Glosar
Jump to navigation
Jump to search
A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z 0-9
A
Abate (pion)
- Un tip de meeple care poate fi plasat numai pe mănăstiri sau grădini. Acest meeple vine odată cu jocul de bază și face parte din miniextensia Abatele.
- Se aplică numai pentru C2/C3
Abate (regulile mănăstirilor speciale)
- Un tip alternativ de plasare a meepleului (supusului) care poate fi folosit pe o mănăstire specială. Meepleul (supusul) este plasat pe laterala sa pentru a indica că nu va fi evaluat până la sfârșitul jocului. Va încasa puncte pentru toate cartonașele de pe rândurile și coloanele care pornesc de la mănăstire. Această plasare alternativă face parte din miniextensiile din seria mănăstirilor speciale ce include Mănăstiri din Germania (CI și CII), Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia (numai CI), Construcții Japoneze (numai CII):
- Se aplică pentru CI și CII.
Abație
- Un cartonaș special care poate fi plasat numai într-o gaură din câmpul de joc, dar poate fi plasat indiferent de conținutul cartonașelor adiacente. Un meeple (supus) plasat pe o abație este un călugăr. Abația este evaluată în același fel ca o mănăstire finalizată. O abație poate provoca sau fi provocată de un lăcaș de cult. Acest cartonaș face parte din Abația și primarul.
- Se aplică pentru C1 și C2
activ, Jucător
- Jucătorul al cărui tură este în prezent. Chiar și atunci când alți jucători execută acțiuni în timpul unei ture a unui jucător (precum parașutarea supușilor sau luatul parte la o rundă de licitare), aceștia nu sunt considerați a fi activi.
Aparat de zbor
- Acest element de peisaj apare pe cartonașele din miniextensia Aparate de zbor și Aparatele de zbor (prima ediție) care permite plasarea unui meeple pe un cartonaș diferit cu aruncarea unui zar.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
B
Bac
- O piesă de lemn care poate fi folosită pentru a conecta două segmente de râu peste un lac în miniextensia Bacuri.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Bazar
- Acest element de peisaj apare pe cartonașe din extensia: Poduri, cetăți și bazaruri și Poduri, cetăți și bazaruri (prima ediție). Plasarea unui cartonaș cu un bazar deschide o rundă de licitare.
- Se aplică pentru C1 și C2.
Bifurcație
- Un cartonaș din Râul II pe care jucătorul de pornire ar trebui să îl plaseze imediat după cartonașul cu izvor. Cartonașele subsecvente cu râu pot fi plasate la fiecare ramură.
- Se aplică pentru C1 și C2.
Big Box
- O compilație Carcassonne, ce conține mai multe extensii majore și/sau minore. Au existat mai multe Big Box-uri de-a lungul anilor, pentru toate Big Box-urile actuale vezi: Big Box-uri.
Blazon
- Folosit pentru scuturile albastre și albe de pe unele segmente de oraș. Cunoscut și ca „stemă” și „scut” (limbajul colocvial).
- Se aplică numai pentru C2/C3.
C
casei, Regulă a
- Orice regulă neoficială folosită în joc.
Catedrală
- Acest element de peisaj apare pe cartonașe din extensiile: Hanuri și catedrale și Hanuri și catedrale (prima ediție). Un oraș care conține o catedrală aduce 3 puncte pentru fiecare cartonaș și blazon atunci când acesta este finalizat (în loc de obișnuitele 2). Totuși, dacă acesta rămâne nefinalizat până la sfârșitul jocului, orașul aduce 0 puncte.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Cavaler
- Un meeple plasat într-un oraș.
Călugăr
- Un meeple plasat pe o mănăstire.
Câmp
- Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Segmentele conectate de câmp alcătuiesc o fermă.
Claustru
- Mănăstire.
Constructor
- Un pion special inclus în Negustori și constructori și Negustori și constructori (prima ediție), constructorul este dependent de un meeple pentru plasare. Poate fi plasat pe un drum sau într-un oraș; de se întâmplă ca teritoriul să fie extins în următoarea tură a jucătorului, atunci jucătorul poate efectua o tură dublă.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Coridor fermecat
Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Prințesa și dragonul care permite să se mute meepleși pe cartonașe deja plasate.
- Se aplică pentru C1 și C2.
D
Dealuri
Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Oi și dealuri care schimbă majoritatea teritoriilor.
Se aplică pentru C1 și C2.
Dragon
- Inclus în Prințesa și dragonul, ori de câte ori este plasat un cartonaș cu vulcan, dragonul este mutat imediat pe el. Ori de câte ori este plasat un cartonaș cu un simbol al dragonului se mută dragonul—potrivit HiG, această mutare se petrece după plasare, dar înaintea evaluării, pe când reguli RGG spun că dragonul se mută după evaluare. Dragonul se mută 6 cartonașe fie orizontal, fie vertical, fiecare jucător efectuând ture de a muta dragonul un singur cartonaș deodată. Dacă dragonul se mută pe un cartonaș ocupat de un meeple, constructor sau porc, pionul este „mâncat” și înapoiat proprietarului său, laolaltă cu orice pioni dependenți (precum un constructor sau porc). Dragonul nu poate să se mute pe același cartonaș de două ori într-o tură, nici pe un cartonaș ocupat de zână sau unul dintre cele douăsprezece cartonașe ale orașului Carcassonne. Dacă dragonul nu poate să continue se se mute potrivit regulilor de mai sus, a atins o fundătură și faza sa actuală de mutare este gata.
- Se aplică pentru C1 și C2.
dragonului, Simbol al
- Inclus în Prințesa și dragonul, ori de câte ori este plasat un cartonaș cu simbol al dragonului se mută dragonul.
- Se aplică pentru C1 și C2.
Drum
- Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat pe un drum este numit tâlhar. Un drum finalizat aduce 1 punct pentru fiecare cartonaș pe care este vizibil; în timpul evaluării finale, drumurile nefinalizate aduc de asemenea câte 1 punct pentru fiecare cartonaș.
F
Festival
- Acest element de peisaj apare numai pe cartonașele din Festivalul.
- Se aplică numai pentru C2/C3.
G
Gospodărie țărănească
- Acest element de peisaj apare pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și este folosit pentru evaluare adițională atunci când se folosesc Piețele din Leipzig și Vameșii sau pentru a încasa mai puține puncte atunci când se folosește cartonașul Insurgență țărănească din Topografii.
- Se aplică numai pentru C2/C3.
Grajd
-
Aceste elemente de peisaj (Grajd pentru vaci, Grajd pentru măgari și Grajd pentru porci) apar pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și sunt folosite pentru evaluare atunci când se joacă cu Piețele din Leipzig sau Vameșii. - Se aplică numai pentru C2/C3.
Grădină
- Acest element de peisaj apare pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2 și este folosit pentru evaluare atunci când se joacă cu Abatele sau Vameșii.
- Se aplică numai pentru C2/C3.
Grâu
- Acest jeton cu grâu este introdus în Negustori și constructori, grâul este unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există șase jetoane corespondente.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
H
Han
- Aceste elemente de peisaj (han C2, han C1) apar pe cartonașe din Hanuri și catedrale, Contele, regele și vasalii și Poduri, cetăți și bazaruri. Sunt folosite pentru evaluare atunci când se joacă cu regulile pentru C2: Hanuri și catedrale și C1: Hanuri și catedrale (prima ediție).
- Notă: Râul II, inclus în Contele, regele și vasalii, are un cartonaș cu un han. Acest han are un acoperiș gălbeniu în C2, dar este ilustrat ca han obișnuit în C1.
I
Izvor
- Cartonașul de pornire al unui râu.
K
Klaus-Jürgen Wrede
- Autorul jocului Carcassonne.
L
Lingouri de aur
- Jetoane de lemn găsite în miniextensia Mine de aur care sunt colectate de jucători și evaluate la sfârșitul jocului. Cu cât mai multe lingouri de aur sunt colectate, cu atât valorează fiecare mai mult.
M
mare, Meeple
- Un tip de meeple care are puterea a doi. Adică, cu toate că meepleul mare este tot un singur meeple, se socotește cât doi în ceea ce privește calcularea majorității. În toate celelalte feluri meepleul mare este identic cu un meeple normal. Acest meeple vine cu extensia: Hanuri și catedrale și Hanuri și catedrale (prima ediție).
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Mănăstire
- Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat pe o mănăstire este numit călugăr. Atunci când cele opt cartonașe adiacente (orizontală, verticală și diagonală) au fost plasate mănăstirea este finalizată și aduce 9 puncte. La sfârșitul jocului, o mănăstire nefinalizată aduce 1 pentru fiecare cartonaș învecinat (inclusiv mănăstirea însăși). O mănăstire poate provoca sau fi provocată de un lăcaș de cult.
Mărfuri
- Există trei tipuri de mărfuri: postav, grâu și vin. Jetoanele cu mărfuri sunt acordate jucătorului care plasează cartonașul care finalizează un oraș ce conține simbolurile acestora, indiferent de dacă jucătorul este de altfel implicat în evaluare. La sfârșitul jocului, jucătorul cu majoritatea la mărfuri primește 10 puncte.
Mină de aur
- Un simbol găsit în miniextensia Mine de aur care permite plasarea unui lingou de aur pe acel cartonaș și un cartonaș adiacent.
Moșie
- Inclusă în Abația și primarul și Abația și primarul (prima ediție), moșia este plasată pe intersecția a patru segmente de câmp. La plasare, toți țăranii de pe fermă sunt îndepărtați imediat și încasează câte 3 puncte pentru fiecare oraș care atinge ferma. Acest punctaj poate să fie ajustat de un porc, o turmă de porci sau un cartonaș cu catari/asediu. Orice țărani care se alătură subsecvent acestei ferme încasează 1 punt (plus ajustări) pentru fiecare oraș finalizat și sunt apoi îndepărtați. În timpul evaluării finale, fiecare oraș finalizat de pe ferma cu moșia aduce 4 puncte (plus ajustări).
- Se aplică pentru C1 și C2.
O
Oraș
- Unul dintre cele patru tipuri de bază de teritorii. Un meeple plasat într-un oraș este numit cavaler. Atunci când este finalizat un oraș, fiecare cartonaș și blazon aduce 2 puncte. La sfârșitul jocului, fiecare oraș nefinalizat aduce 1 punct pentru fiecare cartonaș și blazon.
P
Plasare
- Mutarea unui meeple din rezervă pentru a ocupa un teritoriu. Numită și „mutarea lemnului”.
Pod (peisaj)
- Inclus pentru prima oară în Negustori și constructori (prima ediție), un pod nu este o răscruce—segmentele de drum trec continuu unul peste sau sub celălalt. Totuși, în exemplul afișat, segmentele de fermă nu continuă sub pod.
- În mod similar, un oraș poate face o punte cu un alt oraș, ca în exemplul afișat. În acest caz există de asemenea două orașe separate.
- Se aplică pentru C1 și C2.
Pod (piesă de lemn)
- În Poduri, cetăți și bazaruri și Poduri, cetăți și bazaruri (prima ediție), poate fi plasată o piesă pod în plus la un cartonaș și meeple. Trebuie plasată pe segmente de fermă, fie pe cartonașul în curs de plasare, fie pe unul care îl atinge pe acesta orizontal sau vertical. Un asemenea pod continuă un drum, peste orice teritoriu dedesubtul său, și este evaluat în același fel ca un segment normal de drum.
- Se aplică pentru C1 și C2.
Porc mare
- Inclus în Roata Destinului, porcul mare este un porc roz supradimensionat care este plasat pe Roată, îndreptat în sensul acelor de ceasornic. Ori de câte ori este tras un cartonaș cu o pictogramă a Roții, porcul este mutat în jurul roții același număr de sectoare câte sunt arătate în pictogramă. Aterizarea pe un sector declanșează un eveniment, iar orice meepleși situați pe un spațiu cu coroane din acel sector sunt evaluați.
- Se aplică numai pentru C1.
pornire, Cartonaș de
- Cartonașul cu versoul întunecat din jocul de bază. Dacă sunt folosite alte extensii de pornire, atunci acest cartonaș va fi respins.
pornire, Jucător de
- Potrivit Râul II, cel mai tânăr jucător începe jocul plasând bifurcația. Potrivit regulilor HiG pentru jocul de bază, cel mai tânăr jucător decide cine va începe. Potrivit unor reguli RGG, jucătorii decid între ei cine va fi jucătorul de pornire, folosind orice metodă pe care o aleg. E la latitudinea voastră.
Postav
- Acest jeton cu postav este introdus în Negustori și constructori, postavul este unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există cinci jetoane corespondente.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Prințesă
Acest teritoriu apare pe cartonașe din extensia Prințesa și dragonul care permite să se îndepărteze cavaleri ai unui oraș.
- Se aplică pentru C1 și C2.
S
Scut
Segment
- Un segment este o secțiune al unui teritoriu de pe un cartonaș.
Stemă
- Această pictogramă, care poate fi identificată prin culorile sale, alb și albastru, poate fi găsită pe unele segmente de oraș de pe cartonașe din C1. Cunoscut și ca „stemă” și „scut” (limbajul colocvial).
- Se aplică numai pentru C1.
Supus
- Folosit pentru a se face referire în C1 la supusul standard inclus în jocul de bază. În C2 sunt acum numiți meepleși.
T
Tâlhari
Acest element de peisaj arată tâlhari care se ascund printre copaci - există mai multe variații - și apare lângă un drum pe cartonașe din jocul de bază și multe extensii din C2. Este folosit pentru evaluare atunci când se joacă cu Vameșii.- Se aplică numai pentru C2/C3.
Turn de apă
V
Vin
- Acest jeton cu vin este introdus în Negustori și constructori, reprezintă vinul drept unul dintre cele trei tipuri de mărfuri. Există nouă jetoane corespondente.
- Se aplică pentru C1 și C2/C3.
Vulcan
- Vulcanul este introdus în Prințesa și dragonul. Atunci când este plasat un cartonaș cu vulcanul, după aceea este mutat dragonul pe acest cartonaș.
- Se aplică pentru C1 și C2.