Halflingen (Halflings)

Revision as of 19:13, 17 February 2022 by Kiap1969 (talk | contribs)
Other languages:
Voorbeelden van Halfje-tegels: de spiralen tonen de tegels van Halfjes I (links) en Halfjes II (rechts)

Algemene informatie en opmerkingen

 
Stanstableau
 
Halfjes I markering
 
Halfjes II markering

Halfjes werd oorspronkelijk in Template:Year nl uitgegeven door Hans im Glück. De Halfjes 1e editie van deze mini-uitbreiding werd uitgegeven in Template:Year nl.

Deze mini-uitbreiding bevat de tegels van twee mini-uitbreidingen die in 2014 werden uitgegeven. De tegels gemarkeerd met   komen overeen met de versie die uitgegeven werd door het SpielBox magazine (www.spielboxshop.de), de tegels gemarkeerd met   komen uit een andere versie die oorspronkelijk alleen exclusief verkrijgbaar was bij www.cundco.de.

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het basisspel van Carcassonne. Alle basis spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen offciële regels voor deze combinaties.

Speelmateriaal

  • 24 nieuwe “halfgrote” driehoekige landtegels
 
Voorbeelden van de nieuwe halfgrote, driehoekige landtegels met verschillende projecten
 
Deze uitbreiding bevat 4 tegels met symbolen van Uitbr. 9 - Schapen & Heuvels en Mini #7 - De Graancirkels

Spelregels

Voorbereiding

Speel je deze uitbreiding voor het eerst, schud dan alle driehoekige tegels (behalve die met symbolen van andere uitbreidingen) gedekt door elkaar. Elke speler trekt 3 driehoekige tegels, bekijkt ze en legt ze gedekt voor zich neer.

Heb je deze uitbreiding al eerder gespeld, dan kun je deze versie spelen: Leg alle driehoekige tegels open op tafel. Bepaal welke speler gaat beginnen. De speler die als laatste aan de beurt is kiest een tegel en legt die gedekt voor zich neer. De rest van de spelers doet, tegen de klok in, hetzelfde totdat iedereen 3 tegels getrokken heeft. De resterende driehoekige tegels gaan terug in de doos. Als je wilt kun je (afhankelijk van het aantal spelers) ook met meer driehoekige tegels spelen.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

In plaats van een gewone landtegel te trekken en aan te leggen kun je er ook voor kiezen om één van je driehoekige tegels aan te leggen. Het aanleggen van de halfgrote tegels volgt de spelregels van het basisspel van Carcassonne, wat betekent dat tenminste één zijde van de tegel het landschap van het speelveld van bestaande tegels moet voortzetten. De lange zijde van de driehoekige tegel mag nooit langs een normale tegel gelegd worden om het landschap voort te zetten. Je mag een halfgrote tegel echter wel naast een andere halfgrote tegel leggen mits het landschap doorloopt.

 
Voorbeeld 1: Twee voorbeelden van het aanleggen van een halfgrote tegel.
 
Voorbeeld 2: Een halfgrote tegel mag niet op deze manier worden aangelegd.

Einde van het spel [1]

Het spel eindigt direct aan het einde van de beurt waarin de laatste normale (niet halfgrote) landtegel is gelegd. Als spelers nog ongebruikte halfgrote tegels voor zich hebben liggen, mogen die niet meer aangelegd worden.

2. Een meeple zetten

Nadat je een halfgrote tegel hebt aangelegd, mag je volgens de spelregels van het basisspel een meeple op je tegel zetten.

Je mag ook een meeple zetten als er al een meeple op een aangrenzende halfgrote tegel staat. [2] [3]

 
Voorbeeld: Twee meeples mogen op twee aangrenzende driehoekige tegels staan.

3. Puntentelling afhandelen

Als je een project met halve tegels afbouwt, vindt de puntentelling volgens de gebruikelijke spelregels plaat maar wordt gekeken naar bezette ruimtes en niet naar individuele tegels. [4]

   Vraag: Hoe moeten we bij de puntentelling van een stad of weg een ruimte waar twee halfjes liggen?

Antwoord: De halfjes tellen als één bezette ruimte (plaats). [Merk op dat ruimtes die bezet worden door één of twee halfjes gelijk geacht worden te zijn aan een normale tegel. -ed.] (1/2021)

> Wegen en steden

Zoals in de spelregels van het bassispel staat vermeld, mogen afgebouwde steden geen gaten bevatten. In dit geval betekent dit dat ze noch vierkante, noch driehoekige gaten mogen bevatten. Voor wegen geldt dezefde regel: een weg met een driehoekig gat geldt als niet afgebouwd.

 
Voorbeeld 1: Deze "stad" met een driehoekig gat is niet afgebouwd, aangezien een stad niet afgebouwd kan zijn als er een gat in zit. In feite staan er op de afbeelding 3 afzonderlijke onafgebouwde steden.
 
Voorbeeld 2: Deze stad met driehoekige tegels is afgebouwd en kan geteld worden. Er zitten geen driehoekige (of vierkante) gaten in.

Het tellen van een afgebouwde stad of weg volgt de gebruikelijke spelregels en elke driehoekige tegel telt mee als een normale tegel.

 
Voorbeeld 3: Rood legt een halfje aan en bouwt zijn stad af. Hij krijgt 8 punten, aangezien de twee driehoekige tegels als één normale tegel geteld worden. Voor de puntentelling bestaat de stad uit drie normale tegels en 1 wapen.
 
Voorbeeld 4: Blauw legt de halve tegel aan en bouwt zijn weg af. Hij krijgt 4 punten, aangezien de twee driehoekige tegels als één normale tegel geteld worden. Voor de puntentelling bestaat de weg uit vier normale tegels.

> Kloosters

Een driehoekige tegel die een klooster omringt wordt op dezelfde manier geteld als een normale landtegel (je krijgt er 1 punt voor en hij kan het klooster afbouwen). De driehoekige tegel hoeft niet aan de tegel met het klooster zelf te grenzen om het af te bouwen.

Als er twee driehoekige tegels gelegd zijn in plaats van een normale landtegel, krijg je toch maar 1 punt voor de bezette ruimte. [5]

 
Voorbeeld 5: In alle drie de voorbeelden is het klooster afgebouwd en krijg je 9 punten.
De eindtelling

> Kloosters

Aan het einde van het spel krijg je voor een onafgebouwd klooster 1 punt voor de bezette ruimte met de kloostertegel en 1 punt voor elke aangrenzende bezette ruimte.

 
Eindtelling voorbeeld 1: Blauw krijgt 6 punten voor diens klooster:
  • 1 punt voor de ruimte waar het klooster ligt, zelfs als hier twee driehoekige tegels liggen
  • 1 punt voor elke omliggende ruimte bezet door vierkante tegels
Rood krijgt 5 punten voor diens klooster:
  • 1 punt voor de ruimte waar het klooster ligt
  • 1 punt voor elke bezette omliggende ruimte ongeacht of er 1 of 2 driehoekige tegels of een vierkante tegel ligt

> Weiden

Driehoekige gaten in het landschap hebben gevolgen voor de puntentelling voor weiden. Driehoekige gaten onderbreken de weide en vormen grenzen. (1/2021)

 
Eindtelling voorbeeld 2: De meeples bezetten twee afzonderlijke weiden:
  • Rood en blauw delen de linker weide en krijgen er elk 3 punten voor
  • Rood ligt alleen in de rechter weide en krijgt daar 3 punten voor

Tegels met symbolen van uitbreidingen

De volgende drie tegels hebben symbolen van de 9e uitbreiding Schapen & Heuvels waarvan de regels van toepassing zijn. De spelregels van tegel 1 en 2 kunnen zonder aanvullend speelmateriaal toegepast worden. Om de schapen op tegel 3 te kunnen gebruiken heb je speelmateriaal nodig dat bij de 9e uitbreiding zit.

1 Wijngaard | Als een klooster wordt afgebouwd en geteld, krijgt de eigenaar 3 punten extra voor elke wijngaard die op de tegels in de omgeving van het klooster (de tegel met het klooster en de 8 vakken daaromheen) staat afgebeeld. [6]

2 Heuvel | Als je de driehoekige tegel met de heuvel wilt aanleggen, trek je volgens de spelregels van de 9e uitbreiding een gewone landtegel en schuift die onder de heuveltegel. De open driehoekige ruimte kan later opgevuld worden door nog een halve tegel te leggen. De heuvel geldt voor het hele vak en dus ook voor een eventuele tweede driehoekige tegel. Als je een meeple hebt op een project met een heuvel, wordt een gelijkspel op dat project bij de puntentelling in jouw voordeel beslist.

3 Schapen | Je krijgt 3 punten voor de schapen op deze tegel als je jouw kudde naar de stal drijft. [7] Een wolf kan deze schapen niet wegjagen. [8]

De tegel waarop de graancirkel staat afgebeeld werkt anders dan de normale graancirkeltegels (zie De Graancirkels).

4 Graancirkel | Met de graancirkeltegel speel je een normale beurt. [9] Daarna bepaal je een soort meeple (ridder, struikrover of boer) en één van de volgende acties die alle spelers (inclusief jijzelf) moet uitvoeren, te beginnen met de speler links van jou:

Iedere speler... [10]

A) ... mag een meeple uit zijn voorraad nemen en die bij een andere eigen meeple van die soort op dezelfde landtegel zetten. [11]

OF

B) ... moet een van zijn eigen meeples van de gekozen soort van een landtegel verwijderen en terug in voorraad nemen.

Als een speler geen meeples van de aangegeven soort heeft, kan hij noch A, noch B uitvoeren.

Gewijzigde spelregels

De spelregels voor de Halfjes zijn een bron van controverse geworden dankzij de vele gaten en conclusies die aan de spelers zijn overgelaten.

De spelregels geven alleen uitleg over het speciale geval van de kloosters. De spelregels uit 2014 vermelden niet eens hoe wegen en steden geteld moeten worden terwijl de spelregels uit 2020 slechts aangeven dat afgebouwde wegen en steden met driehoekige tegels volgens de gebruikelijke spelregels geteld worden.

Het gebrek aan informatie over de telling van wegen en steden leidde in 2014 tot de interpretatie dat ze volgens hetzelfde principe als bij de kloosters vermeld stond geteld moesten worden waarbij twee driehoekige tegels in hetzelfde vierkante vak als één tegel geteld werden. Deze aanname kan gevolgen hebben bij het combineren met andere uitbreidingen aangezien driehoekige tegels in sommige gevallen niet als afzonderlijke tegels gezien zouden worden.

  • Puntentelling van projecten met de regels uit 2014:
    • Wegen en steden worden geteld op basis van het aantal vierkante tegels (2 driehoekige tegels tellen voor 1 vierkante tegel)
    • Kloosters worden geteld op basis van de vierkante ruimten met tegels (2 driehoekige tegels tellen voor 1 vierkante tegel) - Kloosters leveren maximaal 9 punten op

De verhelderingen uit 10/2015 hadden gevolgen voor de puntentelling van steden en wegen (elke driehoekige tegel zou vanaf dan apart meegeteld worden), maar verandert hoe kloosters geteld moeten worden aangezien elke tegel ook bij kloosters apart mee zou tellen. Een klooster zou dan tot wel 18 punten op kunnen leveren aangezien je zoveel halfjes in de ruimte die bezet wordt door het klooster en de 8 omliggende ruimtes kunt proppen. Deze verhelderingen hadden betrekking op de combinatie met sommige, maar niet alle, andere uitbreidingen en leverden wel hints op om naar analogie ook andere aan te pakken (waar nodig aangevuld met huisregels). Ze zouden nu ook behoorlijke gevolgen hebben bij de combinatie met andere uitbreidingen aangezien de driehoekige tegels nu als afzonderlijke tegels zouden gelden. (Dubbele tegels gelden immers ook als afzonderlijke tegels, waarmee ook aanvullende aanpassing aan de manier waarop sommige uitbreidingen samenwerken nodig was).

  • Puntentelling van projecten met de verhelderingen van 10/2015:
    • Wegen en steden worden geteld op basis van het aantal afzonderlijke tegels (vierkant, driehoekig of dubbel)
    • Kloosters worden geteld op basis van het aantal afzonderlijke tegels (vierkant, driehoekig of dubbel) - Kloosters leveren maximaal 18 punten op

De heruitgave van Halfjes voor Carcassonne II, later in 2020, bevatte spelregels die vergelijkbaar waren met die uit 2014. Er was een korte uitleg hoe wegen en steden geteld moesten worden en de spelregels voor de kloosters deden een stap terug ten opzichte van de verheldering uit 10/2015, terug naar de oorspronkelijke uit 2014. De verhelderingen uit 10/2015 waren nog steeds van toepassing met uitzondering van de puntentelling van kloosters (en derhalve analoog hieraan ook van Duitse burchten).

  • Puntentelling van projecten met de spelregels van 2020 + verhelderingen van 10/2015:
    • Wegen en steden worden geteld op basis van het aantal afzonderlijke tegels (vierkant, driehoekig, dubbel)
    • Kloosters worden geteld op basis van het aantal vierkante vakken met tegels (vierkant, driehoekig of dubbel) - Kloosters leveren maximaal 9 punten op

In 1/2021 werd een nieuwe set verhelderingen beschikbaar gesteld die bevestigde dat de eerdere verhelderingen uit 10/2015 achterhaald waren en dat dezelfde principes van toepassing zijn op de puntentelling van wegen, steden en kloosters. De principes uit 2014 horen dus algemeen toegepast te worden.

  • Puntentelling van projecten met de verhelderingen van 1/2021:
    • Wegen en steden worden geteld op basis van het aantal bezette ruimtes (2 driehoekige tegels gelden als 1 bezette vierkante ruimte)
    • Kloosters worden geteld op basis van het aantal vierkante ruimtes met tegels (vierkant, driehoekig of dubbel) - Kloosters leveren maximaal 9 punten op
    • Aanvullend dienen alle uitbreidingen in hun spelmechanismes te kijken naar bezette ruimtes: bewegen van de draak, bereik van de toren, vliegtuigen, Duitse burchten...

De volgende tabel geeft een samenvatting van de ontwikkeling van de spelregels en de consequenties daarvan.

Bijgewerkte spelregels
Project Tegel die een vak bezet Carcassonne I spelregels uit 2014 Verhelderingen uit 10/2015 Carcassonne II spelregels uit 2020 Verhelderingen uit 1/2021
Definitieve Carcassonne I spelregels Definitieve Carcassonne II spelregels
Weg / Stad   Geteld per tegel Geteld per tegel Geteld per tegel Geteld per bezette ruimte
1 vierkante tegel 1 tegel 1 tegel 1 tegel 1 tegel → 1 bezette ruimte
1 driehoekige tegel 1 tegel (1) 1 tegel 1 tegel 1 tegel → 1 bezette ruimte
2 driehoekige tegels 2 tegels → geldt als 1 tegel (1) 2 tegels 2 tegels 2 tegels → 1 bezette ruimte
1 deel van dubbele tegel n.v.t. (2) 1 tegel 1 tegel (3) 1 tegeldeel → 1 bezette ruimte (6)
Klooster   Tellen per bezette ruimte Tellen per tegel Tellen per bezette ruimte Tellen per bezette ruimte
1 vierkante tegel 1 tegel → 1 bezette ruimte 1 tegel 1 tegel → 1 bezette ruimte 1 tegel → 1 bezette ruimte
1 driehoekige tegel 1 tegel → 1 bezette ruimte 1 tegel (4) 1 tegel → 1 bezette ruimte 1 tegel → 1 bezette ruimte
2 driehoekige tegels 2 tegels → 1 bezette ruimte 2 tegels (4) 2 tegels → 1 bezette ruimte 2 tegels → 1 bezette ruimte
1 deel van dubbele tegel n.v.t. (2) 1 tegel (4) 1 tegel → 1 of 2 bezette ruimtes (5) 1 tegeldeel → 1 bezette ruimte
  • Noten:
    • (1) Er was geen expliciete spelregel. Aangenomen werd dat driehoekige tegels die in hetzelfde vak lagen, net als bij de puntentelling voor kloosters, voor 1 tegel telden. Dit kan het resultaat zijn van een verkeerde interpretatie.
    • (2) Dubbele tegels werden pas een jaar later uitgegeven en dus is er in de spelregels van 2014 niet in voorzien.
    • (3) Wordt in de spelregels niet behandeld, maar in lijn met de interpretatie van de spelregels van 2020 en de verheldering van 10/2015.
    • (4) Driehoekige en dubbele tegels werden bij kloosters als afzonderlijke tegels geteld.
    • (5) Wordt in de spelregels niet behandeld, maar deze wijziging komt overeen met het tellen van een klooster per bezet vak uit 2020. Hiermee wordt de verheldering van 10/2015 deels tenietgedaan.
    • (6) Wegen op Leipzig-tegels worden als 1 tegel geteld, zelfs als die zich over twee ruimtes uitspreidt.

Andere uitbreidingen

>> Algemene overwegingen

  • Als een Halfje-tegel naast een driehoekig gat ligt, telt de Halfje-tegel voor één tegel (één bezette ruimte). Als twee Halfje-tegels samen een vierkant vormen, tellen ze ook als één enkele tegel (één bezette ruimte). Dit is van belang bij het tellen van kloosters, steden, wegen, de jacht van de draak, het leggen van pest-fiches, vliegen met de vliegtuigen, enz. (10/2014; bijgewerkt 1/2021) [12]
  • Als algemene spelregel werd bevestigd dat alle mechanismes toegepast moeten worden met inachtneming van een raster van vierkante ruimtes, dus dat puntentellingen en bereiken rekening houden met dergelijke ruimtes. Als gevolg hiervan:
    • Worden tegels afzonderlijk aangelegd volgens de gebruikelijke spelregels (alle effecten die veroorzaakt worden door het trekken of aanleggen van de tegel volgen de gebruikelijke spelregels).
    • Speelstukken en fiches worden volgens de gebruikelijke spelregels gezet.
    • Het raster van vierkante ruimtes wordt ale referentiekader gebruikt bij het bepalen van omliggend zijn, puntentelling voor project/bonus/speelstuk, verplaatsen van speelstukken/fiches, bereik van acties en vliegbanen. De spelregels die betrekking hebben op normale vierkante tegels moeten gelezen worden alsof ze effect hebben op alle tegels in een specifieke vierkante ruimte:
      • Daarmee zijn ze één-op-één gelijkwaardig aan vierkante tegels.
      • Dit heeft effect op één of twee driehoekige tegels in een vierkante ruimte die daarmee als één bezette ruimte worden gezien. Om praktische redenen word(t)(en) de driehoekige tegel(s) die de ruimte bezet(ten) als één tegel gezien.
      • Dit heeft ook effect op een dubbele tegel als één van beide helften een bepaalde vierkante ruimte bezet.
    • Het zetten van speelstukken of leggen van fiches gaat op basis van tegels, maar alle verplaatsingen volgen het raster van vierkanten (draak, vlooienfiches)
    • Speelstukken/fiches/symbolen die gevolgen hebben voor een (vierkante) tegel hebben dat effect op alle tegels die dezelfde vierkante ruimte delen/overlappen (draak, fee, vlooienfiches, kleine gebouwen, heuvels...)
  • Zowel voor het bepalen of een klooster is afgebouwd als voor de puntentelling, kijken we naar de omliggende ruimtes: alle omliggende ruimtes moeten bezet zijn, of dat nu door een vierkante tegel is of door één of twee Halfje-tegels. Er mogen dus geen onbezette omliggende vierkante ruimtes zijn. Deze benadering wordt bij wijze van extrapolatie ook gehanteerd voor projecten die op kloosters lijken: alle kloosterachtige gebouwen (abdijen, cultusplaatsen, Japanse gebouwen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Darmstadt-kerken), tuinen en Duitse burchten.
  • Deze geometrische verandering van tegels impliceert een verschuiving en telkens wanneer we met omringende tegels te maken hebben, moeten we rekening houden met alle tegels die op de aangrenzende ruimtes rond dat project gepropt liggen. Daaronder vallen, bijvoorbeeld, de circustelling, het zetten van artiesten, de wachttorentelling, het afbouwen van badhuizen, meeple strikken door de Vodyanoy-tegel, de puntentelling van Baba Yaga's Hut (hoewel die al rekening houdt met lege vakken), de bonus voor de Darmstadt-kerk alsmede het leengoed van burchten.
  • HiG geeft tot op heden geen gedetailleerde verhelderingen over de interacties met de Halflingen. Halflingen combineren met andere uitbreidingen is dus "op eigen risico van de spelers". In dergelijke gevallen zullen er dus huisregels moeten worden afgesproken die kunnen worden toegepast. De meest recente verhelderingen bieden echter een goede basis om de kwesties uit het verleden met zowel driehoekige als dubbele tegels op een consistente manier op te lossen.


Let's see some interactions when applying the principles explained above:


>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw – De Draak gaat op jacht!

  • Er is, buiten de algemene overwegingen hierboven, geen officiële verheldering over de beweging van de draak op een halve tegel.
 
Example: The dragon moves counting square spaces. It lands on particular tiles but it affects all the tiles overlapping the space it occupies (as in step 2). It also skips any triangular gap in its way (as in step 4).


>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw - Fee bescherming

  • Er is, buiten bovenstaande algemene overwegingen, geen officiële verheldering over hoe de fee zich gedraagt als ze op een halve tegel staat. Derhalve kunnen we aannemen dat de fee alleen de driehoekige tegel beschermt waar ze op staat, aangezien het een afzonderlijke tegel is.


>> De Toren - Bereik van de toren

  • Er is, buiten de algemene overwegingen hierboven, geen officiële verheldering beschikbaar hoe het bereik van de toren berekend moet worden als er Halflings in het spel zijn.
 
Example: The picture shows the tiles affected by the tower using different shades of green to identify tiles within range 1 and range 2. The range stretch takes into account square spaces. The tower may capture meeples in any of the tiles overlapping the square spaces in range, no matter if the space is occupied by a square tile or 1 or two triangular tiles, like in this case.


>> Burgemeesters en abdijen - Deel 1: Abdij leggen en tellen

  • Een abdij mag gelegd worden als er aan één van de zijden een halve tegel ligt, zelfs als er een driehoekig gaat aan een van de zijden is. Zie de verhelderende afbeeldingen hieronder. (3/2015)
 
Voorbeeld 1: De abdij mag hier gelegd worden, aangrenzend aan een zijde van een halve tegel
 
Voorbeeld 2: Ook hier mag de abdij gelegd worden, zelfs als er naast de aangrenzende halve tegel een gat is opengelaten
 
Opmerking bij voorbeeld 2: het leggen van de abdij is toegestaan omdat de halve tegel het "vak" van een gewone landtegel bezet en het bestaande gat, gearceerd aangegeven, niet meetelt
  • Er is, buiten de spelregels voor kloosters, geen expliciete officiële bevestiging voor de afhandeling van puntentellingen voor abdijen in combinatie met de Halflings.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

  • A barn can be placed at an intersection of four square spaces completely occupied by field corners. There may be no gaps in any of the four corners. (1/2021)
 
Examples with square and triangular tiles:
  • A: The barn can be placed in this case
  • B: The barn cannot be placed in these cases
  • Verder zijn de spelregels voor het zetten van een herenboerderij als volgt bijgewerkt: de ondergrond voor de herenboerderij moet stabiel zijn zodat hij niet wiebelt. Dit betekent dat onder de herenboerderij:
    • alle tegels elkaar in het midden moeten raken;
    • geen van de kwadranten in het midden leeg mag zijn; en
    • alle tegels in het midden een weide tonen om de herenboerderij op te zetten.
Zie onderstaande voorbeelden met halve tegels en dubbele tegels (zie Duitse Burchten en De Markten van Leipzig). (04/2016)
 
Voorbeelden met driehoekige en (de lange zijde van) dubbele tegels:
  • A: In deze gevallen mag een herenboerderij gezet worden
  • B: In deze gevallen mag GEEN herenboerderij gezet worden
 
Voorbeelden met driehoekige en (de korte zijde van) dubbele tegels:
  • A: In deze gevallen mag een herenboerderij gezet worden
  • B: In deze gevallen mag GEEN herenboerderij gezet worden
  • Opmerking: De bijgewerkte spelregels van 10/2015 schuiven in sommige gevallen het oorspronkelijke vereiste van een kruispunt van vier tegels om een herenboerderij te mogen zetten zoals oorspronkelijk gedefinieerd voor vierkante tegels terzijde. Dit gebeurt ten faveure van een stabiele ondergrond voor de herenboerderij als er tegels met andere vormen in het spel zijn, zoals te zien in de voorbeelden met dubbele en/of driehoekige tegels.


>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 3: Puntentelling van de herenboerderij

  • Er zijn geen officiële spelregels die bepalen hoe de herenboerderij zich verhoudt tot onderbrekingen in het landschap die veroorzaakt kunnen worden door Halflings.


>> Graaf, Koning en Consorten - Puntentelling van cultusplaatsen

  • Er is behalve de beslissing over kloosters, geen expliciete officiële bevestiging over hoe de puntentelling van cultusplaatsen werkt in combinatie met de Halflings.


>> Bruggen, Burchten en Bazaars - Bruggen bouwen

  • Opmerkingen:
    • Openstaande vraag: Mag een brug op een vak gezet worden waar maar één halve tegel ligt?
    • Huisregel: Een huisregel zou in navolging van de verhelderingen voor de herenboerderij uit Burgemeesters en Abdijen (zie boven) het bouwen van een brug alleen kunnen toestaan als de brug op een stabiele ondergrond staat. Dat zou betekenen dat een brug gebouwd kan worden als er een vierkante tegel of twee halve tegels in het betreffende vak liggen, maar niet als er maar één halve tegel ligt.


>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

  • Er is buiten de algemene overwegingen hierboven geen officiële verheldering hoe je om moet gaan met de vliegafstand en het landen als er halve tegels bij betrokken zijn.
 
Voorbeeld 1: Deze afbeelding laat zien hoe met vierkante tegels en gaten wordt omgegaan bij het bepalen van de vliegafstand voor een horizontale vlucht. Dit voorbeeld volgt de officiële spelregels.
 
Voorbeeld 2: Deze afbeelding laat zien hoe met driehoekige tegels (driehoekige gaten negerend) wordt omgegaan bij het bepalen van de vliegafstand voor een horizontale vlucht. Het overslaan van driehoekige gaten wordt nergens expliciet officieel bevestigd.
 
Voorbeeld 3: Deze afbeelding laat zien hoe met driehoekige tegels wordt omgegaan bij het bepalen van de vliegafstand voor een diagnonale vlucht.
 
Voorbeeld 4: Deze afbeelding laat zien hoe met driehoekige tegels (driehoekige gaten negerend) wordt omgegaan bij het bepalen van de vliegafstand voor een diagonale vlucht. Je krijgt hier dezelfde vliegafstand, ongeacht de oriëntatie van de driehoekige tegel met afstand 1. Het overslaan van driehoekige gaten wordt nergens expliciet officieel bevestigd.
  • Special monasteries would consider occupied square spaces for their scoring no matter the tiles occupying them. [13]
 
Voorbeeld: Rood krijgt 1 + 2 + 2 + 3 + 1 = 9 punten voor zijn/haar abt:
  • 1 punt voor de kloostertegel
  • 2 punten voor de vertikale kolom boven de kloostertegel (1 punt is afkomstig van een driehoekige tegel)
  • 2 punten voor de vertikale kolom onder de kloostertegel (1 punt is afkomstig van een driehoekige tegel)
  • 3 punten van de horizontale rij links van de kloostertegel (2 punten zijn afkomstig van driehoekige tegels)
  • 1 punt van de horizontale rij rechts van de kloostertegel die uit één enkele driehoekige tegel bestaat


>> Burchten in Duitsland – Afbouwen van Duitse burchten

  • Er is, buiten de algemene overwegingen hierboven, geen officiële verheldering beschikbaar hoe Duitse burchten werken in combinatie met de Halflings.
 
Voorbeeld: Deze Duitse burcht levert 12 punten op:
  • 2 punten voor de tegel met de Duitse burcht
  • 1 punt voor elk omliggend bezet vak
Deze spelregels voor het afbouwen en tellen van een Duitse burcht zijn nergens op enige wijze expliciet officieel bevestigd.


>> Kleine gebouwen – Gebied waarop het Kleine gebouw effect heeft

  • Opmerking:
    • Huisregel: Een Klein Gebouw heeft alleen gevolgen voor de halve tegel waar deze op ligt, niet de andere halve tegel, mocht er nog een op hetzelfde vak ligt. Dit volgt uit het feit dat een halve tegel als een aparte tegel geldt en Kleine Gebouwen op een tegel werken.


>> De Pest – Verspreiding van de pest

  • Een enkel driehoekig gat voorkomt niet dat de Pest zich in die richting verspreidt. (10/2015)
 
Voorbeeld: Op deze afbeelding zie je een met groen aangegeven aaneengesloten uitbraakgebied. Driehoekige gaten doorbreken die volgens de verheldering van de spelregels niet.

Tegelverdeling

Aantal tegels: 24 halve tegels

Halflings I

Aantal tegels: 12 halve tegels

   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
(W)
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 

Op één van de tegels staat een kleine illustratie. De letter tussen haakjes geeft aan welke illustratie op de tegel staat:

 
W | Water toren

Halflings II

Aantal tegels: 12 halve tegels

   x1
Wijngaard
   x1
Schaap
   x1
Heuvel
   x1
Graancirkel
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
(W)
   x1
 

Op één van de tegels staat een kleine illustratie. De letter tussen haakjes geeft aan welke illustratie op de tegel staat:

 
W | Water toren

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1.   Dit gedeelte stond wel in de spelregels uit 2014 maar is in de spelregels van 2020 weggelaten.
  2.   Deze zin is een vertaling van de Duitse spelregels. De Engelse vertaling van HiG had een afwijkende betekenis, waarschijnlijk een vergissing: "Je mag ook een meeple op een aangrenzende driehoekige tegel zetten als er al een staat."
  3.   Deze opmerking geeft aan dat driehoekige tegels onafhankelijk zijn, ook al bevinden ze zich in dezelfde vierkante ruimte.
  4.   Deze zin is gebaseerd op de Duitse bewoording aangevuld met de verheldering van 1/2021.
    De Engelse versie heeft een andere betekenis, mogelijk door een vergissing: "Als je een project afbouwt door een halve tegel te leggen, worden de punten volgens de spelregels van het basisspel geteld."
  5.   De puntentelling van kloosters is derhalve gebaseerd op de ruimtes die bezet worden door de kloostertegel en door tegels (1 of 2) in de omliggende ruimtes. Het aantal tegels dat zo'n ruimte bezet doet niet terzake. Dit betekent dat je voor een tijdens het spel afgebouwd klooster altijd 9 punten krijgt.
  6.   De bewoording is aangepast om de gevallen te omvatten die ontstaan zijn door de introductie van de halve tegels. In de oorspronkelijke bewoording wordt alleen gesproken van de 8 omliggende tegels, waarmee alleen spelregels voor vierkante tegels worden aangenomen: "Als een klooster wordt afgebouwd en geteld, krijgt de eigenaar 3 punten extra voor elke wijngaard die op de 8 tegels die het klooster omringen staat afgebeeld." Met de halve tegels kunnen er wel 16 aangrenzende tegels zijn. Bovendien, aangezien er ook een halve tegel is met een klooster en één met met een wijngaard die in hetzelfde vak gelegd kunnen worden, kan een wijngaard zich niet alleen op tegels in de omliggende vakken bevinden, maar ook op een tegel in hetzelfde vak als het klooster. De spelregels dienen met al deze gevallen rekening te houden.
     
    Voorbeeld 1: Blauw telt dit klooster op een driehoekige tegel die een vierkant vak deelt met een andere driehoekige tegel met een wijngaard. Blue krijgt 12 punten (9 voor het klooster en 3 voor de wijngaard).
     
    Voorbeeld 2: Blauw telt dit klooster op een driehoekige tegel met een wijngaard op een tegel in een omliggend vak. Blauw krijgt 9 punten (9 voor het klooster en 3 voor de wijngaard).
  7.   De schapen op de tegel tellen elke keer dat een herder op de betreffende weide zijn schapen telt mee als "permanente" schaapfiches. (11/2014)
  8.   We vervangen deze zin met een vertaling uit de Duitse versie. De Engelse bewoording is wat misleidend: "Een wolf kan je kudde niet uiteenjagen."
  9.   Voor de duidelijkheid gebruiken we een vertaling van de Duitse spelregels. De Engelse bewoording is als volgt: "Leg de driehoekige graancirkeltegel volgens de spelregels aan."
  10.   We hebben een vertaling van de Duitse spelregels gebruikt. De Engelse spelregels bevatten een foutieve vertaling waarin staat:
    "Iedere speler moet ofwel ...
    A) ... een meeple uit zijn voorraad nemen en die naast een andere eigen meeple van deze soort op dezelfde landtegel zetten.
    OFWEL
    B) ... een van zijn eigen meeples van de gekozen soort van een landtegel verwijderen en terug in voorraad nemen."
  11.   De meeple moet bij een eigen meeple, dus op hetzelfde project op dezelfde tegel, gezet worden.
  12.   A verschillende wijzigingen gelden de oorspronkelijke verhelderingen uit 10/2014 weer. De verhelderingen uit 10/2015 zijn nu verouderd zoals aangegeven in 1/2021.
  13.   A triangle tile takes the place of a regular landscape tile. Thus, a single triangle hole (half-tile hole) in the map does not stop the row or column for scoring for German and Dutch/Belgian Monasteries. Only a hole of a complete regular landscape tile interrupts the row or column. (3/2015)
      This clarifications would also apply to Japanese Buildings.