Pasen in Carcassonne (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Easter in Carcassonne (1st edition) and the translation is 100% complete.


Pasen in Carcassonne brengt dit feest naar het bordspel. Verzamel paaseieren; die je kunt verkrijgen door de laatste tegel rond een paasnest aan te leggen, of wanneer de paashaas op een tegel komt waar jij een horige hebt staan; tenzij ze opgegeten zijn, krijgen de spelers met de meeste paaseieren extra punten.

EasterCarcassonne C1 Tile 03.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. EasterCarcassonne C1 Tile 01.png
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Easter.png

Pasen in Carcassonne brengt dit feest naar het bordspel. Verzamel paaseieren; die je kunt verkrijgen door de laatste tegel rond een paasnest aan te leggen, of wanneer de paashaas op een tegel komt waar jij een horige hebt staan; tenzij ze opgegeten zijn, krijgen de spelers met de meeste paaseieren extra punten.

Oude gebruiken zijn met Pasen behouden gebleven in het gebied rond Carcassonne. De Paashaas brengt kleurrijke eieren rond als teken van vruchtbaarheid, maar je moet de nesten wel eerst zien te vinden.

Algemene info

Paasnest symbool
 
Paashaas-symbool

Pasen in Carcassonne werd in 2014 uitgegeven door HiG. Het was de eerste officiële P&S-uitbreiding opnieuw gemaakt op basis van de oorspronkelijke fan-uitbreiding.

Oorspronkelijk ontwerp van de hand van Fritz_Spinne (CarcC CarcF).


Downloads

Download notice.png

Merk op dat WikiCarpedia geen verantwoordelijkheid accepteert voor de inhoud van de aangeboden links. De genoemde uitbreidingen vallen onder de regels van hun respectievelijke websites.
Commercieel gebruik van fan-uitbreidingen is verboden. Deze uitbreidingen zijn alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mogen onder geen enkele voorwaarde verkocht worden, ook niet tegen kostprijs.

Download(s) is/zijn beschikbaar op de volgende site(s) (aanmelden kan verplicht zijn):

De tegels en spelregels zoals uitgebracht door HiG:

De oorspronkelijke bestanden van de fan-uitbreiding zijn hier te vinden:

Versieverschillen

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillen tussen de oorspronkelijke versie en de versie van HiG.

Actie Oorsrpronkelijk spelregels Spelregels van HiG
Paashaas zetten [1] Wordt op het Paasnest gezet (alleen op Paashaastegel gezet als de paashaas nog niet op het speelveld staat) Wordt op de Paashaastegel gezet
Paashaas verplaatsen (Paashaasfase) [2] Vóór de puntentelling Ná de puntentelling
Paasnesttelling [3] Ná de puntentelling volgens de tekst en interactie met andere uitbreidingen Tijdens de puntentelling volgens de tekst [4], maar ná de puntentelling volgens de interactie met andere uitbreidingen. Met het oog op consistentie, heeft het de voorkeur dit laatste aan te houden.

Speelmateriaal

  • 22 nieuwe landschapstegels (10 met een Paasnest en 12 met een Paashaas)
Paasnest-tegel
Paashaas-tegel
  • 1 Paashaas-speelstuk [5]
  • Veel paaseitjes, bij voorkeur van chocola (we raden aan tenminste twee zakken kleine, zoete paaseitjes) [6]
  • 1 speciale dobbelsteen met 1, 1, 2, 2, 3, 3 (bijv. uit Mini #1 - De Vliegtuigen) [7]

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landschapstegels door de andere tegels. Leg de paashaas, de paaseitjes en de dobbelsteen opzij binnen handbereik van alle spelers.

Spelverloop

Easter in Carcassonne Easter egg.png
1. Landtegel leggen

De tegels worden volgens de gebruikelijk spelregels van Carcassonne aangelegd.

Zodra een speler een tegel met een paashaas aanlegt, zet de speler er onmiddellijk het paashaas-speelstuk op. Het maakt niet uit waar de paashaas neergezet wordt, mits er geen projecten geblokkeerd worden.

2. Een horige zetten

Na de paashaas gezet te hebben, mag de speler volgens de gebruikelijke spelregels een horige op de zojuist aangelegde tegel zetten. [8]

3. Puntentellingen afhandelen

Als één of meer normale projecten (bijv. een weg, een stad, een klooster...) afgebouwd worden door het aanleggen van een tegel, vindt volgens de gebruikelijke spelregels een puntentelling plaats.

Logo EasterCarcassonneNest C1.png
Paasnest: Als een speler door het aanleggen van een tegel een paasnest volledig omringt, volgt na de reguliere puntentelling een paasnesttelling. [9] Omringen betekent hier hetzelfde als bij een klooster, dus het paasnest moet door 8 tegels omringd worden.
4a. Puntentelling van een paasnest

De speler die de laatste tegel rond het paasnest (of het paasnest zelf) heeft aangelegd krijgt onmiddellijk 2 paaseitjes. Vervolgens krijgt elke speler 1 paaseitje voor elke horige die op de paasnesttegel of op één van de omringende tegels staat.

Logo EasterCarcassonneBunny C1.png
Paashaas: Na de beurt waarin een paashaastegel is aangelegd, wordt het spel kort onderbroken voor een Paashaasfase. Na deze fase wordt het spel op de gebruikelijke wijze hervat met de eerstvolgende speler, met de klok mee.
4b. Paashaasfase

Te beginnen met de speler die de paashaastegel heeft aangelegd, gooit elke speler met de dobbelsteen en verplaatst het paashaasspeelstuk net zoveel tegels (sprongen) als de dobbelsteen aangeeft. [10] De paashaas mag telkens één tegel naar rechts, links, boven of onder springen, maar niet diagonaal.

De paashaas mag na elke tegel van richting veranderen, maar mag niet twee keer op dezelfde tegel terecht komen. De paashaas kan niet naar een plaats zonder tegel verzet worden of daaroverheen springen. De paashaas mag opzettelijk naar een doodlopende plaats verplaatst worden zodat deze niet meer verder verplaats kan worden. De resterende spelers moeten dan weigeren het speelstuk verder te verplaatsen.

Als de paashaas tijdens de verplaatsing tegel passeert met horigen, ontvangt de eigenaar voor elke horige een paaseitje. De horigen blijven op de tegels staan.

Eindtelling

Bij de eindtelling worden er geen paaseitjes meer toegekend voor de horigen op onafgebouwde paasnestgebieden. Ook het paashaasspeelstuk speelt bij de eindtelling geen rol meer.

De speler met de meeste paaseitjes krijgt 10 punten. De speler met de op één na meeste paaseitjes krijgt 5 punten. [11] In geval van een gelijkspel, krijgen alle spelers de bijbehorende punten.

WAARSCHUWING!!!!: Alleen paaseitjes die nog niet zijn opgegeten tellen mee. Na de eindtelling mogen alle paaseitjes op eigen risico opgegeten worden...

Aangepaste spelregels

Als de dobbelsteen uit uitbreiding Mini #1 - De Vliegtuigen niet beschikbaar is, kun je ook een normale zeszijdige dobbelsteen gebruiken. In dat geval verplaatst het paashaasspeelstuk 1 sprong als er 1 of 2 wordt gegooid, 2 sprongen als er 3 of 4 wordt gegooid en 3 sprongen als er 5 of 6 wordt gegooid.

Nieuwe landtegels

EasterCarcassonne C1 Tile 18.png
Tunnel: De twee wegdelen die door de tunnel lopen maken deel uit van één enkele doorlopende weg. Noch de onderste weide noch de bovenste weide is onderbroken. [12]

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Interpretatie uit de gemeenschap De hoofdman krijgt slechts één paaseitje.

Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Interpretatie uit de gemeenschap De bijzondere speelstukken bouwmeester en varken blijven met lege handen staan bij het verdelen van de paaseitjes.
Interpretatie uit de gemeenschap Bij een dubbele beurt kan de telling voor paasnesten en de paashaasfase voor elk deel van de beurt eenmaal plaatsvinden. [13]

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap De draak vreet het paashaasspeelstuk op (een draak kan die niet laten lopen). [14]
Interpretatie uit de gemeenschap De paashaas mag op dezelfde tegel staan als de fee. [15]
Interpretatie uit de gemeenschap Als een paasnest afgebouwd wordt door een draaktegel, vindt het verplaatsen van de paashaas, mits die dan nog op het speelveld staat, pas plaats nadat de draak verplaatst is. [16]

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap De toren kan het paashaasspeelstuk niet gevangennemen. Een horige op de toren krijgt ook een paaseitje.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap De transportwagen en de burgemeester krijgen een paaseitje, maar de herenboerderij niet.

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Bij het tellen van een afgebouwd paasnest mogen geen horigen uit de stad Carcassonne hierheen verplaatst worden. Ook een ketter op een cultusplaats krijgt een paaseitje.

Uitbr. 7 - De KatapultUitbr. 7 - De Katapult

Interpretatie uit de gemeenschap Als een paasnest afgebouwd wordt met een katapulttegel, vindt de telling van het paasnest plaats na de katapultronde.

Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & BazaarsUitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars

Interpretatie uit de gemeenschap Een horige op een brug krijgt een paaseitje. Afbouwen van een paasnest veroorzaakt geen puntentelling voor een burcht. De bazaarronde wordt uitgevoerd na het tellen van het paasnest.

Uitbr. 9 - Schapen en HeuvelsUitbr. 9 - Schapen en Heuvels

Interpretatie uit de gemeenschap Zelfs de herder krijgt een paaseitje, hoewel het geen horige is! De heuvels en wijngaarden hebben geen invloed op de verdeling van paaseitjes.

Mini #4 - De GoudmijnenMini #4 - De Goudmijnen

Interpretatie uit de gemeenschap Het afbouwen van een paasnest veroorzaakt geen verdeling van goudstaven.

Mini #5 - Tovenaar en HeksMini #5 - Tovenaar en Heks

Interpretatie uit de gemeenschap De tovenaar en de heks hebben geen gevolgen voor de verdeling van paaseitjes. Het paashaasspeelstuk kan op dezelfde tegel staan als de tovenaar of heks.

Nieuwe tegels

De TunnelDe Tunnel

Interpretatie uit de gemeenschap Als je met de tunnelfiches uit De Tunnel speelt, dan is de weg op de tegel met een tunnel wel degelijk onderbroken en kan het zijn dat beide delen nooit bij elkaar komen.

EasterCarcassonne C1 Tile 18.png

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 22
EasterCarcassonne C1 Tile 01.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 02.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 04.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 05.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 06.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 08.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 09.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 10.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 11.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 14.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 15.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 16.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 17.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 20.png ×1
EasterCarcassonne C1 Tile 22.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap In de oorspronkelijke versie, bepalen Paasnesten de nieuwe locatie van de paashaas en veroorzaken Paashaastegels slechts het verplaatsen van de paashaas vanaf diens huidige plaats. In de HiG-versie wordt de Paashaastegel altijd als startpunt voor het verplaatsen van de paashaas gebruikt en Paasnesten alleen maar voor tellingen.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap De volgorde van het verplaatsen van de paashaas is belangrijk, aangezien horigen bij de puntentelling van afgebouwde projecten verwijderd worden en dus geen paaseieren opleveren.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap De volgorde van Paasnesttellingen is belangrijk, aangezien horigen bij de puntentelling van afgebouwde projecten verwijderd worden en dus geen paaseieren opleveren.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Deze discrepantie lijkt een fout in de bewoording, aangezien den interacties met andere uitbreidingen hetzelfde blijven.
  5. Interpretatie uit de gemeenschap Hiervoor kun je gebruik maken van de haas-speelstukken die beschikbaar zijn op www.spielematerial.de
  6. Officiële verheldering van de uitgever Denk hierbij aan een aantal van zo'n 60 paaseitjes. (3/2021)
  7. Interpretatie uit de gemeenschap Als er geen speciale dobbelsteen beschikbaar is, kun je ook een normale dobbelsteen gebruiken. Zie aangepaste regels voor meer informatie.
  8. Interpretatie uit de gemeenschap Horigen mogen niet op een paashaas- of paasnestsymbool gezet worden. Dat zijn geen projecten.
  9. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de oorspronkelijke spelregels stond aangegeven dat de paasnesttelling tijdens fase (3. Puntentellingen afhandelen) plaatsvindt, maar uit de interacties met andere uitbreidingen blijkt dat dit later plaatsvindt.
  10. Interpretatie uit de gemeenschap De fan-versie bevatte deze variant zonder dobbelsteen: elke speler verplaatst de paashaas 2 sprongen.
  11. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de oorspronkelijke fan-spelregels werden de 5 punten alleen toegekend in spellen met meer dan 2 spelers.
  12. Officiële verheldering van de uitgever Speel je met De Tunnel, dan kan dat gevolgen hebben voor de weg die op deze tegel staat (Zie Overige uitbreidingen voor meer informatie).
  13. Interpretatie uit de gemeenschap Deze acties zijn verbonden met het aanleggen van een tegel en worden afgehandeld na de reguliere tellingfase (3. Puntentellingen afhandelen) zoals blijkt uit de verhelderingen bij Uitbr. 7 en Uitbr 8: na een katapult-ronde en vóór een bazaarronde.
  14. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de oorspronkelijke fan-spelregels, kon de draak het paashaasspeelstuk niet opvreten. HiG heeft dit in de definitieve versie gewijzigd.
  15. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In zowel de oorspronkelijke fan-spelregels als die van HiG staat aangegeven dat het paashaasspeelstuk op dezelfde tegel kan staan als de fee en de draak. Bij de oorspronkelijke spelregels had dat gekund. Het noemen van de draak levert bij de uiteindelijke spelregels echter een tegenstelling op, aangezien de draak nu de paashaas kan opvreten. Daarom is de draak uit deze zin gehaald en wordt alleen de fee genoemd.
  16. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat, buiten het aanleggen van een paashaastegel, ook het afbouwen van een paasnest met een draaktegel een paashaasfase veroorzaakt.
    Als de paashaas zich niet op het speelveld bevindt, vindt er geen paashaasfase plaats. Dat kan in de volgende gevallen gebeuren:
    • Aan het begin van het spel, voordat er een paashaastegel is aangelegd.
    • Tijdens het spel, als de paashaas door de draak is opgevreten en er daarna nog geen paashaastegel is aangelegd, mochten die er nog zijn.