C

casei, Regulă a

Orice regulă neoficială folosită în joc.

Catedrală

Feature Cathedral C2.png Feature Cathedral C1.png
Acest element de peisaj apare pe cartonașe din extensiile: Hanuri și catedrale și Hanuri și catedrale (prima ediție). Un oraș care conține o catedrală aduce 3 puncte pentru fiecare cartonaș și blazon atunci când acesta este finalizat (în loc de obișnuitele 2). Totuși, dacă acesta rămâne nefinalizat până la sfârșitul jocului, orașul aduce 0 puncte.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

Cavaler

Un meeple plasat într-un oraș.

Călugăr

Un meeple plasat pe o mănăstire.

Câmp

GC11 C1 Tile 09.jpg
Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Segmentele conectate de câmp alcătuiesc o fermă.

Claustru

Mănăstire.

Constructor

Figure Builder red.png
Un pion special inclus în Negustori și constructori și Negustori și constructori (prima ediție), constructorul este dependent de un meeple pentru plasare. Poate fi plasat pe un drum sau într-un oraș; de se întâmplă ca teritoriul să fie extins în următoarea tură a jucătorului, atunci jucătorul poate efectua o tură dublă.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

Coridor fermecat

Feature MagicPortal C2.png Feature MagicPortal C1.png

Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Prințesa și dragonul Prințesa și dragonul care permite să se mute meepleși pe cartonașe deja plasate.

Se aplică pentru C1 și C2.

D

Dealuri

Feature Hill C2.png Feature Hill C1.png

Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Oi și dealuri care schimbă majoritatea teritoriilor.
Se aplică pentru C1 și C2.

Dragon

Figure Dragon.png
Inclus în Prințesa și dragonul, ori de câte ori este plasat un cartonaș cu vulcan, dragonul este mutat imediat pe el. Ori de câte ori este plasat un cartonaș cu un simbol al dragonului se mută dragonul—potrivit HiG, această mutare se petrece după plasare, dar înaintea evaluării, pe când reguli RGG spun că dragonul se mută după evaluare. Dragonul se mută 6 cartonașe fie orizontal, fie vertical, fiecare jucător efectuând ture de a muta dragonul un singur cartonaș deodată. Dacă dragonul se mută pe un cartonaș ocupat de un meeple, constructor sau porc, pionul este „mâncat” și înapoiat proprietarului său, laolaltă cu orice pioni dependenți (precum un constructor sau porc). Dragonul nu poate să se mute pe același cartonaș de două ori într-o tură, nici pe un cartonaș ocupat de zână sau unul dintre cele douăsprezece cartonașe ale orașului Carcassonne. Dacă dragonul nu poate să continue se se mute potrivit regulilor de mai sus, a atins o fundătură și faza sa actuală de mutare este gata.
Se aplică pentru C1 și C2.

dragonului, Simbol al

Feature Dragon C2.png Feature Dragon C1.png
Inclus în Prințesa și dragonul, ori de câte ori este plasat un cartonaș cu simbol al dragonului se mută dragonul.
Se aplică pentru C1 și C2.

Drum

New rules road b.png
Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat pe un drum este numit tâlhar. Un drum finalizat aduce 1 punct pentru fiecare cartonaș pe care este vizibil; în timpul evaluării finale, drumurile nefinalizate aduc de asemenea câte 1 punct pentru fiecare cartonaș.

F

Festival

Glossary Festival.png
Acest element de peisaj apare numai pe cartonașele din Festivalul.
Se aplică numai pentru C2/C3.G

Gospodărie țărănească

Feature Farmhouse C2.png
Acest element de peisaj apare pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și este folosit pentru evaluare adițională atunci când se folosesc Piețele din Leipzig și Vameșii sau pentru a încasa mai puține puncte atunci când se folosește cartonașul Insurgență țărănească din Topografii.
Se aplică numai pentru C2/C3.

Grajd

Feature Cows C2.png Feature Donkeys C2.png Feature Pigsty C2.png 
Aceste elemente de peisaj (Grajd pentru vaci, Grajd pentru măgari și Grajd pentru porci) apar pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și sunt folosite pentru evaluare atunci când se joacă cu Piețele din Leipzig sau Vameșii.
Se aplică numai pentru C2/C3.

Grădină

Feature Garden C2.png
Acest element de peisaj apare pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și este folosit pentru evaluare atunci când se joacă cu Abatele sau Vameșii.
Se aplică numai pentru C2/C3.

Grâu

Token Wheat C2.png Token Wheat C1.png
Acest jeton cu grâu este introdus în Negustori și constructori Negustori și constructori, grâul este unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există șase jetoane corespondente.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

H

Han

Feature Inn C2.png Feature Inn C1.png
Aceste elemente de peisaj (han C2, han C1) apar pe cartonașe din Hanuri și catedrale, Contele, regele și vasalii și Poduri, cetăți și bazaruri. Sunt folosite pentru evaluare atunci când se joacă cu regulile pentru C2: Hanuri și catedrale și C1: Hanuri și catedrale (prima ediție).
Notă: Râul II, inclus în Contele, regele și vasalii, are un cartonaș cu un han. Acest han are un acoperiș gălbeniu în C2, dar este ilustrat ca han obișnuit în C1.
River II C2 Tile D.jpg 
River II C1 Tile 12.jpg


I

Izvor

River I C2 Tile A.jpg
Cartonașul de pornire al unui râu.


K

Klaus-Jürgen Wrede

Autorul jocului Carcassonne.

L

Lingouri de aur

Figure Gold.png
Jetoane de lemn găsite în miniextensia Mine de aur care sunt colectate de jucători și evaluate la sfârșitul jocului. Cu cât mai multe lingouri de aur sunt colectate, cu atât valorează fiecare mai mult.

M

mare, Meeple

Figure MeepleLarge red.png
Un tip de meeple care are puterea a doi. Adică, cu toate că meepleul mare este tot un singur meeple, se socotește cât doi în ceea ce privește calcularea majorității. În toate celelalte feluri meepleul mare este identic cu un meeple normal. Acest meeple vine cu extensia: Hanuri și catedrale și Hanuri și catedrale (prima ediție).
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

Mănăstire

Feature Monastery C2.png Feat Cloister C1.png
Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat pe o mănăstire este numit călugăr. Atunci când cele opt cartonașe adiacente (orizontală, verticală și diagonală) au fost plasate mănăstirea este finalizată și aduce 9 puncte. La sfârșitul jocului, o mănăstire nefinalizată aduce 1 pentru fiecare cartonaș învecinat (inclusiv mănăstirea însăși). O mănăstire poate provoca sau fi provocată de un lăcaș de cult.

Mărfuri

Există trei tipuri de mărfuri: postav, grâu și vin. Jetoanele cu mărfuri sunt acordate jucătorului care plasează cartonașul care finalizează un oraș ce conține simbolurile acestora, indiferent de dacă jucătorul este de altfel implicat în evaluare. La sfârșitul jocului, jucătorul cu majoritatea la mărfuri primește 10 puncte.

Mină de aur

Un simbol găsit în miniextensia Mine de aur care permite plasarea unui lingou de aur pe acel cartonaș și un cartonaș adiacent.

Moșie

Figure Barn red.png
Inclusă în Abația și primarul și Abația și primarul (prima ediție), moșia este plasată pe intersecția a patru segmente de câmp. La plasare, toți țăranii de pe fermă sunt îndepărtați imediat și încasează câte 3 puncte pentru fiecare oraș care atinge ferma. Acest punctaj poate să fie ajustat de un porc, o turmă de porci sau un cartonaș cu catari/asediu. Orice țărani care se alătură subsecvent acestei ferme încasează 1 punt (plus ajustări) pentru fiecare oraș finalizat și sunt apoi îndepărtați. În timpul evaluării finale, fiecare oraș finalizat de pe ferma cu moșia aduce 4 puncte (plus ajustări).
Se aplică pentru C1 și C2.

O

Oraș

Base Game C2 Tile C.jpg
Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat într-un oraș este numit cavaler. Atunci când este finalizat un oraș, fiecare cartonaș și blazon aduce 2 puncte. La sfârșitul jocului, fiecare oraș nefinalizat aduce 1 punct pentru fiecare cartonaș și blazon.

P

Plasare

Mutarea unui meeple din rezervă pentru a ocupa un teritoriu. Numită și „mutarea lemnului”.

Pod (peisaj)

Trad c1 tile 24.jpg
Inclus pentru prima oară în Negustori și constructori (prima ediție), un pod nu este o răscruce—segmentele de drum trec continuu unul peste sau sub celălalt. Totuși, în exemplul afișat, segmentele de fermă nu continuă sub pod.
Abbey And Mayor C1 Tile 02.jpg
În mod similar, un oraș poate face o punte cu un alt oraș, ca în exemplul afișat. În acest caz există de asemenea două orașe separate.
Se aplică pentru C1 și C2.

Pod (piesă de lemn)

Figure Bridge.png
În Poduri, cetăți și bazaruri și Poduri, cetăți și bazaruri (prima ediție), poate fi plasată o piesă pod în plus la un cartonaș și meeple. Trebuie plasată pe segmente de fermă, fie pe cartonașul în curs de plasare, fie pe unul care îl atinge pe acesta orizontal sau vertical. Un asemenea pod continuă un drum, peste orice teritoriu dedesubtul său, și este evaluat în același fel ca un segment normal de drum.
Se aplică pentru C1 și C2.

Porc mare

Figure BigPinkPig.png
Inclus în Roata Destinului, porcul mare este un porc roz supradimensionat care este plasat pe Roată, îndreptat în sensul acelor de ceasornic. Ori de câte ori este tras un cartonaș cu o pictogramă a Roții, porcul este mutat în jurul roții același număr de sectoare câte sunt arătate în pictogramă. Aterizarea pe un sector declanșează un eveniment, iar orice meepleși situați pe un spațiu cu coroane din acel sector sunt evaluați.
Se aplică numai pentru C1.

pornire, Cartonaș de

New rules start tile.png New rules dark back.png
Cartonașul cu versoul întunecat din jocul de bază. Dacă sunt folosite alte extensii de pornire, atunci acest cartonaș va fi respins.

pornire, Jucător de

Potrivit Râul II, cel mai tânăr jucător începe jocul plasând bifurcația. Potrivit regulilor HiG pentru jocul de bază, cel mai tânăr jucător decide cine va începe. Potrivit unor reguli RGG, jucătorii decid între ei cine va fi jucătorul de pornire, folosind orice metodă pe care o aleg. E la latitudinea voastră.

Postav

Token Cloth C2.png Token Cloth C1.png
Acest jeton cu postav este introdus în Negustori și constructori Negustori și constructori, postavul este unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există cinci jetoane corespondente.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.

Prințesă

Feature Princess C2.png Feature Princess C1.png

Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Prințesa și dragonul care permite să se îndepărteze cavaleri ai unui oraș.

Se aplică pentru C1 și C2.

S

Scut

Icon Pennant blue white C2.png Icon Pennant blue white C1.png
Scuturile albastre și albe de pe unele segmente de oraș. Cunoscut și ca „stemă” și „blazon”.

Segment

Un segment este o secțiune al unui teritoriu de pe un cartonaș.

Stemă

Icon Pennant blue white C1.png
Această pictogramă, care poate fi identificată prin culorile sale, alb și albastru, poate fi găsită pe unele segmente de oraș de pe cartonașe din C1. Cunoscut și ca „stemă” și „scut” (limbajul colocvial).
Se aplică numai pentru C1.


Supus

Folosit pentru a se face referire în C1 la supusul standard inclus în jocul de bază. În C2 sunt acum numiți meepleși.


T

Tâlhari

Feature Highwayman C2.png
Acest element de peisaj arată tâlhari care se ascund printre copaci - există mai multe variații - și apare lângă un drum pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2. Este folosit pentru evaluare atunci când se joacă cu Vameșii.
Se aplică numai pentru C2/C3.

Turn de apă

Feature WaterTower C2.png
Ilustrație ce arată un cartonaș de oraș cu un turn de apă.
Se aplică numai pentru C2/C3.

V

Vin

Token Wine C2.png Token Wine C1.png
Acest jeton cu vin este introdus în Negustori și constructori Negustori și constructori, reprezintă vinul drept unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există nouă jetoane corespondente.
Se aplică pentru C1 și C2/C3.


Vulcan

Feature Volcano C2.png Feature Volcano C1.png
Vulcanul este introdus în Prințesa și dragonul Prințesa și dragonul. Atunci când este plasat un cartonaș cu vulcanul, după aceea este mutat dragonul pe acest cartonaș.
Se aplică pentru C1 și C2.