Mega-Carcassonne

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Mega-Carcassonne and the translation is 100% complete.

Cu atât de multe extensii ale jocului de bază, există numeroase feluri de a le combina cu celelalte. Mulți oameni aleg ce extensii să joace într-o temelie joc-la-joc — iar adăugarea simbolurilor mici de extensie pe cartonașe a ajutat la asta — în timp ce alții aleg să amestece toate extensiile împreună și să joace ceea ce a ajuns cunoscut ca „mega-Carcassonne”. Poți chiar să amesteci extensii din ediții diferite -prima ediție (C1), a doua ediție (C2) și a treia ediție (C3).

20AE Base Game C2 Tile O.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Base Game C1 Tile 10.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png



Informații generale

Cu atât de multe extensii ale jocului de bază, există numeroase feluri de a le combina cu celelalte. Mulți oameni aleg ce extensii să joace într-o temelie joc-la-joc — iar adăugarea simbolurilor mici de extensie pe cartonașe a ajutat la asta — în timp ce alții aleg să amestece toate extensiile împreună și să joace ceea ce a ajuns cunoscut ca „mega-Carcassonne”. Poți chiar să amesteci extensii din ediții diferite -prima ediție (C1), a doua ediție (C2) și a treia ediție (C3).

Unele dintre considerațiile de mai jos se ocupă de faptul că unele miniextensii C1 au fost lansate de unele singure și ca parte a unei extensii majore. Dacă acest lucru nu este cazul pentru tine, te rugăm să ignori aceste considerații.

De-a lungul regulilor, există puține indicații despre cum ar trebui să arate un joc mega-Carcassonne. Unele sunt listate mai josː

  • Întrebare: Când sunt combinate ambele seturi de râu, ar trebui să facem două râuri (utilizând cele două izvoare) sau să respingem un izvor și un lac și să facem un râu? Răspuns: Un izvor și un lac sunt respinse.
  • Întrebare: Dacă se combină Ext. 6 - Contele, regele și vasalii cu Râul II (căci a fost lansat ca o miniextensie de sine stătătoare pentru C1), acum vor fi două bifurcații. În mod evident una dintre ele este plasată imediat, dar cealaltă ar trebui amestecată cu celelalte cartonașe cu râu sau pusă laolaltă? Răspuns: De fapt, asta înseamnă a utiliza Râul II de două ori. Asta nu a fost plănuit și ar putea duce la probleme cu plasarea. Oricine vrea să o facă să o dea înainte, dar nu există nicio regulă pentru asta.
  • Dacă decideți să utilizați Contele din Carcassonne și Râul II ca cartonașe de început pentru un joc, este posibil să nu se poată plasa toate cartonașele de râu dacă sunt plasate mult prea aproape de Orașul Carcassonne. Cartonașele de râu care nu pot fi plasate ar trebui eliminate din joc, în concordanță cu regulile jocului de bază. Chiar dacă râul nu poate fi plasat în întregimea sa, jocul ar trebui să continue ca în mod obișnuit.

Prin urmare, pot fi deduse următoarele îndrumăriː

  • Un joc de mega-Carcassonne ar trebui să includă un exemplar al jocului de bază și unul al fiecărei extensii.
  • Dacă, din cauza Ext. 6 - Contele, regele și vasalii în C1, ai două exemplare ale unei extensii (ale Râul II, Contele din Carcassonne și Regele și cavalerul brigand) ar trebui să respingi un exemplar.
  • Dacă combini seturi de râuri, ar trebui să creezi numai un râu, respingând cartonașele cu izvor și lac în surplus.
  • Este de asemenea cinstit să se spună că cartonașul cu lac din Râul II ar trebui utilizat de preferință cu cel din Râul, iar cartonașul cu izvor din GQ #11 (dacă se utilizează C1) ar trebui utilizat în loc de cel din Râul II sau Râul.
  • Cartonașul original de început ar trebui respins în loc de a fi amestecat cu celelalte cartonașe de teren (cu toate că dacă tragi cartonașe dintr-un săculeț, probabil nu este cu adevărat necesar să-l respingi).
  • Și în cele din urmă, în cazul rar în care acel cartonaș nu poate fi plasat niciunde, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.

Desigur, un joc de mega-Carcassonne trebuie să fie terminat până ce toate cartonașele au fost plasate (un joc foarte lung!), dar ar putea fi scurtat cu ușurință utilizând numai o jumătate a distribuitorului turn.

De fapt, nu există niciun motiv pentru care nu ai putea combina seturi multiple într-o manieră logică. Așa că, de exemplu, poți de asemenea decide să incluzi cartonașe din Regele și cavalerul brigand cu cartonașele de teren „duplicate” în Ext. 6 - Contele, regele și vasalii, în timp ce se lasă pe dinafară cele duplicate din Regele și cavalerul brigand (pur și simplu nu există niciun mod de a include două dintre acestea). Și ai putea include două exemplare de Râul II, fie amestecând cartonașul cu bifurcație extra cu celelalte sau omițându-l cu totul. Niciunde în reguli nu este scris că fiecare cartonaș trebuie să aibă o configurație unică: jocul de bază include opt cartonașe CDCD (un câmp divizat de un drum).

Extensii de început

Ordinea generală în care ar trebui plasate cartonașele „de început” pare a fiː

Râurile oferă o oferă bună de opțiuni: utilizarea independentă a râurilor sau contopirea unora sau chiar tuturor: Râul I are doar un început deschis pe care îl poți utiliza pentru a îl extinde; totuși, Râul II și Râul pentru a 20-a aniversare oferă până la 2 capete deschise din are să se aleagă. Când se combină Râul II și Râul pentru a 20-a aniversare, poți avea până la 3 capete deschise. Când se combină râuri, Râul I va furniza numai cartonașe adiționale pentru a face râul mai lung, din moment ce nu oferă niciun cartonaș de bifurcare, spre deosebire de celelalte două extensii cu râu. Cartonașul cu izvor din Râul pentru a 20-a aniversare trebuie să fie plasat astfel încât să îți permită să extinzi nestingherit ambele capete de râu. Ia în vedere că izvorul din Râul I din C3 include un drum ce separă câmpurile și ce nu este prezent în C1 sau C2, ceea ce ar putea furniza un efect similar precum cel al izvorului de râu inclus în GQ #11. În mod asemănător, lacul din Râul pentru a 20-a aniversare și Râul I din C3 includ o mănăstire. Aceste variații pot fi de interes la respingerea oricăror izvoare și lacuri de râu în surplus.

Școala și Piețele din Leipzig pot fi plasate cu ajutorul cartonașului de început din jocul de bază pentru a evita închiderea vreunui drum. Altă opțiune este să pui Școala (și posibil Piețele din Leipzig) ultima pentru a permite continuarea unui drum de la unul dintre drumurile de la râu. A atașa Școala sau Piețele din Leipzig de Contele din Carcassonne sau Roata Destinului, de exemplu, ar finaliza imediat unul dintre cele 6 drumuri ale școlii sau cele 4 drumuri care duc la Leipzig.

Cartonașul de pornire 2x2 din Spirite, castele și cimitire poate fi plasat adiacent cu Contele din Carcassonne sau Roata Destinului. Dacă procedați astfel, cu ajutorul Promo-ul Spiel Doch! 2/2018, ar putea să permită plasarea izvorului din Râul pentru a 20-a aniversare la o distanță sigură de celelalte cartonașe de pornire și să facă loc pentru ambele ramuri ale râului.

Exemplul 1: Configurație cu extensii doar din C1:
Exemplul 2: Variație a configurației anterioare cu extensii doar din C1:
Exemplul 3: Configurație cu extensii doar din C2:
Exemplul 4: Configurație cu extensii doar din C2 și C3:
Exemplul 5: Configurație cu extensiile din C1 și C2 combinate:
Exemplul 6: Configurație cu extensiile din C1, C2 și C3 combinate:

Este important a se nota că la fel ca oricare alt teritoriu, teritoriul nu trebuie să fie neapărat completat (adică terminat cu un lac) dacă suprafața de joc nu o permite.

Extensia Ciuma Ciuma spune că 17 dintre cartonașele de teren normale din jocul de bază trebuie separate și plasate după restul cartonașelor, în care au fost amestecate cartonașele cu sursă de ciumă au fost amestecate, sunt folosite. Numărul 17 pare să fi fost ales pentru că există 18 jetoane cu purice (17 + 1 cartonaș de început). Până acum nu există nicio indicație despre ce să se facă dacă sunt utilizate alte extensii: cea mai logică abordare pare a fi fieː

  • includerea oricăror cartonașe din extensiile „de început” în cele 17 cartonașe „separate”; fie
  • separarea a 17 cartonașe adiționale, pentru a fi jucate după oricare extensii „de început”

Cât de curând sunt făcute regulile finale, această pagină va fi actualizată. Totuși, căci Hans im Glück remarcă că Ciuma Ciuma nu a fost intenționată a se folosi cu alte extensii, un set de reguli pentru asta ar putea avea loc peste mult timp.

Următorul tabel listează numărul total de cartonașe disponibile într-un set complet de mega-Carcassonne, precum și cartonașele „de rezervă” care vor fi lăsate pe dinafară (precum izvoarele în surplus) dacă utilizați toate extensiile.

Privire de ansamblu asupra cartonașelor după lansare

Prima ediție C1
Ext nr. Sursă De teren Extra Speciale „De rezervă” Maga-C
(0) Jocul de bazăJocul de bază 71     1
  Râul IRâul I 10     2
Ext. 1 Hanuri și catedraleHanuri și catedrale 18   6  
Ext. 2 Negustori și constructoriNegustori și constructori 24      
  Regele și cavalerul brigandRegele și cavalerul brigand 5   2  
  Contele din CarcassonneContele din Carcassonne   12    
  CatariiCatarii 4      
Ext. 3 Prințesa și dragonulPrințesa și dragonul 30      
  Râul IIRâul II 11     1
Ext. 4 TurnulTurnul 18      
  Games Quarterly #11Games Quarterly #11 12      
Ext. 5 Abația și primarulAbația și primarul 12 6    
Ext. 6 Contele, regele și vasaliiContele, regele și vasalii        
     Regele și cavalerul brigandRegele și cavalerul brigand       7
     Contele din CarcassonneContele din Carcassonne       12
     Râul IIRâul II       12
     Eretici și lăcașuri de cultEretici și lăcașuri de cult       5
  Eretici și lăcașuri de cultEretici și lăcașuri de cult (Almanahul Spielbox) 5      
  Cult, asediu și creativitateCult, asediu și creativitate     2  
     AsediuAsediu 4      
     Eretici și lăcașuri de cultEretici și lăcașuri de cult 1     5
Ext. 7 CatapultaCatapulta 12      
(0b) Roata DestinuluiRoata Destinului 1 16   71
  TunelulTunelul 4      
Ext. 8 Poduri, cetăți și bazaruriPoduri, cetăți și bazaruri 12      
  Cercuri în lanCercuri în lan 6      
  CiumaCiuma 6      
  La PorxadaLa Porxada 1      
  FestivalulFestivalul 10   2  
  FantomaFantoma        
  ȘcoalaȘcoala   2    
Mini #1 Aparatele de zborAparatele de zbor 8      
Mini #2 DepeșeleDepeșele     8  
Mini #3 BacurileBacurile 8      
Mini #4 Minele de aurMinele de aur 8      
Mini #5 Magicianul și vrăjitoareaMagicianul și vrăjitoarea 8      
Mini #6 HaiduciiHaiducii 8      
Mini #7 Cercuri în lan IICercuri în lan II 6      
  Rozele vântuluiRozele vântului 6      
  Rozele vântului IIRozele vântului II 6      
  AsediatoriiAsediatorii 6      
Ext. 9 Oi și dealuriOi și dealuri 18      
  Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania 6      
  Mănăstiri din Țările de Jos și BelgiaMănăstiri din Țările de Jos și Belgia 6      
  Jumi-juma IJumi-juma I   (12)    
  Jumi-juma IIJumi-juma II   (12)    
  Promo-ul DarmstadtPromo-ul Darmstadt 3      
  Castele din GermaniaCastele din Germania   (6)    
  Promo-uri ruseștiPromo-uri rusești (I) 2      
  LabirintulLabirintul 1      
  Catedrale din GermaniaCatedrale din Germania 6      
  Promo-uri ruseștiPromo-uri rusești (II) 2      
Total 557 + (24 de jumătăți) + (6 duble) 385 36 + (30) 20 116 88


A doua ediție C2
Ext nr. Sursă De teren Extra Speciale „De rezervă” Maga-C
(0) Jocul de bazăJocul de bază 71     1
  Râul IRâul I 10     2
Ext. 1 Hanuri și catedraleHanuri și catedrale 18   6  
Ext. 2 Negustori și constructoriNegustori și constructori 24      
Ext. 3 Prințesa și dragonulPrințesa și dragonul 30      
Ext. 4 TurnulTurnul 18      
Ext. 5 Abația și primarulAbația și primarul 12 6    
Ext. 6 Contele, regele și vasaliiContele, regele și vasalii        
     Regele și cavalerul brigandRegele și cavalerul brigand 5   2  
     Contele din CarcassonneContele din Carcassonne   12    
     Râul IIRâul II 12      
     Eretici și lăcașuri de cultEretici și lăcașuri de cult 5      
Ext. 8 Poduri, cetăți și bazaruriPoduri, cetăți și bazaruri 12      
Ext. 9 Oi și dealuriOi și dealuri 18      
Ext. 10 În arena circuluiÎn arena circului 20      
  AbateleAbatele        
  Promo-ul Spiel 2014Promo-ul Spiel 2014 1      
  Promo-ul Spiel 2015Promo-ul Spiel 2015 1      
  Construcții japonezeConstrucții japoneze 6      
  LabirintulLabirintul 1      
  Turnurile de vegheTurnurile de veghe 12      
  FestivalulFestivalul 10   2  
  Promo-ul Spiel 2016Promo-ul Spiel 2016 1      
Mini #1 Aparate de zborAparate de zbor 8      
Mini #2 DepeșeDepeșe     8  
Mini #3 BacuriBacuri 8      
Mini #4 Minele de aurMinele de aur 8   1  
Mini #5 Magicianul și vrăjitoareaMagicianul și vrăjitoarea 8      
Mini #6 HaiduciiHaiducii 8      
Mini #7 Cercuri în lan IICercuri în lan II 6      
  Piețele din LeipzigPiețele din Leipzig   (4)    
  Promo-ul Spiel 2017Promo-ul Spiel 2017 1      
  Pomii fructiferiPomii fructiferi 6      
  Promo-ul Spiel Doch! 2/2018Promo-ul Spiel Doch! 2/2018 2      
  Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania 6      
  Chirurgii-frizeriChirurgii-frizeri 6      
  Promo-ul Spiel 2018Promo-ul Spiel 2018 1      
  Castele din GermaniaCastele din Germania   (6)    
  VameșiiVameșii 10      
  Promo-ul Spiel 2019Promo-ul Spiel 2019 1      
  Jumi-jumaJumi-juma   (24)    
  TopografiiTopografii     (12)  
  Promo-ul Spiel 2020Promo-ul Spiel 2020 1      
  Catedrale din GermaniaCatedrale din Germania 6      
  Promo-ul Spiel 2021Promo-ul Spiel 2021 1      
  Promo-ul Spiel 2022Promo-ul Spiel 2022 1      
  Promo-ul Spiel 2023Promo-ul Spiel 2023 1      
Total 416 + (10 duble) + (24 de jumătăți) + (12 cartonașe de evaluare) 376 18 + (34) 19 + (12) 3 157


A treia ediție C3
Ext nr. Sursă De teren Extra Speciale „De rezervă” Maga-C
(0) Jocul de bazăJocul de bază 71     1
  Râul IRâul I 10     2
Ext. 1 Hanuri și catedraleHanuri și catedrale 18   6  
Ext. 2 Negustori și constructoriNegustori și constructori 24      
  AbateleAbatele        
  Turnurile de vegheTurnurile de veghe 12      
  FestivalulFestivalul (versiunea originală) 10   2  
  FestivalulFestivalul (versiunea revizuită) 2     10
Mini #1 Aparate de zborAparate de zbor 8      
Mini #2 DepeșeDepeșe     8  
Mini #3 BacuriBacuri 8      
Mini #4 Mine de aurMine de aur 8   1  
Mini #5 Magicianul și vrăjitoareaMagicianul și vrăjitoarea 8      
Mini #6 HaiduciiHaiducii 8      
Mini #7 Cercuri în lan IICercuri în lan II 6      
  Piețele din LeipzigPiețele din Leipzig   (4)    
  Pomii fructiferiPomii fructiferi 6      
  Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania 6      
  Castele din GermaniaCastele din Germania   (6)    
  VameșiiVameșii 10      
  Jumi-jumaJumi-juma   (24)    
  Catedrale din GermaniaCatedrale din Germania 6      
  Revoltele țărăneștiRevoltele țărănești 12      
  Râul pentru a 20-a aniversareRâul pentru a 20-a aniversare 16 (1)    
  Extensia pentru a 20-a aniversareExtensia pentru a 20-a aniversare 15      
  IndicatoareleIndicatoarele 12      
Ext. 11 Spirite, castele și cimitireSpirite, castele și cimitire 60 (1)    
  PariurilePariurile 10      
  Promo-ul UcrainaPromo-ul Ucraina 1      
  Minunile umanității - Setul IMinunile umanității - Setul I   (4)    
  Minunile umanității - Setul IIMinunile umanității - Setul II   (4)    
  Podurile rabatabilePodurile rabatabile 12      
  Cercurile vrăjiteCercurile vrăjite 9      
  PrimăvaraPrimăvara 12      
  Promo-ul Spiel 2024Promo-ul Spiel 2024 1      
  ToamnaToamna 12      
  VaraVara 12      
Total 435 + (11 duble) + (24 de jumătăți) + (1 cartonaș 2x2) + (8 mega cartonașe) 405 (44) 17 13 405


Partidă de mega-Carcassonne
Edition Total De teren Extra Speciale „De rezervă”
C2 & C3  () 594 + (11 duble) + (24 de jumătăți) + (12 cartonașe de evaluare) + (1 cartonaș 2x2) + (8 mega cartonașe) 562 (157 C2 + 405 C3) (44) 19 (12) 13
C1 & C2 & C3  () 778 + (11 duble) + (24 de jumătăți) + (12 cartonașe de evaluare) + (1 cartonaș 2x2) + (8 mega cartonașe) 650 (88 C1 + 157 C2 + 405 C3) 18 + (44) 21 (12) 89

(Almanahul Spielbox)


(versiunea originală) (versiunea revizuită)

Aceste tabele listează numărul total de cartonașe disponibile în jocul de bază și în fiecare extensii: fiecare tabel este pentru o singură ediție. Unele extensii există în mai mult de o singură ediție. În ultimul tabel vei găsi totalurile a mai multor ediții diferite.

Note generale

  • Prima coloană listează numărul extensiei. Numai extensiile principale au fost listate aici; acestea sunt cele cu cutie. Miniextensiile din 2012 au fost de asemenea numerotate.
  • A doua coloană listează titlul setului
  • A treia coloană listează numărul de cartonașe de teren incluse în set. Cartonașe precum cel cu regele, cavalerul brigand, abațiile și cartonașele de puncte sunt excluse (vezi „Cartonașe extra”). Cartonașele care nu sunt utilizate dacă setul este combinat cu alte extensii într-un joc de mega-Carcassonne sunt de asemenea excluse din această coloană (vezi „Cartonașe de rezervă”).
  • A patra coloană listează cartonașele de teren extra care vin deodată cu setul — precum abații, Orașul Carcassonne sau Roata Destinului.
  • A cincea coloană listează cartonașele speciale care vin deodată cu setul — precum cartonașul cu regele, cavalerul brigand și cartonașele de puncte.
  • A șasea și ultima coloană listează cartonașele care sunt surplus când setul este combinat cu alte extensii într-un joc de mega-Carcassonne. Așa că, de exemplu, jocul de bază arată „1” în această coloană, din moment ce cartonașul de început nu este utilizat când se combină cu un râu sau cu Contele din Carcassonne Contele din Carcassonne, iar cartonașul cu lac și cel cu izvor din Râul Râul nu sunt utilizate dacă se combină cu Râul II Râul II.
  • Coloana a șaptea și finală arată care extensii individuale pot fi folosite în Mega-Carcassonne.

Cartonașe extra

  • Contele din Carcassonne Contele din Carcassonne: toate cele 12 cartonașe ale Orașului Carcassonne sunt considerate a fi cartonașe adiționale, nu parte a jocului obișnuit. Segmentele de câmp și de oraș sunt însă evaluate ca în mod obișnuit.
  • Abația și primarul Abația și primarul: 6 cartonașe cu abație.
  • Roata Destinului Roata Destinului: 16 cartonașe ce compun Roata însăși. După cum este stabilit în reguli, variatele segmente de teren ce înconjoară Roata sunt evaluate în modul obișnuit.
  • Școala Școala: 2 cartonașe ce alcătuiesc școala.
  • Piețele din Leipzig Piețele din Leipzig: 4 cartonașe duble ce compun Orașul Leipzig. După cum este scris în reguli, variatele segmente de teren ce înconjoară Orașul Leipzig sunt evaluate în modul obișnuit.
  • Râul pentru a 20-a aniversare Râul pentru a 20-a aniversare: 1 cartonaș dublu prezentând izvorul râului.
  • Spirite, castele și cimitire Spirite, castele și cimitire: 1 cartonaș 2x2 servind drept cartonaș de pornire.
  • Minunile umanității Minunile umanității: 8 mega cartonașe ce ocupă 5 spații pătrate în diverse configurații.

Cartonașe speciale

Cartonașe de rezervă

  • Jocul de bază Jocul de bază: cartonașul de început este de obicei respins când jocul de bază este combinat cu alte extensii precum Râul.
  • Râul I Râul I: Dacă se combină cu Râul II, cartonașul cu lac original ar trebui respins, iar dacă se combină cu extensia GQ #11, cartonașul cu izvor ar trebui respins (normal pentru C1).
  • Râul II Râul II: Dacă se combină cu extensia GQ #11, cartonașul cu izvor ar trebui respins (normal pentru C1).
  • Festivalul Festivalul (versiunea revizuită): 10 cartonașe ce se potrivesc cu versiunea originală a acestei extensii.
  • Contele, regele și vasalii Contele, regele și vasalii: Aceste cartonașe sunt listate ca „de rezervă” pentru C1 pentru că duplică cartonașele lansările originale.
  • Cult, asediu și creativitate Cult, asediu și creativitate: 5 cartonașe din Eretici și lăcașuri de cult sunt identice cu cele din Contele, regele și vasalii Contele, regele și vasalii.
  • Roata Destinului Roata Destinului: 71 cartonașe alternative din jocul de bază dacă vrei să joci Roata Destinului.
  • Almanahul Spielbox Almanahul Spielbox: Există o dezbatere pe tema subiectului dacă chiar reprezintă o extensie. Cei care consideră că nu ar trebui să considere cele cinci cartonașe ca parte a coloanei finale în schimb.

Cartonașe de partidă de mega-Carcassonne

  • Da: extensia a fost lansată numai în această ediție și se socotește la total
  •   N/A: extensia a fost lansată într-o ediție mai nouă și este prin urmare scoasă dintr-un mega-Carcassonne. (Jucătorii au posibilitatea de a alege cartonașe din altă ediție dacă doresc.)

Reguli ale casei

Unele extensii au tipuri de mecanică care le fac prea puternice sau prea nesemnificative în timpul unui joc de Mega-Carcassonne. Următoarele reguli ale casei adresează unele dintre aceste probleme.

Jocul de bazăJocul de bază: Evaluarea țăranilor

Interpretare din partea comunității Problemă: Un joc de Mega-Carcassonne poate duce la crearea de câmpuri largi. În unele cazuri, pot exista un câmp de 50+ orașe finalizate, valorând mai mult de 200 de puncte cu un porc, cetăți și în cele din urmă o turmă de porci. În acest caz, câmpul devine punctul central al jocului, iar oricine nu primește puncte pentru el, va fi lăsat(ă) cu mult în spate. Prin urmare, jocul devine mai puțin interesant, căci orice acțiune ce nu implică câmpul mare ajunge irelevant jocului.

Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei:

  • Se reduce evaluarea de bază a câmpului cu câte 1 punct pentru fiecare teritoriu (câte 2 puncte pentru fiecare oraș finalizat, câte 3 puncte pentru fiecare cetate)
  • Opțiunea 1: Se ignoră turmele de porci cu totul,
  • Opțiunea 2: Porcii și turmele de porci nu se stivuiesc.

(Mulțumiri lui corinthiens13)

TurnulTurnul: Răscumpărarea meepleșilor capturați

Interpretare din partea comunității Problemă: Răscumpărarea unui meeple capturat pentru 3 puncte poate fi nesemnificativ în jocuri unde jucătorii ajung să aibă 600+ puncte.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Răscumpărarea meepleșilor se face pe 6 puncte în loc de 3.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Abația și primarulAbația și primarul: Evaluarea moșiei

Interpretare din partea comunității Problemă: Un joc de Mega-Carcassonne poate duce la crearea de câmpuri largi. În unele cazuri, poate exista un câmp de 50+ orașe finalizate, valorând mai mult de 200 de puncte cu o moșie și cetăți. În acest caz, câmpul devine punctul central al jocului, iar oricine nu primește puncte pentru el, va fi lăsat(ă) cu mult în spate. Prin urmare, jocul devine mai puțin interesant, căci orice acțiune ce nu implică câmpul mare ajunge irelevant jocului.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei:

  • Opțiunea 1: Se reduce evaluarea de bază a moșiei cu câte 1 punct pentru fiecare teritoriu (câte 2 puncte pentru fiecare oraș finalizat, câte 3 puncte pentru fiecare cetate)
  • Opțiunea 2: Nu se utilizează moșiile cu totul.

(Mulțumiri lui corinthiens13)

Contele, regele și vasaliiContele, regele și vasalii: Evaluarea bonusurilor de la rege și de la cavalerul brigand

Interpretare din partea comunității Problemă: Numărarea numărului de drumuri finalizate și orașe finalizate într-un joc de Mega-Carcassonne poate deveni obositoare și ușor de greșit. Poate fi imposibil să se numere fiecare teritoriu fără a omite câteva din greșeală. La sfârșit, este un efort care nu compensează numărul total de puncte rezultat care să fie acordat.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Cartonașul cu regele și cel cu cavalerul brigand valorează fiecare câte 20 de puncte, indiferent de numărul de orașe finalizate și de drumuri finalizate de pe suprafața de joc.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

În arena circuluiÎn arena circului: Evaluarea bonusului de la directorul de circ

Interpretare din partea comunității Problemă: Spațiile pentru circ și cele pentru artiști nu sunt trase la fel de des într-un joc Mega-Carcassonne, așa că bonusul directorului de circ nu se întâmplă foarte des.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Târgurile (din Ext. 7 - Catapulta) și corturile de ghicitor (din Ghicitorul) pot fi de asemenea luate în considerare pentru directorul de circ. În general, bonusul directorului de circ ar considera orice cartonaș cu un fundal galben cu excepția cercurilor în lan.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

În arena circuluiÎn arena circului: Evaluarea piramidelor de artiști

Interpretare din partea comunității Problemă: Artiștii pot fi blocați într-o piramidă nefinalizată pentru o vreme îndelungată pentru numai câte 5 puncte pentru fiecare meeple.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Artiștii valorează fiecare câte 8 puncte în loc de 5.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Roata DestinuluiRoata Destinului: Evaluarea meepleșilor de pe coroană

Interpretare din partea comunității Problemă: Un meeple plasat pe coroana Roții Destinului poate fi blocat acolo pentru aproape tot restul jocului. În acest caz, a obține 3-6 puncte pentru un meeple nu merită efortul.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Dublează punctele coroanei, adică 6-12 puncte în loc de obișnuitele 3-6.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

DepeșeDepeșe: Primirea unei depeșe

Interpretare din partea comunității Problemă: Acțiunea de depeșă poate avea loc de câteva ori în timpul unei ture, mai ales când este o tură dublă de constructor. Asta ia o grămadă de timp în timpul fiecărei ture să se efectueze acțiunile de depeșă și să calculezi cum să tragi cât de multe depeșe posibil, iar asta poate duce chiar la tragerea a doua oară a depeșei „cartonaș nou” în timpul turei unui jucător.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei:

  • Utilizează numai un meeple de scor în loc de doi (niciun pion special meepleșiță)
  • Efectuează acțiunea de depeșă numai la sfârșitul turei fiecărui jucător în loc de a o efectua după fiecare rundă de evaluare.

(Mulțumiri lui corinthiens13)

Magicianul și vrăjitoareaMagicianul și vrăjitoarea: Cartonașe adiționale considerate cu simboluri magice

Interpretare din partea comunității Problemă: Într-un joc de Mega-Carcassonne, numărul de oportunități de a muta magicianul și vrăjitoarea ajunge foarte limitat.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Consideră turnurile de apă ca simboluri ale logoului magic pentru a crește apariția acțiunilor magicianului și a vrăjitoarei.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

HaiduciiHaiducii: Cartonașe adiționale considerate cu simbolul haiducilor

Interpretare din partea comunității Problemă: Într-un joc de Mega-Carcassonne, numărul de oportunități de a plasa haiduci ajunge foarte limitat.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Consideră tâlharii de lângă drum (omuleți desenați pe lângă drumuri pe unele cartonașe) ca simboluri ale logoului haiducilor pentru a crește apariția acțiunii haiducilor.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania / Mănăstiri din Țările de Jos și BelgiaMănăstiri din Țările de Jos și Belgia / Construcții japonezeConstrucții japoneze: Tragerea cartonașelor cu mănăstiri speciale

Interpretare din partea comunității Problemă: Plasarea unui meeple drept abate poate pe o mănăstire specială poate valora mai mult de 100 de puncte! Merită efortul când meepleul tău este blocat pe mănăstirea specială pentru restul jocului. Totuși, dacă cineva trage pe la sfârșitul jocului, câștigul este imens și nu există niciun dezavantaj.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei 1:

  • Opțiunea 1: Nu permite plasarea meepleșilor drept abați pe mănăstirile speciale.
  • Opțiunea 2: Păstrați regulile originale, dar plasați mănăstirile germane în prima jumătate a distribuitorului de cartonașe, în așa fel vor fi trase numai în prima jumătate a jocului, iar jucătorii care vor să plaseze un abate vor avea un meeple blocat pe mănăstirea specială pentru o vreme îndelungată.

(Mulțumiri lui corinthiens13)

Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei 2: Utilizează meepleși abați pe mănăstiri speciale pentru a indica un meeple plasat drept abate. În acest fel, fiecare jucător are doar câte 1 abate de plasat, iar asta ajută la prevenirea abaților exagerat de puternici când 1 jucător este norocos și trage mai multe cartonașe cu mănăstire specială.
(Mulțumiri lui Willem)

Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei 3: Utilizează doi meepleși abați, unul specializat pentru mănăstirile speciale și altul pentru mănăstirile obișnuite și grădini.
(Mulțumiri lui Willem)

CiumaCiuma: Răspândirea ciumei

Interpretare din partea comunității Problemă: Răspândirea ciumei poate deveni foarte plictisitoare, în special când a mai rămas numai un singur focar cu toate cele 18 cartonașe cu purice conectate, într-o regiune a jocului care nu are niciun meeple (acesta poate fi cazul în 80 din durata unui joc de Mega-Carcassonne). Așa că fiecare jucător trebuie să mute un jeton cu purice, dar pentru nimic...
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Când toate jetoanele cu purice sunt conectate de aceeași ciumă, jucătorii pot muta unul în timpul turei lor sau pot ignora acea acțiune.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Rozele vântuluiRozele vântului: Evaluarea cartonașelor cu roză a vântului

Interpretare din partea comunității Problemă: Nu există atât de multă plăcere în a primi 3 puncte pentru un cartonaș cu roză de vânt în timpul unui joc de Mega-Carcassonne.
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Plasarea unei roze a vântului în sfertul corect oferă 3 puncte, dar plasarea sa în alt sfert scade 6 puncte.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Construcții miciConstrucții mici: Evaluarea construcțiilor mici

Interpretare din partea comunității Problemă: Varianta 2 a regulilor este în regulă (fiecare tip de construcție mică valorează 1-2-3 puncte), dar varianta 1 (toate construcțiile mici valorează 1 punct) nu aduce puncte semnificative în timpul unui joc de Mega-Carcassonne. (Varianta 1 oferă cel puțin 18 puncte, în timp ce varianta 2 oferă cel puțin 36 de puncte).
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Cu varianta 1, construcțiile mici valorează 2 puncte fiecare.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Promo-uri ruseștiPromo-uri rusești - Baba Yaga: Evaluarea colibei Babei Yaga

Interpretare din partea comunității Problemă: Atât timp cât nu este trasă la sfârșitul jocului, plasarea unui meeple pe coliba Babei Yaga nu merită. Meepleul va fi blocat pentru o vreme îndelungată cu aproape nicio posibilitate de a primi mai mult de 1 punct (în cele din urmă 2 sau 3 dacă nu este finalizată la sfârșitul jocului).
Regulă sau variantă comună a casei Regulă a casei: Consideră coliba Babei Yaga finalizată imediat ce este plasată. În acest mod, va fi evaluată în timpul fazei de evaluare al aceleași ture, făcând acel cartonaș mult mai interesant. În ture ulterioare, nu vei avea voie să plasezi un meeple cu un aparat de zbor sau cu un coridor fermecat, din moment ce este deja considerată finalizată.
(Mulțumiri lui corinthiens13)

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Unele Big Box-uri conțin cartonașe de puncte.
    • Big Box 1 (C1): Niciunul
    • Big Box 2 (C1): Niciunul
    • Big Box 3 (C1): Niciunul
    • Big Box 4 (C1): 6 cartonașe
    • Big Box 5 (C1): 8 cartonașe
    • Big Box 6 (C2): 8 cartonașe
    • Big Box 7 (C3): 8 cartonașe