De Wegwijzers

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Signposts and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Signposts C2 Tile 11.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Met deze mini-uitbreiding kun je extra punten scoren als je een straat afmaakt. Om dit te doen, moet je de loop van de weg sturen zoals de wegwijzers je laten zien.

Algemene informatie en opmerkingen

stanstableau
Uitbreidingssymbool

De Wegwijzers werd in 2021 voor de 3e editie (kortweg C3) uitgebracht door Hans im Glück. Deze uitbreiding bestaat niet in de 1e editie (kortweg C1) of de 2e editie (kortweg C2).

Deze uitbreiding heeft steden met afgesneden gebouwen.

Speelmateriaal

 • 12 nieuwe landtegels, elk met 2 of 3 verschillende soorten wegwijzers:
Wegwijzers tegels
Wegwijzers symbool

Spelregels

Voorbereiding

Schudt de 12 tegels van deze mini-uitbreiding samen met de andere landtegels.

Spelverloop

Signposts C2 Feature Arrows 01.png
1. Plaatsen van een tegel

Trek een landtegel en plaats deze volgens de regels van het basisspel.

2. Het plaatsen van een meeple

Je mag een meeple plaatsen op de zojuist geplaatste tegel. [1]

3. Puntentelling afhandelen

Als je een weg afwerkt, kijk dan of er wegwijzers bij staan. Als dat het geval is, moet u naast de punten van de weg ook punten scoren voor elke "wegwijzer die in de goede richting wijst. [2]

Er zijn drie soorten wegwijzers: links, rechtdoor, rechts.
Voorbeeld 1: Tegel met 2 soorten wegwijzers: rechtdoor en rechtsaf

Opdat een wegwijzer in de juiste richting wijst, moet aan de volgende vereisten voldaan zijn:

 • Het verloop van de weg op de volgende tegel moet de richting volgen die de wegwijzer aangeeft (linksaf, rechtsaf of rechtdoor).
 • De weg mag niet eindigen op de eerste tegel na de wegwijzer.

Hoe tel je de wegwijzers:

 • Tel de wegwijzers die de juiste richting van de weg aangeven op de weg die je wilt scoren.
 • Tel daarna het aantal verschillende soorten wegwijzers.

U kunt scoren:

 • Slechts een 1 type wegwijzer: 1 punt voor elke correcte wegwijzer.
 • 2 verschillende wegwijzers: 2 punten voor elke correcte wegwijzer.
 • Alle 3 verschillende types wegwijzers: 3 punten voor elke correcte wegwijzer.

U krijgt geen punten voor wegwijzers die niet het juiste verloop van de weg aangeven.

voorbeeld 2: In dit voorbeeld wijzen 5 wegwijzers in de goede richting Signposts C2 Symbol Yes.png. De regels voor de rotonde zijn als volgt: Als een wegwijzer in één van de twee richtingen van de rotonde wijst, geeft hij de juiste loop van de weg aan (dus: De Blauwe 1 en de rode 2 pijl).
Drie pijlen zijn niet correct Signposts C2 Symbol No.png. Drie wijzen in de verkeerde richting 3, 4 en/of de weg eindigt al op de volgende tegel 4, 5.
jij voltooi je weg door de tegel te plaatsen en scoor 9 punten.
Voor de 5 juiste wegwijzers Signposts C2 Symbol Yes.png, die alle 3 verschillende types bevatten, scoor je (5×3) 15 extra punten.
Eindtelling

Aan het eind van het spel krijg je 1 punt voor elke wegwijzer op je wegen, die in de juiste richting wijst. De verschillende soorten wegwijzers doen er op dit moment niet toe.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De regels gaan ervan uit dat aan de wegwijzervoorwaarde is voldaan als een wegdeel de rand van de wegwijzer verbindt met de vereiste rand op de aangrenzende tegel. Als het wegsegment eindigt op de tegel voordat het de vereiste rand raakt of de tegel helemaal niet raakt, is niet voldaan aan de wegwijzervoorwaarde.

Voorbeeld 3: Deze afbeeldingen tonen voorbeelden die aan de wegwijzervoorwaarde voldoen (voorbeeld A) en er niet aan voldoen (voorbeeld B). voorbeeld B toont een rechte weg (wit gestippeld) die eindigt bij een object op de tegel (gele cirkel) zodat hij niet doorloopt tot de tegenoverliggende rand (zwart gestippeld gedeelte), en een gebogen weg (wit gestippeld) die niet voldoet aan de vereiste wegwijzers (zwart gestippeld).

In het algemeen moet het wegsegment de vereiste randen verbinden om aan de voorwaarden te voldoen, maar deze wegen kunnen ook andere bijzonderheden bevatten die op de tegel zijn aangebracht. Het hoeft niet altijd een eenvoudige geprinte weg zijn die op de tegel staat.

Voorbeeld 4: Wegen kunnen een aantal kenmerken vertonen die van invloed zijn op de weg en soms zelfs de lay-out ervan wijzigen. De regels hebben betrekking op rotondes (geval A). For other features, the same logic should apply also covered in the image:
 • Tunnels without tunnel tokens (geval B) en met hen (case C)
 • Ferries (geval D)
 • Bridges (geval E)

geval C-rechts kan veel variaties vertonen wanneer niet aan de wegwijzer voorwaarde wordt voldaan:
 • TDe wegwijzer gaat een tunnel in en komt er op dezelfde tegel weer uit, maar bereikt niet de vereiste rand (het geval in het voorbeeld)
 • De wegwijzer gaat een tunnel in en komt uit op een andere tegel (het tweede tunnelfiche wordt op een andere tegel geplaatst), ook als de tunnelingang die met de wegwijzer verbonden is geen tunnelfiche heeft of het tunnelfiche van de uitgang op een andere tegel geplaatst mag worden, als eeny
 • De wegwijzer gaat de tunnel in maar mag er niet uit (geen tunnelloper bij de ingang of geen tweede tunnelloper die erbij hoort)

Het labyrint (case F-links) zou altijd voldoen aan de voorwaarde van de wegwijzer, net als de rotondes met 4 poten op de Spiel '18 tegel (Spiel Promo 2018) of in Uitbr. 7 - De Katapult. De abdijtegel (Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen) zou nooit voldoen aan de voorwaarde (geval F-rechtst), hetzelfde als elke rand met een stadspoort.

De voorwaarden van de wegwijzers zijn van toepassing op wegen op halfling tegels ('Halflingen (Halflings) Halflingen (Halflings)), dubbelegrote tegels (de rivierbron van 20-jarig Jubileum Rivier 20-jarig Jubileum Rivier, de Duitse burchten van Burchten in Duitsland Burchten in Duitsland', of de tegels van De Markten van Leipzig De Markten van Leipzig), en tegels met een andere vorm (de 2x2 starttegel van Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven en de wondertegels van De Wonderen van de Mensheid De Wonderen van de Mensheid).

Interpretatie uit de gemeenschap De voorwaarden voor wegwijzers die gelden voor een wegdeel op vierkante tegels zouden ook moeten gelden voor een weg op halflingen, volgens deze overwegingen:

 • Een weg die twee randen op een Halflingtegel verbindt, moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als wanneer het een vierkante tegel zou zijn.
 • Een weg die twee driehoekige tegels overspant moet gezien worden als een wegdeel op een vierkante tegel om aan de wegwijzervoorwaarde te voldoen.
 • Een weg die eindigt bij een project of een driehoekige gat voldoet niet aan de voorwaarden voor een wegwijzer.
Voorbeeld 5: Wegen die over twee Halfling-tegels lopen moeten als één vierkante tegel gezien worden om te bepalen of ze voldoen aan de voorwaarden voor de wegwijzer voldoen. Geval A-links, geval A-rechts en geval B-links tonen voorbeelden van wegen die over twee Halfling-tegels doorlopen.

Geval B-rechts toont een weg op een driekhoekige tegel die niet aan de voorwaarden voor wegwijzers voldoet.

Geval C-links toont een weg op slechts één driehoekige tegel die aan de voorwaarde voor de wegwijzer voldoet. Maar, geval C-rechts toont een weg die niet aan de voorwaarde voor de wegwijzer voldoet, aangezien hij aan de lange rand van de tegel wordt onderbroken, d.w.z. dat hij in een driehoekige gat eindigt.

Interpretatie uit de gemeenschap De voorwaarden voor wegwijzers die gelden voor een wegdeel op een vierkante tegel zouden ook moeten gelden voor een weg op een dubbelgrote tegel, volgens deze overwegingen:

 • Een weg die eindigt op één helft van een tegel met dubbele afmetingen voldoet voor geen enkele wegwijzer aan de voorwaarden.
 • Een lange weg op een Leipzig-tegel eindigt op de tegel, maar elke helft van de dubbelgrote tegel wordt als een aparte vierkante tegel gezien bij het beoordelen van wegwijzers. Het wegdeel voldoet dus aan de aan de voorwaarden voor een rechte wegwijzer.
Voorbeeld 6: Wegen op dubbelgrote tegels moeten beoordeeld worden door elke helft van de tegel als een aparte vierkante tegel te zien om te bepalen of ze aan de voorwaarden voor de wegwijzer voldoen. A toont een correcte wegwijzer naar een Leipzig-tegel. Geval B toont een foute wegwijzer naar een dubbelgrote tegel.

Interpretatie uit de gemeenschap De voorwaarden voor de wegwijzers die toegepast worden op wegdelen op een vierkante tegel dienen ook toegepast te worden op een weg op een wondertegel of op een 2x2-tegel, volgens deze overwegingen:

 • Een lange weg op een wondertegel kan op op die tegel eindigen of niet. De weg kan zelfs op de tegel splitsen. Elke vierkant vak op een wondertegel wordt als een aparte tegel gezien bij het beoordelen van wegwijzers waar ze bij betrokken zijn.
 • Een wegdeel dat in een stuk grond eindigt voordat het de rand van het vierkante vak bereikt voldoet voor geen enkele wegwijzer aan de voorwaarden.
 • Een wegdeel dat doorloopt tot de tegenoverliggende of aangrenzende zijde van het vierkante vak voldoet aan de voorwaarden voor het bijbehorende type wegwijzer.
 • Een wegdeel op een 2x2 tegel eindigt bij een project op de tegel, en voldoet dus voor geen enkele wegwijzer aan de voorwaarden.
Voorbeeld 7: Wegen op wondertegels worden beoordeeld door elk vierkant vak als een aparte tegel te zien. Geval A toont een correcte wegwijzer voor het splitsende wegdeel. Geval B toont een foute wegwijzer voor een splitsend wegdeel dat in een stuk grond eindigt voordat en niet doorloopt tot de rand van het vierkante vak.
Voorbeeld 8: Wegen op wondertegels worden beoordeeld door elk vierkant vak als een aparte tegel te zien. Geval A toont een correcte wegwijzer voor een recht wegdeel dat doorloopt tot de tegenoverliggende rand van het vierkante vak. Geval B toont een foute wegwijzer naar een recht wegdeel dat in een stuk grond eindigt en niet doorloopt tot de tegenoverliggende rand van het vierkante vak.

Interpretatie uit de gemeenschap De extra punten die gescoord worden door de juiste wegwijzers zijn een opeenstapeling van punten, dezelfde als de opeenstapeling van punten die gescoord kunnen worden met:

Deze punten zullen worden toegevoegd aan het aspect na toepassing van andere puntentoekenning zoals:


Interpretatie uit de gemeenschap De punten voor de juiste wegwijzers maken deel uit van de totale score voor het onderdeel, net zoals de andere puntentoekenning van verschillend uitbreidingen. Deze punten zijn geen aparte score in de volgende gevallen:

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Elke wegwijzer aan een rand van de weg die met een abdijtegel verbonden is, wordt geacht op een verkeerde plaats te staan.

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Wegwijzers beschouwen een brug als een recht stuk weg.

Mini #2 - NieuwsberichtenMini #2 - Nieuwsberichten

Interpretatie uit de gemeenschap Nieuwsberichten #1 en #8 zal rekening houden met de wegwijzers bij het scoren van een weg (1 punt per correcte wegwijzer, als bij de eindtelling na het spel).

De Markten van LeipzigDe Markten van Leipzig

Interpretatie uit de gemeenschap De bonus van het Wagenmakerskwartier wordt niet beïnvloed door wegwijzers.
Interpretatie uit de gemeenschap Het lange wegdeel op een Leipzig tegels eindigt op de tegel, maar elke helft van de dubbelgrote tegel wordt als een apart vierkant vak gezien bij het beoordelen van wegwijzers. Het wegdeel voldoet dus aan de voorwaarden voor een rechte wegwijzer.

Burchten in DuitslandBurchten in Duitsland

Interpretatie uit de gemeenschap De weggedeelten op de Duitse kasteeltegels eindigen op de tegel met dubbele afmetingen, dus voldoen ze niet aan de eisen voor een wegwijzer.

Duitse KathedralenDuitse Kathedralen

Interpretatie uit de gemeenschap Wegen die eindigen bij een Duitse kathedraal krijgen extra punten voor de juiste wegwijzer op de weg.
Interpretatie uit de gemeenschap Een aartsbisschop krijgt geen extra punten voor de juiste wegwijzer op de weg die eindigt bij de Duitse kathedraal.

Halflingen (Halflings)Halflingen (Halflings)

Interpretatie uit de gemeenschap Twee driehoekige tegels die dezelfde vierkante ruimte delen zullen beschouwd worden als één normale tegel wat wegwijzers betreft, dus wegen die over beide tegels lopen zullen beschouwd worden als een weg op een vierkante tegel.
Interpretatie uit de gemeenschap Een weg die onderbroken wordt door een driehoekige opening of eindigt op een driehoekige tegel voldoet niet aan de vereisten voor een correcte wegwijzer.

20-jarig Jubileum Rivier20-jarig Jubileum Rivier

Interpretatie uit de gemeenschap Het weggedeelte op de rivierbrontegel van dubbele grootte eindigt op tegel, dus het zal niet voldoen aan de vereisten voor een wegwijzer.

De GeschenkenDe Geschenken

Interpretatie uit de gemeenschap De straatveger geschenk kaart zal rekening houden met de wegwijzers bij het scoren van een weg (1 punt per correcte wegwijzer, bij het scoren na het spel).

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 12
Signposts C2 Tile 01.png ×1
Signposts C2 Tile 02.png ×1
Signposts C2 Tile 03.png ×1
Signposts C2 Tile 04.png ×1
(E)
Signposts C2 Tile 06.png ×1
(V)
Signposts C2 Tile 07.png ×1
(T)
Signposts C2 Tile 08.png ×1
Signposts C2 Tile 09.png ×1
(B)
Signposts C2 Tile 10.png ×1
Signposts C2 Tile 11.png ×1
(S)
Signposts C2 Tile 12.png ×1
(W)
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Pigsty C2.png
Feature Donkeys C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Je kunt geen meeple op een pijl plaatsen. De pijlsymbolen kunnen niet los van de wegen op de tegel geclaimd of gescoord worden.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap De extra punten die gescoord worden voor de juiste wegwijzer maken deel uit van de puntentelling en worden alleen ontvangen door de speler(s) met de meeste aantal meeples.