Minunile umanității
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții. |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât mai des posibil!
Minunile umanității au ajuns în Carcassonne. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai câte una singură în fiecare joc. Obține repede minunea pe care o vrei pentru a beneficia de pe urma ei cât mai des posibil!
Informații generale și comentarii
Extensia Minunile umanității a fost lansată de Hans im Glück în 2023 (Setul 1) și 2024 (Setul 2). Extensia conține cartonașe cu minune ce se întind pe 5 spații în diverse configurații. Fiecare cartonaș prezintă o minune construită de om în diferite ere. Primul set conține următoarele minuni:
- Stonehenge, un monument preistoric situat lângă Amesbury în apropierea Angliei (UK).
- Circus Maximus, un stadion roman antic pentru curse ale carelor de luptă și loc de divertisment în masă din Roma, Italia.
- Notre-Dame, o catedrală gotică medievală construită în Paris, Franța.
- Alhambra, un palat și complex-fortăreață din secolul al XIII-lea situat în Granada, Spania.
Al doilea set conține următoarele minuni:
- Abu Simbel, o pereche de temple din stâncă construite în Egipt în secolul al XIII-lea î.Hr.
- Tikal, un oraș mayaș antic din nordul Guatemalei.
- Angkor Wat, un complex templu din secolul al X-lea din Cambodgia.
- Armata de Teracotă, mai mulți de 7000 de soldați de mărime naturală dintr-un complex funerar chinezesc timpuriu.
Această extensie are orașe cu clădiri tăiate.
Conținut
Notă: Toate cartonașele cu minune se socotesc drept 5 cartonașe normale conectate.
Setul 1
- 4 cartonașe de minuni cu Minuni ale umanității
Notă: Harta printată pe versoul primului set de cartonașe cu minune (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra) este relevantă numai pentru Festivalul Jocului Carcassonne 2023 din Carcassonne.
Setul 2
- 4 cartonașe de minuni cu Minuni ale umanității
Reguli
Pregătire
Vă recomandăm să jucați cu cel puțin 90 de cartonașe și 1 meeple adițional (adică Jocul de bază + Prima extensie).[1] Ignoră orice reguli adiționale de-ale extensiilor.
- Fiecare jucător ia toți cei 9 meepleși într-o culoare. Plasează 2 meepleși în fiecare culoare lângă câmpul 10 în afara tablei de scor.
- Notă: Unul dintre acei meepleși este folosit numai pentru a îți marca minunea. Poți folosi meepleul mare din prima extensie sau oricare alt pion în acea culoare.
- Plasează ca de obicei un meeple de scor pe câmpul 0 al tablei de scor. Toți jucătorii încep jocul cu 6 meepleși în rezerva lor.
- Alege câte 1 cartonaș cu minune pentru fiecare jucător. Poți de asemenea să combini minuni din seturi diferite. Plasează-le cu fața în sus lângă tabla de scor. Respinge cartonașele cu minune rămase, nu ai nevoie de ele pentru acest joc.
Notă: Alternativ, poți de asemenea să pregătești câte minuni dorești. Vei avea o gamă mai largă de minuni din care să alegi și vei putea alege minunea potrivită pentru tine, mai târziu în joc.
Atașarea unui cartonaș cu minune
Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Pentru a primi un cartonaș cu minune, trebuie să îndeplinești o condiție. Aceasta cade în secțiunea 3. Declanșarea unei evaluări de puncte descrisă mai departe:
3. Declanșarea unei evaluări de puncte și obținerea unui cartonaș cu minune
Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Ața că poți primi un cartonaș cu minune numai o singură dată în timpul jocului. (Pentru o variantă cu câte două minuni pentru fiecare jucător, vezi mai jos.)
Atunci când meepleul tău de scor atinge sau depășește câmpul cu perechile de meepleși (prima oară este câmpul 10), efectuezi următorii pași în secvența:
- Alege unul dintre cartonașele cu minune disponibile și plasează-l în fața ta. Nu îl plasezi încă pe tabla de joc (vezi 1. Atașarea unui cartonaș cu minune).
- Ia-ți cei doi meepleși de lângă tabla de scor și adaugă-i rezervei tale.
- Mută toți meepleși rămași plasați lângă tabla de scor 5 câmpuri în față (adică prima oară lângă câmpul 15, apoi lângă câmpul 20 și în cele din urmă lângă câmpul 25).
- ATENȚIE: Niciodată nu trebuie să muți perechile de meepleși dincolo de câmpul 25, chiar dacă sunt mai mulți de 4 jucători. Meepleșii rămân lângă câmpul 25 până ce sunt ajunși de toți ceilalți meepleși de scor.
Caz special:
Dacă mai mulți jucători ajung câmpul cu perechile de meepleși în aceeași tură, persoana a cărei tură este alege care dintre ei va lua un cartonaș cu minune. După aceea, perechile de meepleși sunt mutate 5 câmpuri în față ca de obicei. Dacă încă se mai află meepleși de scor de la alți jucători (care nu au luat încă o minune) pe sau dincolo de câmpul cu perechile de meepleși, persoana a cărei tură este decide din nou cine va lua următoarea minune, și așa mai departe.
1. Atașarea unui cartonaș cu minune
Dacă în fața ta se află un cartonaș cu minune, nu tragi un cartonaș, ci în schimb îți plasezi cartonașul cu minune în concordanță cu regulile obișnuite ale plasării.[2] Odată ce l-ai plasat trebuie să îți marchezi minunea cu unul dintre cei 2 meepleși pe care i-ai obținut alături de cartonașul cu minune. Pentru a face acest lucru, plasează meepleul marcator în centrul minunii (nu pe un oraș, drum sau câmp). Acest meeple marcator rămâne acolo până la sfârșitul jocului. Pentru o mai bună deosebire de alți meepleși, poți pune meepleul marcator cu susul în jos.
Notă: În cazul foarte rar în care nu există niciun fel de a plasa corect cartonașul cu minune, tragi un cartonaș pe care trebuie să îl plasezi imediat astfel încât după aceea să îți poți plasa imediat cartonașul cu minune (la acesta). Dacă nici asta nu este posibil, cartonașul normal este înlăturat din joc (chiar dacă s-ar fi potrivit) și tragi alt cartonaș până ce îți poți plasa cartonașul cu minune. Nu plasezi un meeple pe cartonașul tras în plus.
2. Plasarea unui meeple pe un cartonaș cu minune
După ce ți-ai plasat și marcat minunea, ai posibilitatea de a plasa imediat până la 2 meepleși pe teritorii neocupate diferite (oraș, drum, mănăstire sau câmp) de pe acest cartonaș cu minune. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa numai un singur meeple sau niciunul. Dacă plasezi 2 meepleși, pot fi de asemenea plasați pe același pătrat.[3]
3. Evaluarea unei minuni
Fiecare minune are propria sa funcție care îți poate aduce puncte. Unele minuni îți aduc puncte în timpul jocului, pe când altele îți aduc puncte la sfârșitul jocului.[4]
În timpul jocului (nu în timpul turei în care plasezi cartonașul cu minunea Notre-Dame), dacă plasezi un meeple pe unul dintre cele 8 cartonașe ce înconjoară o mănăstire, încasezi imediat 3 puncte. Este irelevant dacă se află sau nu un călugăr pe această mănăstire.[5] Chiar dacă mai multe mănăstiri sunt adiacente cu cartonașul unde este plasat meepleul, vei primi „doar” 3 puncte.[6]
Dacă finalizezi unul sau mai multe drumuri ocupate în timpul turei tale (nu atunci când joci însuși cartonașul cu minunea Stonehenge), încasezi imediat câte 3 puncte pentru fiecare drum pe care îl finalizezi (chiar dacă tu însuți/însăți nu ai un meeple pe acel drum). După aceea, evaluezi drumul ca de obicei.[7]
Întrebare: Încasezi bonusul de la Stonehenge dacă finalizezi un drum neocupat și apoi îi adaugi un meeple pe cartonașul tocmai plasat?
Răspuns: Da, este posibil. Plasezi meepleul în 2. Plasarea unui meeple exact înainte să efectuezi 3. Evaluarea cu o minune. (3/2024)
Atunci când este tura ta, poți alege din 2 cartonașe. Prima oară tragi 2 cartonașe. Alegi unul singur și îl plasezi ca de obicei. Plasează-l pe celălalt cu fața în jos în fața ta pentru o tură ulterioară. Atunci când este din nou tura ta, tragi alt cartonaș și din nou alegi din 2 cartonașe, și așa mai departe. Dacă nu mai există niciun cartonaș pe care să îl tragi la sfârșitul jocului, plasează-l pe cel din fața ta. Dacă cartonașul tău neales este ultimul din joc, acesta se duce la jucătorul următor pentru ultima tură.
Dacă este evaluat un oraș care are o mărime de cel puțin 3 cartonașe și în care ai cel puțin un singur meeple, primești câte 2 puncte pentru fiecare dintre proprii tăi meepleși dintr-un oraș de pe tablă. Se aplică următoarele:
- Nu trebuie neapărat să deții majoritatea în orașul evaluat.
- Meepleul din orașul evaluat aduce și el 2 puncte.
La sfârșitul jocului încasezi câte 5 puncte pentru fiecare dintre țăranii tăi, indiferent dacă aceștia încasează sau nu orice alte puncte. Dacă joci cu cel puțin 120 de cartonașe obții 6 puncte. Nu este relevant dacă țăranul tău îți aduce sau nu puncte pentru câmpul însuși.[8]
Primești 2 puncte pentru fiecare 7+ cartonașe care sunt într-un rând sau într-o coloană de pe tablă la sfârșitul jocului. Se aplică următoarele:
- Se poate să încasezi puncte pentru cartonașe identice pentru coloană și pentru rând.
- Fiecare coloană și rând este evaluat(ă) numai o singură dată.
Important!
- Fiecare cartonaș cu minune se socotește drept 5 cartonașe normale individuale. Prin urmare, drumurile și orașele pot consta din mai mult de un singur cartonaș. Trebuie să iei asta în considerare în timpul evaluării.
- Stonehenge și Notre-Dame au fiecare câte un drum care se întinde de-a lungul a 2 cartonașe.
- Alhambra are un oraș care se întinde de-a lungul a 3 cartonașe, Circus Maximus are un oraș care se întinde de-a lungul a 4 cartonașe, iar Notre-Dame are un oraș care se întinde de-a lungul a 2 cartonașe.[9]
- Abu Simbel, Angkor Wat și Armata de Teracotă au fiecare un drum care se extinde peste 2 cartonașe. Tikal are un drum care se extinde peste 3 cartonașe.
Evaluarea finală
La sfârșitul jocului evaluezi mai întâi minunile care aduc puncte la sfârșitul jocului. După aceea, continui evaluarea finală normală.[10]
Variantă - câte 2 minuni pentru fiecare jucător
Dacă ești deja familiar(ă) cu această extensie, poți de asemenea să încerci următoarea variantă, în care fiecare jucător primește până la 2 minuni în partidă. Acum primești efectele amânduror minuni. În funcție de situație, poți de asemenea să construiești combinații interesante.
Notă: Toate regulile jocului rămân aceleași. Aici enumerăm numai schimbări.
Configurare
Îți recomandăm să joci cu cel puțin 120 de sau mai multe cartonașe și 2 meepleși adiționali [de ex. jocul de bază + râul + prima extensie și orice alte cartonașe din (mini)extensii]. Dar ignoră regulile extensiilor.[11]
- Fiecare jucător ia 10 meepleși de o singură culoare. Plasează 2 meepleși de fiecare culoare lângă spațiul 10 în afara tablei de scor și 1 meeple lângă spațiul dee pornire 0/50.
- Alege câte 2 sau orice număr de minuni pentru fiecare jucător și plasează-le lângă tabla de scor.
Receive the second wonder tile
If your counting meeple reaches or exceeds the 50 space, you choose your second wonder, place it in front of you and take the meeple next to the 0/50 starting space. After that, you use it to mark your second wonder on your next turn, after you have placed it.
Clarificări adiționale
Drumuri, orașe și câmpuri de pe cartonașele cu minune
Unele cartonașe cu minune includ mai multe orașe ce se întind de-a lungul a mai multor spații pătrate. Fiecare spațiu ar trebui socotit drept un cartonaș separat. Următoarele imagini ilustrează numărul de cartonașe de oraș și de drum care să fie considerat pentru fiecare cartonaș cu minune, precum și conectivitatea intenționată a câmpurilor. Cercurile albastre reprezintă câmpuri conectate, iar cercurile roșii reprezintă câmpuri separate.
Note:
- Peticele cu murdărie de lângă unele minuni fac parte din minune, nu fac parte din orașul adiacent.
- Decuparea cartonașelor cu minune poate afecta conectivitatea câmpurilor din cauza variațiilor de producție. Dacă se joacă cu cartonașe cu minune ce se abat de la conectivitatea intenționată a câmpurilor, jucătorii vor trebui să se pună de acord asupra conectivității câmpurilor care să fie aplicată.
Stonehenge
|
Întrebare: Orașul de pe cartonașul cu minunea Notre-Dame se întinde 2 sau 4 cartonașe? Peticele de murdărie ce înconjoară Notre-Dame se extind la 2 spații pătrate adiacente (sus și dreapta). Este un pic ambiguu în termeni vizuali, căci nu există niciun zid efectiv care să închidă orașul, ci peticele de murdărie lipsite de case cu Notre-Dame mărginind câmpul.
Răspuns: Orașul se întinde numai de-a lungul a 2 cartonașe. Peticele de murdărie ce înconjoară Notre-Dame sunt necesare din punct de vedere grafic pentru a sfârși acolo drumurile. (3/2024)
Întrebare: Cercul extern de pietre limitează câmpurile înconjurătoare, așa că sunt 4 câmpuri pe cartonașul cu minunea Stonehenge. Este asta corect?
Răspuns: Este exact corect. (3/2024)
Un țăran plasat pe un câmp care mărginește doar o minune, dar nu și orașul adiacent cu minunea nu va încasa puncte pentru acest oraș. Asta se poate întâmpla câtorva câmpuri de pe cartonașe cu minune:
- Câmpul care înconjoară mănăstirea de pe cartonașul cu minunea Notre-Dame (sus dreapta)
- Câmpul dintre drumurile de pe cartonașul cu minunea Circus (centru dreapta)
- Câmpul dintre drumurile de pe cartonașul cu minunea Alhambra (centru dreapta)
Ia în vedere că minunile (incluzând peticele de murdărie de lângă ele) sunt teritorii separate de orașe. Minunile limitează orașe, dar nu fac parte din acestea.
Întrebare: Unele minuni precum Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra includ un câmp dintre două drumuri care ating minunea. Este acest câmp considerat ca atingând orașul sau numai minunea (și prin urmare nu orașul)?
Răspuns: Câmpul atinge atinge numai minunea. O minune este mereu neutră și nu face parte dintr-un oraș. (3/2024)
Mănăstirile și cartonașele cu minune
Fiecare spațiu pătrat de pe un cartonaș cu minune se socotește drept cartonaș separat atunci când se evaluează mănăstiri. Asta se aplică mănăstirilor adiacente cu cartonașe cu minune și mănăstirilor de pe un cartonaș cu minune.
Alte extensii
Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.
Ai posibilitatea de a plasa 0, 1 sau 2 meepleși de lemn pe un cartonaș cu minune. Aceasta este o singură acțiune.
- Dacă doar plasezi 1 meeple de lemn, nu poți efectua oricare altă acțiune în loc de a plasa cel de-al doilea meeple de lemn.[12]
- Dacă doar plasezi 1 sau 2 meepleși de lemn, ai posibilitatea de a folosi plasare directă și chiar și alt tip de mecanică de plasare disponibil pentru unul singur dintre meepleși: „Adaugă meeple” / „Plasează meeple” ( Extensia pentru a 20-a aniversare).
Meepleșii de lemn care pot fi plasați pe cartonașul cu minune sunt următorii:
- Meeple normal ( Jocul de bază)
- Abate (Jocul de bază - Abatele)
- Meeple mare ( Ext. 1 - Hanuri și catedrale)
- Căruță ( Ext. 5 - Abația și primarul)
- Primar ( Ext. 5 - Abația și primarul)
- Director de circ ( Ext. 10 - În arena circului)
- Meeple de veghe ( Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire)
După ce plasezi 0, 1 sau 2 meepleși de lemn pe cartonașul cu minune, ai posibilitatea de a plasa:
Toate construcțiile mănăstirești pot declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent:
- Mănăstire ( Jocul de bază)
- Abație ( Ext. 5 - Abația și primarul)
- Lăcaș de cult ( Ext. 6 - Contele, regele și vasalii)
- Mănăstire germană ( Mănăstiri din Germania)
- Mănăstire neerlandeză/belgiană ( Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia)
- Construcție japoneză ( Construcții japoneze)
- Biserică Darmstadt ( Promo-ul Darmstadt)
Următoarele teritorii nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent:
- Grădină (Jocul de bază - Abatele)
- Catedrală germană ( Catedrale din Germania)
Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu poți să îți îndepărtezi abatele în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
O grădină nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Ext. 2 - Negustori și constructori
Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu poți să îți plasezi constructorul sau porcul în locul unui al doilea meeple de lemn.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu ai posibilitatea de a muta zâna în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Dacă aloci zâna unui meeple de pe cartonașul cu minune, întregul cartonaș cu minune este protejat împotriva dragonului. Dragonul nu poate ateriza pe niciun spațiu pătrat al cartonașului cu minune.
Zâna nu poate fi alocată meepleului marcator de pe un cartonaș cu minune.
Cartonașul cu minune este un singur cartonaș, dar reprezintă 5 spații pentru mutarea dragonului. Dragonul afectează întregul cartonaș atunci când aterizează pe acesta (cu excepția meepleului marcator de pe minunea însăși), dar poate să reprezinte 5 pași în mutarea sa. Minunea este o zonă specială neafectată de dragon.
Dacă ai extins orașul de pe un cartonaș cu minune, ai posibilitatea de a îndepărta orice meeple din oraș. Totuși, nu ai posibilitatea de a îndepărta meepleul marcator.
Ai posibilitatea de a folosi un coridor fermecat pentru a plasa un meeple pe oricare teritoriu neocupat, nefinalizat de pe un cartonaș cu minune. Nu ai posibilitatea de folosi coridorul fermecat pentru a plasa un meeple pe minunea însăși, căci aceasta este o zonă specială cu reguli speciale de plasare.
Cartonașele cu minune se socotesc drept un singur cartonaș pentru turn, dar acestea reprezintă 5 spații pentru raza turnului. Dacă cel puțin unul dintre spațiile ocupate de un cartonaș cu minune se află în raza turnului, poate fi capturat orice meeple plasat pe un cartonaș, cu excepția meepleului marcator.
Un turn nu poate captura un meeple marcator. Minunea este o zonă specială care nu poate fi afectată de un turn.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu îți poți plasa moșia în locul unui al doilea meeple de lemn.
Regula generală stabilește că baza pentru moșie trebuie să fie stabilă - asta înseamnă că colțul tuturor celor patru cartonașe trebuie să se atingă unul pe celălalt și toate cartonașele trebuie să aibă câmp în colț pentru plasarea moșiei.
Un cartonaș cu moșie poate prin urmare să ocupe unul două sau trei dintre cornurile de sub moșie.
Atunci când muți căruța după evaluare, consideră teritoriile nefinalizate, neocupate de pe cartonașul său actual și oricare alt cartonaș (pătrat sau nu) ce se suprapune cu spațiile pătrate adiacente ale acestuia.
- Dacă căruța este pe un cartonaș cu minune, oricare dintre teritoriile acestuia este considerat adiacent.
- Dacă căruța este pe un cartonaș pătrat adiacent cu un cartonaș cu minune, oricare dintre teritoriile de pe cartonașul cu minune este considerat adiacent.
- Dacă căruța este pe un cartonaș cu minune, oricare teritoriu de pe un cartonaș pătrat sau cu minune de pe un cartonaș pătrat adiacent este considerat adiacent.
O abație poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Ext. 6 - Contele, regele și vasalii
Un lăcaș de cult poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Jetonul de luptă cu prăjituri și jetonul de seducție nu afectează meepleul marcator de pe un cartonaș cu minune.
Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri
Poate fi plasat un pod pe un cartonaș cu minune dacă sunt întrunite condițiile pentru un spațiu pătrat dat.
Dacă unul sau mai multe spații ale unui cartonaș cu minune se suprapun cu fieful unei cetăți, orice teritoriu finalizat de pe acele spații (drum, oraș sau mănăstire) va declanșa evaluarea cetății.
- Cetatea va considera fiecare spațiu de pe cartonașul cu minune drept cartonaș separat.
- Teritoriile de pe spațiile din vecinătatea cetății vor fi cele care pot declanșa evaluarea cetății.[13]
Dacă plasezi un meeple pe un cartonaș cu minune, nu poți să îți plasezi oierul în locul unui al doilea meeple de lemn.
Dacă plasezi un cartonaș cu minune adiacent cu un cartonaș cu un loc pentru artiști, poți numai să adaugi un singur artist piramidei în loc de a plasa meepleși pe cartonașul cu minune.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu poți evalua o piramidă de artiști în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Un meeple marcator nu primește puncte pentru cortul de circ.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu poți să plasezi un meeple pe coroana Roții Destinului în locul unui al doilea meeple de lemn.
Cartonul cu minune se socotește drept 1 cartonaș ce ocupă 5 spații. Zburătorul consideră spații pentru mutarea sa. Dacă zburătorul aterizează pe un spațiu ocupat de un cartonaș cu minune, poate alege orice teritorii de pe întregul cartonaș, adică zburătorul are de ales între diverse drumuri, un oraș sau o mănăstire, dacă sunt disponibile. Zburătorul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii numai dacă acesta nu este încă finalizat.
Dacă zborul zburătorului este diagonal, toți pașii trebuie să fie într-o linie dreaptă în direcția pe care o arată săgeata de la cartonașul aparatului de zbor. Unghiul nu se poate schimba. Dacă zburătorul aterizează pe un spațiu ocupat de un cartonaș cu minune, atunci zburătorul are de ales între diverse drumuri, un oraș sau o mănăstire, dacă sunt disponibile. Zburătorul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii numai dacă acesta nu este încă finalizat.
Un aparat de zbor nu poate adăuga un meeple marcator unei minuni.
Nu poți îndepărta un meeple marcator cu un festival.
Mănăstiri din Germania / Mănăstiri din Țările de Jos și Belgia / Construcții japoneze
O mănăstire specială poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Cartonașele cu minune vor fi considerate drept 5 spații pătrate atunci când se evaluează abatele/priorul claustral de pe o mănăstire specială. Mănăstirile speciale vor socoti acele spații pătrate de pe coloanele și rândurile ce pornesc de la cartonașul mănăstirii.
- În funcție de poziția unui cartonaș cu minune ce se suprapune cu oricare dintre acele rânduri sau coloane, vor fi luate în considerare pentru evaluare unul sau mai multe spații ale unui cartonaș cu minune.[14]
O catedrală germană nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Un turn de veghe care punctează pentru drumuri, orașe, mănăstiri sau blazoane va lua separat în considerare lucrurile de pe fiecare spațiu pătrat al unui cartonaș cu minune.[13]
Un turn de veghe care punctează pentru meepleși va lua în considerare toți meepleșii de pe un cartonaș cu minune adiacent cu acesta, chiar dacă aceștia nu sunt pe spații pătrate adiacente.[15]
Extensia pentru a 20-a aniversare
Dacă activezi un simbol „Adaugă meeple” atunci când plasezi un cartonaș cu minune, poți folosi acțiunea cu un singur meeple de lemn și să plasezi celălalt meeple de lemn pe cartonașul cu minune ca de obicei.
Dacă activezi un simbol „Plasează meeple” atunci când plasezi un cartonaș cu minune, poți folosi acțiunea cu un singur meeple de lemn și să îl plasezi pe celălalt pe cartonașul cu minune ca de obicei.
Unui meeple marcator nu i poate fi adăugat un al doilea meeple
Dacă plasezi un singur sau doi meepleși de lemn pe un cartonaș cu minune, ai posibilitatea de a îi proteja individual pe fiecare dintre ei.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a proteja un meeple plasat anterior pe tablă în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Un meeple marcator nu poate fi protejat în fața revoltelor țărănești.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de îți plasa sau muta jetonul cu casa de taxe în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Ciuma - Răspândirea ciumei
Un cartonaș cu minune se socotește drept 1 cartonaș pentru jetoanele de ciumă, dar 5 spații pentru mutarea acesteia (similar cu cum este pentru dragon).
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a plasa un jeton cu construcție mică în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
O biserică Darmstadt poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a îndepărta un meeple prins în capcană de Solovei Razboynik sau Vodyanoy în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Vodyanoy nu poate captura un meeple marcator de pe un cartonaș cu minune.
Minunile în detaliu
Ansamblul cartonașelor
Setul 1
Setul 2
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Versiunea inițială a regulilor sugera să se joace cu mai mult decât cartonașele jocului de bază (în jur de 90+), adăugând orice cartonașe doreai (mai multe cartonașe de-ale jocului de bază sau din [mini]extensii, fără a le aplica regulile).
- ↑
Un cartonaș cu minune poate fi plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune. Nu există nicio limitare care să le afecteze plasarea în afara regulilor obișnuite.
Întrebare: Poate un cartonaș cu minune să fie plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune (latură-cu-latură sau colț-cu-colț)?
Răspuns: Da, este posibil. (10/2023)
- ↑ Asta înseamnă că ai posibilitatea de a ocupa oricare două teritorii diferite de pe cartonașul cu minune chiar dacă acestea se află în același pătrat.
- ↑
Această propoziție a fost eliminată din primele reguli revizuite, așa că efectul minunilor începe în următoarea ta tură după ce o plasezi:
- Începând cu tura în care îți plasezi și marchezi minunea, o poți folosi pe aceasta pentru a încasa puncte. („Starting with the turn in which you place and mark your wonder, you can use it to score points.”)
- ↑ Această propoziție ce lipsea din regulile originale în engleză a fost în cele din urmă adăugată în cele de-ale treilea reguli revizuite din 10/2023.
- ↑ Această propoziție a fost actualizată în cele de-ale doua reguli revizuite lansate în 10/2023.
- ↑ Acest paragraf a fost actualizat în primele reguli revizuite lansate în 10/2023.
- ↑ Acest paragraf a fost actualizat în 09/2024 odată cu lansarea Setului 2. Mai înainte, țăranii aduceau numai 4 puncte.
- ↑ Această propoziție a fost actualizată în concordanță cu clarificările furnizate în 03/2024 de dragul completitudinii și clarității.
- ↑ Această propoziție a fost mutată într-o secțiune separată de dragul completitudinii și clarității.
- ↑ Sau nu ignora regulile extensiilor și consultă secțiunea Alte extensii a acestei pagini pentru clarificări ulterioare din partea comunității. Știm ce vrei.
- ↑ Plasarea a 1 sau 2 meepleși de lemn ca o singură acțiune ar exclude posibilitatea efectuării oricărei alte acțiuni în Pasul 2B-1 (vezi Ordinea de jucat).
- ↑ 13.0 13.1 Aceasta este o consecință a unei clarificări oficiale similare pentru castele și norii de ceață de pe cartonașul de pornire 2x2 din Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire.
- ↑ Această abordare este bazată pe clarificările oferite pentru Piețele din Leipzig (vezi cutiile de întrebări frecvente de aici).
- ↑
Aceasta este o consecință a unei clarificări oficiale similare pentru castele germane.
Întrebare: Dacă un turn de veghe ce punctează pentru meepleși este adiacent cu numai o singură jumătate a unui cartonaș de mărime dublă, turnul de veghe ia în considerare acei meepleși de pe jumătatea adiacentă cu turnul de veghe sau toți meepleșii de pe cartonaș?
Răspuns: Turnul de veghe va lua în considerare toți meepleșii de pe cartonașul de mărime dublă. (10/2022)