De Wonderen van de Mensheid
![]() |
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht. |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. | ![]() |

De uitbreiding De Wonderen van de Mensheid bevat megategels ter grootte van 5 vakken in verschillende samenstellingen. Elke megategel bevat een wonder dat in verschillende tijden door de mens is gebouwd. Elk ervan geeft je afzonderlijke voordelen. Maar iedereen kan er per spel maar één gebruiken. Bemachtig snel een passend wonder om er zo vaak mogelijk van te profiteren!
De wonderen der mensheid hebben Carcassonne bereikt. Elk van hen brengt je afzonderlijke voordelen. Maar iedereen kan er per spel maar één gebruiken. Bemachtig snel het wonder dat je wilt om er zo vaak mogelijk van te profiteren!
Algemene informatie en opmerkingen
De wonderen van de mensheid werd in 2023 (Set I) en 2024 (Set II) uitgegeven door Hans im Glück. De uitbreiding bevat wondertegels die zich in verschillende vormen uitstrekken over 5 vakken. Op elke tegel staat een wonder dat door de mens in verschillende tijden is gebouwd. De eerste set bevat de volgende wonderen:
- Stonehenge, een prehistorisch monument bij Amesbury in het zuiden van Engeland (UK).
- Circus Maximus, een oude Romeinse Arena voor wagenrennen en massavermaak in Rome, Italië.
- Notre-Dame, een middeleeuwse gotische kathedraal in Parijs, Frankrijk.
- Alhambra, een paleis- en vestingcomplex uit de 13e eeuw in Granada, Spanje.
De tweede set bevat de volgende wonderen:
- Aboe Simbel, een stel rotstempels in Egypte, gebouwd in de 13e eeuw voor Christus.
- Tikal, een antieke Maya-stad in noordelijk Guatemala.
- Ankor Wat, een tempelcomplex in Cambodja uit de 10e eeuw.
- Terracottaleger, meer dan 7000 levensgrote soldaten in een vroeg-Chinees grafcomplex.
Deze uitbreiding heeft steden met afgesneden gebouwen.
Opmerking: Alle wondertegels tellen voor 5 verbonden gewone tegels.
Speelmateriaal
Set I
- 4 wondertegels met Wonderen van de Mensheid
Opmerking: De kaart op de achterkant van de eerste set wondertegels (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus en Alhambra) is alleen van toepassing voor het Carcassonne Game Festival 2023 in Carcassonne..
Set II
- 4 wondertegels met Wonderen van de Mensheid
Spelregels
Voorbereiding
We raden je aan om met minstens 90 tegels en één extra meeple te spelen (bijv. basisspel + 1e uitbreiding). [1] Negeer eventuele extra spelregels van die uitbreiding.
- Elke speler neemt alle 9 meeples in één kleur. Zet 2 meeples van elke kleur naast veld 10 buiten het scoretableau.
- Opmerking: Een van deze twee meeples wordt alleen gebruikt om jouw wonder te markeren. Je kunt de grote meeple van de 1e uitbreiding gebruiken of een andere meeple in die kleur.
- Zet zoals gebruikelijk een telmeeple op veld 0 van het scoretableau. Alle spelers beginnen het spel met 6 meeples in hun voorraad.
- Kies per speler 1 wondertegel. Je kunt ook wonderen uit verschillende sets combineren. Leg ze open naast het scoretableau. Leg de overgebleven wondertegels weg, je hebt ze niet nodig voor dit spel.
Opmerking: Als alternatief kun je ook zoveel wonderen klaarleggen als je wilt. Je hebt dan meer keuze en je kunt later in het spel het wonder kiezen dat jou het beste uitkomt.
Een wondertegel aanleggen
Er is voor elke speler maar één wonder. Om een wondertegel te krijgen, moet je aan een voorwaarde voldoen. Dit valt onder sectie 3. Puntentelling afhandelen wat hierna beschreven staat:
3. Puntentelling afhandelen en een wondertegel krijgen
Er is voor elke speler 1 wonder. Je kunt dus maar één keer tijdens het spel een wondertegel krijgen. (Zie onder voor een variant met twee wonderen per speler.)
Wanneer jouw telmeeple het veld met de meeple-paren bereikt of voorbijgaat (de eerste keer is dat veld 10), voer je achtereenvolgens de volgende stappen uit:
- Kies een van de beschikbare wondertegels en leg deze voor je neer. Je legt hem nog niet aan speelveld. (Zie 1. Een wondertegel aanleggen.).
- Neem jouw twee meeples die naast het scoretableau liggen en voeg ze toe aan je voorraad.
- Verplaats alle overgebleven meeples die naast het scoretableau liggen 5 velden vooruit (m.a.w. de eerste keer naast veld 15, dan naast veld 20 en tenslotte naast veld 25).
ATTENTIE: Je mag de meeple-paren nooit voorbij veld 25 verplaatsen, ook niet als er meer dan 4 spelers zijn. De meeples blijven naast veld 25 staan totdat ze door alle andere telmeeples zijn bereikt.
Speciaal geval:
Als meerdere spelers in dezelfde beurt het veld met de meeple-paren bereiken, kiest degene die aan de beurt is wie van hen een wondertegel mag pakken. Daarna worden de meepleparen zoals gebruikelijk 5 velden vooruit gezet. Als er nog meeples van andere spelers (die nog geen wonder hebben gepakt) op of voorbij het veld met de meeple-paren staan, kiest degene die aan de beurt is opnieuw wie het volgende wonder mag pakken, enzovoort.
1. Een wondertegel aanleggen
Als er een wondertegel voor je ligt, trek je geen tegel, maar leg je de wondertegel volgens de gebruikelijke spelregels aan.[3] Als je de wondertegel hebt aangelegd, moet je deze markeren met een van de 2 meeples die je samen met de wondertegel hebt gekregen. Om dit te doen, plaats je de markeermeeple in het midden van het wonder (niet op een stad, weg of veld). Deze meeple blijft daar tot het einde van het spel staan. Voor een beter onderscheid met andere meeples, kun je de markeermeeple ondersteboven neerzetten.
Opmerking: In het zeldzame geval dat het niet mogelijk is om de wondertegel passend aan te leggen, trek je een tegel die je meteen moet aanleggen om er onmiddellijk daarna jouw wondertegel daaraan aan te leggen. Als dit ook niet mogelijk is, wordt de tegel uit het spel gehaald (ook al had hij wel gepast) en trek je een andere tegel, totdat je jouw wondertegel aan kunt leggen. Je mag geen meeple op de extra getrokken tegel zetten.
Bijzondere situatie: Het spel eindigt als niemand in zijn beurt een landtegel of wondertegel aan kan leggen, zelfs als andere spelers nog wondertegels hebben. [4]
2. Een meeple op een wondertegel plaatsen
Nadat je je wonder hebt aangelegd en gemarkeerd, mag je onmiddellijk maximaal 2 meeples op verschillende onbezette projecten (stad, weg, klooster of weide) van deze wondertegel zetten. Je mag ook slechts één of geen meeple zetten. Als je 2 meeples zet, mogen ze ook op hetzelfde vak staan. [5]
3. Puntentelling van een wonder
Elk wonder heeft zijn eigen werking waarmee je punten kunt krijgen. Sommige wonderen leveren je punten op tijdens het spel, terwijl andere je punten opleveren bij het einde van het spel. [6]
Tijdens het spel (niet tijdens de beurt waarin je de Notre-Dame wondertegel aanlegt), als je een meeple op een van de 8 tegels die een klooster omringen zet, dan krijg je onmiddellijk 3 punten. Het maakt niet uit of er een monnik op het klooster staat of niet. [7] Ook als er meerdere kloosters aan de tegel grenzen waar de meeple gezet is, krijg je nog steeds "slechts" 3 punten. [8]
Als je tijdens je beurt (niet bij het aanleggen van de Stonehenge wondertegel zelf) een of meer bezette wegen afbouwt, krijg jij onmiddellijk 3 punten voor elke weg die je hebt afgebouwd (ook als je zelf geen meeple op die weg hebt). Daarna tel je zoals gebruikelijk de punten voor de weg. [9]
Vraag: Krijg je de Stonehenge-bonus als je een onbezette weg afbouwt en er daarna een meeple op zet op de tegel die je zojuist hebt aangelegd?
Antwoord: Ja, dat is mogelijk. Je zet de meeple in 2. Een meeple zetten vlak voordat je 3. Punten krijgen voor een wonder uitvoert. (3/2024)
Als je aan de beurt bent, mag je uit 2 tegels kiezen. De eerste keer trek je 2 tegels. Je kiest er één en legt die zoals gebruikelijk aan. Leg de andere gedekt voor je neer voor een latere beurt. Als je weer aan de beurt bent, trek je weer een tegel en kies je weer uit de twee tegels, en zo verder. Als er aan het einde van het spel geen tegels meer getrokken kunnen worden, leg je de tegel die je nog voor je hebt liggen aan. Als jouw niet-gekozen tegel de laatste van het spel is, gaat die naar de volgende speler voor de laatste beurt.
Als er een stad wordt geteld die uit tenminste drie tegels bestaat en waarop je tenminste één meeple hebt, krijg je 2 punten voor elk van jouw eigen meeples in een stad op het speelveld. Hierbij geldt het volgende:
- Je hoeft geen meerderheid te hebben in de stad die geteld wordt.
- Ook voor de meeple(s) in de stad die geteld wordt krijg je 2 punten.

Aan het einde van het spel krijg je, afhankelijk van het aantal spelers, punten voor elke meeple van een andere kleur in nog niet afgebouwde steden:
2 spelers: | 4 punten | |
3-4 spelers: | 3 punten | |
5+ spelers: | 2 punten |
Aan het einde van het spel, krijg je 5 punten voor elk van je boeren. Wordt er met tenminste 120 tegels gespeeld, dan krijg je 6 punten. Ongeacht of de boer ook nog punten krijgt voor de weide zelf.
Deze alinea is bijgewerkt in 9/2024 met het uitbrengen van Set II. Daarvoor leverden boeren in alle gevallen slechts 4 punten op.</ref> [10]
Voor elke weg (onafgebouwd of afgebouwd) die tenminste 5 tegels lang is, krijg je aan het einde van het spel 5 punten.

Je krijgt 2 punten voor elke rij of kolom die aan het einde van het spel uit 7 of meer tegels bestaat. Daarbij geldt het volgende:
- Dezelfde tegels tellen zowel voor de kolom als voor de rij.
- Elke kolom en rij wordt maar één keer geteld.
Vraag: Does the Terracotta Army wonder grant 2 points per each stretch highlighted in yellow or just 2 points for the whole row (the row is scored only once)?
Antwoord: You just get 2 points for this yellow highlighted part. (1/2025)
</ref>
Belangrijk!
- Elke wondertegel telt als 5 individuele normale tegels. De wegen en steden kunnen dus uit meer dan één tegel bestaan. Je moet hier rekening mee houden bij de puntentelling.
- Set I:
- Stonehenge en Notre-Dame hebben elk een weg die over 2 tegels loopt.
- Het Alhambra bevat een stad die 3 tegels beslaat, het Circus Maximus bevat een stad die 4 tegels beslaat, en Nôtre Dame bevat een stad die 2 tegels beslaat. [11]
- Set II:
- Aboe Simbel, Ankor Wat, en Terracottaleger hebben elke een weg die over twee tegels loopt. Tikal heeft een weg die over 3 tegels loopt.
- Tikal en Ankor Wat hebben elk stadsdelen die niet met elkaar verbonden zijn. [12]
- Set I:
Eindtelling
Aan het einde van het spel tel je eerst de punten voor de wonderen die aan het einde van het spel punten opleveren. Daarna ga je verder met de normale eindtelling. [13]
Variant - 2 wonderen per speler
Als je al bekend bent met deze uitbreiding, kun je ook de volgende variant proberen, waarbij elke speler met maximaal 2 wonderen speelt. Je kunt dan twee wonderen benutten. Afhankelijk van de situatie, kun je ook interessante combinaties bouwen.
Opmerking: Alle spelregels blijven hetzelfde. We noemen hier alleen wat er verandert.
Opzetten
We raden aan dat er met tenminste 120 tegels en 2 extra meeples (bijv. basisspel + rivier + 1e uitbreiding en eventuele andere tegels van (mini-)uitbreidingen). Negeer echter de spelregels van de uitbreidingen.[14]
- Elke speler neemt 10 meeples van één kleur. Zet 2 meeples van elke kleur naast veld 10 van het scoretableau, en 1 meeple naast het startveld 0/50.
- Kies 2 of het gewenste aantal wonderen per speler en leg ze naast het scoretableau.
De tweede wondertegel ontvangen
Als jouw telmeeple veld 50 bereikt of voorbijgaat, kies je jouw tweede wonder, legt die voor je neer en neem je jouw meeple die naast het 0/50 startveld staat in voorraad. Deze gebruik je om bij de volgende beurt jouw tweede wonder te markeren nadat je die hebt aangelegd.
Aanvullende verhelderingen
Wegen, steden en weiden op wondertegels

Opmerkingen:
- De stukken grond naast sommige wonderen maken deel uit van het wonder, niet van de aangrenzende stad.
- Door afwijkingen in het snijden bij de productie van de wondertegels kunnen er variaties onstaan in het aansluiten van weiden. Als er gespeeld wordt met wondertegels die afwijken van de bedoelde weideverbindingen, moeten de spelers onderling overeenstemming bereiken over de weideverbindingen.
![]() |
Tikal
|
Vraag: Strekt de stad op de Nôtre Dame wondertegel zich over 2 of 4 tegels uit? De stukken grond rondom de Nôtre Dame strekken zich over 2 aangrenzende vierkante vakken uit (boven en rechts). Het is visueel gezien een beetje dubbel, aangezien er geen echte muur is die de stad afsluit buiten de huisloze stukken grond met de Nôtre Dame die aan de weide grenzen.
Antwoord: De stad beslaat slechts 2 tegels. De stukken grond rondom Nôtre Dame zijn grafisch noodzakelijk om de wegen daar af te sluiten. (3/2024)
Vraag: De buitenste steencirkel beperkt de omliggende weiden, er staan dus 4 weiden op de Stonehenge wondertegel. Is dat juist?
Antwoord: Dat is inderdaad het geval. (3/2024)
Een boer op een weide die alleen aan het wonder grenst, maar niet aan de stad naast het wonder, krijgt geen punten voor die stad. Dat kan gebeuren bij sommige weiden op wondertegels:
- De weide rondom het klooster op de Nôtre Dame wondertegel (rechtsboven)
- De weide tussen de wegen op de Circus Maximus wondertegel (midden rechts)
- De weide tussen de wegen op de Alhambra wondertegel (midden rechts)
Merk op dat wonderen (inclusief de stukken grond ernaast) aparte projecten zijn. Wonderen beperken steden, maar maken er geen deel van uit.
Vraag: Sommige wonderen zoals Nôtre Dame, Circus Maximus en Alhambra bevatten een weide tussen twee wegen die het wonder raken. Raakt die weide de stad of alleen het wonder (en daarmee niet de stad)?
Antwoord: De weide raakt alleen het wonder. Een wonder is altijd neutraal en maakt geen deel uit van een stad. (3/2024)
Kloosters en wondertegels

Andere uitbreidingen
Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassonne-uitbreidingen.

- Als je maar één houten meeple zet, mag je in plaats van het zetten van de tweede houten meeple geen andere actie uitvoeren. [15]
- Als je slechts één of twee houten meeples zet, mag je die rechtstreeks zetten of een ander spelmechanisme dat voor één van die meeples van toepassing is gebruiken: "Meeple toevoegen" / "Meeple zetten" (
20-jarig Jubileum Uitbreiding).
De houten meeples die op de wondertegel gezet mogen worden zijn de volgende:
- Gewone meeple (
Basisspel)
- Abt (Basisspel -
De Abt)
- Grote meeple (
Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen)
- Transportwagen (
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen)
- Burgemeester (
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen)
- Circusdirecteur (
Uitbr. 10 - Het Circus)
- Bewakingsmeeple (
Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven)
Na het op de wondertegel zetten van 0, 1, of 2 houten meeples, mag je ook nog zetten:
Alle kloosterachtige gebouwen veroorzaken de Notre-Dame bonus als er een meeple op een aangrenzende tegel wordt gezet:
- Klooster (
Basisspel)
- Abdij (
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen)
- Cultusplaats (
Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten)
- Duits klooster (
Kloosters in Duitsland)
- Nederlands/Belgisch klooster (
Kloosters in Nederland & België)
- Japans gebouw (
Japanse Gebouwen)
- Darmstadt-kerk (
Darmstadt Promo)
De volgende projecten veroorzaken geen Notre-Dame bonus als er een meeple op een aangrenzende tegel wordt gezet:
- Tuin (Basisspel -
De Abt)
- Duitse kathedraal (
Duitse Kathedralen)


Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Als je de fee bij een meeple op de wondertegel zet, is de hele wondertegel beschermd tegen de draak. De draak mag geen enkel vierkant vak van de wondertegel betreden.
De fee kan niet bij de markeermeeple op de wondertegel worden gezet.
de wondertegel is één enkele tegel, maar vertegenwoordigt vijf vakken voor het verplaatsen van de draak. De draak raakt wel de hele tegel als hij erop terecht komt (uitgezonderd de markeermeeple op het wonder zelf), maar vertegenwoordigt vijf stappen bij het verplaatsen. Het wonder is een bijzonder gebied dat niet door de draak geraakt wordt.
Als je de stad op een wondertegel uitbreidt met een jonkvrouwtegel, mag je een willekeurige meeple op de stad verwijderen. Je mag echter niet de markeermeeple verwijderen.



Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

De algemene spelregel stelt dat de ondergrond voor de herenboerderij stabiel moet zijn - dat betekent dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar meoten raken en er een weide in die hoek moet zijn om de herenboerderij te mogen zetten.
Een wondertegel kan derhalve één, twee of drie van de hoeken onder de herenboerderij in beslag nemen.
Neem, bij het verzetten van de transportwagen, onbezette, onafgebouwde projecten op de huidige tegel en enige andere tegel (vierkant of niet) die de aangrenzende vierkante vakken overlapt in aanmerking.
- Als de transportwagen op een wondertegel staat, gelden alle projecten daarvan als aangrenzend.
- Als de transportwagen op een vierkante tegel staat die aan een wondertegel grenst, gelden alle projecten op de wondertegel als aangrenzend.
- Als de transportwagen op een wondertegel staat, gelden alle projecten op een vierkante of wondertegel op een aangrenzend vierkant vak als aangrenzend.

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten


Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Als één of meer vakken van een wondertegel een leengoed van een burcht overlapt, veroorzaakt een willekeurig afgebouwd project op die vakken (weg, stad, of klooster) de puntentelling voor de burcht.
- Voor de burcht zijn alle vakken van de wondertegel aparte tegels.
- De projecten op de vakken in de omgeving van de burcht zijn degenen die de puntentelling voor de burcht kunnen veroorzaken. [16]


Als je een houten meeple op een wondertegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten geen artiestenpiramide tellen.



Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen in de richting die de pijl op de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek mag niet veranderen. Als het vliegtuig op een vak landt waar een wondertegel ligt, dan mag gekozen worden uit de diverse wegen, stad of klooster, indien beschikbaar. Hij mag er alleen landen als het project nog niet is afgebouwd.


Kloosters in Duitsland /
Kloosters in Nederland & België /
Japanse Gebouwen

Wondertegels tellen voor 5 vierkante vakken bij de puntentelling voor een abt/prior op een bijzonder klooster. Bijzondere kloosters tellen die vierkante vakken mee in de kolommen en rijen te beginnen met de kloostertegel.
- Afhankelijke van hoe een wondertegel eventuele rijen of kolommen overlapt, kunnen één of meer vakken van de wondertegel voor deze puntentelling meetellen. [17]




Als je het "meeple zetten" symbool activeert bij het aanleggen van een wonder tegel, kun je die actie met één houten meeple gebruiken en zet je de andere zoals gebruikelijk op de wondertegel.


Als je een houten meeple op een wondertegel zet, mag je in plaats van het zetten van een tweede meeple geen eerder op het speelveld gezette meeple beschermen.


De Pest - Verspreiding van de pest





Meer informatie over de wonderen
Geschiedenis van de spelregels
- * 09-2024 In de spelregels voor Set II is de bonus voor het Alhambra verhoogd van 4 naar 5 punten per boer, en naar 6 punten per boer als met tenminste 120 tegels gespeeld wordt.
Tegelverdeling
Set I
Set II
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
De oorspronkelijke versie van de regels stelde voor om met meer dan alleen de basisspeeltegels (ongeveer 90+) te spelen door tegels naar wens toe te voegen (meer basisspeeltegels of van de (mini-)uitbreidingen, zonder de regels daarvan toe te passen).
- ↑
Eén set wonderen beperkt het aantal spelers tot maximaal 4. Je zult twee sets nodig hebben om met meer dan 4 spelers te spelen.
- ↑
Wondertegels mogen aangrenzend aan andere wondertegels aangelegd worden. Er zijn, buiten de gebruikelijke spelregels, geen beperkingen bij het aanleggen ervan.
Vraag: Mag een wondertegel aangrenzend aan een andere wondertegel (rand-rand of hoek-hoek) aangelegd worden?
Antwoord: Ja, dat is mogelijk. (10/2023)
- ↑
Deze alinea ontbreekt in de oorspronkelijke spelregels. Deze is hier echter voor de duidelijkheid toegevoegd omdat in 10/2024 verhelderd werd dat deze uitspraak die in C3 (3e editie) voor
Burchten in Duitsland geldt ook op deze uitbreiding van toepassing is.
- ↑
Dit betekent dat je twee verschillende projecten op de wondertegel mag bezetten, zelfs als ze op hetzelfde vak liggen.
- ↑
Deze zin is verwijderd uit de eerste herziene regels, dus het effect van de wonderen begint in jouw volgende beurt na het aanleggen ervan:
- Vanaf de beurt waarin je jouw wonder aanlegt en markeert, kun je het gebruiken om punten te krijgen.
- ↑
Deze zin ontbrak in de oorspronkelijke Engelse spelregels en werd uiteindelijk bij de derde revisie die in 10/2023 uitgegeven werd toegevoegd.
- ↑
Deze zin werd bijgewerkt in de tweede revisie van de spelregels die in 10/2023 werd uitgegeven.
- ↑
Deze alinea werd bijgewerkt in de eerste herziene spelregels die in 10/2023 werd uitgegeven.
- ↑
We hebben deze alinea bijgewerkt om die in overeenstemming te brengen met de Duitse spelregels, aangezien de bewoording van de Engelse nogal verwarrend was.
- ↑
Deze zin is met het oog op compleetheid en helderheid in overeenstemming met de verhelderingen die in 03/2024 verstrekt zijn bijgewerkt.
- ↑
Deze zin is met het oog op compleetheid en helderheid toegevoegd.
- ↑
Met het oog op compleetheid en helderheid is deze zin naar een aparte sectie verplaatst.
- ↑
Of negeer de spelregels van de uitbreidingen niet en kijk onder het kopje overige uitbreidingen voor verdere verhelderingen uit de gemeenschap. We weten wat jullie willen.
- ↑
Het zetten van 1 of 2 houten meeples als één enkele actie sluit de mogelijkheid van het uitvoeren van enige andere actie in Stap 2b-1 uit (zie Spelverloop).
- ↑ 16.0 16.1
Dit is het gevolg van een vergelijkbare officiële verheldering voor spookslotten en de mistbanken op de 2x2 starttegel van
Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven.
- ↑
Deze benadering is gebaseerd op de verhelderingen die gegeven werden voor De Markten van Leipzig (zie VVV vakken hier).
- ↑
Dit is het gevolg van een vergelijkbare officiële verheldering voor Duitse burchten.
Vraag: Als een wachttoren die punten oplevert voor meeples aan slechts een helft van een dubbele tegel grenst, worden dan alleen de meeples op de aan de wachttoren grenzende helft in aanmerking genomen of alle meeples op de tegel?
Antwoord: De wachttoren neemt alle meeples op de dubbele tegel in aanmerking. (10/2022)