Pomii fructiferi

From Wikicarpedia
(Redirected from Pomii fructiferi)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Fruit-Bearing Trees and the translation is 100% complete.
FruitTrees05.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Fruit-Bearing Trees C3 Tile 03.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Cu această extensie, Carcassonne va fi înconjurat de diverși pomi fructiferi. Cu cât este mai mare varietatea de fructe pe care o oferi, cu atât va fi mai mare profitul.

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Pomii fructiferi a fost lansată în C2 (a doua ediție) în martie 2018 de Hans im Glück. O versiune C3 (a treia ediție) a fost lansată în aprilie 2024, care are orașe cu clădiri tăiate. Această extensie nu a fost niciodată lansată oficial pentru C1 (prima ediție).

Plicul C3
Planșa pretăiată din C3
Planșa pretăiată din C2

Conținut

 • 6 cartonașe de teren noi cu 6 tipuri de pomi fructiferi (gutui, măr, cais, cireș, prun și soc)
Cartonaș cu pom fructifer
 • 24 de jetoane de fructe (câte 4 pentru fiecare fruct; pe spate cu valorile 5, 4, 3 și 2)
Fața jetoanelor de fructe
Versoul jetoanelor de fructe

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul). Aranjează cele 24 de jetoane de fructe în concordanță cu culoarea/tipul lor. După aceea, amestecă separat teancurile de fiecare culoare/tip (cu valorile cu fața în jos). Plasează cele 6 teancuri lângă tabla de punctaj.

Desfășurarea jocului

Scoring C2 Fruit-Bearing Trees.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Fruit-Bearing Trees C2 Example 01.png

Când tragi un cartonaș cu un pom fructifer (cartonaș cu pom), îl atașezi în concordanță cu regulile normale. Apoi plasezi un teanc de 4 jetoane de fructe (de același tip de fruct) în centrul cartonașului cu pom cu valorile încă cu fața în jos. Poți alege tipul de fruct asociat, însă nu contează ce tip de fruct pui aici, în condițiile jocului. Prin urmare, oricare pom și oricare tip de fruct pot fi combinate!

2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi pe cartonașul cu pom în concordanță cu regulile normale. Ia în vedere că nu îți este permis să plasezi un meeple pe pomul însuși.

Efectuarea unei „acțiune de fructe”

Dacă ai plasat un meeple, ai acum posibilitatea să efectuezi una dintre următoarele două acțiuni de fructe explicate mai jos: recoltare sau vânzare.

Dacă plasezi un cartonaș de teren lângă cartonașul cu pom în altă tură (vertical, orizontal sau diagonal) și plasezi un meeple pe acest cartonaș de teren, ai posibilitatea de a executa de asemenea una singură dintre acțiunile de fructe.[1][2][3]

 • Recoltare
 • Vânzare

Caz special: Dacă există mai mulți pomi fructiferi lângă meepleul pe care tocmai ce l-ai plasat, poți efectua tot numai o singură acțiune. Totuși, ești liber(ă) să alegi de la care pom vrei să recoltezi.[4]

Recoltare

Ia jetonul de fructe de cel mai sus (dacă este disponibil). După aceea, încasezi imediat puncte în concordanță cu valoarea jetonului de fructe. Jetonul de fructe este apoi plasat în fața ta.

Vânzare

În loc de a lua un nou jeton de fructe, poți alege să vinzi jetoane de fructe pe care le-ai recoltat anterior. Ai posibilitatea de a vinde 1 până la 4 jetoane de fructe, dar cu cât vinzi mai multe, cu atât încasezi mai multe puncte. Dacă vrei să vinzi mai mult de un singur jeton, acestea trebuie (toate) să fie de tipuri diferite de fruct. Poți vinde deodată doar un singur set. Valoarea de pe spate nu contează atunci când se vând fructe. Jetoanele de fructe vândute sunt puse deoparte și sunt îndepărtate din joc.

Puncte pentru vânzarea de fructe
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 01.png 1 jeton = 3 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 02.png 2 jetoane = 6 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 03.png 3 jetoane = 10 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 04.png 4 jetoane = 15 puncte

Următoarele exemple arată acțiuni de recoltare și vânzare:

Exemplu: Recoltare
Plasezi un cartonaș lângă măr și plasezi un meeple. Decizi să recoltezi. Prin urmare, iei jetonul cu măr de cel mai sus și te uiți la valoarea sa. Obții 3 puncte și plasezi jetonul în fața ta, lângă celelalte jetoane.
Exemplu: Vânzare
Mai târziu, plasezi din nou un cartonaș lângă măr și plasezi un meeple. Acum vrei să vinzi. Până acum, ai recoltat 2 jetoane cu măr, 1 cu caisă și 1 cu cireșe. Vinzi trei jetoane diferite pentru 10 puncte. Din moment ce ai voie să vinzi deodată doar un set, păstrezi un jeton cu măr.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Când finalizezi unul sau mai multe teritorii (de ex. o mănăstire, un drum etc.) prin plasarea unui cartonaș cu pom fructifer, le evaluezi în concordanță cu regulile normale.

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, fiecare jeton de fructe valorează câte 1 punct.

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 6
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 02.png ×1
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 01.png ×1
(W)*
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 06.png ×1
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 04.png ×1
(B)
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 03.png ×1
Fruit-Bearing Trees C3 Tile 05.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Această ediție a alterat poziția tâlharilor de pe cartonașul marcat cu *. Tâlharii anticipați în spatele micului copac și al tufișurilor (partea de jos-stânga) s-au dus la pomul fructifer.

Jetoane totale: 24
Token FruitBearingTree C3 apple.png ×4
Token FruitBearingTree C3 apricot.png ×4
Token FruitBearingTree C3 plum.png ×4
Token FruitBearingTree C3 cherry.png ×4
Token FruitBearingTree C3 elder.png ×4
Token FruitBearingTree C3 quince.png ×4

Pentru fiecare tip de fruct, există patru jetoane cu valori diferite (2, 3, 4 și 5) pe spate.

Ediția C2

Cartonașe totale: 6
FruitTrees01.png ×1
FruitTrees02.png ×1
(W)
FruitTrees03.png ×1
FruitTrees04.png ×1
(B)
FruitTrees05.png ×1
FruitTrees06.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Jetoane totale: 24
Token FruitBearingTree apple.png ×4
Token FruitBearingTree apricot.png ×4
Token FruitBearingTree plum.png ×4
Token FruitBearingTree cherry.png ×4
Token FruitBearingTree elder.png ×4
Token FruitBearingTree quince.png ×4

Pentru fiecare tip de fruct, există patru jetoane cu valori diferite (2, 3, 4 și 5) pe spate.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității O acțiune de fructe se poate întâmpla atunci când:
  • Este plasat un cartonaș cu pom cu un meeple (în aceeași tură); sau
  • Este plasat un nou cartonaș cu un meeple adiacent cu un cartonaș cu pom (într-o tură ulterioară). Nu contează cine a plasat cartonașul cu pom.
  Remarcă că:
  • Regulile cer plasarea unui meeple: Plasarea meepleului se poate întâmpla ca primul sau al doilea pion (fantoma). Plasarea unui pion special sau unui pion neutru nu se pune.
  • Acțiunea de fructe este opțională: Se poate ca un jucător să întrunească cerințele date, dar să decidă să nu efectueze o acțiune de fructe.
 2. Interpretare din partea comunității Regulile pentru declanșarea unei acțiuni de fructe cer plasarea directă a unui meeple în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple pe cartonașul tocmai plasat. Acest lucru va exclude alte tipuri de mecanică de plasare a meepleșilor: Totuși, plasarea unui cartonaș de turn (adiacent cu un cartonaș cu pom) cu o piesă de turn și o fantomă ca al doilea pion s-ar conforma cu cerințele de declanșare a unei acțiuni de fructe. Vezi Ext. 4 - Turnul Ext. 4 - Turnul și Fantoma Fantoma.
 3. Interpretare din partea comunității Remarcă că acțiunile de fructe au loc în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple. Prin urmare, aceste acțiuni se vor întâmpla ca în mod obișnuit chiar dacă se poate ca acțiuni ulterioare să îndepărteze meepleul de pe cartonaș, de exemplu, prin mâncarea sa de către dragon (Ext. 3 - Prințesa și dragonul Ext. 3 - Prințesa și dragonul).
 4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Acest paragraf a fost adăugat în C3. Acest caz special nu era inclus în regulile originale C2 de HiG.
  Fără această limitare, interpretarea regulilor originale C2 sugera că un jucător putea executa câte o singură acțiune de fructe pentru fiecare pom prezent pe cartonașul tocmai plasat sau oricare adiacent și pentru fiecare meeple plasat în această parte a turei (până la doi dacă se plasează orice meeple plus o fantomă).
  Exemplul 1: Jucătorul roșu plasează un cartonaș cu pom cu un meeple normal și o fantomă. Amândoi meepleși au acces la 3 pomi fructiferi, așa că jucătorul roșu poate efectua câte 2 acțiuni de fructe pentru fiecare pom fructifer, adică 6 acțiuni în total.