Het Feest

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Festival and the translation is 100% complete.

Algemene informatie en commentaar

Stanstableau
Markering

Oorspronkelijk uitgegeven door CundCo in 2016 ter gelegenheid van de 15e verjaardag van de eerste publicatie van Carcassonne

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Alle basisspel regels zijn nog steeds van toepassing naast de onderstaande uitbreidingsregels. Je kunt het combineren met andere uitbreidingen - maar op eigen risico - d.w.z. dat er geen officiële regels zijn voor deze combinaties.

Speelmateriaal

 • 10 nieuwe landtegels met een feestsymbool en een 15e verjaardagslogo, omgeven door kleurrijke strepen.
Feestlocatie
 • 2 speciale tegels met de regels in het Duits en Engels, deze worden niet gebruikt als land tegels.

Regels

Voorbereiding

Schud de 10 feesttegels door de landtegels van het basisspel.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als je een landtegel met een feestlocatie trekt, leg je die volgens de gebruikelijke regels aan.

2. Een meeple zetten

Je mag nu kiezen uit:

 • zoals gebruikelijk een eigen speelstuk [1] op de tegel zetten; of
 • een eigen speelstuk [2][3][4] die ergens op een tegel op het speelveld staat[5] terug in voorraad nemen.[6] [7]

De speler kan ook passen. Merk op dat het niet is toegestaan om eeen meeple op de feestlocatie zelf te zetten.

Gevangen genomen meeples (door de uitbreiding De Toren) mogen niet via deze methode naar de voorraad van de speler worden teruggenomen.

3. Puntentelling afhandelen

Als je één of meer projecten (bijv. een klooster, een weg enz.) afbouwt door een feesttegel aan te leggen, gelden de gebruikelijke regels voor de puntentelling daarvan.

De eindtelling

Feesttegels leveren bij de eindtelling geen extra punten op.

Tegelverdeling

Aantal tegels: 10

Festival15-01.png x1
Festival15-02.png x1
Festival15-03.png x1
Festival15-04.png x1
Festival15-05.png x1
Festival15-06.png x1
Festival15-07.png x1
Festival15-08.png x1
Festival15-09.png x1
Festival15-10.png x1

Tegels met regels: 2

Festival15-11 Front.pngFestival15-11 Back.png x1
 Duitse regels (voor- en achterkant)
Festival15-12 Front.pngFestival15-12 Back.png x1
 Engelse regels (voor- en achterkant)

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Double Arrow Black.png In de spelregels van CundCo wordt het woord "meeple" gebruikt, maar in de spelregels zoals bedoeld door HiG staat "speelstukken". We volgen hier de beslissing van HiG en hebben de bewoording derhalve aangepast.
 2. Icon Open Book.png Hier worden alle eigen speelstukken bedoeld: gewone en grote meeples, transportwagen, burgemeester, bouwmeester, varken, herenboerderij, herder, fantoom, abt of circusdireccteur. (5/2015; bijgewerkt 12/2018)
 3. Icon Open Book.png Je krijgt hier geen punten voor. Ook niet voor de speciale speelstuken zoals de abt of de herder. Let op:
  • Het is niet logisch om de mogelijkheid van deze uitbreiding te gebruiken om een abt terug te halen aangezien die een eigen mechanisme heeft om hem terug te halen waar je wél punten voor krijgt.
  • Als je een herder terughaalt, veroorzaakt dat geen "kudde naar de stal drijven"-actie en dus ook geen puntentelling voor de kudde. Er is geen officiële verheldering over wat er in dat geval met de kudde gebeurt, maar het lijkt redelijk om die op het speelveld te laten liggen. Als de kudde met één of meer herders gedeeld wordt, ondervinden die geen gevolgen; en anders kan de kudde opnieuw geclaimd worden door een nieuwe herder, vergelijkbaar met het geval van de schapen die op sommige tegels van kleine uitbreidingen staan zoals De Rivier III of Halflings.
 4. Icon Open Book.png Spelers mogen geen meeples van andere spelers terug in voorraad nemen. Spelers mogen ook geen neutrale speelstukken (zoals de fee of de draak) terugnemen.
 5. Icon Open Book.png Aangezien de stad Carcassonne uit Graaf, Koning en Consorten ook onderdeel uitmaakt van het speelveld wordt gezien, mag je daar ook een meeple vanaf halen (zelfs als de graaf in die stadswijk staat). Dit geldt ook voor de stad Leipzig uit De Markten van Leipzig, badhuizen uit De Badhuizen en kroonlocaties uit de eerste editie van Het Rad van Fortuin. (bijgewerkt 12/2018)
 6. Icon Open Book.png Als de feesttegel gebruikt wordt om een meeple terug te halen, mag de fee niet meer verplaatst wroden, aangezien er al een actie heeft plaatsgevonden in de fase 2. Het plaatsen van een meeple. (5/2014)
 7. Icon Open Book.png Wanneer een festival wordt gebruikt om een meeple te verwijderen, is het nog steeds mogelijk om De Volgeling te plaatsen in dezelfde beurt. (11/2013)