Abatele

From Wikicarpedia
(Redirected from Abatele)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Abbot and the translation is 100% complete.


Informații generale și comentarii

Simbolul Abatele

Extensia Abatele a fost lansată inițial în anul 2014 de Hans im Glück. Jocul de bază C2 , Big Box 6 , Ediția pentru a 20-a aniversare , Jocul de bază C3 și Big Box 7 includ Abatele și au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Introduce meepleul abate și grădinile.[1]

O grădină

Împreună cu extensia Râul, extensia Abatele este considerată parte a jocului de bază și poate fi folosită după preferință.[2] Introduce o mecanică unică ediției noi a jocului Carcassonne, deosebindu-se în acest aspect de prima ediție.

Introdusă în anul 2014, cartonașele cu grădină au devenit disponibile în noul design al jocului de bază care a inclus și Râul. Mai târziu, au apărut pe cartonașe în extensiile mari deoarece au fost relansate în design nou, și în Big Box 6 când a fost lansat în anul 2017.[3] Rețineți că extensia Abatele oferă o nouă mecanică care implică meepleul abate, dar cartonașele ce o afectează nu sunt parte din extenia însăși. Cartonașele de teren cu grădină care au fost incluse în jocul de bază și în extensii sunt enumerate mai jos pentru informații la secțiunea „Referință pentru cartonașe”.

În cele din urmă, trebuie precizat că (noul) abate nu este același cu abatele (vechi) utilizat la Mănăstiri din Germania, Mănăstiri din Olanda și Belgia și Construcții japoneze. Noul abate este un meeple specializat pentru mănăstiri și grădini în timp ce vechii abați[4] erau meepleși normali plasați pe mănăstiri specializate. Doar în cazul în care lucrurile nu erau deja destul de confuze.

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3

Regulile pentru Ediția pentru a 20-a aniversare rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

 • Tâlhari devin călătoare
 • Cavalerii nu se schimbă
 • Călugării sunt numiți și călugărițe
 • Țăranii devin țărane
 • Abații sunt numiți și abatese

Publicatorii au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și reprintări.

20th Anniversary Edition Box.png

Bg-822 3-carcassonne-jocul-de-baza-2021-550x550h.png

Conținut

 • 5 abați, câte unul în fiecare culoare[5]
Figure Abbots Base.png

Reguli

Pregătire

Fiecare jucător își adaugă abatele de culoarea sa în rezerva sa. Cu excepția regulilor noi din această miniextensie, toate regulile jocului de bază rămân neschimbate.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când ataşezi un cartonaş de teren cu o mănăstire sau cu o grădină, trebuie să urmăreşti ca şi până acum, ca acesta să se potrivească cu cartonaşele deja depuse.

2. Plasarea unui meeple

Dacă ai depus un cartonaş cu o mănăstire[6][7] sau cu o grădină, ai posibilitatea să îți plasezi abatele tău pe mănăstire sau grădină.[8][9][10] Desigur, ai posibilitatea de a plasa un meeple normal pe mănăstire sau pe alte teritorii, precum drumuri etc. Nu poți plasa un meeple normal pe o grădină.

3. Declanșarea unei evaluări

Dacă o mănăstire sau o grădină ocupată de abatele tău este înconjurată de 8 cartonaşe, vei primi 9 puncte (la fel ca pentru o mănăstire obișnuită).

În tura ta, dacă nu plasezi un meeple în timpul pasului 2. Plasarea unui meeple,[11][12][13] ai în schimb posibilitatea să îți retragi abatele deja plasat în rezerva ta. În ceastă situaţie primeşti pe loc numărul de puncte pe care mănăstirea sau grădina îl valorează în momentul respectiv,[14][15][16] adică exact așa cum sunt evaluate mănăstirile în timpul evaluării finale.[17]

Tu ataşezi acest cartonaş, dar alegi să nu plasezi niciun meeple. În schimb, tu îţi retragi în rezervă abatele, pe care l-ai lasat anterior. Tu obții 6 puncte (1 pentru grădină și 5 pentru cartonașele care o înconjoară).

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, mănăstirile sau grădinile nefinalizate ocupate de abați sunt evaluate la fel ca mănăstirile ocupate de meepleși care nu sunt abați.

Ansamblul cartonașelor

Următoarea distribuire a cartonașelor include toate cartonașele care prezintă o grădină și care pot fi găsite în Jocul de bază și în extensiile lansate până acum (12/2022) pentru C2 și C3.

Jocul de bază

Cartonașe totale: 8
Abbot-Base Game C2 Tile E Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile H Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile I Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile M Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile N Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile R Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile U Garden.jpg ×1
Abbot-Base Game C2 Tile V Garden.jpg ×1

Râul I

Cartonașe totale: 1
Abbot-River I C2 Tile J Garden.jpg ×1

Râul pentru a 20-a aniversare

Cartonașe totale: 2
Abbot-20AE Anniversary River C2 Tile J Garden.png ×1
Abbot-20AE Anniversary River C2 Tile N Garden.png ×1

Hanuri și catedrale

Cartonașe totale: 2
Abbot-Inns And Cathedrals C2 Tile B Garden.jpg ×1

Negustori și constructori

Cartonașe totale: 2
Abbot-Traders And Builders C2 Tile K Garden.jpg ×1
Abbot-Traders And Builders C2 Tile U Garden.jpg ×1

Prințesa și dragonul

Cartonașe totale: 2
Abbot-Princess And Dragon C2 Tile J Garden.jpg ×1

Turnul

Cartonașe totale: 2

Abația și primarul

Cartonașe totale: 1
Abbot-Abbey And Mayor C2 Tile H Garden.jpg ×1

Contele, regele și vasalii

Cartonașe totale: 2
Abbot-Count King And Robber C2 Tile B Garden.jpg
(King and Robber)

Poduri, cetăți și bazaruri

Cartonașe totale: 1
Abbot-Bridges Castles Bazaars C2 Tile I Garden.jpg ×1

Oi și dealuri

Cartonașe totale: 1
Abbot-Hills And Sheep C2 Tile E Garden.jpg ×1

În arena circului

Cartonașe totale: 2

Aparate de zbor

Cartonașe totale: 1

Magicianul și vrăjitoarea

Cartonașe totale: 1
Abbot-Mage And Witch C2 Tile E Garden.jpg ×1

Haiducii

Cartonașe totale: 1
Abbot-Robbers C2 Tile D Garden.jpg ×1

Spiel Doch 02/2018

Cartonașe totale: 1
Abbot-Spiel Doch C2 Tile 02 Garden.jpg ×1

Răscoalele țăranilor

Cartonașe totale: 1
Abbot-Peasant Revolts C2 Tile 05 Garden.png ×1

Extensia pentru a 20-a aniversare

Cartonașe totale: 1
Abbot-20th Anniversary Expansion C2 Tile D Garden.png ×1

Indicatoarele

Cartonașe totale: 1
Abbot-Signposts C2 Tile 07.png ×1CutCassonne (Taie și Joacă)

Cartonașe totale: 1
CutCassonne C2 Tile 07.png ×1

Ghicitorul de noroc (Printează și Joacă)

Cartonașe totale: 1
FortuneTeller C2 Tile 05.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Clarificare oficială din partea publicatorului Grădinile nu au valoarea unei mănăstiri în alte extensii, precum la depeșa 3 (Mănăstirea cu cea mai mică valoare) din extensia Depeșe. (10/2018)
  Clarificare de Christof Tisch (HiG) pe BGG:

  https://boardgamegeek.com/thread/2060792/article/30130380#30130380

  Interpretare din partea comunității Această clarificare poate fi generalizată în alte extensii care oferă bonusuri mănăstirilor (clădirilor mănăstirești), dar nu grădinilor:
  • Ext. 9 - Oi și dealuri: Vii
  • Roata Destinului: Secțiunea Inchiziție
  • Mini #2 - Depeșe: Depeșa 3 (Mănăstirea cu cea mai mică valoare)
  • Piețele din Leipzig: Bonusul Colțului legătorilor
  • Turnurile de veghe: Bonus pentru mănăstiri (clădiri mănăstirești)
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Așa cum este stabilit în regulile din Big Box 6.
 3. Interpretare din partea comunității Extensiile incluse în Big Box 6 care conțin grădină sunt Hanuri și catedrale, Negustori și constructori, Aparate de zbor, Magicianul și vrăjitoarea și Haiducii.
 4. Interpretare din partea comunității Traducerea corectă este „abate” („abt” în germană), dar termenul a fost tradus ca „stareț” la extensiile Mănăstiri din Germania, Construcții japoneze și Mănăstiri din Olanda și Belgia pentru a nu fi confundat cu abatele din extensia Abatele.
 5. Interpretare din partea comunității În Big Box 6, al șaselea set de meepleși (cel roz) este considerat parte al jocului de bază, nu al extensiei Hanuri și catedrale. Același lucru se întâmlă în Big Box 6 și cu al șaselea meeple abate. Înainte de Big Box 6, jocul de bază includea cinci abați, cu al șaselea inclus în al șaselea set de meepleși din extensia Hanuri și catedrale.
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Abatele poate fi plasat și pe o abație sau pe un lăcaș de cult, deoarece sunt considerate mănăstiri (cu toate că cel din urmă este eretic). Abatele poate fi implicat într-o provocare dintre o mănăstire/abație și un lăcaș de cult. Abilitatea specială a abatelui îl lasă să părăsească provocarea, chiar dacă această mănăstire/abație/lăcaș de cult nu a fost finalizat și primește numărul de puncte pentru teritoriul nefinalizat (mănăstire, abație sau lăcaș de cult). Vezi Abația și primarul și Contele, regele și vasalii pentru mai multe detalii.
 7. Interpretare din partea comunității Un abate poate fi plasat și pe alte teritorii considerate mănăstiri: mănăstiri germane/olandeze/belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Se aplică regulile menționate în nota anterioară. Vedeți Mănăstiri din Germania/ Clădiri Japoneze, Mănăstiri din Olanda și Belgia și Promo-ul Darmstadt pentru mai multe detalii.
 8. Clarificare oficială din partea publicatorului Abatele este considerat un meeple, dar are limitările descrise în această frază. Prin urmare, abatele poate utiliza un coridor magic și poate zbura cu un aparat de zbor. Totuși, abatele poate fi plasat prin acest fel doar pe o mănăstire sau grădină nefinalizată (și neocupată, în cazul unui coridor magic). (3/2015)
 9. Interpretare din partea comunității Spre deosebire de clarificarea anterioară din 3/2015, Ordiiea de jucat inclusă în Big Box 6 omite abatele din lista pionilor care pot zbura cu aparatul de zbor. Această omisiune este cauzată de o greșeală a HiG, așa cum este confirmat de unii corectori germani (Kettlefish) în această postare din 5/2018 pe Carcassonne Central:

  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3384.msg58360#msg58360

  Această omisiune este încă prezentă în regulile traduse în alte limbi. (01/2019)
 10. Clarificare oficială din partea publicatorului Abatele nu poate fi plasat pe un turn. Vedeți Turnul pentru mai multe informații.
 11. Interpretare din partea comunității Nu plasezi un meeple pentru că ai decis să nu o faci, nu este posibil să o faci sau nu a mai rămâs niciunul în rezervă ta.
 12. Clarificare oficială din partea publicatorului Poți evalua abatele plasat pe o mănăstire sau o grădină numai înainte ca teritoriul să fie complet înconjurat de cartonașe. În acest caz, întotdeauna evaluezi abatele (pe teritoriu), niciodată teritoriul însuși. (11/2020)
 13. Interpretare din partea comunității Regulile curente din ediția nouă spun când nu plasezi un „meeple,” dar se referă și la pioni care nu sunt considerați meepleși precum constructorul, porcul, moșia sau oierul, așa cum se poate presupune potrivit clasificării pionilor oferită în Big Box 6 și făcând-o potrivită pentru toate extensiile. Prin urmare, această condiție se referă de fapt la a nu face nicio acțiune de felul 2. Plasarea unui meeple, dar acest lucru nu este stabilit în mod explicit. Cu alte cuvinte, publicatorul păstra regulile cât mai simplu posibil în acel moment în care nu au fost relansate în ediție nouă unele extensii. (12/2014, actualizat 3/2015, actualizat 9/2018)
 14. Clarificare oficială din partea publicatorului Această evaluare are loc imediat în timpul acțiunii 2. Plasarea unui meeple atunci când abatele este retras. Acest lucru protejează efectiv abatele de dragon și produce o tură de evaluare pentru depeșe. După aceea, are loc evaluarea obișnuită. (3/2015)
 15. Interpretare din partea comunității Formularea regulilor presupune evaluarea unei mănăstiri nefinalizate sau grădini nefinalizate. Cu toate acestea, nu există nicio limitare explicită în reguli pentru a împiedica jucătorul activ să-și retragă abatele dintr-un teritoriu tocmai finalizat.
 16. Întrebare fără clarificare oficială Abații plasați ca stareți pe mănăstiri speciale (mănăstirii germane/olandeze/belgiene sau construcții japoneze) pot fi de asemenea retrași, după cum reiese din interpretarea regulilor. Regulile extensiei Abatele nu conține nicio limitare pentru a interzice jucătorilor să facă acest lucru. O clarificare oficială ar fi necesară.
  În acest caz, jucătorul care retrage abatele de pe o mănăstire specială o va evalua ca și cum ar fi plasat pe o mănăstire normală, după cum este indicat în reguli (poziția meepleului abate este irelevantă). Ia în vedere că evaluezi meepleul, nu teritoriul pe care este plasat.
  O clarificare oficială ar fi necesară.
 17. Interpretare din partea comunității Dacă se joacă cu Aparate de zbor, Extensia pentru a 20-a aniversare sau Darurile câțiva meepleși pot ocupa același teritoriu. În consecință, mai mulți abați pot ocupa o mănăstire sau o grădină. Dacă se întâmplă asta, fiecare abate poate fi retras și evaluat separat (neaplicându-se majoritatea) înainte de finalizarea teritoriului. Asta înseamnă că mănăstirea sau grădina poate fi parțial evaluată de câteva ori înainte să fie finalizată. Când este evaluată în timpul sau la sfârșitul jocului, o mănăstire sau grădină cu câțiva meepleși va fi evaluată luând în considerare majoritatea de pe teritoriu.