Pomii fructiferi

From Wikicarpedia
(Redirected from Pomii fructiferi)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Fruit-Bearing Trees and the translation is 100% complete.
FruitTrees05.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege jocul din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Cu această extensie, Carcassonne va fi înconjurat de diverși pomi fructiferi. Cu cât este mai mare varietatea de fructe pe care o oferi, cu atât va fi mai mare profitul.

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată
Simbolul extensiei

Extensia Pomii fructiferi a fost lansată de HiG prin CundCo în martie 2018.

Această extensie nu există pentru prima ediție (C1 pe scurt).

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 6 cartonașe de teren noi cu 6 tipuri de pomi fructiferi (gutui, măr, cais, cireș, prun și soc)
Cartonaș cu pom fructifer
 • 24 de jetoane de fructe (câte 4 pentru fiecare fruct; pe spate cu valorile 5, 4, 3 și 2)
Fața jetoanelor cu fructe
Versoul jetoanelor cu fructe

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul). Aranjează cele 24 de jetoane de fructe în conformitate cu culoarea/tipul lor. Apoi amestecă teancurile de fiecare culoare/tip separat (cu valorile cu fața în jos). Plasează cele 6 teancuri lângă tabla de scor.

Desfășurarea jocului

Scoring C2 Fruit-Bearing Trees.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Fruit-Bearing Trees C2 Example 01.png

Când tragi un cartonaș cu un pom fructifer (cartonaș cu pom), îl atașezi în conformitate cu regulile normale. Apoi plasezi un teanc de 4 jetoane cu fructe (de același tip de fruct) în centrul cartonașului cu pom cu valorile încă cu fața în jos. Poți alege tipul de fruct asociat, însă nu contează ce tip de fruct pui aici, în condițiile jocului. Prin urmare, oricare pom și oricare tip de fruct pot fi combinate!

2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi pe cartonașul cu pom în conformitate cu regulile normale. Reține că nu îți este permis să plasezi un meeple pe pom însuși.

Executarea unei „acțiune de fructe”

Dacă ai plasat un meeple, ai posibilitatea să execuți acum una dintre următoarele două acțiuni. Dacă într-o tură ulterioară un jucător atașează un cartonaș adiacent (vertical, orizontal sau diagonal) cu un cartonaș cu pom și plasează un meeple pe cartonaș, acesta are de asemenea posibilitatea să execute una dintre următoarele două acțiuni.[1][2][3][4]

 • Recoltare
 • Vânzare
Recoltare

Ia jetonul de fructe de cel mai sus (dacă este disponibil). Apoi primește immediat puncte în conformitate cu valoarea jetonului de fructe. Jetonul de fructe este plasat apoi în fața ta.

Vânzare

În loc de a lua un nou jeton de fructe, poți alege să vinzi jetoane de fructe pe care le-ai recoltat anterior. Ai posibilitatea de a vinde 1 până la 4 jetoane de fructe, dar cu cât vinzi mai multe, cu atât primești mai multe puncte. Dacă vrei să vinzi mai mult de un jeton, trebuie (toate) să fie de tipuri de fruct diferite. Poți vinde deodată doar un singur set. Valoarea de pe spate nu contează când se vând fructe. Jetoanele de fructe vândute sunt puse deoparte și sunt eliminate din joc.

Puncte pentru vânzarea de fructe
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 01.png 1 jeton = 3 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 02.png 2 jetoane = 6 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 03.png 3 jetoane = 10 puncte
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 04.png 4 jetoane = 15 puncte

Următoarele exemple arată acțiuni de recoltare și vânzare:

Exemplu: Recoltare
Plasezi un cartonaș lângă măr și plasezi un meeple. Decizi să recoltezi. Prin urmare, iei jetonul cu măr de cel mai sus și te uiți la valoarea sa. Obții 3 puncte și plasezi jetonul în fața ta, lângă celelalte jetoane.
Exemplu: Vânzare
Mai târziu, plasezi din nou un cartonaș lângă măr și plasezi un meeple. Acum vrei să vinzi. Până acum, ai recoltat 2 jetoane cu măr, unul cu caisă și unul cu cireșe. Vinzi trei jetoane diferite pentru 10 puncte. Din moment ce ai voie să vinzi deodată doar un set, păstrezi un jeton cu măr.
3. Declanșarea unei evaluări

Când finalizezi unul sau mai multe teritorii (de ex. o mănăstire, un drum etc.) prin plasarea unui cartonaș cu pom fructifer, le evaluezi în conformitate cu regulile normale.

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, fiecare jeton de fructe valorează 1 punct.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 6
FruitTrees01.png ×1
FruitTrees02.png ×1
(W)
FruitTrees03.png ×1
FruitTrees04.png ×1
(B)
FruitTrees05.png ×1
FruitTrees06.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Jetoane totale: 24
Token FruitBearingTree apple.png ×4
Token FruitBearingTree apricot.png ×4
Token FruitBearingTree plum.png ×4
Token FruitBearingTree cherry.png ×4
Token FruitBearingTree elder.png ×4
Token FruitBearingTree quince.png ×4

Pentru fiecare tip de fruct, există patru jetoane cu valori diferite (2, 3, 4 și 5) pe spate.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității O acțiune de fructe se poate întâmpla când:
  • Un cartonaș cu pom este plasat cu un meeple (în aceeași tură); sau
  • Un nou cartonaș cu un meeple este plasat adiacent cu un cartonaș cu pom (într-o tură ulterioară). Nu contează cine a plasat cartonașul cu pom.
  Reține că:
  • Regulile cer plasarea unui meeple: Plasarea meepleului se poate întâmpla ca primul sau al doilea pion (fantoma). Plasarea unui pion special sau pion neutru nu este luată în considerare.
  • Acșiunea de fructe este opțională: Un jucător poate respecta cerințele date, dar să decidă să nu execute o acțiune de fructe.
 2. Întrebare fără clarificare oficială Interpretarea regulilor originale HiG sugerează că un jucător poate executa o acțiune de fructe pentru fiecare pom fructifer prezent pe cartonașul tocmai plasat sau oricare cartonaș adiacent și fiecare meeple plasat în această parte a turei (până la doi dacă plasează oricare meeple de-al său care nu este o fantomă plus fantoma sa). O clarificare oficială ar fi necesară.
  Exemplul 1: Jucătorul roșu plasează un cartonaș cu pom cu un meeple normal și o fantomă. Amândoi meepleși au acces la 3 pomi fructiferi, așa că jucătorul roșu poate executa 2 acțiuni de fructe pentru fiecare pom fructifer, asta înseamnă 6 acțiuni în total.
 3. Interpretare din partea comunității Regulile pentru declanșarea unei acțiuni de fructe are nevoie de plasarea directă a unui meeple în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple pe cartonașul tocmai plasat. Acest lucru va exclude alte mecanisme de plasare a meepleșilor:
  • Plasarea pe alte cartonașe dar nu pe cel tocmai plasat în timpul fazei corecte:
  • Plasarea pe cartonașul tocmai plasat în timpul altor faze:
  • Plasarea pe alte cartonașe în timpul altor faze:
   • Plasarea unui meeple pe o construcție mănăstirească cu un card cu dar de tip „Sinod” (Darurile)
   • Mutarea unui meeple cu un card cu dar de tip „Schimbă poziția” (Darurile)
  Totuși, plasarea unui cartonaș cu loc de construcție pentru turn (adiacent cu un cartonaș cu pom) cu o piesă de turn și o fantomă ca al doilea pion s-ar conforma cu cerințele de declanșare a unei acțiuni de fructe. Vezi Ext. 4 - Turnul și Fantoma.
 4. Interpretare din partea comunității Reține că acțiunile de fructe au loc în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple. Prin urmare, aceste acțiuni se vor întâmpla ca în mod obișnuit chiar dacă acțiuni mai târzii pot elimina meepleul de pe cartonaș, de exemplu mâncarea sa de către dragon (Ext. 3 - Prințesa și dragonul).