De Wonderen van de Mensheid

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Wonders of Humanity and the translation is 100% complete.

De uitbreiding De Wonderen van de Mensheid bevat megategels ter grootte van 5 vakken in verschillende samenstellingen. Elke megategel bevat een wonder dat in verschillende tijden door de mens is gebouwd. Elk ervan geeft je afzonderlijke voordelen. Maar iedereen kan er per spel maar één gebruiken. Bemachtig snel een passend wonder om er zo vaak mogelijk van te profiteren!

Hoofdpagina > Carcassonne  > De Wonderen van de Mensheid

Exclamation2.png

Deze pagina is
Werk in uitvoering!
Spelregels, teksten, afbeeldingen en andere zaken kunnen gewijzigd worden.

Wonders of Humanity C3 Promo Image 01.png

De uitbreiding De Wonderen van de Mensheid bevat megategels ter grootte van 5 vakken in verschillende samenstellingen. Elke megategel bevat een wonder dat in verschillende tijden door de mens is gebouwd. Elk ervan geeft je afzonderlijke voordelen. Maar iedereen kan er per spel maar één gebruiken. Bemachtig snel een passend wonder om er zo vaak mogelijk van te profiteren!

Algemene informatie en opmerkingen

Uitbreidingsmarkering

De wonderen van de mensheid werd in 2023 uitgebracht door Hans im Glück. De uitbreiding bevat wondertegels die zich in verschillende vormen uitstrekken over 5 vakken. Op elke tegel staat een wonder dat door de mens in verschillende tijden is gebouwd. De eerste set bevat de volgende wonderen. Er komen meer sets:

 • Stonehenge, een prehistorisch monument bij Amesbury in het zuiden van Engeland (UK).
 • Circus Maximus, een oude Romeinse Arena voor wagenrennen en massavermaak in Rome, Italië.
 • Notre-Dame, een middeleeuwse gotische kathedraal in Parijs, Frankrijk.
 • Alhambra, een paleis- en vestingcomplex uit de 13e eeuw in Granada, Spanje.
De wonderen der mensheid hebben Carcassonne bereikt. Elk van hen brengt je afzonderlijke voordelen. Maar iedereen kan er per spel maar één gebruiken. Bemachtig snel het wonder dat je wilt om er zo vaak mogelijk van te profiteren!

Deze uitbreiding heeft steden met afgesneden gebouwen.

Speelmateriaal

 • 4 wondertegels met De Wonderen van de Mensheid (elk telt als 5 aaneengesloten vierkante tegels)
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 02.png
Notre-Dame
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 01.png
Stonehenge
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 03.png
Circus Maximus
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 04.png
Alhambra

Opmerking: De kaart op de achterkant van de eerste set wondertegels (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus en Alhambra) is alleen van toepassing voor het Carcassonne Game Festival 2023 in Carcassonne..

Het Plattegrond van Carcassonne op de achterkant van de wondertegels na het in elkaar zetten

Spelregels

Voorbereiding

We raden je aan om met minstens 90 tegels en één extra meeple te spelen (bijv. basisspel + 1e uitbreiding). [1] Negeer eventuele extra spelregels van die uitbreiding.

Voorbeeld: Opstelling voor 4 spelers, waarbij twee meeples per speler naast veld 10 van het scoretableau worden geplaatst.
 • Elke speler neemt alle 9 meeples in één kleur. Plaats 2 meeples van elke kleur naast veld 10 buiten het scoretableau.
Opmerking: Een van deze twee meeples wordt alleen gebruikt om jouw wonder te markeren. Je kunt de grote meeple van de 1e uitbreiding gebruiken of een andere meeple in die kleur.
Zet zoals gebruikelijk een telmeeple op veld 0 van het scoretableau. Alle spelers beginnen het spel met 6 meeples in hun voorraad.
 • Kies per speler 1 wondertegel. Leg ze open naast het scoretableau. Leg de overgebleven wondertegels weg, je hebt ze niet nodig voor dit spel.

Opmerking: Er zitten maar 4 wereldwonderen in de eerste set. Je kunt dus maar met maximaal vier spelers spelen. Er zullen echter meer sets beschikbaar komen, waaruit je de wonderen kunt kiezen en/of met meer dan 4 spelers kunt spelen.


Een wondertegel aanleggen

Er is voor elke speler maar één wonder. Om een wondertegel te krijgen, moet je aan een voorwaarde voldoen. Dit valt onder sectie 3. Puntentelling afhandelen wat hierna beschreven staat:

3. Puntentelling afhandelen en een wondertegel krijgen

Er is voor elke speler 1 wonder. Je kunt dus maar één keer tijdens het spel een wondertegel krijgen.

Wanneer jouw telmeeple het veld met de meeple-paren bereikt of voorbijgaat (de eerste keer is dat veld 10), voer je achtereenvolgens de volgende stappen uit:

 1. Kies een van de beschikbare wondertegels en leg deze voor je neer. Je legt hem nog niet op aan speelveld. (Zie 1. Een wondertegel aanleggen.).
 2. Neem jouw twee meeples die naast het scoretableau liggen en voeg ze toe aan je voorraad.
 3. Verplaats alle overgebleven meeples die naast het scoretableau liggen 5 plaatsen vooruit (m.a.w. de eerste keer naast veld 15, dan naast veld 20 en tenslotte naast veld 25).
ATTENTIE: Je mag de meeple-paren nooit voorbij veld 25 verplaatsen, ook niet als er meer dan 4 spelers zijn. De meeples blijven naast veld 25 staan totdat ze door alle andere telmeeples zijn bereikt.
Voorbeeld: Jij bent de eerste speler die 10 punten haalt, dus jij krijgt als eerste een wondertegel. Vervolgens neem je jouw meeples die naast het scoretableau staan in voorraad. Verplaats tot slot de meeples van de andere spelers naar veld 15.

Speciaal geval: Als meerdere spelers in dezelfde beurt het veld met de meeple-paren bereiken, kiest degene die aan de beurt is wie van hen een wondertegel mag pakken. Daarna worden de meepleparen zoals gebruikelijk 5 velden vooruit gezet. Als er nog meeples van andere spelers (die nog geen wonder hebben gepakt) op of voorbij het veld met de meeple-paren staan, kiest degene die aan de beurt is opnieuw wie het volgende wonder mag pakken, enzovoort.

1. Een wondertegel plaatsen

Als er een wondertegel voor je ligt, trek je geen tegel, maar leg je de wondertegel volgens de gebruikelijke plaatsingsregels aan.[2] Als je de wondertegel hebt aangelegd, moet je deze markeren met een van de 2 meeples die je samen met de wondertegel hebt gekregen. Om dit te doen, plaats je de markeer meeple in het midden van het wonder (niet op een stad, weg of veld). Deze meeple blijft daar tot het einde van het spel staan. Voor een beter onderscheid met andere meeples, kun je de markeer meeple ondersteboven neerzetten.

Opmerking: In het zeldzame geval dat het niet mogelijk is om de wondertegel passend aan te leggen, trek je een tegel die je meteen moet aanleggen om er onmiddellijk daarna jouw wondertegel aan te leggen. Als dit ook niet mogelijk is, wordt de tegel uit het spel gehaald (ook al had hij wel gepast) en trek je een andere tegel, enzovoort. Je mag geen meeple op de extra getrokken tegel zetten.

2. Een meeple op een wondertegel plaatsen

Nadat je je wonder hebt aangelegd en gemarkeerd, mag je onmiddellijk maximaal 2 meeples op verschillende onbezette projecten (stad, weg, klooster of weide) van deze wondertegel zetten. Je mag ook slechts één of geen meeple zetten. Als je 2 meeples zet, mogen ze ook op hetzelfde vak staan. [3]

Voorbeeld: Jij legt Alhambra aan en jij zet een meeple ondersteboven op het wonder. Vervolgens zet jij een meeple in de stad en een andere meeple op de onbezette weg op de wondertegel.
3. Puntentelling van een wonder

Elk wonder heeft zijn eigen werking waarmee je punten kunt krijgen. Sommige wonderen leveren je punten op tijdens het spel, terwijl andere je punten opleveren bij het einde van het spel. [4]

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 01.png     Notre-Dame

Tijdens het spel (niet tijdens de beurt waarin je de Notre-Dame wondertegel aanlegt), als je een meeple op een van de 8 tegels die een klooster omringen zet, dan krijg je onmiddellijk 3 punten. Het maakt niet uit of er een monnik op het klooster staat of niet. [5] Ook als er meerdere kloosters aan de tegel grenzen waar de meeple gezet is, krijg je nog steeds "alleen " 3 punten. [6]

Voorbeeld: Jij zet jouw meeple op deze tegel en krijgt direct 3 punten.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 02.png     Stonehenge

Als je tijdens je beurt (niet bij het aanleggen van de Stonehenge wondertegel zelf) een of meer bezette wegen afbouwt, krijg jij direct 3 punten voor elke weg die je hebt afgebouwd (ook als je zelf geen meeple op die weg hebt). Daarna tel je zoals gebruikelijk de punten voor de weg. [7]

Voorbeeld: Jij bouwt een weg met een meeple erop af. Je krijgt direct 3 punten. Na het behalen van deze bonuspunten gaat de puntentelling zoals gebruikelijk verder en krijgt geel 4 punten voor de weg (4 tegels x 1 punt).

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 03.png     Circus Maximus

Aan het einde van het spel krijg je, afhankelijk van het aantal spelers, punten voor elke meeple van een andere kleur in nog niet afgebouwde steden:

2 spelers:      4 punten
3-4 spelers:      3 punten
5+ spelers:      2 punten
Voorbeeld: Gedetailleerd overzicht aan het einde van het spel: In een spel met drie spelers krijg jij 6 punten voor de ridders van geel (2 meeples x 3 punten) en 3 punten voor die van blauw (1 meeple x 3 punten). Je krijgt geen punten voor jouw eigen meeple.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 04.png     Alhambra

Aan het einde van het spel, krijg jij 4 punten voor elk van je boeren, ongeacht of ze nog andere punten krijgen.

Voorbeeld: Gedetailleerd overzicht aan het einde van het spel: Jij krijgt 8 punten voor je boeren op het speelveld (2 boeren x 4 punten).

Belangrijk!

 • Aan het einde van het spel tel je eerst de punten voor de wonderen die aan het einde van het spel punten opleveren. Daarna ga je verder met de normale eindtelling.
 • Elke wondertegel telt als 5 individuele normale tegels. De wegen en steden kunnen dus uit meer dan één tegel bestaan. Je moet hier rekening mee houden bij de puntentelling. Stonehenge en Notre-Dame hebben elk een weg die over 2 tegels loopt. Het Alhambra heeft een stad die 3 tegels beslaat en het Circus Maximus heeft een stad die 4 tegels beslaat.[8]

Meer informatie over de wonderen

Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 01.png     Notre-Dame

De kathedraal Notre-Dame van Parijs is een rooms-katholieke kerk. Ze werd gebouwd tussen 1163 en 1345 en is een van de vroegste gotische kerkgebouwen in Frankrijk. Ze staat in het historische centrum van Parijs op het Seine-eiland Île de la Cité. Op 15 april 2019 liep het ernstige schade op door een grote brand. Kort daarna besloot het Franse parlement om het volgens het origineel te reconstrueren.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 02.png     Stonehenge

Het monument is een megalithisch bouwwerk uit het neolithicum. Het bevindt zich bij de rivier de Avon in de buurt van Amesbury in Zuid-Engeland en werd in verschillende delen (over een periode van enkele honderden jaren) opgericht, op zijn minst vanaf 3000 voor Christus. Er bestaan verschillende theorieën over de aanleiding en het doel van dit zeer uitgebreide monument. Stonehenge staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 03.png     Circus Maximus

Het werd eerst in steen gebouwd als permanente constructie en de bouw begon rond 31 voor Christus. Met een totale lengte van ongeveer 600 meter en een breedte van 140 meter was het Circus Maximus het grootste circus in het oude Rome. Het was dus nog groter dan het Colosseum en tot in de moderne tijd het grootste stadion ter wereld. Tot in de 6e eeuw werden er wagenrennen gehouden. De capaciteit zou inmiddels zo'n 250.000 zitplaatsen zijn geweest, hoewel dit slechts op een verhaal is gebaseerd. Waarschijnlijker zijn er 150.000 zitplaatsen geweest (nog steeds zeer indrukwekkend).


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 04.png     Alhambra

Op de Sabikah Heuvel in Granada, Andalusië, Spanje, staat het stadskasteel Alhambra. Het kasteelcomplex in de Moorse stijl van de islamitische kunst is ongeveer 740 meter lang en 220 meter breed. Vooral de Nasrid paleizen met hun tuinen, de medina en het Renaissance paleis van Karel de Vijfde zijn vandaag de dag belangrijk voor het Alhambra. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Europa en werd in 1984 uitgeroepen tot werelderfgoed.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 4
Wonders of Humanity C3 Tile 01.png ×1
Notre-Dame, Klooster
Wonders of Humanity C3 Tile 03.png ×1
Stonehenge
Wonders of Humanity C3 Tile 04.png ×1
Circus Maximus
Wonders of Humanity C3 Tile 02.png ×1
Alhambra

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap De oorspronkelijke versie van de regels stelde voor om met meer dan alleen de basisspeeltegels (ongeveer 90+) te spelen door tegels naar wens toe te voegen (meer basisspeeltegels of van de (mini-)uitbreidingen, zonder de regels daarvan toe te passen).
 2. Template:IconWOrld Wondertegels mogen aangrenzend aan andere wondertegels aangelegd worden. Er zijn, buiten de gebruikelijke regels, geen beperkingen bij het aanleggen ervan.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag een wondertegel aangrenzend aan een andere wondertegel (rand-rand of hoek-hoek) aangelegd worden?

  Antwoord: Ja, dat is mogelijk. (10/2023)

 3. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat je twee verschillende projecten op de wondertegel mag bezetten, zelfs als ze op hetzelfde vak liggen.
 4. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin is verwijderd uit de eerste herziene regels, dus het effect van de wonderen begint in jouw volgende beurt na het aanleggen ervan:
  Vanaf de beurt waarin je jouw wonder aanlegt en markeert, kun je het gebruiken om punten te krijgen.
 5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin ontbrak in de oorspronkelijke Engelse spelregels en werd uiteindelijk bij de derde revisie die in 10/2023 uitgegeven werd toegevoegd.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Deze zin werd bijgewerkt in de tweede revisie van de spelregels die in 10/2023 werd uitgegeven.
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Deze spelregel werd bijgewerkt in de eerste herziene spelregels die in 10/2023 werd uitgegeven.
 8. Interpretatie uit de gemeenschap Sommige wondertegels bevatten meerdere steden die verspreid liggen over meerdere vierkante vakken. Elk vak moet als een aparte tegel worden geteld. De volgende afbeeldingen illustreren het aantal weg- en stadtegels waarmee rekening moet worden gehouden voor elke wondertegel: Opmerking: Als gevolg van variaties in de productie kan er verschil bestaan in de afsnijding wat gevolgen kan hebben voor de weide-aansluiting van wondertegels. Als er gespeeld wordt met wondertegels die afwijken van de bedoelde weideaansluiting, moeten de spelers onderling bepalen welke aansluiting van toepassing is.
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 01.png
  Stonehenge
  • Een weg met 2 tegels die splitst in twee open weggedeelten (linksboven en midden)
  • Een stad van 1 tegel (rechtsboven)
  • Twee wegen van 1 tegel (middenonder en rechtsonder)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 02.png
  Notre-Dame
  • Een weg van 2 tegels met een open weggedeelte, die afslaat en eindigt bij het klooster en het wonder (boven en midden)
  • Een stad van 2 tegels (linksonder en midden)
  • Een weg van 1 tegel (rechtsonder)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 03.png
  Circus Maximus
  • Een stad van 4 tegels, de bovenste en onderste delen zijn verbonden door een kleine strook (links boven-onder en midden-onder)
  • Twee wegen van 1 tegel (midden en rechtsonder)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 04.png
  Alhambra
  • Een stad van 3 tegels (van links boven naar beneden)
  • Twee wegen van 1 tegel (middenonder en rechtsonder)