Minunile umanității

From Wikicarpedia
(Redirected from Minunile umanității)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Wonders of Humanity and the translation is 100% complete.

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Other languages:

Pagina principală  > Carcassonne  > Minunile umanității

Exclamation2.png

Această pagină este în curs de construire!
Se pot schimba reguli, fragmente de text, imagini și altele.

Symbol Wonders Of Humanity C3.png

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Minunile umanității va fi lansată de Hans im Glück în 2023. Extensia conține mega cartonașe ce se întind pe 5 spații în diverse configurații. Fiecare cartonaș prezintă o minune construită de om în diferite ere. Primul set conține următoarele minuni. Vor urma mai multe seturi:

  • Stonehenge, un monument preistoric situat lângă Amesbury în apropierea Angliei (UK).
  • Circus Maximus, on stadion roman antic pentru curse ale carelor de luptă și loc de desfășurare pentru distracție în masă din Roma, Italia.
  • Notre-Dame, o catedrală gotică medievală construită în Paris, Franța.
  • Alhambra, un palat și complex-fortăreață din secolul al XIII-lea situat în Granada, Spania.
Minunile umanității au ajuns în Carcassonne. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare poate folosi numai câte una singură în fiecare joc. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Această extensie are orașe cu clădiri tăiate.

Conținut

  • 4 cartonașe de minuni cu minuni ale umanității (de dimensiunea a 5 cartonașe de teren)
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 01.png
Stonehenge
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 02.png
Notre-Dame
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 03.png
Circus Maximus
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 04.png
Alhambra

Notă: Harta printată pe versoul primului set de cartonașe cu minuni (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra) este relevantă numai pentru Festivalul Jocului Carcassonne 2023 din Carcassonne.

Hartă a Carcassonne pe versourile cartonașelor cu minuni odată asamblate

Reguli

Pregătire

Vă recomandăm să jucați Minunile umanității cu mai mult decât cartonașele jocului de bază (în jur de 90+). Poți folosi orice cartonașe vrei [mai multe cartonașe ale jocului de bază sau din (mini)extensii, fără a trebui neapărat să jucați cu regulile lor].

Exemplu: Configurare pentru 4 jucători, în care sunt plasați câte doi meepleși pentru fiecare jucător lângă câmpul 10 de pe tabla de scor.
  • Pentru a îți marca minunea ulterior, îți recomandăm să iei alt meeple (marcator) în culoarea ta. Poți folosi de asemenea altceva în culoarea ta ca marcator.[1]
  • Ca întotdeauna, plasează 1 meeple de fiecare culoare pe tabla de scor drept meeple de scor.
  • Plasează alt meeple de fiecare culoare + meepleul marcator lângă câmpul 10 în afara tablei de scor. Fiecare jucător începe jocul cu 6 meepleși în rezerva sa.
  • Selectează atâtea minuni câți jucători sunt și plasează-le cu fața în sus lângă tabla de scor. Pune minunile rămase deoparte pentru jocuri viitoare.

Notă: În primul set sunt incluse numai 4 minuni. Așa că puteți juca până la patru jucători. Totuși, vor fi disponibile seturi suplimentare care vă vor permite să alegeți minunile și/sau să jucați cu mai mult de 4 jucători.


Atașarea unui cartonaș cu minune

Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Pentru a primi un cartonaș cu minune, trebuie să îndeplinești o condiție. Aceasta cade în secțiunea 3. Declanșarea unei evaluări descrisă mai departe:

3. Declanșarea unei evaluări

Primul jucător care obține 10 sau mai multe puncte (să aterizeze pe sau să depășească câmpul 10 de pe tabla de scor) efectuează următorii pași în această ordine:

1) Ia meepleși și mută-i pe cei rămași înainte
Ia-ți la tine în rezervă cei doi meepleși de-ai tăi de lângă tabla de scor. Acum mută toți meepleșii rămași 5 câmpuri în față, adică lângă câmpul 15.
2) Obține un cartonaș cu minune
Acum alegi una dintre minunile selectate și o plasezi în fața ta. Asta îți sfârșește tura. Nu o plasezi până în tura ta următoare (vezi 1. Atașarea unui cartonaș cu minune).
Exemplu: Ești primul jucător care a atins 10 puncte, așa că îți iei la tine în rezervă meepleși tăi de lângă tabla de scor. Apoi muți meepleșii celorlalți jucători la câmpul 15. După aceea, obții un cartonaș cu minune.

Oricine atinge primul câmpul cu meepleșii rămași (câmpul 15, posibil ulterior 20 și 25), își ia ambii meepleșii de-ai săi în același fel, mută meepleșii rămași 5 câmpuri în față și alege una dintre minunile rămase.

Cazuri speciale

  • Dacă mai mulți de un singur jucător ating câmpul cu meepleși în aceeași tură, jucătorul activ alege care dintre ei își va lua meepleșii (mutându-i pe ceilalți) și va alege o minune. Prin urmare, este posibil ca alt jucător care a atins și el spațiul să trebuiască să aștepte.
  • Nu poți muta meepleșii mai departe de spațiul 25, chiar dacă sunteți mai mulți de 4 jucători. Meepleșii apoi vor „aștepta” acolo până ce ultimul jucător ia minunea rămasă.


1. Atașarea unui cartonaș cu minune

Dacă în fața ta se află o minune, nu tragi un cartonaș, ci în schimb îți plasezi minunea în conformitate cu regulile obișnuite. Odată ce ai plasat-o, îți marchezi minunea cu meepleul marcator al tău plasându-l în centrul minunii (nu într-un oraș, pe un drum sau pe un câmp).

Notă: Dacă folosiți meepleși normali, puteți să îi plasați cu capul în jos pentru a îi diferenția de ceilalți meepleși. Astfel, nu îi veți confunda cu cavaleri, tâlhari sau țărani.[2] Meepleul marcator rămâne acolo până la sfârșitul jocului.

2. Plasarea unui meeple pe un cartonaș cu minune

După ce ți-ai plasat și marcat minunea, ai posibilitatea de a plasa imediat până la 2 meepleși pe teritorii neocupate diferite (oraș, drum, mănăstire sau câmp) de pe acest cartonaș cu minune. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa numai un singur meeple sau niciunul.

Exemplu: Plasezi Alhambra și apoi plasezi pe minune un meeple cu capul în jos. Apoi plasezi un meeple în oraș și alt meeple pe drumul neocupat de pe cartonașul cu minune.
3. Evaluarea unei minuni

Fiecare minune are propria sa funcție care îți poate aduce puncte. Unele minuni îți aduc puncte în timpul jocului, altele la sfârșitul jocului (se poate ca ambele pentru minunile viitoare). Începând cu tura în care îți plasezi și marchezi minunea, o poți folosi pentru a încasa puncte.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 01.png     Notre-Dame

În timpul jocului, dacă plasezi unul dintre meepleșii tăi pe unul dintre cele 8 cartonașe din jurul unei mănăstiri, încasezi imediat 3 puncte. Chiar dacă mai multe mănăstiri sunt adiacente cu cartonașul, vei primi „doar” 3 puncte.[3]

Exemplu: Vei primi 3 puncte de îndată pentru plasarea unui meeple pe oricare cartonaș adiacent mănăstirii.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 02.png     Stonehenge

Dacă finalizezi unul sau mai multe drumuri care aduc puncte în timpul jocului, încasezi imediat câte 3 puncte pentru fiecare dintre acele evaluări de drumuri, chiar dacă tu însuți/însăți nu ai un meeple pe acel drum. După aceea, evaluezi drumul ca în mod obișnuit.[4] După aceea, evaluezi drumul ca în mod obișnuit.

Exemplu: Vei încasa 3 puncte pentru finalizarea acestui drum care urmează să fie evaluat de jucătorul galben. După ce încasezi aceste puncte bonus, evaluarea va continua ca de obicei, iar jucătorul galben va primi 3 puncte pentru drum (3 cartonașe x 1 punct).

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 03.png     Circus Maximus

La sfârșitul jocului, în funcție de numărul de jucători, vei primi puncte pentru fiecare meeple de altă culoare din orașe (în continuare nefinalizate):

2 jucători:      4 puncte
3+4 jucători:      3 puncte
5+ jucători:      2 puncte
Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: În jocul cu trei jucători vei obține 6 puncte pentru cavalerii galbeni (2 meepleși x 3 puncte) și 3 puncte pentru cel albastru (1 meeple x 3 puncte). Nu obții niciun punct pentru propriul tău meeple.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 04.png     Alhambra

La sfârșitul jocului încasezi câte 4 puncte pentru fiecare dintre țăranii tăi, indiferent dacă aceștia încasează sau nu orice alte puncte.

Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: Primești 8 puncte pentru țăranii tăi (2 țărani x 4 puncte).

Important!

  • La sfârșitul jocului evaluezi întotdeauna mai întâi minunile care se evaluează la sfârșitul jocului, înainte de a continua cu evaluarea finală normală.
  • Notre-Dame și Stonehenge au de asemenea un drum mai lung care are lungimea a 2 cartonașe „normale”. Acesta este considerat drept 2 cartonașe de drum pentru evaluare.[5]

Minunile în detaliu

Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 01.png     Notre-Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris este o biserică romano-catolică. A fost construită între 1163 și 1345 și este una dintre cele mai timpurii construcții bisericești gotice din Franța. Este situată în centrul istoric al Parisului pe Île de la Cité, o insulă de pe Seine. În 15 aprilie 2019 a suferit pagube semnificative de pe urma unui incendiu major. La scurt timp după aceea, Parlamentul Francez a decis să o reconstruiască cu fidelitate față de original.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 02.png     Stonehenge

Monumentul este o structură megalitică din perioada Neoliticului. Este situată lângă Râul Avon lângă Amesbury în sudul Angliei și a fost ridicată pe parcursul a câtorva etape (pe parcursul mai multor sute de ani) începând cel puțin din 3000 î.Hr. Există diverse ipoteze despre ocazia și scopul acestui monument extrem de elaborat. Stonehenge este un sit al patrimoniului mondial UNESCO începând din 1986.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 03.png     Circus Maximus

Construit mai întâi din piatră ca instalație permanentă, construirea a început în jurul anului 31 î.Hr. Cu o lungime totală de în jur de 600 de metri și o lățime de 140 de metri, Circus Maximus a fost cel mai mare circ din Roma antică. Deci era mai mare chiar și decât Colosseumul și până în vremurile moderne cel mai mare stadion din lume. Au fost desfășurate în acesta curse ale carelor de luptă până în secolul al VI-lea. Se spune că capacitatea sa a fost de 250.000 de locuri între timp, însă această informație este bazată doar pe o poveste. Sunt mai probabile - în continuare foarte impresionante - 150.000 de locuri.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 04.png     Alhambra

Pe Dealul Sabikah din Granada, Andaluzia, Spania, se află Castelul-oraș Alhambra. Complexul-castel în stilul maur al artei islamice este de în jur de 740 de metri în lungime și 220 de metri în lățime. Sunt semnificative astăzi pentru Alhambra mai ales platele nastride cu grădinile lor, medina și palatul renascentist al lui Carol Quintul. Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Europa, iar în 1984 a fost declarat drept sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 4
Wonders of Humanity C3 Tile 01.png ×1
Notre-Dame, Mănăstire
Wonders of Humanity C3 Tile 03.png ×1
Stonehenge
Wonders of Humanity C3 Tile 04.png ×1
Circus Maximus
Wonders of Humanity C3 Tile 02.png ×1
Alhambra

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

  1. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost prezentă în regulile în germană ale HiG, dar omisă în regulile în engleză.
  2. Interpretare din partea comunității Un meeple plasat pe un drum este numit thief („hoț”) în prima ediție a jocului Carcassonne (C1), highwayman („tâlhar”) în a doua ediție (C2) și traveler („călător”) în a treia ediție (C3) (notă pentru versiunea în engleză a regulilor).
  3. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost actualizată pentru a s e potrivi cu formularea regulilor în germană. Regulile în engleză par a fi traduse greșit din original:
    Even if several monasteries are located next to each other, you will "only" receive 3 points. („Chiar dacă mai multe mănăstiri sunt situate una lângă cealaltă, vei primi „doar” 3 puncte.)
    Asta nu ar acoperi toate cazurile posibile: un cartonaș poate fi adiacent cu câteva mănăstiri fără ca acestea să fie una lângă cealaltă.
  4. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost actualizată pentru a se potrivi cu formularea regulilor în germană. Regulile în engleză par să indice că încasezi punctele bonus dacă finalizezi unul sau mai multe drumuri și dacă de asemenea încasezi puncte pentru oricare teritoriu finalizat în timpul acestei ture:
    If you complete one or more roads and score points during the game, you immediately score 3 points for each of those road scorings, even if you don't have a meeple on the road yourself. („Dacă finalizez unul sau mai multe drumuri și încasezi puncte în timpul jocului, încasezi imediat câte 3 puncte pentru fiecare dintre acele evaluări de drumuri, chiar dacă tu însuți/însăți nu ai un meeple pe acel drum.”)
    Asta nu ar avea niciun sens conform exemplului furnizat, din moment ce jucătorul activ finalizează un drum ocupat, dar nu încasează absolut niciun punct în această tură.
  5. Interpretare din partea comunității Unele cartonașe cu minuni includ mai multe orașe ce se întind de-a lungul a mai multor spații pătrate. Fiecare spațiu ar trebui numărat drept un cartonaș separat. Următoarele imagini ilustrează numărul de cartonașe de oraș și de drum care să fie considerat pentru fiecare cartonaș cu minune:
    Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 01.png
    Stonehenge
    • Un singur drum de 2 cartonașe care se bifurcă în două segmente deschise (stânga sus și centru)
    • Un singur oraș de 1 cartonaș (dreapta sus)
    • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)
    Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 02.png
    Notre-Dame
    • Un singur drum de 2 cartonașe cu un singur segment deschis, care se bifurcă și se termină la mănăstire și la minune (sus și mijloc)
    • Un singur oraș de 2 cartonașe (stânga jos și centru)
    • Un singur drum de 1 cartonaș (dreapta jos)
    Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 03.png
    Circus Maximus
    • Un singur cartonaș de 4 cartonașe, părțile de jos și cele de sus sunt conectate de o micuță fâșie de oraș (stânga sus până jos și mijloc centru până jos)
    • Două drumuri de 1 cartonaș (mijloc și dreapta jos)
    Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 04.png
    Alhambra
    • Un singur oraș de 3 cartonașe (stânga sus până jos)
    • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)