Russische promo's (1e editie)

This page is a translated version of the page Russian Promos (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hoofdpagina  > Carcassonne  > Russische promo's (1e editie)


Algemene informatie en opmerkingen

 
Uitbreidings symbool

De Russische promo's, beter bekend als de Russische Sprookjes promo's, werden oorspronkelijk uitgebracht in 2013, en uitgebreid in 2016.

De oorspronkelijke twee tegels werden gemaakt door de Russische distributeur van Carcassonne (Hobby World) en werden gegeven aan lokale toernooideelnemers (2013) en top-6 toernooideelnemers (2015). In 2016 werden twee nieuwe tegels toegevoegd en het was een geschenk voor de deelnemers aan de Russische nationale Carcassonne competitie in 2016.

Het zijn echt gedrukte tegels (in tegenstelling tot de stickers op tegels gebruikt voor La Porxada). Zij werden echter niet geproduceerd door HiG, en ze hebben een zeer beperkte distributie. Daarom worden ze op dit moment beschouwd als een "semi-officiële" uitbreiding.

Speelmateriaal

2013 uitgave

 • 2 nieuwe landtegels (Baba Yaga's Hut en de keuze van Bogatyr)
 • Een zak met een scorebord aan één kant
 
Voorkant van de zak
 
Achterkant van de zak met een scorebord


2016 Uitgave

 • 4 nieuwe landtegels

Opmerking: Bij deze heruitgave werd geen koordzakje meegeleverd.

Spelregels

Voorbereiding

Meng de 4 nieuwe tegels met de rest van de Carcassonne tegels.

Spelverloop

De normale regels van Carcassonne blijven hetzelfde.

Baba Yaga’s Hut

Deze tegel uit 2013 stelt Izbushka voor, Baba Yaga de Behekste hut met poten.

 
Baba Yaga's hut

De persoon die deze tegel plaatst mag een volgeling op Baba Yaga's hut plaatsen. Die volgeling wordt Baba Yaga! Deze tegel werkt als een “anti-klooster“. Aan het einde van het spel krijgt de speler 1 punt voor elk leeg tegelveld rondom Baba Yaga's hut. [1] De hut zelf is 1 punt waard. [2] Als Baba Yaga's hut volledig omsingeld is, wordt de volgeling terug in de voorraad van de speler gelegd en krijgt de speler slechts 1 punt.

De keuze van Bogatyr

Deze tegel uit 2013 stelt de held Bogatyr voor op een kruispunt. Hij staat voor een steen waarop staat:

Ga naar links, en je zult de dood vinden
Ga naar rechts, en je zult je paard verliezen
Ga rechtdoor, en je zult jezelf verliezen
 
Bogatyr op het kruispunt

Deze tegel bevat 2 verschillende wegen. De ene weg is een doorlopende weg met 3 takken en geen kruispunten. De andere weg eindigt in een splitsing bij de steen. [3] Deze tegel bevat 4 weilanden.

Solovei Razboynik

Deze tegel uit 2016 stelt Solovei Razboynik "Nachtegaal de rover" voor uit het Russische volksverhaal "Ilja Muromez".

 
Solovei Razboynik in het bladerdak

If followers [4] een weg bezetten die door de Solovei Razboynik tegel loopt [5] [6] (of ze bezetten wegen die later in het spel met die tegel verbonden zijn [7]), moeten de spelers ze op de tegel verplaatsen. [8] De volgelingen blijven dan op de tegel tot het einde van het spel. [9] [10] Niettemin mag de speler tijdens zijn/haar beurt, in plaats van een volgeling te plaatsen, 1 volgeling van de Solovei Razboynik tegel terug in zijn/haar voorraad leggen in een volgende beurt.

Vodyanoy

Deze tegel uit 2016 stelt Vodyanoy voor, een soort geest, die in het water leeft.

 
Vodyanoy in het meer

Als een speler deze tegel naast [11] to one or more tiles on the board, all followers [12] [13] [14] [15] van de aangrenzende tegels worden verplaatst naar de Vodyanoy tegel. Alle volgelingen die in de volgende beurten op een aangrenzende tegel worden geplaatst, worden ook verplaatst naar de Vodyanoy tegel. [16] [8] Volgers blijven op die tegel tot het einde van het spel en krijgen elk -2 punten bij de eindwaardering. [10] Niettemin mag de speler tijdens zijn/haar beurt, in plaats van een volgeling te plaatsen, 1 volgeling van de Vodyanoy tegel in zijn/haar voorraad terugplaatsen in een volgende beurt. [17]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 4
 x1 (2013)
 x1 (2013)
 x1 (2016)
 x1 (2016)

Op de rugzijde van de tegels van deze uitbreiding staat een "K" in plaats van een "C", wat de Russische spelling van "Carcassonne" weergeeft.

 
De achterkant van de Russische tegels met een "K" vergeleken met de gewone

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1.   Merk op dat er minstens één steen aangrenzend aan deze tegel moet zijn, dus het maximum aantal lege plekken is 7.
 2.   In 2013 was het maximum aantal punten dat voor deze tegel beschikbaar was 7; de tegel zelf gaf geen punt. Voor de regels van 2015 werd dit gewijzigd. Het maximum aantal punten dat kan worden gescoord is nu dus 8.
 3.   Een transportwagen mag langs de steen rijden van een van de wegen, indien voltooid en gewaardeerd, naar de andere weg, indien onbezet en onvolledig.

     Vraag: Staat de steen in de Bogatyr tegel de transportwagen toe om tussen de twee wegsegmenten te bewegen (de 1-potige en de 3-potige)? Ja, dat doet hij. (07/2020)

  Antwoord:

 4.   Volgens de regels kunnen met de Solovei Razboynik tegel alleen volgelingen op wegen gevangen worden (normale volger, grote volger, transportwagen, fantoom en CII circusdirecteur). Echter, speciale figuren die op wegen geplaatst zijn, zoals de bouwmeester, kunnen ook gevangen worden. Bovendien wordt de bouwmeester verwijderd en teruggegeven aan de voorraad van de speler als zijn laatste ondersteunende volgeling is gevangen. Neutrale figuren worden niet beïnvloed. Merk op dat alle volgelingen en speciale figuren op de weg die verbonden is met de Solovei Razboinik boom niet meteen gevangen worden, maar alleen diegene die dichter bij de boom staan elke keer als de gevangenneming wordt getriggerd.

     Vraag: Kan Solovei Razboynik een bouwmeester die op een met de boom verbonden weg staat in de val lokken of wordt hij pas verwijderd nadat de volgeling die hem ondersteunt door Solovei Razboynik in de val is gelokt?

  Antwoord: Als er meer dan één spelerfiguur op een weg staat waar een boomtegel aan vastzit, dan slaat Solovei Razboynik gewoonlijk één volgeling (of speciale figuur) die het dichtst bij de boom staat. Als er echter twee even ver verwijderde volgelingen of speciale figuren zijn, worden ze allebei gevangen genomen. (11/2021)

     Vraag: Dus, deze vangst zou gebeuren bij het plaatsen van de Solovei Razobynik tegel of bij het uitbreiden van de weg met de Solovei tegel (bijvoorbeeld, bij het aansluiten van andere wegen erop). Is dit correct?

  Antwoord: Ja, we hebben deze twee gevallen:

  1. Na het aanleggen van de Solovei Razboynik tegel, als er volgelingen (of speciale figuren) op de weg zijn, wordt/worden de dichtstbijzijnde (of meerdere indien op dezelfde afstand) gevangen genomen.
  2. Als er later in het spel nog een weg aan de Solovei Razboynik-tegel vastzit, zoek dan opnieuw de dichtstbijzijnde volgeling(en)/speciale figuur(en). Een of meer van hen worden weer gevangen genomen. (11/2021)
 5.   De weg loopt ononderbroken achter de boom langs. Er is één enkel wegsegment op de tegel.

     Vraag: Verdeelt de Solovei Razboynik boom de weg in twee aparte segmenten? Nee. Het wordt nog steeds als een enkele weg beschouwd. (07/2020)

  Antwoord:

 6.   Je mag de volger op de weg plaatsen met een magisch portaal (zie De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), de vliegmachines (zie Vliegtuigen, De), de graancirkels (zie Graancirkels), of door het inzetten van een volgeling van de Stad Carcassonne (zie De Graaf van Carcassonne) voor de puntentelling of door een transportwagen te verplaatsen na de puntentelling (zie Burgemeesters en Abdijen).

     Vraag: Als je de weg niet uitbreidt met de Solovei Razboynik tegel, maar je slaagt er wel in om er een volgeling op te plaatsen, activeert deze actie dan automatisch de volgelingvangst?

  Antwoord: Correct, als er een meeple op een weg verschijnt, wordt de Solovei Razboynik tegel geactiveerd en los je het vangen opnieuw op.(11/2021)

 7.   Wegen kunnen niet alleen met elkaar verbonden worden door tegels te plaatsen, maar ook door: In deze gevallen wordt de vangst alleen geactiveerd als de weg die verbonden is met de weg met de Solovei Razboynik-boom, extra volgelingen of speciale figuren heeft.

     Vraag: Als je de weg verlengt met de Solovei Razboynik tegel door een veerboot te verplaatsen of je voltooit een van de uiteinden met een abdij tegel, triggeren deze acties dan automatisch het volgen van de weg?

  Antwoord: Alleen een volgeling binnen een nieuw aangelegd deel van de weg zou de Solovei Razboynik tegel activeren.
  Dus als er een volgeling is binnen de weg die verlengd is met een veerboot, dan ja, dan wordt de volgeling gevangen. Dit is niet het geval als je een weg voltooit met een abdijtegel, dus het volger vangen gebeurt daar niet. (11/2021)

 8. 8.0 8.1   De Vodyanoy tegel is sterker dan die van Solovei Razboynik. In geval van conflict, heeft Vodyanoy voorrang.

     Vraag: Als zowel Solovei Razboynik als Vodyanoy geactiveerd worden en dezelfde volgeling treffen, welke tegel moet deze dan insluiten? Is Vodyanoy sterker dan Solovei Razboynik in geval van een conflict (beide tegels zouden samen geplaatst kunnen worden)?

  Antwoord: Vodyanoy is zeker sterker dan Solovei Razboynik, dus Vodyanoy slaat de volger in het gegeven voorbeeld. Herinnering: je mag je gevangen volgeling tijdens je volgende beurt vrijgeven als je geen nieuwe plaatst. (11/2021)

 9.   Een volgeling die gevangen is door Solovei Razboinyk is noch een struikrover noch een boer, en zal dus niet meetellen in de waardering van de weg die door de tegel loopt of in de waardering van een aangrenzende boerderij.
 10. 10.0 10.1   olgelingen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy in de val zijn gelokt, kunnen door een draak worden opgegeten of door een toren worden gevangen.

     Vraag: unnen volgelingen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy gevangen zijn door de draak worden opgegeten?

  Antwoord: Ja, de draak eet iedereen op. (11/2021)

     Vraag: Kunnen volgelingen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy gevangen zijn genomen door een toren gevangen worden genomen?

  Antwoord: Ja, een toren kan volgelingen vangen van de Solovei Razboynik tegel of de Vodyanoy tegel. (11/2021)

 11.   Aangrenzend betekent horizontaal, verticaal of diagonaal naast de tegel.
 12.   De regels staan de Vodyanoy tegel alleen toe om volgelingen te vangen (normale volger, grote volger, burgemeester, wagen, fantoom, CII abt en CII circusdirecteur.) Echter, speciale figuren (bouwvakker, varken en herder) kunnen wel geslagen worden. De boerderij (omdat deze niet op een bepaalde tegel staat) en alle neutrale figuren en worden niet beïnvloed. Bovendien kunnen bouwmeesters en varkens weer in de voorraad van hun speler worden teruggelegd als de laatste speler die hen op een kenmerk steunt, gevangen is genomen. De Vodyanoy tegel zal alle spelersfiguren beïnvloeden die door de draak zijn opgegeten, en zal ook dezelfde beperkingen volgen (d.w.z. gebieden die niet worden beïnvloed).

     Vraag: Kan Vodyanoy speciale figuren vangen op aangrenzende tegels, zoals de bouwmeester en het varken, en de herder? We nemen aan dat Vodyanoy geen boerderijen kan vangen omdat ze niet op een bepaalde tegel staan.

  Antwoord: Juist. Nadat de Vodyanoy tegel is geplaatst, slaat hij alle figuren op de aangrenzende tegels, behalve de neutrale (zoals de fee). De tegelontwerper zei dat je hiervoor de regels voor de draak kunt raadplegen. (11/2021)

 13.   Volgers op bepaalde kenmerken die niet op een specifieke tegel liggen kunnen niet gevangen worden: burchten (zie Bruggen, Burchten en Bazaars), het binnenland van de stad Carcassonne (zie De Graaf van Carcassonne), de kroon van het Rad van Fortuin (zie Het Rad van Fortuin) en, bij uitbreiding, het binnenland van de stad Leipzig (zie markten van Leipzig) omwille van de consistentie, hoewel de districten in specifieke tegels liggen.
 14.   Er is een potentieel probleem met de interactie van Vodyanoy met Badhuizen: Een badhuis dat grenst aan de Vodyanoy tegel zou gedwongen zijn om altijd leeg te zijn, omdat alle volgelingen die daarheen gestuurd worden gevangen zouden zitten in de Vodyanoy tegel. In het uiterste geval is het mogelijk dat alle volgelingen in het spel vast komen te zitten in de Vodyanoy tegel. Dus moeten de spelers meer beurten dan normaal besteden aan het verwijderen van gevangen volgelingen. Het spel kan daardoor erg eentonig worden.
 15.   Spelers kunnen afspreken dat volgelingen in badhuizen - als watergerelateerde eigenschap - niet beïnvloed worden door de Vodyanoy tegel, om de badhuis-Vodyanoy kettingreactie te vermijden.
 16.   Een volgeling gevangen door Vodyanoy is geen boer, dus het zal niet deelnemen aan de waardering van de omliggende boerderij.
 17.   Sommige vertaalde Vodyanoy regels die online beschikbaar zijn missen over het algemeen de volgende twee details:
  • Alle volgelingen die op aangrenzende tegels aan de Vodyanoy-tegel worden geplaatst, zitten ook in toekomstige beurten gevangen.
  • De spelers kunnen een volgeling van de Vodyanoy tegel verwijderen in plaats van een volgeling te plaatsen, net als bij Solovei Razboynik.