Bacuri

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Ferries and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Bacuri[1] (Mini #3) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

O mare varietate de drumuri înconjoară tărâmurile Carcassonne. Noile bacuri împreună cu aceste drumuri modifică căile, oferind oportunități noi oricărui tâlhar întreprinzător de-al tău.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu un lac
Cartonaș cu un lac
 • 8 bacuri de lemn
Figure Ferry.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Plasează bacurile în așa fel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la el.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu un lac, jucătorul îl plasează ca în mod obișnuit.

2. Plasarea unui meeple și a unui bac[2]

Acum ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonașul cu lac în conformitate cu regulile obișnuite. Dacă decizi să-l plasezi (dacă decizi să plasezi un meeple) pe un drum, trebuie să-l plasezi pe unul dintre cele 3 sau 4 drumuri care se termină la lac. Apoi ia un bac de lemn din rezerva generală și plasează-l pe lac în așa fel încât să facă pornească de la un ponton de la drum și să se termine la altul (să facă legătura între două pontoane).[3][4] Acum, bacul conectează capetele de drum prin intermediul celor două pontoane, formând un drum continuu. Un ponton fără bac termină un drum.

Exemplul 1:Plasezi un cartonaș cu lac și un meeple de-al tău ca tâlhar.
Plasezi plasezi bacul în așa fel încât acum drumul tău se conectează cu cel cu tâlharul albastru pe el.

3. Declanșarea unei evaluări

Când plasezi un cartonaș cu lac pe el, dacă finalizezi unul sau mai multe teritorii, aceste teritorii sunt evaluate ca în mod normal.

Exemplul 2: ❶ Plasezi un cartonaș cu lac și un meeple de-al tău ca tâlhar.
❷ Apoi plasezi un bac, finalizând și drumul din stânga, și orașul.
❸ Jucătorul albastru primește 3 puncte, iar tu primești 8 puncte. Amândoi vă retrageți meepleșii în rezerva proprie.
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, se aplică evaluarea normală pentru teritorii nefinalizate.

După ce un bac este plasat, poziția sa pe lacul său se poate schimba în timpul jocului:

1. Prelungirea unui drum cu bac pe el[5]

Prelungirea unui drum cu bacuri și repoziționarea bacurilor

Dacă folosești un cartonaș pentru a prelungi un drum deschis care duce la un bac, ai acum posibilitatea (dacă este necesar, după plasarea unui meeple) să repoziționezi (schimbi direcția) bacului pe cartonașul său.[6] Dacă alegi să faci asta, trebuie să conectezi două capete de drum (care fără un bac se termină la un ponton) din nou. De asemenea, poți repoziționa bacul în așa fel încât să nu mai aibă nicio conexiune cu drumul pe care numai ce l-ai conectat. Începând de la cartonașul pe care numai ce l-ai plasat, poți repoziționa doar primul bac de pe parcursul drumului.[7]

Caz special: Dacă cartonașul tocmai plasat prelungește mai multe drumuri care duc la un bac, ai posibilitatea de a repoziționa primbul bac de pe fiecare dintre aceste drumuri.

Prin repoziționarea de bacuri, este posibil ca un drum care a fost înainte finalizat și evaluat să fie acum nefinalizat.[8][9]

Mai multe reguli: Ai posibilitatea de a repozționa un bac doar o dată pe tură. Dacă atașezi un cartonaș cu lac de un drum care are un bac, prima dată îți plasezi un meeple (dacă dorești), apoi plasezi un nou bac de lemn, iar în cele din urmă ai, de asemenea, posibilitatea de a repoziționa unul sau (posibil) mai multe bacuri de pe drumurile tocmai prelungite, dacă există.

Exemplul 3: Plasezi un cartonaș, prelungind un drum cu bac pe el. Repoziționezi bacul din poziția ❶ în poziția ❷. Acum, meepleul tău și meepleul galben nu se mai afla pe același drum; cu alte cuvinte, tu și jucătorul galben nu mai aveți meepleși pe același drum.

Clarificări adiționale

Dacă unul sau mai multe drumuri de pe cartonașul tocmai plasat prelungesc în una sau mai multe direcții, primul bac din fiecare dintre aceste direcții poate fi repoziționat. Prin urmare, pot fi mutate maxim 4 bacuri.[10]

Următoarele diagrame explică repoziționarea a mai multor bacuri după plasarea unui cartonaș. Figurile se bazează pe cele originale postate pe BGG de Christof Tisch.[11]

Exemplul 4: Dacă plasezi cartonașul, atunci ai posibilitatea de a repoziționa bacurile ❶ și ❷. Nu poți repoziționa bacul ❸, din moment ce acesta nu este primul bac pornind de la cartonașul tocmai plasat. Meepleul galben nu are nicio influență asupra bacurilor în acest exemplu.
Exemplul 5: Dacă plasezi cartonașul, atunci plasezi un bac pe acesta. Apoi ai posibilitatea de a repoziționa bacurile ❶, ❷ și ❸, din moment ce toate sunt primele (pornind de la cartonașul tocmai plasat) bacuri de pe drumurile care numai ce au fost prelungite. Cum tu plasezi bacul pe cartonașul tocmai plasat nu influențează care bacuri pot fi mutate.

Rezumat al secvenței

Când se joacă cu extensia Bacuri, secvența turei este acum după cum urmează:

1. Atașarea unui cartonaș de teren
2. Plasarea unui meeple
3. Plasarea unui bac
4. Mutarea (Schimbarea direcției) unui bac
5. Declanșarea unei evaluări

Alte extensii

 • Ext. 1 - Hanuri și catedrale: Lacurile din extensia Hanuri și catedrale nu interacționează cu lacurile din extensia Bacuri. Drumurile care au un bac dar nu au han încă valorează doar 1 punct pentru fiecare cartonaș.
 • Ext. 2 - Negustori și constructori:
  • Clarificare oficială din partea publicatorului Repoziționarea unui bac și prin urmare prelungirea unui drum pe care se află constructorul tău nu îți oferă o tură dublă; de fapt, trebuie să plasezi un cartonaș nou care se extindă drumul pentru a primi o tură dublă.[12]
 • Ext. 5 - Abația și primarul:
  • Se poate ca plasarea unei abații să închidă un capăt de drum, dar nu și să îl extindă, în așa fel încât nu permite unui jucător să mute un bac.[13]

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
Ferries C3 Tile 01.png ×3
Ferries C3 Tile 02.png ×3
Ferries C3 Tile 03.png ×2

Lacurile individuale pot diferi între cartonașele cu aceeași dispunere de bază.

Notă: Ansamblul cartonașelor s-a schimbat în C3. Unul dintre fostele lacuri cu trei drumuri (un cartonaș de tipul „CDDD”) a devenit un al doilea lac cu 4 drumuri (un cartonaș de tipul „DDDD”).

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
Ferries C2 Tile 01.jpg ×3
Ferries C2 Tile 02.jpg ×4
Ferries C2 Tile 03.jpg ×1

Lacurile individuale pot diferi între cartonașele cu aceeași dispunere de bază.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele extensiei ca „Bacuri”, dar o traducere fidelă ar fi „Bacurile”.
 2. Interpretare din partea comunității S-a preferat includerea unei formulări bazate pe regulile germane din moment ce aceasta este mai clară și mai completă decât regulile engleze de ZMG. Versiunea actuală engleză spune:

  Dacă plasezi un meeple ca tâlhar pe un cartonaș cu un lac pe care tocmai l-ai plasat, ia un bac din rezerva generală și plasează-l pe lac. Trebuie să plasezi bacul în așa fel încât să conecteze două dintre segmentele de drum de pe cartonaș, dar ai posibilitatea să alegi care să fie conectate. Oricare segment de drum rămas pe acest cartonaș se termină.

 3. Clarificare oficială din partea publicatorului Acest pas (plasarea bacului) indiferent dacă a fost plasat sau nu un meeple. (5/2014)
 4. Interpretare din partea comunității Această ordine de jucat oferă un mecanism pentru a adăuga un meeple pe un drum ocupat de alți meepleși (sau alt meeple), așa cum se vede în Exemplul 1.
 5. Interpretare din partea comunității S-a preferat includerea unei formulări bazate pe regulile germane din moment ce aceasta este mai clară și mai completă decât regulile engleze de ZMG. Versiunea actuală engleză spune:

  Dacă ai prelungit un drum cu bac deja pe el prin plasarea unui cartonaș, ypoți repoziționa bacul pe cartonașul său. Bacul trebuie să conecteze întotdeauna două segmente de drum. Poți alege să repoziționezi bacul în așa fel încât să nu mai facă parte din drumul pe care l-ai prelungit când ți-ai plasat cartonașul tău. Dacă sunt mai multe bacuri pe drumul pe care l-ai prelungit, ai posibilitatea să muți doar bacul cel mai apropiat de cartonașul pe care numai ce l-ai plasat.

  Dacă prin plasarea unui cartonaș prelungești un drum în mai mult de o direcție (precum un cartonaș cu pod), ai posibilitatea să repoziționezi două cele mai apropiate bacuri de cartonașul pe care numai ce l-ai plasat. Ambele bacuri trebuie să fi făcut inițial parte din drumul pe care numai ce l-ai prelungit. [Acest paragraf este în special eronat]

  Prin repoziționarea de bacuri, este posibil ca un drum care a fost înainte finalizat și evaluat să fie acum nefinalizat.

  Fiecare bac poate fi repoziționat sau plasat doar o dată pe tură. Dacă continui un drum care are deja un bac pe el prin plasarea unui cartonaș cu un lac, trebuie prima dată se plasezi noul bac înainte de a avea posibilitatea să repoziționezi cel existent.

 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Drumul trebuie să includă un bac de lemn pentru a permite repoziționarea acelui bac în această situație. Prin urmare, dacă prelungești un drum care se termină la un lac fără o conexiune cu un bac de lemn (adică care se termină la un ponton), bacul nu poate fi repoziționat. (2/2013)
  Exemplu: Acest bac nu poate fi mutat când se extinde drumul conectat la lac pentru că bacul nu este conectat la el.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Cu alte cuvinte, ai posibilitatea să repoziționezi primul bac la care ajungi urmând un drum de la cartonașul tocmai plasat. Nu poți muta niciun bac care se află după primul bac pornind de la cartonașul tocmai plasat. (1/2013)
 8. Interpretare din partea comunității Următorul exemplu ilustrează cum poate un drum finalizat deveni nefinalizat mutând un bac.
  Exemplu: Drumul a fost finalizat într-o tură anterioară. Jucătorul roșu extinde un drum cu bac pe același lac și decide se mute bacul de la ❶ la ❷. Drept consecință, această acțiune redeschide drumul anterior finalizat care acum devine drumul nefinalizat A'.
 9. Interpretare din partea comunității Adițional, un drum poate fi închis doar prin repoziționarea unui bac, fără a îl prelungi, din moment ce un segment de drum fără un bac care duce la un lac este terminat la acel capăt.
 10. Interpretare din partea comunității Această afirmație („maxim 4”) se bazează pe faptul că toate drumurile au doar două capete. Totuși, dacă se joacă cu anumite extensii, acest lucru nu este adevărat întotdeauna.
 11. Interpretare din partea comunității Postarea de pe BGG publicată de Christof Tisch despre extinderea drumurilor și mișcarea bacurilor poate fi găsită aici:
  https://boardgamegeek.com/image/1537687/carcassonne-ferries?size=medium (1/2013)
 12. Clarificare oficială din partea publicatorului Dacă repoziționarea unui bac cauzează ca un constructor să fie pe un drum separat de cel pe care se află meepleul (sau meepleșii, dacă sunt mai mulți) deținut de același jucător care deține și constructorul, iar pe drumul pe care se află acum constructorul nu se mai află cel puțin un meeple deținut de același jucător care deține și constructorul, constructorul este retras în rezerva jucătorului care îl deține. Este irelevant dacă meepleul (meepleșii) se află încă pe un drum. (5/2013)
 13. Interpretare din partea comunității Această clarificare urmează aceeași logică ca interacțiunea dintre abație și constructor.