Abatele

From Wikicarpedia
(Redirected from Abatele)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Abbot and the translation is 100% complete.


Informații generale și comentarii

Simbolul Abatele

Extensia Abatele a fost lansată original în 2014 de Hans im Glück. Jocul de bază C2, Big Box 6, Ediția pentru a 20-a aniversare, Jocul de bază C3 și Big Box 7 includ Abatele și au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Introduce meepleul abate și grădinile.[1]

O grădină

Împreună cu extensia Râul, extensia Abatele este considerată ca făcând parte din jocul de bază și poate fi folosită după preferință.[2] Introduce o mecanică unică ediției noi a jocului Carcassonne, deosebindu-se în acest aspect de prima ediție.

Odată cu introducerea sa în anul 2014, cartonașele ce prezintă grădină au devenit disponibile în noul design al jocului de bază care includea Râul. Mai târziu, grădinile au apărut pe cartonașe din extensiile mari pe măsură ce au fost relansate în noul stil al graficii, și în Big Box 6 când a fost lansat în 2017.[3] Rețineți că extensia Abatele oferă o nouă mecanică care implică meepleul abate, dar cartonașele ce o afectează nu face parte din extensia însăși. Cartonașele cu grădină care au fost incluse în jocul de bază și în extensii sunt enumerate mai jos cu scop informativ în ansamblul cartonașelor.

În cele din urmă, trebuie precizat că (noul) abate nu este același cu abatele (vechi) utilizat la Mănăstiri din Germania, Mănăstiri din Olanda și Belgia și Construcții japoneze. Noul abate este un meeple specializat pentru mănăstiri și grădini în timp ce vechii abați erau meepleși normali plasați pe mănăstiri specializate. Doar în cazul în care lucrurile nu erau deja destul de confuze.

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3

Regulile pentru Ediția pentru a 20-a aniversare rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

  • Tâlharii devin călători și/sau călătoare
  • Cavalerii nu se schimbă
  • Călugării sunt numiți și călugărițe
  • Țăranii devin țărane
  • Abații sunt numiți și abatese

Publicatorii au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și reprintări.

20th Anniversary Edition Box.png

Bg-822 3-carcassonne-jocul-de-baza-2021-550x550h.png

Conținut

  • 5 abați, câte unul în fiecare culoare de jucător[4]
Figure Abbots Base.png

Reguli

Pregătire

Fiecare jucător își adaugă abatele de culoarea sa în rezerva sa. Cu excepția regulilor noi utilizate cu această miniextensie, toate regulile jocului de bază Carcassonne rămân neschimbate.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Atunci când plasezi un cartonaș cu o grădină, trebuie să îl plasezi astfel încât laturile sale să se potrivească cu laturile cartonașelor deja în joc.

2. Plasarea unui meeple

Atunci când plasezi un cartonaș cu o mănăstire[5][6] sau cu o grădină, ai posibilitatea să îți plasezi abatele tău pe mănăstire sau grădină.[7][8][9] Desigur, ai posibilitatea de a plasa un meeple normal pe mănăstire sau alte teritorii, precum drumuri etc. Nu poți plasa un meeple normal pe grădină.

3. Declanșarea unei evaluări

Atunci când mănăstirea sau grădina ocupată de abatele tău este înconjurată de opt cartonașe, încasezi 9 puncte (exact ca la o evaluare obișnuită de mănăstire).

În tura ta, dacă nu plasezi un meeple în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple,[10][11][12] ai în schimb posibilitatea să îți iei înapoi în rezerva ta abatele deja plasat. Dacă faci asta, încasezi imediat atâtea puncte cât valora în acel moment grădina sau mănăstirea pe care o ocupa abatele tău,[13][14][15] exact așa cum sunt evaluate mănăstirile în timpul evaluării finale.[16]

Exemplu: Plasezi acest cartonaș, dar alegi să nu plasezi niciun meeple. În schimb, îți iei înapoi în rezervă ta abatele tău, pe care l-ai plasat într-o tură anterioară. Încasezi 6 puncte (1 pentru grădină și 5 pentru cartonașele care o înconjoară).

Evaluarea finală

În timpul evaluării finale, mănăstirile sau grădinile nefinalizate ocupate de abați sunt evaluate în același fel ca cele ocupate de călugări.

Ansamblul cartonașelor

Următoarul ansamblu al cartonașelor include toate cartonașele care prezintă o grădină și care pot fi găsite în Jocul de bază și în extensiile lansate până acum (12/2022) pentru C2 și C3.

Jocul de bazăJocul de bază

Cartonașe totale: 8
Abbot-Base Game C2 Tile E Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile H Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile I Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile M Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile N Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile R Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile U Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile V Garden.jpg ×1

Râul IRâul I

Cartonașe totale: 1
Abbot-River I C2 Tile J Garden.jpg ×1

Râul pentru a 20-a aniversareRâul pentru a 20-a aniversare

Cartonașe totale: 2
Abbot-20AE Anniversary River C2 Tile J Garden.png ×1
Abbot-20AE Anniversary River C2 Tile N Garden.png ×1

Ext. 1 - Hanuri și catedraleExt. 1 - Hanuri și catedrale

Cartonașe totale: 2
Abbot-Inns And Cathedrals C2 Tile B Garden.jpg ×1

Ext. 2 - Negustori și constructoriExt. 2 - Negustori și constructori

Cartonașe totale: 2
Abbot-Traders And Builders C2 Tile K Garden.jpg ×1
Abbot-Traders And Builders C2 Tile U Garden.jpg ×1

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Cartonașe totale: 2
Abbot-Princess And Dragon C2 Tile J Garden.jpg ×1

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Cartonașe totale: 2

Ext. 5 - Abația și primarulExt. 5 - Abația și primarul

Cartonașe totale: 1
Abbot-Abbey And Mayor C2 Tile H Garden.jpg ×1

Ext. 6 - Contele, regele și vasaliiExt. 6 - Contele, regele și vasalii

Cartonașe totale: 2
Abbot-Count King And Robber C2 Tile B Garden.jpg ×1 (Regele și cavalerul brigand)
Abbot-River II C2 Tile B Garden.jpg ×1 (Râul II Râul II)

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Cartonașe totale: 1
Abbot-Bridges Castles Bazaars C2 Tile I Garden.jpg ×1

Ext. 9 - Oi și dealuriExt. 9 - Oi și dealuri

Cartonașe totale: 1
Abbot-Hills And Sheep C2 Tile E Garden.jpg ×1

Ext. 10 - În arena circuluiExt. 10 - În arena circului

Cartonașe totale: 2

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

Cartonașe totale: 1

Mini #5 - Magicianul și vrăjitoareaMini #5 - Magicianul și vrăjitoarea

Cartonașe totale: 1
Abbot-Mage And Witch C2 Tile E Garden.jpg ×1

Mini #6 - HaiduciiMini #6 - Haiducii

Cartonașe totale: 1
Abbot-Robbers C2 Tile D Garden.jpg ×1

Promo-ul Spiel Doch! 2/2018Promo-ul Spiel Doch! 2/2018

Cartonașe totale: 1
Abbot-Spiel Doch C2 Tile 02 Garden.jpg ×1

Răscoalele țăranilorRăscoalele țăranilor

Cartonașe totale: 1
Abbot-Peasant Revolts C2 Tile 05 Garden.png ×1

Extensia pentru a 20-a aniversareExtensia pentru a 20-a aniversare

Cartonașe totale: 1
Abbot-20th Anniversary Expansion C2 Tile D Garden.png ×1

IndicatoareleIndicatoarele

Cartonașe totale: 1
Abbot-Signposts C2 Tile 07.png ×1

Podurile rabatabilePodurile rabatabile

Cartonașe totale: 1
Drawbridges C3 Tile 04.png ×1



CutCassonneCutCassonne (Taie și Joacă)

Cartonașe totale: 1
CutCassonne C2 Tile 07.png ×1

GhicitorulGhicitorul (Printează și Joacă)

Cartonașe totale: 1
FortuneTeller C2 Tile 05.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Clarificare oficială din partea publicatorului Grădinile nu sunt socotite ca mănăstiri cu privire la interacțiunea acestora cu alte extensii, precum la depeșa 3 (Cea mai mică mănăstirea) din extensia Depeșe. (10/2018)
    Clarificare de Christof Tisch (HiG) pe BGG:

    https://boardgamegeek.com/thread/2060792/article/30130380#30130380

    Interpretare din partea comunității Această clarificare poate fi generalizată în alte extensii care oferă bonusuri mănăstirilor (clădirilor mănăstirești), dar nu grădinilor:
    • Ext. 9 - Oi și dealuri: Vii
    • Roata Destinului: Secțiunea Inchiziție
    • Mini #2 - Depeșe: Depeșa 3 (Cea mai mică mănăstire)
    • Piețele din Leipzig: Bonusul Colțului legătorilor
    • Turnurile de veghe: Bonus pentru mănăstiri (construcții mănăstirești)
  2. Clarificare oficială din partea publicatorului Așa cum este stabilit în regulile din Big Box 6.
  3. Interpretare din partea comunității Extensiile incluse în Big Box 6 care conțin grădină sunt Hanuri și catedrale, Negustori și constructori, Aparate de zbor, Magicianul și vrăjitoarea și Haiducii.
  4. Interpretare din partea comunității În ceea ce privește Big Box 6, al șaselea set de meepleși (roz) este considerat ca făcând parte din jocul de bază, nu din Hanuri și catedrale. Același lucru se întâmplă în Big Box 6 și cu al șaselea meeple abate. Înainte de Big Box 6, jocul de bază includea cinci abați, cu al șaselea inclus în al șaselea set de meepleși din extensia Hanuri și catedrale.
  5. Clarificare oficială din partea publicatorului Un abate poate fi plasat pe o abație sau un lăcaș de cult, deoarece sunt considerate mănăstiri (cu toate că cel din urmă este eretic). Abatele poate fi implicat într-o provocare dintre o mănăstire/abație și un lăcaș de cult. Abilitatea specială a abatelui îl lasă să părăsească provocarea, chiar dacă această mănăstire/abație/lăcaș de cult nu a fost finalizat și primește numărul de puncte pentru teritoriul nefinalizat (mănăstire, abație sau lăcaș de cult). Vezi Abația și primarul și Contele, regele și vasalii pentru mai multe detalii.
  6. Interpretare din partea comunității Un abate poate fi plasat și pe alte teritorii considerate mănăstiri: mănăstiri germane/olandeze/belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Se aplică regulile menționate în nota anterioară. Vedeți Mănăstiri din Germania/ Clădiri Japoneze, Mănăstiri din Olanda și Belgia și Promo-ul Darmstadt pentru mai multe detalii.
  7. Clarificare oficială din partea publicatorului Abatele este considerat meeple, dar are limitările descrise în această frază. Prin urmare, abatele poate utiliza un coridor magic și poate zbura cu un aparat de zbor. Totuși, abatele poate fi plasat prin acest fel doar pe o mănăstire sau grădină nefinalizată (și neocupată, în cazul unui coridor magic). (3/2015)
  8. Interpretare din partea comunității Spre deosebire de clarificarea anterioară din 3/2015, Ordinea de jucat inclusă în Big Box 6 omite abatele din lista pionilor care pot zbura cu aparatul de zbor. Această omisiune este cauzată de o greșeală a HiG, așa cum este confirmat de unii corectori germani (Kettlefish) în această postare din 5/2018 pe Carcassonne Central:

    http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3384.msg58360#msg58360

    Această omisiune este încă prezentă în regulile traduse în alte limbi. (01/2019)
  9. Clarificare oficială din partea publicatorului Abatele nu poate fi plasat pe un turn. Vedeți Turnul pentru mai multe informații.
  10. Interpretare din partea comunității Nu plasezi un meeple pentru că ai decis să nu o faci, nu este posibil să o faci sau nu a mai rămas niciunul în rezervă ta.
  11. Interpretare din partea comunității Formularea regulilor ZMG vorbește despre „jucătorul decide să nu plaseze un meeple” („"the player deciding to not place a meeple”). Asta se poate interpreta greșit. Se poate interpreta ca și cum jucătorul are nevoie de cel puțin un meeple în rezerva sa pentru a putea decide să nu îl plaseze. Nu aceasta este intenția în regulile originale de HiG.
  12. Interpretare din partea comunității Regulile actuale C II spun când nu plasezi un „meeple,” dar se referă și la pioni care nu sunt considerați meepleși precum constructorul, porcul, moșia sau oierul, așa cum se poate presupune potrivit clasificării pionilor oferită în Big Box 6 și făcând-o potrivită pentru toate extensiile. Prin urmare, această condiție se referă de fapt la a nu face nicio acțiune de felul 2. Plasarea unui meeple, dar acest lucru nu este stabilit în mod explicit. Cu alte cuvinte, publicatorul păstra regulile cât mai simplu posibil în acel moment în care nu au fost relansate în ediție nouă unele extensii. (12/2014, actualizat la 3/2015, actualizat la 9/2018)
  13. Clarificare oficială din partea publicatorului Această evaluare are loc imediat în timpul fazei 2. Plasarea unui meeple atunci când este retras abatele. Acest lucru protejează efectiv abatele de dragon și produce o tură de evaluare pentru depeșe. După aceea, are loc evaluarea obișnuită. (3/2015)
  14. Clarificare oficială din partea publicatorului Poți evalua abatele plasat pe o mănăstire sau o grădină numai înainte ca teritoriul să fie complet înconjurat de cartonașe. În acest caz, întotdeauna evaluezi abatele (de pe teritoriu), niciodată teritoriul însuși. (11/2020)
  15. Întrebare fără clarificare oficială Abații plasați ca abați pe mănăstiri speciale (mănăstirii germane/olandeze/belgiene sau construcții japoneze) pot fi de asemenea retrași, după cum reiese din interpretarea regulilor. Regulile extensiei Abatele nu conține nicio limitare pentru a interzice jucătorilor să facă acest lucru. O clarificare oficială ar fi necesară.
    În acest caz, jucătorul care retrage abatele de pe o mănăstire specială o va evalua ca și cum ar fi plasat pe o mănăstire normală, după cum este indicat în reguli (poziția meepleului abate este irelevantă). Ia în vedere că evaluezi meepleul, nu teritoriul pe care este plasat.
    O clarificare oficială ar fi necesară.
  16. Interpretare din partea comunității Dacă se joacă cu Aparate de zbor, Extensia pentru a 20-a aniversare sau Darurile, câțiva meepleși pot ocupa același teritoriu. În consecință, mai mulți abați pot ocupa o mănăstire sau o grădină. Dacă se întâmplă asta, fiecare abate poate fi retras și evaluat separat (neaplicându-se majoritatea) înainte de finalizarea teritoriului. Asta înseamnă că mănăstirea sau grădina poate fi parțial evaluată de câteva ori înainte să fie finalizată. Când este evaluată în timpul sau la sfârșitul jocului, o mănăstire sau grădină cu câțiva meepleși va fi evaluată luând în considerare majoritatea de pe teritoriu.