Koning & Roofridder (1st edition)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page King and Robber Baron (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:
Count King C1-01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
King Robber C2 Tile C.jpgLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Koning en Roofridder werd oorspronkelijk in 2003 uitgegeven door Hans im Glück (als onderdeel van Koning en Verkenner, waar ook 5 tegels bij zaten voor Jagers & Verzamelaars).

In 2007 werd deze uitbreiding opnieuw uitgegeven als onderdeel van Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten.

Speelmateriaal

  • 5 nieuwe landtegels
  • 1 Koningstegel
  • 1 Roofriddertegel

Spelregels

Voorbereiding

De vijf landtegels worden voor het spel door de overige landtegels geschud. Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het basisspel van Carcassonne en kan gecombineerd worden met willekeurige andere uitbreidingen.

De tegels koning en roofridder worden aan het begin van het spel opzij gelegd. Zij zullen later gebruikt worden.

Het leggen van landtegels

Als je één van de Koning & Roofridder tegels trekt, leg je die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

Count King C1-01.png
Opmerking: Deze landtegel toont twee gescheiden stadsdelen.
Tijdens het spel kunnen ze niettemin met elkaar verbonden worden, en dan telt de tegel maar één keer mee.

Het zetten van een horige

Als je een Koning & Roofridder tegel hebt aangelegd, mag je daar volgens de gebruikelijke spelregels een horige op zetten.

Puntentelling

Als je één of meer projecten afbouwt (bijv. een klooster, een weg, enz.) door een Koning & Roofridder tegel, dan worden die volgens de gebruikelijke spelregels geteld.

Een afgebouwde stad

De koning

Zodra een speler de eerste stad (van het spel) afbouwt krijgt hij de Koning-tegel.

Als later een andere speler een grotere stad afbouwt [1] — dat wil zeggen dat hij de laatste tegel aan deze stad heeft aangelegd — dan krijgt hij de Koning-tegel. [2]

Een afgebouwde weg

De Roofridder

De Roofridder werkt op dezelfde manier als de Koning.

Zodra een speler de eerste weg afbouwt, krijg hij de Roofridder-tegel. Als een andere speler later in het spel een langere weg afbouwt krijgt hij de Roofridder-tegel.

Eindtelling

Aan het einde van het spel krijgt de speler met de Koning-tegel 1 punt voor elke afgebouwde stad. [3] [4] [5]

Aan het einde van het spel krijgt de speler die de Roofridder-tegel heeft 1 punt voor elke afgebouwde weg. [6] [7]

Huisregels

Veelvoorkomende huisregel of -variant Gebruik aan het einde van het spel een heleboel dobbelstenen en leg die op het speelveld terwijl afgebouwde projecten gevonden worden. Verzamel ze dan weer en tel ze ondertussen. (Met dank aan viberunner)

Veelvoorkomende huisregel of -variant Zet ongebruikte speelstukken (of andere objecten) op het scoretableau om de grootte van de grootste stad en de langste weg aan te geven. (Met dank aan RationalLemming)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die aan het einde van het spel de Koning- of Roofridder-tegel heeft krijgt voor elke tegel direct 10 punten. Dit komt overeen met de punten voor handelswaren en voorkomt dat je het aantal afgebouwde wegen of steden moet tellen. (Met dank aan Joff)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die aan het einde van het spel de Koning- of Roofridder-tegel heeft krijgt gewoon 15 punten voor elke kaart of 40 als dezelfde speler beide kaarten heeft. (Met dank aan PreGy)

Veelvoorkomende huisregel of -variant De speler die de eerste weg afbouwt krijgt de Roofridder-tegel en houdt die totdat een andere speler een langere weg afbouwt. Tot die tijd, krijgt de speler met de roofriddertegel 1 bonuspunt voor elke weg die wordt afgebouwd. Hetzelfde geldt voor de Koning-tegel en steden. (Met dank aan dustyu)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 5
Count King C1-01.png ×1
Count King C1-02.png ×1
Count King C1-03.png ×1
Count King C1-04.png ×1
Count King C1-05.png ×1
Totaal aantal bijzondere tegels: 2
Count King C1.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever De speler die de grootste stad tijdens het spel afbouwt, dat wil zeggen, de stad die uit de meeste landtegels bestaat, krijgt de Koning-tegel. Dat hoeft dus niet de stad te zijn waarvoor de meeste punten verkregen werden zoals een kleinere stad die meer punten opleverde vanwege wapens of de kathedraal. Hetzelfde geldt voor wegen en de Roofridder-tegel.
  2. Veelvoorkomende huisregel of -variant Het is tijdens het spel vaak lastig om bij te houden welke weg of stad op dat moment de grootste is. Om te voorkomen dat je steeds opnieuw moet gaan tellen kun je de grootte van de grootste stad en de langste weg ook met een neutraal speelstuk voor de Koning en de Roofridder op het scorespoor bijhouden.
  3. Officiële verheldering van de uitgever Burchten (uit Bruggen, Burchten & Bazaars Bruggen, Burchten & Bazaars) tellen voor wat betreft de Koning-tegel niet mee als steden.
  4. Officiële verheldering van de uitgever De stad Carcassonne (uit De Graaf van Carcassonne De Graaf van Carcassonne) telt wel als stad mee voor de telling van de Koning-tegel. (11/2013)
  5. Interpretatie uit de gemeenschap De stad Leipzig (uit De Markten van Leipzig De Markten van Leipzig) telt, in navolging van de stad Carcassonne ook als stad mee voor de telling van de Koning-tegel.
  6. Interpretatie uit de gemeenschap Korte wegen zoals die op sommige CRCR-tegels tellen niet mee voor de Roofridder-bonus, aangezien ze niet bezet of geteld kunnen worden.
    CRCR-tegel met korte wegen in Kathedralen en Herbergen Kathedralen en Herbergen (oude kruising versie)
    CRCR-tegel met korte wegen in Kathedralen en Herbergen Kathedralen en Herbergen (nieuwe kruising versie)
    CRCR-tegel met korte wegen uit Het Feest Het Feest
  7. Officiële verheldering van de uitgever Bij de driesprong-tegel in Burgemeesters & Abdijen Burgemeesters & Abdijen, is de lengte van de weg het totaal aantal tegels waaruit de weg bestaat, niet de grootste afstand tussen de twee uiteinden. De weg heeft drie uiteinden die allemaal afgesloten moeten zijn, maar het resultaat is dat deze waarschijnlijk groter is.