De Fruitbomen

From Wikicarpedia
Revision as of 08:19, 18 April 2024 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search

Met deze uitbreidinng wordt Carcassonne omgeven door verschillende fruitbomen. Hoe groter de variëteit aan fruit die je aanbiedt, hoe hoger je inkomen.

General info and comments

General info and comments

Stanstableau
Markering

De Fruitbomen werd in maart 2018 uitgegeven door HiG via CundCo.

This expansion doesn't exist for the 1st edition (C1 for short).

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • 6 nieuwe landtegels met 6 soorten fruitbomen (kweepeer, appel, abrikoos, kers, pruim and vlierbes)
Tegel met fruitboom
 • 24 fruitfiches (4 per fruitsoort met de waarden 5, 4, 3 en 2 achterop)


Fruitfiches voorzijdes
Fruitfiches achterzijdes

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 6 landtegels met de fruitbomen door de landtegels van het basisspel. Sorteer de 24 fruitfiches op kleur/soort. Schud vervolgens elk stapeltje gedekt en zet de 6 stapeltjes naast het scoretableau.

Spelverloop

1. Landtegel leggen
Fruit-Bearing Trees C2 Example 01.png
Wanneer je een Landtegel trekt met een vruchtdragende boom (Boomtegel), dan plaats je deze volgens de normale regels. Vervolgens leg je een stapeltje met 4 fruitfiches (van dezelfde fruitsoort) bovenop de Boomtegel met de waarden nog naar beneden. U kunt de betreffende fruitsoort kiezen, maar het maakt voor het spel niet uit welke fruitsoort u daar legt. Elke boom en elke fruitsoort mag dus gecombineerd worden!
2. Een meeple zetten

Je mag één van je meeples op de Boomtegel plaatsen volgens de normale regels. Merk op dat je geen meeple op de boom zelf mag plaatsen.

Een "fruit-actie" uitvoeren

Als je een meeple hebt gezet, mag je één van onderstaande twee acties uitvoeren. Een speler die in een latere beurt een aangrenzende tegel legt (horizontaal, vertikaal of diagonaal) ten opzichte van de boomtegel en er een meeple op zet, mag ook één van deze acties uitvoeren. [1] [2] [3] [4]

 • Oogsten
 • Verkopen
Oogsten

Neem het bovenste fruitfiche van de boomtegel (indien beschikbaar). Je krijgt nu direct punten en wel zoveel als de waarde die op het fruitfiche staat. Het fruitfiche leg je vervolgens voor je neer.

Verkopen

In plaats van een nieuwe fruitfiche te pakken, mag je er ook voor kiezen om eerder geoogste fruitfiches te verkopen. Je mag 1 tot 4 fiches verkopen, maar hoe meer je er verkoopt hoe meer punten je krijgt. Wil je meer dan één fiche verkopen, dan moeten het (allemaal) verschillende fruitsoorten zijn. Je mag maar één set tegelijk verkopen. De waarde op het fiche maakt bij de verkoop niet uit. Verkochte fruitfiches worden opzij gelegd en doen niet meer mee.

Punten voor verkopen van fruit
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 01.png 1 fiche = 3 punten
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 02.png 2 fiches = 6 punten
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 03.png 3 fiches = 10 punten
Fruit-Bearing Trees C2 Selling 04.png 4 fiches = 15 punten

De volgende voorbeelden tonen de oogst- en verkoopacties:

Voorbeeld: Oogsten
Jij legt een tegel aangrenzend aan de appelboom en zet er een meeple op. Je besluit om te oogsten en neemt dus het bovenste appelfiche en draait die om om de waarde te bekijken. Je krijgt 3 punten en legt het fiche bij de andere fiches voor zich neer.
Voorbeeld: Verkopen
Later leg jij weer een tegel naast de appelboom aan en zet er een meeple op. Deze keer wil je verkopen. Tot nu toe heb je 2 appel-, 1 abrikoos- en 1 kersfiche geoogst. Je verkoopt 3 verschillende fiches voor 10 punten. Aangezien je maar één set per keer mag verkopen houd je het overgebleven appelfiche.

}}

3. Puntentelling afhandelen

Als je één of meer projecten (bijv. een klooster, een weg, enz.) afbouwt door een boomtegel te leggen, gelden de gebruikelijke regels voor de puntentelling daarvan.

Eindtelling

Aan het einde van het spel is elk fruitfiche 1 punt waard.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 6
FruitTrees01.png ×1
FruitTrees02.png ×1
(S)
FruitTrees03.png ×1
FruitTrees04.png ×1
(B)
FruitTrees05.png ×1
FruitTrees06.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Farmhouse C2.png
Totaal aantal fiches: 24
Token FruitBearingTree apple.png ×4
Token FruitBearingTree apricot.png ×4
Token FruitBearingTree plum.png ×4
Token FruitBearingTree cherry.png ×4
Token FruitBearingTree elder.png ×4
Token FruitBearingTree quince.png ×4

Van elke fruitsoort zijn er vier fiches met verschillende waarden (2, 3, 4 en 5) op de achterkant.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.


 1. Interpretatie uit de gemeenschap Een fruit-actie mag plaatsvinden als:
  • Er een boomtegel wordt gelegd en er een meeple op wordt gezet (in dezelfde beurt); óf
  • Er (in een latere beurt) een nieuwe tegel aangrenzend aan de boomtegel wordt en er een meeple op wordt gezet. Het maakt niet uit wie de boomtegel gelegd had.
  Let op:
  • De spelregels vereisen dat er een meeple wordt gezet: de gezette meeple kan een eerste of tweede speelstuk zijn (het fantoom). Het zetten van een speciaal speelstuk of neutraal speelstuk of fiche telt niet.
  • De fruit-actie is optioneel: de speler kan voldoen aan de gegeven voorwaarden maar besluiten geen fruit-actie uit te voegen.
 2. Kwesties zonder officiële verheldering De interpretatie van de oorspronkelijke spelregels van HiG suggereert dat een speler maar één fruit-actie mag uitvoeren per boom die op de nieuwe of aangrenzende tegel en elke meeple die tijdens zijn beurt gezet wordt (maximaal twee als je een meeple plus het fantoom zet). Een officiële verheldering zou echter noodzakelijk zijn.
  Voorbeeld 1: Rood plaatst een boomtegel met een gewone meeple en een fantoom. Beide meeples hebben toegang tot 3 bomen dus Rood kan 2 fruitacties per boom uitvoeren, dus 6 acties in totaal.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels vereisen het rechtstreeks zetten van een meeple op de zojuist gelegde tegel tijdens fase 2. Een meeple zetten. Daarmee worden andere manieren waarop een meeple gezet kan worden uitgesloten: Echter, wordt er een torentegel gelegd (aangrenzend aan een boomtegel), een torendeel gebouwd en dan als tweede speelfiguur een fantoom erop gezet, dan is wél aan de vereisten voldaan om een fruit-actie te veroorzaken. Zie Uitbr. 4 - De Toren en De Volgeling.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat fruit-acties tijdens fase 2. Een meeple zetten plaatsvinden. Deze vinden dus gewoon plaats, ook als latere acties tijdens de beurt de meeple weer van de tegel halen, zoals bijvoorbeeld opgevreten worden door de draak (Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw).