De Abt
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Algemene informatie en opmerkingen
De Abt werd oorspronkelijk in 2014 gepubliceerd door Hans im Glück.
In deze kleine uitbreiding worden de abt en zijn tuinen geïntroduceerd. [1]
Net als De Rivier, wordt De Abt als onderdeel van het basisspel gezien, dat naar keuze gebruikt kan worden [2] De Abt brengt nieuwe tactieken met zich mee en hiermee maakt hij van de nieuwe editie iets unieks, ten opzichte van de 1ste editie.
Na de introductie in 2014, kwamen er in het nieuwe design tegels met tuinen bij in het Basisspel, alsmede De Rivier. Later zijn de tuinen ook verschenen op de nieuwe grote uitbreidingen toen deze opnieuw werden uitgebracht met de vernieuwde illustraties, en toen Big Box 6 werd uitgebracht in 2017. [3] Houd in het achterhoofd dat De Abt een nieuw mechanisme oplevert met betrekking tot de abt-meeple, maar dat de tegels waar het op acteert geen deel uitmaken van de uitbreiding zelf. De tuin-tegels die bij het basisspel en de uitbreidingen zitten staan ter informatie vernoemd in onderstaande tegelverdeling.
Tenslotte, het moet worden opgemerkt dat de (nieuwe) abt in deze uitbreiding niet dezelfde is als de (oude) abt uit Duitse, Nederlandse en Belgische Kloosters, en Japanse Gebouwen. De nieuwe abt is een bijzondere meeple voor kloosters en tuinen, terwijl de oude abten gewone meeples waren die op bijzondere kloosters werden gezet. Voor het geval alles al niet verwarrend genoeg was.
Aanpassingen in de 20-jarig jubileumeditie en Carcassonne C3
De regels voor de 20th Anniversary Edition blijven hetzelfde, maar de rollen van sommige meeples zijn aangepast:
De uitgevers hebben de nieuwe rollen in de regels van HiG gevolgd, hoewel sommige van deze veranderingen niet merkbaar zijn in andere talen. Opmerking: Voorlopig houden we vast aan de klassieke rollenconventie omwille van de consistentie met alle bestaande regels. HiG kan besluiten de regels in de toekomst aan te passen om deze nieuwe naamgevingconventie te volgen voor nieuwe uitgaven en herdrukken. |
Speelmateriaal
- 5 abten, één in elke spelerskleur. [4]
Spelregels
Voorbereiding
Elke speler voegt een abt van zijn kleur toe aan zijn voorraad. Met uitzondering van de nieuwe regels die bij deze mini-uitbreiding worden gebruikt, blijven alle basisregels van Carcassonne ongewijzigd.
Spelverloop
1.Het plaatsen van een Tegel
Wanneer een tegel met een tuin geplaatst wordt, moet deze zo worden neergelegd dat de zijdes overeenkomen met die van de tegels die al in het spel zijn.
2. een meeple zetten
3. Het scoren van de abt
Wanneer een klooster of een tuin, die bezet wordt door een abt, omringd is met acht tegels, scoor je 9 punten (net als het scoren van een klooster met een normale meeple).
Als je in jouw beurt geen meeple zet tijdens de fase 2. Een meeple zetten,[10] [11] [12] je mag in plaats daarvan jouw al eerder gezette abt terug in voorraad nemen. Doe je dat, dan krijg je de punten die de tuin of het klooster op dat moment waard is,[13] [14] [15] net zoals hoe kloosters worden bij de eindtelling geteld worden. [16]
Eindtelling
Tijdens de eindscore worden onvolledige kloosters of tuinen die bezet zijn door abten op de zelfde manier gescoord als met een monnik.
Tegelverdeling
De volgende tegel distributie bevat alle tegels met een tuin afgebeeld, die gevonden kunnen worden in het Basisspel en de uitbreidingen. Welk zijn uitgebracht tot (12/2022) voor de tweede en derde uitgaven (C2 en C3)
Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen
Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters
Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen
Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten
Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars
KnipCassonne (knip & speel)
De Waarzegger (Afdrukken & Spelen)
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
Tuinen tellen niet als kloosters in verband met hun interactie met andere uitbreidingen, zoals bericht 3 (kleinste klooster) van Nieuwsberichten. (10/2018)
Een verheldering door Christof Tisch (HiG) op BGG:
https://boardgamegeek.com/thread/2060792/article/30130380#30130380
Deze verduidelijking kan worden gegeneraliseerd naar andere uitbreidingen die een bonus bieden voor kloosters (kloostergebouwen) maar niet voor tuinen:- Uitbr. 9 - Schapen en Heuvels: Wijngaarden
- Het Rad van Fortuin: De Inquisitie sector
- Mini #2 - Nieuwsberichten: Bericht 3 (Kleinste klooster)
- De Markten van Leipzig: Boekbinderskwartier-bonus
- De Wachttorens: Bonus voor kloosters (kloosterachtige gebouwen)
- ↑ Dit staat vermeld in de spelregels van Big Box 6.
- ↑ De uitbreidingen uit Big Box 6 met tuinen zijn Kathedralen en Herbergen, Kooplieden en Bouwmeesters, De Vliegtuigen, Tovenaar en Heks, en De Rovers.
- ↑ Bij Big Box 6, hoort de zesde set met (roze) meeples bij het basisspel, en niet bij Kathedralen en Herbergen. Hetzelfde geldt in Big Box 6 voor de zesde abt. Vóór Big Box 6, waren bij het basisspel 5 abten inbegrepen, en zat de zesde bij de zesde set meeples in Kathedralen en Herbergen.
- ↑ Een abt mag op een abdij of een cultusplaats gezet worden, want deze worden als een klooster (zij het ketters voor de laatstgenoemde) gezien. De abt kan in de strijd tussen een klooster/abdij en een cultusplaats betrokken worden. De abt zijn speciale gave zou hem in staat stellen om de uitdaging te stoppen, ook als zijn klooster/abdij of cultusplaats nog niet is afgebouwd, en krijgt hij de punten voor het onafgebouwde project (klooster/abdij of cultusplaats). Zie Burgemeesters & Abdijen en Graaf, Koning en Consorten voor meer informatie.
- ↑ Een abt mag op andere projecten die ook als klooster worden gezien worden gezet: Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen en Darmstadt kerken. Hierbij zijn dezelfde spelregels van toepassing die in de vorige opmerking vermeld staan. Zie Kloosters in Duitsland / Japanse Gebouwen, Kloosters in Nederland & België, en Darmstadt Promo voor meer informatie.
- ↑ De abt wordt als een meeple gezien, maar heeft beperkingen zoals beschreven in deze zin. De abt mag derhalve gebruik maken van een magische poort en hij mag gebruikt worden als vliegenier. De abt mag echter alleen op een onafgebouwd klooster of onafgebouwde tuin kan landen, en als er een magische poort wordt gebruikt, moet dat klooster of die tuin onbezet zijn. (3/2015)
- ↑
In tegenstelling tot de vorige verduidelijking van 3/2015, staat bij het spelverloop van Big Box 6 de abt niet in de lijst van speelstukken dat een vliegenier kan zijn. Deze omissie is te wijten aan een fout van HiG, zoals bevestigd door een van de Duitse correctors (Kettlefish) in dit bericht uit 5/2018 op Carcassonne Central:
http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3384.msg58360#msg58360
Hetzelfde verzuim is nog steeds aanwezig in spelregels die naar andere talen zijn vertaald. (01/2019) - ↑ De abt mag niet boven op een toren gezet worden. Zie De Toren voor meer informatie.
- ↑ Je zet geen meeple omdat je besloten hebt om dat niet te doen, of omdat je er geen meer in je voorraad hebt.
- ↑ De bewoordingen van de spelregels van ZMG spreken over "de speler die besluit om geen meeple te plaatsen". Dit kan misleidend zijn. Het kan zo worden uitgelegd dat de speler minstens één meeple in voorraad moet hebben om te kunnen besluiten deze niet te zetten. Dit is niet de insteek van de oorspronkelijke spelregels van HiG.
- ↑ De actuele spelregels van C II verwijzen naar het niet zetten van een "meeple", maar dat slaat ook op bijzondere speelstukken die niet als meeple gezien worden zoals de bouwmeester, het varken, of een herenboerderij, zoals af te leiden is uit de classificatie van speelstukken uit Big Box 6, die zich uitstrekt tot alle uitbreidingen. Daarom slaat deze bepaling eigenlijk helemaal niet op het niet uitvoeren van een andere 2. Een meeple zetten-actie, maar wordt niet uitdrukkelijk vermeld. Met andere woorden, de uitgever hield de spelregels zo eenvoudig mogelijk op het moment dat nog niet alle uitbreidingen in de nieuwe editie waren uitgebracht. (12/2014, bijgewerkt 3/2015, bijgewerkt 9/2018)
- ↑ Deze puntentelling vindt onmiddellijk plaats tijdens de fase 2. Een meeple zetten, wanneer de abt wordt teruggenomen. Dit beschermt de abt effectief tegen de draak en levert een puntentelling-ronde op voor de Nieuwsberichten. Daarna vindt de normale puntentelling plaats. (3/2015)
- ↑ Je kunt alleen punten krijgen voor een abt die op een klooster of een tuin is gezet voordat deze volledig is omgeven door tegels. In dat geval tel je altijd punten voor de abt (op het project), nooit het project zelf. (11/2020)
- ↑
Abten die als abt op bijzondere kloosters (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, of Japanse gebouwen) gezet zijn kunnen volgens de interpretatie van de spelregels ook teruggehaald worden. De spelregels voor de Abt bevatten geen enkele beperking die de spelers daarvan weerhoudt.
In dat geval, telt de speler die de abt van een bijzonder klooster terughaalt die, zoals aangegeven in de spelregels, alsof deze aan het einde van een spel op een normaal klooster zou zijn gezet (de stand van de abt-meeple maakt niet uit). Merk op dat je de meeple telt, niet het project waar hij op staat.
Een officiële verduidelijking zou nodig zijn. - ↑ Als er gespeeld wordt met De Vliegtuigen, de 20-jarig Jubileum Uitbreiding, of De Geschenken, kunnen er meerdere meeples op hetzelfde project staan. Als gevolg hiervan kunnen meerdere abten een klooster of een tuin bezetten. Als dit het geval is, kan elke abt afzonderlijk teruggehaald en geteld worden (er wordt geen meerderheid toegepast) voordat het klooster of de tuin is afgebouwd. Dit betekent dat er voor het klooster of de tuin meerdere keren gedeeltelijke punten verkregen kunnen worden voordat het wordt afgebouwd. Wanneer een klooster of tuin met meerdere meeples tijdens of aan het einde van het spel wordt geteld, wordt wel gekeken naar de meerderheid op het project.