Minunile umanității

From Wikicarpedia
(Redirected from Minunile umanității)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Wonders of Humanity and the translation is 100% complete.

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Exclamation2.png

Această pagină este în curs de construire!
Se pot schimba reguli, fragmente de text, imagini și altele.

Symbol Wonders Of Humanity C3.png

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Minunile umanității au ajuns în Carcassonne. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai câte una singură în fiecare joc. Obține repede minunea pe care o vrei pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Minunile umanității a fost lansată de Hans im Glück în 2023. Extensia conține cartonașe cu minune ce se întind pe 5 spații în diverse configurații. Fiecare cartonaș prezintă o minune construită de om în diferite ere. Primul set conține următoarele minuni. Vor urma mai multe seturi:

 • Stonehenge, un monument preistoric situat lângă Amesbury în apropierea Angliei (UK).
 • Circus Maximus, un stadion roman antic pentru curse ale carelor de luptă și loc de divertisment în masă din Roma, Italia.
 • Notre-Dame, o catedrală gotică medievală construită în Paris, Franța.
 • Alhambra, un palat și complex-fortăreață din secolul al XIII-lea situat în Granada, Spania.

Această extensie are orașe cu clădiri tăiate.

Conținut

 • 4 cartonașe de minuni cu Minuni ale Umanității (fiecare dintre ele este socotit drept 5 spații pătrate contigue)
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 02.png
Notre-Dame
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 01.png
Stonehenge
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 03.png
Circus Maximus
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 04.png
Alhambra

Notă: Harta printată pe versoul primului set de cartonașe cu minuni (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra) este relevantă numai pentru Festivalul Jocului Carcassonne 2023 din Carcassonne.

Hartă a Carcassonne pe versourile cartonașelor cu minuni odată asamblate

Reguli

Pregătire

Vă recomandăm să jucați cu cel puțin 90 de cartonașe și 1 meeple adițional (adică Jocul de bază + Prima extensie).[1] Ignoră orice reguli adiționale de-ale extensiilor.

Exemplu: Configurare pentru 4 jucători, în care sunt plasați câte doi meepleși pentru fiecare jucător lângă câmpul 10 de pe tabla de scor.
 • Fiecare jucător ia toți cei 9 meepleși într-o culoare. Plasează 2 meepleși în fiecare culoare lângă câmpul 10 în afara tablei de scor.
Notă: Unul dintre acei meepleși este folosit numai pentru a îți marca minunea. Poți folosi meepleul mare din prima extensie sau oricare alt pion în acea culoare.
Plasează ca de obicei un meeple de scor pe câmpul 0 al tablei de scor. Toți jucătorii încep jocul cu 6 meepleși în rezerva lor.
 • Alege câte 1 cartonaș cu minune pentru fiecare jucător. Plasează-le cu fața în sus lângă tabla de scor. Respinge cartonașele cu minune rămase, nu ai nevoie de ele pentru acest joc.

Notă: Există numai 4 minuni în primul set. Așa că puteți juca numai până la patru jucători. Totuși, vor fi disponibile mai multe seturi, care vă vor permite să alegeți minunile și/sau să jucați cu mai mult de 4 jucători.


Atașarea unui cartonaș cu minune

Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Pentru a primi un cartonaș cu minune, trebuie să îndeplinești o condiție. Aceasta cade în secțiunea 3. Declanșarea unei evaluări descrisă mai departe:

3. Declanșarea unei evaluări de puncte și obținerea unui cartonaș cu minune

Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Ața că poți primi un cartonaș cu minune numai o singură dată în timpul jocului.

Atunci când meepleul tău de scor atinge sau depășește câmpul cu perechile de meepleși (prima oară este câmpul 10), efectuezi următorii pași în secvența:

 1. Alege unul dintre cartonașele cu minune disponibile și plasează-l în fața ta. Nu îl plasezi încă pe tabla de joc (vezi 1. Atașarea unui cartonaș cu minune).
 2. Ia-ți cei doi meepleși de lângă tabla de scor și adaugă-i rezervei tale.
 3. Mută toți meepleși rămași plasați lângă tabla de scor 5 câmpuri în față (adică prima oară lângă câmpul 15, apoi lângă câmpul 20 și în cele din urmă lângă câmpul 25).
ATENȚIE: Niciodată nu trebuie să muți perechile de meepleși dincolo de câmpul 25, chiar dacă sunt mai mulți de 4 jucători. Meepleșii rămân lângă câmpul 25 până ce sunt ajunși de toți ceilalți meepleși de scor.
Exemplu: Ești primul jucător care a atins 10 puncte, așa că mai întâi obții un cartonaș cu minune. Apoi îți iei la tine în rezervă meepleși tăi de lângă tabla de scor. În cele din urmă, muți meepleșii celorlalți jucători la câmpul 15.

Caz special: Dacă mai mulți jucători ajung câmpul cu perechile de meepleși în aceeași tură, persoana a cărei tură este alege care dintre ei va lua un cartonaș cu minune. După aceea, perechile de meepleși sunt mutate 5 câmpuri în față ca de obicei. Dacă încă se mai află meepleși de scor de la alți jucători (care nu au luat încă o minune) pe sau dincolo de câmpul cu perechile de meepleși, persoana a cărei tură este decide din nou cine va lua următoarea minune, și așa mai departe.

1. Atașarea unui cartonaș cu minune

Dacă în fața ta se află un cartonaș cu minune, nu tragi un cartonaș, ci în schimb îți plasezi cartonașul cu minune în conformitate cu regulile obișnuite ale plasării.[2] Odată ce l-ai plasat trebuie să îți marchezi minunea cu unul dintre cei 2 meepleși pe care i-ai obținut alături de cartonașul cu minune. Pentru a face acest lucru, plasează meepleul marcator în centrul minunii (nu pe un oraș, drum sau câmp). Acest meeple marcator rămâne acolo până la sfârșitul jocului. Pentru o mai bună deosebire de alți meepleși, poți pune meepleul marcator cu susul în jos.

Notă: În cazul foarte rar în care nu există niciun fel de a plasa corect cartonașul cu minune, tragi un cartonaș pe care trebuie să îl plasezi imediat astfel încât după aceea să îți poți plasa imediat cartonașul cu minune (la acesta). Dacă nici asta nu este posibil, cartonașul este eliminat din joc (chiar dacă s-ar fi potrivit) și tragi alt cartonaș, și așa mai departe. Nu plasezi un meeple pe cartonașul tras în plus.

2. Plasarea unui meeple pe un cartonaș cu minune

După ce ți-ai plasat și marcat minunea, ai posibilitatea de a plasa imediat până la 2 meepleși pe teritorii neocupate diferite (oraș, drum, mănăstire sau câmp) de pe acest cartonaș cu minune. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa numai un singur meeple sau niciunul. Dacă plasezi 2 meepleși, pot fi de asemenea plasați pe același pătrat.[3]

Exemplu: Plasezi Alhambra și apoi plasezi pe minune un meeple cu capul în jos. Apoi plasezi un meeple în oraș și alt meeple pe drumul neocupat de pe cartonașul cu minune.
3. Evaluarea unei minuni

Fiecare minune are propria sa funcție care îți poate aduce puncte. Unele minuni îți aduc puncte în timpul jocului, pe când altele îți aduc puncte la sfârșitul jocului.[4]

link={{{link}}}
Notre-Dame

În timpul jocului (nu în timpul turei în care plasezi cartonașul cu minunea Notre-Dame), dacă plasezi un meeple pe unul dintre cele 8 cartonașe ce înconjoară o mănăstire, încasezi imediat 3 puncte. Este irelevant dacă mănăstirea are sau nu un călugăr.[5] Chiar dacă mai multe mănăstiri sunt adiacente cu cartonașul unde este plasat meepleul, vei primi „doar3 puncte.[6]

Exemplu: Îți plasezi meepleul pe acest cartonaș și încasezi imediat 3 puncte.

link={{{link}}}
Stonehenge

Dacă finalizezi unul sau mai multe drumuri ocupate în timpul turei tale (nu când joci însuși cartonașul cu minunea Stonehenge), încasezi imediat câte 3 puncte pentru fiecare drum pe care îl finalizezi (chiar dacă tu însuți/însăți nu ai un meeple pe acel drum). După aceea, evaluezi drumul ca de obicei.[7]

Exemplu: Finalizezi un drum cu un meeple pe el. Încasezi imediat 3 puncte. După ce obții aceste puncte bonus, evaluarea va continua ca de obicei, iar jucătorul galben va primi 4 puncte pentru drum (4 cartonașe x 1 punct).

link={{{link}}}
Circus Maximus

La sfârșitul jocului, în funcție de numărul de jucători, vei primi puncte pentru fiecare meeple de altă culoare din orașe în continuare nefinalizate:

2 jucători:      4 puncte
3-4 jucători:      3 puncte
5+ jucători:      2 puncte
Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: În jocul cu trei jucători vei obține 6 puncte pentru cavalerii galbeni (2 meepleși x 3 puncte) și 3 puncte pentru cel albastru (1 meeple x 3 puncte). Nu obții niciun punct pentru propriul tău meeple.

link={{{link}}}
Alhambra

La sfârșitul jocului încasezi câte 4 puncte pentru fiecare dintre țăranii tăi, indiferent dacă aceștia încasează sau nu orice alte puncte.

Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: Primești 8 puncte pentru țăranii tăi de pe tablă (2 țărani x 4 puncte).

Important!

 • La sfârșitul jocului evaluezi mai întâi minunile care aduc puncte la sfârșitul jocului. După aceea, continui evaluarea finală normală.
 • Fiecare cartonaș cu minune se socotește drept 5 cartonașe normale individuale. Prin urmare, drumurile și orașele pot consta din mai mult de un singur cartonaș. Trebuie să iei asta în considerare în timpul evaluării. Stonehenge și Notre-Dame au fiecare câte un drum care se întinde de-a lungul a 2 cartonașe. Alhambra are un oraș care se întinde de-a lungul a 3 cartonașe, iar Circus Maximus are un oraș care se întinde de-a lungul a 4 cartonașe.[8]

Minunile în detaliu

Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 01.png     Notre-Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris este o biserică romano-catolică. A fost construită între 1163 și 1345 și este una dintre cele mai timpurii construcții bisericești gotice din Franța. Este situată în centrul istoric al Parisului pe Île de la Cité, o insulă de pe Seine. În 15 aprilie 2019 a suferit pagube semnificative de pe urma unui incendiu major. La scurt timp după aceea, Parlamentul Francez a decis să o reconstruiască cu fidelitate față de original.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 02.png     Stonehenge

Monumentul este o structură megalitică din perioada Neoliticului. Este situată lângă Râul Avon lângă Amesbury în sudul Angliei și a fost ridicată pe parcursul a câtorva etape (pe parcursul mai multor sute de ani) începând cel puțin din 3000 î.Hr. Există diverse ipoteze despre ocazia și scopul acestui monument extrem de elaborat. Stonehenge este un sit al patrimoniului mondial UNESCO începând din 1986.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 03.png     Circus Maximus

Construit mai întâi din piatră ca instalație permanentă, construirea a început în jurul anului 31 î.Hr. Cu o lungime totală de în jur de 600 de metri și o lățime de 140 de metri, Circus Maximus a fost cel mai mare circ din Roma antică. Deci era mai mare chiar și decât Colosseumul și până în vremurile moderne cel mai mare stadion din lume. Au fost desfășurate în acesta curse ale carelor de luptă până în secolul al VI-lea. Se spune că capacitatea sa a fost de 250.000 de locuri între timp, însă această informație este bazată doar pe o poveste. Sunt mai probabile - în continuare foarte impresionante - 150.000 de locuri.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 04.png     Alhambra

Pe Dealul Sabikah din Granada, Andaluzia, Spania, se află Castelul-oraș Alhambra. Complexul-castel în stilul maur al artei islamice este de în jur de 740 de metri în lungime și 220 de metri în lățime. Sunt semnificative astăzi pentru Alhambra mai ales platele nastride cu grădinile lor, medina și palatul renascentist al lui Carol Quintul. Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Europa, iar în 1984 a fost declarat drept sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 4
link={{{link}}} ×1
Notre-Dame, Mănăstire
link={{{link}}} ×1
Stonehenge
link={{{link}}} ×1
Circus Maximus
link={{{link}}} ×1
Alhambra

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Versiunea inițială a regulilor sugera să se joace cu mai mult decât cartonașele jocului de bază (în jur de 90+), adăugând orice cartonașe doreai (mai multe cartonașe de-ale jocului de bază sau din [mini]extensii, fără a le aplica regulile).
 2. Interpretare din partea comunității Un cartonaș cu minune poate fi plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune. Nu există nicio limitare care să le afecteze plasarea în afara regulilor obișnuite.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate un cartonaș cu minune să fie plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune (latură-cu-latură sau colț-cu-colț)?

  Răspuns: Da, este posibil. (10/2023)

 3. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că ai posibilitatea de a ocupa oricare două teritorii diferite de pe cartonașul cu minune chiar dacă acestea se află în același pătrat.
 4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost eliminată din primele reguli revizuite, așa că efectul minunilor începe în următoarea ta tură după ce o plasezi:
  Starting with the turn in which you place and mark your wonder, you can use it to score points. („Începând cu tura în care îți plasezi și marchezi minunea, o poți folosi pentru a încasa puncte.”)
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție ce lipsea din regulile originale în engleză a fost în cele din urmă adăugată în cele de-ale treilea reguli revizuite din 10/2023.
 6. Interpretare din partea comunității Această propoziție a fost actualizată în cele de-ale doua reguli revizuite lansate în 10/2023.
 7. Interpretare din partea comunității Acest paragraf a fost actualizat în primele reguli revizuite lansate în 10/2023.
 8. Interpretare din partea comunității Unele cartonașe cu minuni includ mai multe orașe ce se întind de-a lungul a mai multor spații pătrate. Fiecare spațiu ar trebui socotit drept un cartonaș separat. Următoarele imagini ilustrează numărul de cartonașe de oraș și de drum care să fie considerat pentru fiecare cartonaș cu minune, precum și conectivitatea intenționată a câmpurilor. Cercurile albastre reprezintă câmpuri conectate, iar cercurile roșii reprezintă câmpuri separate.
  Notă: Decuparea cartonașelor cu minune poate afecta conectivitatea câmpurilor din cauza variațiilor de producție. Dacă se joacă cu cartonașe cu minune ce se abat de la conectivitatea intenționată a câmpurilor, jucătorii vor trebui să se pună de acord asupra conectivității câmpurilor care să fie aplicată.
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 01.png
  Stonehenge
  • Un singur drum de 2 cartonașe care se bifurcă în două segmente deschise (stânga sus și centru)
  • Un singur oraș de 1 cartonaș (dreapta sus)
  • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 02.png
  Notre-Dame
  • Un singur drum de 2 cartonașe cu un singur segment deschis, care se bifurcă și se termină la mănăstire și la minune (sus și mijloc)
  • Un singur oraș de 2 cartonașe (stânga jos și centru)
  • Un singur drum de 1 cartonaș (dreapta jos)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 03.png
  Circus Maximus
  • Un singur cartonaș de 4 cartonașe, părțile de jos și cele de sus sunt conectate de o micuță fâșie de oraș (stânga sus până jos și mijloc centru până jos)
  • Două drumuri de 1 cartonaș (mijloc și dreapta jos)
  Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 04.png
  Alhambra
  • Un singur oraș de 3 cartonașe (stânga sus până jos)
  • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)