Piețele din Leipzig
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Miniextensia Piețele din Leipzig conține 4 cartonașe de mărime dublă care vor înlocui cartonașul de pornire. Reprezintă diferite sferturi ale orașului Leipzig. Aceste cartonașe îți permit să trimiți către Leipzig meepleși de pe drumuri pentru a primi puncte bonus în concordanță cu sfertul ales.
În timpul Evului Mediu, orășelul Leipzig (lat. Lipsia) a fost punctul de intersectare al drumurilor comerciale Via Regia și Via Imperii, ceea ce a provocat apariția a numeroase piețe în regiune. În anul 1507, Leipzig a devenit un orășel ce comercializa mărfuri indispensabile. Prin urmare, toți negustorii care treceau prin oraș trebuiau să își plaseze bunurile la zona mărfurilor și să le ofere spre vânzare.
Informații generale și comentarii
Lansată original în a doua ediție (C2 pe scurt) în 2017 de Hans im Glück cu ocazia târgului de la Leipzig „model-hobby-spiel” din 2017, cu două cartonașe duble pentru Amazonas: Cartonașe de fluviu bonus pentru Amazon. O versiune în a treia ediție (C3 pe scurt) a fost lansată în 2023.
Această extensie nu există pentru prima ediție (C1 pe scurt) și prezintă anumite limitații dacă este jucată cu această ediție.
Această extensie a fost prima oară lansată ca o ediție limitată de un total de 600 de exemplare: primele 300 de exemplare la „modell hobby spiel” în Leipzig din 29 septembrie până în 1 octombrie 2017, și celelalte 300 de exemplare la Spiel'17 în Essen din 26 octombrie până în 29 octombrie 2017. Această ediție limitată a fost semnată de Klaus-Jürgen Wrede și CEO-ul centrului târgului de comerț din Leipzig (Messe Leipzig) și conținea 13 meepleși.
Leipzig trade fair, care își oferă logoul ca simbol al acestei extensii, își are originile în Evul Mediu.
Conținut
- 4 cartonașe de teren duble cu orașul Leipzig, cu scopul de a fi folosite ca cartonașe de început alternative
- 13 meepleși adiționali în culori diferite în unele versiuni[1]
Reguli
Pregătire
Această configurație înlocuiește cartonașul de început. Plasează cartonașele de teren în așa fel încât cele patru sferturi încât să stea unul lângă celălalt și să formeze orașul Leipzig (lat. Lipsia). Corect, indicatorul pentru Francofortum este îndreptat spre vest, cel pentru Stettinum spre nord, cel pentru Vratislavia spre est și cel pentru Roma spre sud. Pentru joc, totuși, nu este important în ce ordine sunt plasate cartonașele.[2]
Dacă este posibil, dă-i fiecărui jucător meepleși extra, căci în această variantă meepleșii se pot împuțina cu ușurință. Numărul recomandat variază în funcție de ediție:
- C3: 2 meepleși extra
- C2: 1 meeple extra
Desfășurarea jocului
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Regulile rămân aceleași.
2. Plasarea unui meeple
Regulile rămân aceleași.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte și trimiterea unui meeple la Leipzig
Fiecare dintre sferturile orașului Leipzig are un drum care începe la poarta sa. Toate drumurile care sunt conectate cu aceste drumuri oferă posibilitatea de a trimite unul dintre meepleșii tăi în orașul Leipzig. Acest lucru se aplică de asemenea și drumurilor care nu sunt conectate direct cu orașul Leipzig, dar sunt conectate prin una sau mai multe răscruci.[3][4]
Dacă se finalizează un drum care duce la orașul Leipzig, și tu deții majoritatea, poți alege să:
- Evaluezi drumul și să obții tu punctele
- sau
- Îți trimiți meepleul de pe drum în orașul Leipzig și să nu încasezi niciun punct pentru drum[5][6][7]
Ia în vedere că:
- Dacă ai mai mult de un singur meeple pe drum, îți este permis să trimiți unul dintre ei în orașul Leipzig. Cu celălalt/ceilalți ai, totuși, posibilitatea să încasezi punctele pentru drum.[8] Dacă trimiți un meeple în Sfertul constructorilor de căruțe vei primi punctele bonus (vezi mai jos) imediat.[9]
- Dacă mai mult de un singur jucător deține majoritatea, fiecare dintre ei poate decide la alegerea sa dacă dorește să trimită un meeple în orașul Leipzig sau dacă să primească punctele.
- În funcție de ediție, drumurile lungi de pe cartonașe sunt tratate diferit:
Muți meepleul în oricare dintre sferturile orașului Leipzig (nu trebuie neapărat să fie cel la care se termină drumul) iar meepleul va rămâne până se termină jocul. Poți avea doar unul dintre meepleșii tăi în fiecare dintre sferturile orașului Leipzig. Sunt permiși în fiecare sfert meepleși de la mai mult de un singur jucător - meepleșii sunt pur și simplu stivuiți.
3. Evaluarea meepleșilor din Piețele din Leipzig
Atunci când ai un meeple într-un sfert din orașul Leipzig acesta îți va aduce puncte bonus în faze specifice de evaluare - fie în timpul jocului, fie la sfârșit.[12]
Evaluarea în timpul jocului
Punctele bonus pentru aceste trei evaluări au valoarea doar pentru drumuri, orașe și mănăstiri finalizate. În timpul evaluării finale de la sfârșitul jocului nu primești niciun punct bonus în aceste cazuri.
Evaluarea finală
Notă: Orașul Leipzig se socotește drept oraș finalizat atunci când se evaluează câmpurile.
Alte extensii
Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.
Forma cartonașelor de mărime dublă Leipzig are unele implicații particulare în interacțiunile cu jocul de bază și alte extensii. Clarificările oferite pentru cartonașele de mărime dublă precum castelele germane, care se aplică de asemenea în acest caz (vezi clarificările pe deplin aici). Acoperă variate subiecte:
- Mutarea dragonului cu cartonașe de mărime dublă ( Ext. 3 - Prințesa și dragonul)
- Raza turnului cu cartonașe de mărime dublă ( Ext. 4 - Turnul)
- Plasarea moșiei cu cartonașe de mărime dublă ( Ext. 5 - Abația și primarul)
- Traiectoria și aria zburătorilor cu cartonașe de mărime dublă ( Mini #1 - Aparate de zbor)
- Evaluarea mănăstirilor speciale (cu un meeple plasat drept abate) cu cartonașe de mărime dublă ( Mănăstiri din Germania, Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia, Construcții japoneze)
- Ciuma cu cartonașe de mărime dublă ( Ciuma)
Unele clarificări adiționale implicând cartonașele Leipzig au fost de asemenea oferite.[21]
Întrebare: În C2, drumul de pe un cartonaș al Orașului Leipzig trebuie să fie calculat ca 2 puncte în loc de 1 deoarece drumul este pe două „spații”? Regulile menționează că este evaluat ca un singur segment de drum... Asta încă se aplică? S-au ar trebui să fie evaluat ca două „spații”?
Răspuns: În C2, regula se aplică, prin urmare încă primești doar 1 punct.
Dar pentru oricare altă evaluare din C2 și pentru toate evaluările din C3, este considerată drept 2 cartonașe (mănăstiri germane, dragoni etc.) (1/2021; actualizat la 11/2023)
Întrebare: Deci dragonul de exemplu afectează întregul cartonaș (cu excepția interiorului orașului Leipzig în acest caz) dar consideră individual fiecare spațiu când se mută.
Același lucru s-ar aplica ariei unui turn.
Răspuns: Exact. (1/2021)
Mai departe vom include unele remarci despre implicațiile acestor clarificări
Jocul de bază - Drumuri și orașe
În termeni generali, drumurile și orașele sunt evaluate luând în considerare spațiile pătrate ocupate de cartonașe care se conformează teritoriului. Cartonașele de mărime dublă ocupă două spații dar nu pozează nicio problemă pentru orașe datorită configurației lor actuale (prezintă cel mult un segment de oraș semicircular).
Totuși, cartonașele Leipzig prezintă un caz special pentru drumuri în C2: Segmentele de drum de pe ele ocupă două spații dar sunt evaluate ca un segment de drum (un spațiu) după cum este indicat în regulile acestei extensii pentru C2. Totuși, în C3, segmentele lungi de drum de pe ele sunt evaluate drept 2 cartonașe.
Jocul de bază - Mănăstiri și abați
Când se evaluează o mănăstire adiacentă cu unul sau mai multe cartonașe de mărime dublă, mănăstirea va lua în considerare spațiile pătrate ocupate (ariile) adiacente cu ea. Un cartonaș de mărime dublă adiacent cu o mănăstire poate atunci ocupa 1 sau 2 spații. În consecință, o mănăstire finalizată va evalua întotdeauna 9 puncte, iar o mănăstire nefinalizată va evalua 1 punct pentru spațiul ocupat cu mănăstirea și 1 punct pentru fiecare spațiu ocupat adiacent.
Notă: Aceleași considerații ar trebui aplicate atunci când se îndepărtează și evaluează un abate și pentru toate celelalte construcții mănăstirești: abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane / construcții japoneze / mănăstiri neerlandeze și belgiene cu călugări, biserici Darmstadt.
Ext. 3 - Prințesa și dragonul - Zâna și mutarea dragonului
O zână nu poate fi atribuită unui meeple plasat în orașul Leipzig. Nu are sens căci orașul Leipzig este o zonă specială și nu poate fi afectată de dragon.
Dragonul poate fi plasat pe un cartonaș Leipzig dar nu va afecta niciun meeple plasat înăuntrul orașului, din moment ce este o zonă specială (la fel ca și orașul Carcassonne din Ext. 6 - Contele, regele și vasalii).
Ext. 4 - Turnul - Capturarea meepleșilor din Leipzig
Un turn nu poate captura meepleși din Leipzig, din moment ce sferturile orașului sunt considerate o arie specială, după cum este clarificat pentru dragon.
Ext. 5 - Abația și primarul - Bonusul Sfertului tăbăcarilor în timpul jocului
Mini #2 - Depeșe - Bonusul Sfertului tăbăcarilor în timpul jocului
Ansamblul cartonașelor
A treia ediție C3
A doua ediție C2
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Extensia a fost lansată prima oară ca o ediție limitată de un total de 600 de exemplare: primele 300 de exemplare la „modell hobby spiel” în Leipzig din 29 septembrie până în 1 octombrie 2017, iar ultimele 300 de exemplare la Spiel'17 în Essen din 26t până în 29 octombrie 2017. Această ediție limitată a fost semnată de Klaus-Jürgen Wrede și CEO-ul Leipzig's trade fair center (Messe Leipzig) și conține 13 meepleși. O versiune mai generală, ce conține doar cele patru cartonașe, este de asemenea disponibilă.
- ↑ Această plasare sugerată plasează cartonașele în conformitate cu locația geografică a orașului Leipzig în relație cu celelalte orașe menționate. Cartonașele pot fi plasate în oricare ordine, din moment ce poziția sferturilor nu implică nicio restricție pentru joc. Singurele diferențe vor fi locația gospodăriilor în două dintre cele patru câmpuri definite de aceste cartonașe ca plasare inițială și poziția celor două segmente mici de oraș.
- ↑
Regulile în engleză C2 și C3 spun „a village” („un sat”), dar ar trebui să fie „villages” („sate”). Regulile în germană sunt mult mai precise - și acum spun „una sau mai multe răscruci” (6/2021; actualizat la 8/2024).
- ↑
Asta înseamnă că această extensie ia în considerare doar răscrucile (cu un sat sau copaci) unde se sfârșesc 2, 3 sau 4 drumuri. Aceleași teritorii sunt folosite de asemenea în Vameșii pentru plasarea caselor de taxe.
În consecință, asta ar exclude joncțiunile cu căsuțe mici, precum cele prezente pe unele cartonașe din Ext. 9 - Oi și dealuri.
Regulile din C2 păreau să considere numai răscrucile cu sate, dar formularea regulilor din C3 a fost actualizată pentru a lua în considerare toate tipurile de răscruci, lăsând pe dinafară căsuțele ce sfârșesc un drum la fel ca în C2.Întrebare: Jocul de bază al celei de a doua și a treia ediții a jocului Carcassonne (C2/C3) include mereu sate la fiecare răscruce. Nu este cazul și pentru prima ediții (C1), unde cartonașele ODDD au copaci la răscrucea lor în loc de un sat. Îți permite și această răscruce cu copaci să conectezi un drum la Leipzig?
Întrebare: Așadar, răscrucile cu sate și copaci sunt echivalente pentru Piețele din Leipzig. Toate răscrucile (cu un sat sau copaci) pot conecta un drum la Leipzig. Așa este?
Răspuns: Ei bine, această miniextensie chiar funcționează cu designul C1.
Dar dacă ți-ar plăcea să le combini pe acestea, răscrucile cu sate și copaci sunt la fel. În regulile în germană ale extensiei Vameșii este de asemenea ceva mai clar, deoarece acestea spun „o răscruce este mai ales un sat”. Acest „mai ales” lipsește din traducerea originală în engleză. (8/2024) - ↑
Trimiterea meepleului către Leipzig devine evaluarea pentru drum în loc de a primi puncte.
Întrebare: Jucătorul roșu finalizează un drum conectat de Leipzig cu 2 meepleși roșii și 1 meeple albastru. Jucătorul roșu decide să își trimită unul dintre meepleși în Leipzig. După ce își trimite meepleul în Leipzig, majoritatea este reevaluată pe drum și deopotrivă jucătorul roșu și cel albastru (acum fiecare cu câte 1 meeple) încasează puncte pentru drum. Este corect?
Răspuns: Nu, nu este. Jucătorul albastru nu încasează puncte, deoarece jucătorul roșu are 2 meepleși pe drum.
Trimiterea unui meeple în Leipzig este evaluarea ta, numai dacă ai 2 meepleși poți „dubla” punctajul.
Privește asta în felul următor: jucătorul roșu are 2 meepleși pe drum și jucătorul albastru numai 1. Așa că jucătorul albastru își ia meepleul înapoi, fără nicio evaluare. Apoi jucătorul roșu „încasează puncte” trimițând un meeple în Leipzig, iar apoi jucătorul roșu poate din nou încasa puncte pentru că încă se află un meeple pe drum. (8/2024)
Asta înseamnă că alte bonusuri și penalități asociate cu meepleși trimiși în Leipzig vor fi oferite ca de obicei, din moment ce meepleul este evaluat, deși într-un mod diferit:- Bonusul de turn de veghe (vezi Turnurile de veghe)
- Bonusul de evaluare de 3 puncte de la zână (vezi Ext. 3 - Prințesa și dragonul)
- Bonusul de director de circ (vezi Ext. 10 - În arena circului)
- Penalitatea de la spirite (vezi Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire)
Mai mult, alte bonusuri asociate cu evaluarea drumului ar fi aplicabile chiar dacă jucătorul nu încasează puncte pentru teritoriu. Acesta ar fi cazul pentru:
- ↑
Dacă mai mult de un singur drum conectat la Leipzig este finalizat și evaluat, fiecare dintre ele este tratat separat. Jucătorii cu majoritatea pe ele pot trimite câte un singur meeple pentru fiecare drum către Leipzig, chiar dacă este același jucător. Dacă un jucător trimite mai mulți meepleși către Leipzig, fiecare meeple trebuie să meargă într-un sfert diferit neocupat de jucătorul anterior.
Întrebare: Dacă mai multe drumuri conectate la Leipzig sunt finalizate cu plasarea unui singur cartonaș, jucătorii cu majoritatea pe fiecare drum ar putea să trimită un singur meeple de pe fiecare dintre acestea către Leipzig. Este corect?
Răspuns: Da, este.
Fiecare evaluare este separată așa că poți alege ce să faci. (8/2024) - ↑
Niciun meeple de pe un drum ce trimite meepleși către Leipzig nu se poate duce la o casă-baie
Notă: Trimiterea unui meeple către Leipzig are prioritate în fața trimiterea unui meeple la o casă-baie (vezi Chirurgii-frizeri) într-o evaluare cu 1 meeple pentru a evita încălcarea mecanicii orașului Leipzig. - ↑ Majoritatea de pe un drum conectat la Leipzig este calculată înainte de a decide dacă să se trimită sau nu un meeple în Leipzig. Trimiterea unui meeple în Leipzig va fi evaluarea pentru drum. Cu mai mulți meepleși pe drum, vei putea să efectuezi o a „doua” evaluare și să primești puncte pentru drum.
- ↑
Regulile menționează explicit cazul ce implică meepleși trimiși în Sfertul constructorilor de căruțe, dar asta se poate de asemenea întâmpla cu meepleși trimiși în Sfertul monedarilor sau Sfertul legătorilor.
Remarcă că meepleșii sunt trimiși în Leipzig în timpul rundei de evaluare (în pasul 3B). Bonusul de la Leipzig va fi activ de îndată ce este trimis un meeple în Leipzig. Așa că ordinea evaluării este importantă, fiindcă orice teritorii evaluate înaintea trimiterii unui meeple în Leipzig pot să nu beneficieze de pe urma unui bonus activat mai târziu în aceeași tură. Dacă sunt finalizate mai multe teritorii, ordinea evaluării va fi decisă de jucătorul activ în caz de conflict.Întrebare: Orice bonus de sfert de la Leipzig (al constructorilor de căruțe, legătorilor, monedarilor) poate fi oferit în aceeași tură în care un meeple este trimis în sfertul dat (referința din reguli către bonusul Sfertului constructorilor de căruțe nu este o excepție, ci un exemplu). Este corect?
Răspuns: Da, așa este.
Parafrazând regulile: „Dacă ai mai mult de un singur meeple pe drum [...] ai, totuși, posibilitatea să încasezi punctele pentru drum [...] Dacă trimiți un meeple în Sfertul constructorilor de căruțe vei primi punctele bonus (vezi mai jos) imediat.”
În reguli nu este clarificat ce evaluezi mai întâi, așa că în principiu persoana care plasează cartonașul (jucătorul activ) poate alege ce se va evalua mai întâi (drum sau oraș sau mănăstire). (8/2024) - ↑ În C3, fiecare jumătate a cartonașelor Leipzig valorează drept un cartonaș pătrat când se evaluează orașe sau mănăstiri. Excepția definită în C2 pentru drumuri este acum repudiată, pentru a alinia regulile cu alte miniextensii din C3 care includ cartonașe ce nu sunt pătrate.
- ↑ În C2, drumul lung de-a lungul cartonașul valorează drept 1 cartonaș când se evaluează drumul, cu toate că cartonașul valorează drept 2 cartonașe pătrate când se evaluează mănăstiri.
- ↑ În termeni generali, regulile au indicat că Piețele din Leipzig oferă puncte bonus pentru toate teritoriile afectate, așa că nu fac parte din evaluarea de bază a teritoriului în niciun caz.
- ↑
Punctul adițional pentru fiecare cartonaș ar fi aplicat ca un bonus după toți ceilalți modificatori ai evaluării de bază a teritoriului. Asta înseamnă că este aplicat după modificatorii de scor hanuri (vezi Ext. 1 - Hanuri și catedrale), catedrale germane (vezi Catedrale din Germania) și magician și vrăjitoare (vezi Mini #5 - Magicianul și vrăjitoarea).
Așa că aceste puncte bonus vor fi aplicate alături de alte puncte bonus care afectează drumul, precum construcțiile mici (vezi Construcții mici). - ↑ În funcție de extensie, acest bonus ar afecta nu numai mănăstirile ci toate celelalte construcții mănăstirești. Construcții mănăstirești sunt: mănăstiri, abații (vezi Ext. 5 - Abația și primarul), lăcașuri de cult (vezi Ext. 6 - Contele, regele și vasalii), mănăstiri germane (vezi Mănăstiri din Germania), mănăstiri neerlandeze/belgiene (vezi Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia), construcții japoneze (vezi Construcții japoneze) și biserici Darmstadt (vezi Promo-ul Darmstadt). Catedralele germane (vezi Catedrale din Germania) și grădinile (vezi Abatele) nu sunt luate în considerare.
- ↑
Mănăstirile finalizate și neocupate nu vor declanșa bonusul Sfertului legătorilor.
Întrebare: Bonusul Sfertului legătorilor nu este încasat pentru o mănăstire neocupată. Bonusul este încasat numai mănăstiri finalizate și ocupate (indiferent de jucător). Este corect?
Răspuns: Da. Dacă nu există niciun jucător în mănăstire, nu îl evaluezi și nu se primește niciun bonus de la Sfertul legătorilor. (8/2024)
- ↑
Mănăstirile finalizate și neocupate din fieful unei cetăți nu vor declanșa bonusul Sfertului legătorilor chiar dacă cetatea încasează puncte pentru mănăstirea finalizată.
Întrebare: O mănăstire finalizată și neocupată nu va oferi bonusul Sfertului legătorilor chiar dacă o cetate (vezi Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri ) încasează puncte pentru mănăstirea neocupată. Numai o mănăstire ce încasează puncte direct este luată în considerare (finalizată și ocupată). Este corect?
Răspuns: Da. În regulile Ext. 8 pentru cetate, scrie de asemenea „finalizat”, nu „evaluat”. (8/2024)
- ↑ Jucătorii nu obțin punctele bonus atunci când abatele este retras și evaluat înainte ca mănăstirea să fie finalizată. Aceste puncte bonus pot fi primite doar atunci când o construcție mănăstirească ocupată este evaluată de un jucător după finalizare. Nici o cetate ce primește puncte pentru o construcție mănăstirească nefinalizată nu va declanșa acest bonus.
- ↑ Această evaluare pentru câmpuri este proiectată în mod special pentru C2. Nu există nicio clarificare despre cum sunt evaluate câmpurile pentru cartonașe cu stilul grafic C1.
- ↑ Câmpurile din C1 pot fi evaluate luând în considerare micile ferme prezente pe ele.
- ↑ Formularea indică că acest bonus se aplică doar evaluării câmpurilor. Prin urmare, moșiile nu primesc acest bonus când sunt evaluate, indiferent dacă proprietarii lor au un meeple în Sfertul tăbăcarilor.
- ↑
Aceste clarificări pot fi găsite pe Carcassonne Central aici:
http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5021.msg74245#msg74245
- ↑ 22.0 22.1
Regulile sunt clare în privința Sfertului tăbăcarilor atunci când se joacă doar cu jocul de bază, unde câmpurile sunt evaluate doar la sfârșitul jocului. Această limitare se aplică acelor extensii care pot să evalueze câmpuri în timpul jocului, precum Ext. 5 - Abația și primarul și Mini #2 - Depeșe.
Întrebare: Regulile extensiei Piețele din Leipzig spun: „Sfertul tăbăcarilor: Pentru fiecare evaluare de câmp de la sfârșitul jocului”
a) Precizarea „de la sfârșitul jocului" este doar un comentariu pentru a accentua că câmpurile sunt în mod normal evaluate la sfârșitul jocului? Regulile țăranilor spun „...țăranii nu sunt evaluat în timpul jocului...”, dar știm că asta nu este scris în concordanță cu unele extensii.
b) Precizarea „de la sfârșitul jocului" este o limitare explicită astfel încât orice câmpuri evaluate în timpul jocului (de ex. datorită moșiilor) nu pot primi bonusul Sfertului tăbăcarilor?Răspuns: Aici regulile spun „de la sfârșitul jocului”, așa că trebuie să faci asta la sfârșitul jocului.
Această limitare se poate să facă bonusul Sfertului tăbăcarilor mai slab decât celelalte bonusuri, dar toate extensiile sunt balansate cu jocul de bază.
Este la fel ca în cazul extensiei Minunile umanității, încercăm să le acordăm fiecăreia mai mult sau mai puțin aceeași putere cu în jur de 100 de cartonașe. Dar atunci când joci cu 400 de cartonașe efectele sunt complet diferite și mai puternice. (8/2024)Regulile extensiilor Piețele din Leipzig și Minunile umanității consideră „la sfârșitul jocului” drept limitare dură, așa că câmpurile evaluate în timpul jocului nu obțin nici bonusul Sfertului tăbăcarilor, nici bonusurile de minune aplicabile la sfârșitul jocului. Asta ar putea să pară o limitare foarte dură atunci când joci partide mari (un Mega-Carcassonne), dar HiG nu poate face reguli pentru fiecare posibilitate.
Remarcă că lansarea extensiei Minunile umanității a fost întârziată din cauza unor probleme de evaluare dezechilibrată, așa că aceste limitări încearcă să mențină jocul cinstit în scenarii care nu au putut fi analizate în timpul creării acestor extensii.
- ↑ 23.0 23.1 Bonusul Sfertului tăbăcarilor afectează de asemenea evaluările timpurii ale câmpurilor din extensii precum Ext. 5 - Abația și primarul și Mini #2 - Depeșe.